Preşedintele Klaus Iohannis a declarat într-un interviu pentru caleaeuropeana.ro că singura ţară care se opune realmente aderării noastre la Schengen este România, prin felul nefericit în care legiferăm, precizând că se referă la abordări de tip ordonanța 13.
„Singura țară care realmente se opune aderării este România. Prin felul nefericit în care legiferăm, prin felul nefericit în care dăm ordonanțe de urgență, în general prin felul nefericit arătăm că nu știm foarte bine ce vrem. Mă refer la ordonanța 13, la MCV, unde partea vizată prioritar – justiția – și-a făcut treaba. Stăm bine. La cealaltă parte care ține de Parlament și de politicieni mai avem teme de rezolvat și abordări de tip ordonanța 13, chiar dacă au dispărut, arată multor politicieni europeni că în România lucrurile încă nu sunt stabile în ce privește abordarea față de ce se numește statul de drept”, a declarat președintele Klaus Iohannis în interviul pentru caleaeuropeana.ro
Președintele Klaus Iohannis spune că abordările unor politicieni vizibili care ceartă Uniunea Europeană pentru diferite abordări nu fac bine absolut deloc.
„Iar abordările unor politicieni chiar foarte vizibili, cu poziții foarte înalte în stat,chiar foarte vizibili, cu poziții foarte înalte în stat, care cică ceartă Bruxelles-ul sau ceartă Uniunea Europeană pentru diferite abordări nu ne fac bine absolut deloc. Dimpotrivă, ele confirmă că, în continuare, în România avem cam mulți politicieni care nu au înțeles foarte bine cum e cu statul de drept, care sunt valorile fundamentale ale Uniunii Europene și avem încă politicieni care au apucături naționaliste într-un mod negativ. Au impresia că, în ghilimele, «Uniunea nu are ce se amesteca în treburile noastre interne» . Păi dacă n-ar avea, de ce suntem membri acolo, de ce suntem parte dacă nu vrem să se implice? Astfel de abordări prost înțelese din partea politicienilor de la noi, nu a tuturor a unora, fac ca această discuție să se tot prelungească”, a continuat șeful statului.
În opinia președintelui Klaus Iohannis, România nu are dușmani în Uniunea Europeană, contrar celor spuse de unii politicieni de la noi, ci dimpotrivă.
„ Noi nu avem dușmani în Uniunea Europeană, contrar celor spuse de unii politicieni de la noi. Ba dimpotrivă, avem foarte mulți prieteni și avem foarte mulți care așteaptă cu optimism să reușim să înțelegem cu toții cum este cu valorile europene. Personal, sunt optimist. Cred că lucrurile merg într-o direcție bună, dar ne-ar fi mult mai ușor fără astfel de ieșiri în decor cum au fost anumite afirmații din campania electorală sau nefericita ordonanță 13 sau recenta ordonanță legată de procedura pe ANCOM”, a mai adăugat președintele Klaus Iohannis.
Întrebat despre încheierea MCV, președintele Iohannis a spus că „este posibil să mergem în continuare pe ceea ce se numește în termeni tehnici «phasing-out» , adică să mergem spre terminarea MCV.”
„Chiar în aceste zile avem evaluatori în vizită care verifică cât de mult s-a progresat în acest domeniu, însă discuția revine exact la aceleași chestiuni pe care le-am menționat înainte”, a mai spus Klaus Iohannis în interviul pentru caleaeuropeana.ro.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Daca tot este neclar, nu ezitati sa-mi spuneti.
U.E. nu se mai extinde. Păi unde să se mai extindă? Prea mult nu are. Cu sau fără „zguduirile” dv., zonele cu probleme din spațiul fostei Iugoslavii nu ar fi primite oricum (Serbia, Kosovo, Macedonia), posibil să intre în grup Muntenegru; Albania pare prea nepregătită încă; Ucraina, nici vorbă. Sau credeți cumva că Rusia ar intra în U.E.? Se poate, în politică se poate orice. Norvegia și Elveția nu au vrut să intre în U.E., nu intru în detalii de ce, presupun că le știți.
Deci, da, pt mine este tot neclar ce ați spus inițial, probabil nu am un IQ. suficien.
Mai aveati putin si-mi spuneati ca UE e mai stabila acum ca pleaca Marea Britanie cu tot cu una dintre cele mai puternice economii si armate. Alegerile din Franta mi s-au parut foarte stresante cu un candidat puternic care nu vroia nici mai mult nici mai putin decât Frexit-ul. Va puteti imagina Europa fara Franta ? Se pare ca emotiile se vor repeta pentru Germania.