În imagine, protest organizat de Declic, în fața Palatului Parlamentului, în noiembrie. Foto: Inquam Photos / George Călin
Gândită inițial ca o măsură de a stimula vaccinarea, introducerea certificatului covid la locul de muncă devine improbabilă, după ce partidele și-au făcut calculele politice din care le-a reieșit că pierd electoral. Deși susțin teoretic această măsură, practic atât PSD, cât și PNL găsesc motive să amâne decizia sau să o reambaleze pentru uzul publicului. Astfel, „obligatoriu” a devenit „opțional” la propunerea lui Klaus Iohannis.
Marcel Ciolacu a declarat joi că PSD nu este de acord cu obligativitatea vaccinării, iar în ce privește introducerea certificatului verde la locul de muncă nu a fost luată o decizie deocamdată, subliniind că propunerea coaliției nu trebuie să încalce Constituția.
„Există o ordonanţă de urgenţă care prevede includerea certificatului verde. Ministrul Sănătăţii a venit cu o propunere care are o latură de specialitate şi o latură să nu încălcăm Constituţia. Vom vedea forma finală”, a declarat președintele PSD.
Liderii PNL, PSD și UDMR au avut miercuri o discuție cu președintele Klaus Iohannis și în care s-a stabilit ca certificatul să nu fie obligatoriu la locul de muncă, potrivit Digi24.ro. Din proiectul inițiat de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, ar urma să fie scoasă prevederea prin care contractul de muncă poate fi suspendat în lipsa certificatului verde.
Întrebat dacă ministrul Sănătății este de acord cu modificările discutate și cu șeful statului, președintele PSD a răspuns: „Domnul Rafila, la fel ca și mine, sunt ferm convins că este de acord să nu fie încălcată Constituția”.
Ciolacu a spus că își menține părerea că proiectul privind introducerea certificatului verde la muncă trebuie adoptat în această sesiune parlamentară, însă mai este nevoie de discuții. „Cred că propunerea domnului Rafila să se facă în funcție de incidență și de cazuri este cea mai bună abordare. Dar trebuie să vedem. Nu cred că scoțând anumite categorii, pentru unii într-un fel și pentru alții altfel, nu cred că este constituțională”, a mai spus liderul PSD.
Întrebat de reporteri dacă este corect ca unele categorii de persoane să fie nevoite să prezinte certificatul verde la intrarea într-o instituţie, iar alte categorii nu, cum ar fi parlamentarii, Marcel Ciolacu a precizat că „în ceea ce priveşte parlamentarii, de exemplu, nu poţi să le interzici accesul, dar poţi să le aplici sancţiuni”.
Proiectul de lege inițiat de ministrul Alexandru Rafila prevedea că toți angajatorii, fie că sunt de la stat sau din domeniul privat, erau obligați să suspende contractul de muncă pentru angajații fără certificatul electronic covid, care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
1. Vă pare sincer rău, fără ipocrizie, că mor atâția oameni sau vă pare bine fiindcă sunt antivacciniști, deci - așa credeți Dvs. - sunt proști?
2. Și ce credeți, e bine sau rău să moară, chiar dacă sunt așa proști?
3. Vi se pare justificată o asemenea atitudine, mai ales în Ajunul Crăciunului?
4. Dar dintre cei cei răi la suflet (care își doresc să moară proștii) e bine să mai moară sau nu? Eu cred că nu e deloc bine să vrea nimeni moartea altui om, indiferent de cum e acela: bun, rău, prost, deștept etc etc.
5. De când și până când se identifică antivacciniștii cu proștii?
6. Dacă totuși presupunem PRIN ABSURD că antivacciniștii se identifică cu proștii, Dvs. înșivă - nu e clar - sunteți vaccinistă sau antivaccinistă? Fiindcă pe de-o parte păreți că sunteți vaccinistă în concepții, dar după nivelul intelectual păreți antivaccinistă.
- certificatul verde Covid încalcă Constituția;
- pensiile speciale nu încalcă Constituția (care zice că toți suntem egali, dar numai cei "mai egali" beneficiază de ele, mai ales cei care nu au contribuit);
- scutirile de taxe ale unor categorii profesionale nu încalcă Constituția (care zice că toți suntem egali, dar de ele beneficiază tocmai cei cu venituri mari);
- angajații din instituții publice / de stat beneficiază de transport gratuit, energie gratuită, alte avantaje plătite până la urmă de contribuabilii din sistemul privat;
Acestea sunt doar câteva exemple, de care auzim în fiecare zi. Și atunci mă întreb: oare România are o Constituție, sau nu? Sau ce este și la ce folosește în fond și la urma urmei Constituția?