Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Iohannis: Singura ţară care realmente se opune aderării noastre la Schengen este România, prin felul nefericit în care legiferăm, dăm OUG şi arătăm că nu ştim ce vrem

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat într-un interviu pentru caleaeuropeana.ro că singura ţară care se opune realmente aderării noastre la Schengen este România, prin felul nefericit în care legiferăm, precizând că se referă la abordări de tip ordonanța 13.

„Singura țară care realmente se opune aderării este România. Prin felul nefericit în care legiferăm, prin felul nefericit în care dăm ordonanțe de urgență, în general prin felul nefericit arătăm că nu știm foarte bine ce vrem. Mă refer la ordonanța 13, la MCV, unde partea vizată prioritar – justiția – și-a făcut treaba. Stăm bine. La cealaltă parte care ține de Parlament și de politicieni mai avem teme de rezolvat și abordări de tip ordonanța 13, chiar dacă au dispărut, arată multor politicieni europeni că în România lucrurile încă nu sunt stabile în ce privește abordarea față de ce se numește statul de drept”, a declarat președintele Klaus Iohannis în interviul pentru caleaeuropeana.ro

Președintele Klaus Iohannis spune că abordările unor politicieni vizibili care ceartă Uniunea Europeană pentru diferite abordări nu fac bine absolut deloc.

„Iar abordările unor politicieni chiar foarte vizibili, cu poziții foarte înalte în stat,chiar foarte vizibili, cu poziții foarte înalte în stat, care cică ceartă Bruxelles-ul sau ceartă Uniunea Europeană pentru diferite abordări nu ne fac bine absolut deloc. Dimpotrivă, ele confirmă că, în continuare, în România avem cam mulți politicieni care nu au înțeles foarte bine cum e cu statul de drept, care sunt valorile fundamentale ale Uniunii Europene și avem încă politicieni care au apucături naționaliste într-un mod negativ. Au impresia că, în ghilimele, «Uniunea nu are ce se amesteca în treburile noastre interne» . Păi dacă n-ar avea, de ce suntem membri acolo, de ce suntem parte dacă nu vrem să se implice? Astfel de abordări prost înțelese din partea politicienilor de la noi, nu a tuturor a unora, fac ca această discuție să se tot prelungească”, a continuat șeful statului.

În opinia președintelui Klaus Iohannis, România nu are dușmani în Uniunea Europeană, contrar celor spuse de unii politicieni de la noi, ci dimpotrivă.

„ Noi nu avem dușmani în Uniunea Europeană, contrar celor spuse de unii politicieni de la noi. Ba dimpotrivă, avem foarte mulți prieteni și avem foarte mulți care așteaptă cu optimism să reușim să înțelegem cu toții cum este cu valorile europene. Personal, sunt optimist. Cred că lucrurile merg într-o direcție bună, dar ne-ar fi mult mai ușor fără astfel de ieșiri în decor cum au fost anumite afirmații din campania electorală sau nefericita ordonanță 13 sau recenta ordonanță legată de procedura pe ANCOM”, a mai adăugat președintele Klaus Iohannis.

Întrebat despre încheierea MCV, președintele Iohannis a spus că „este posibil să mergem în continuare pe ceea ce se numește în termeni tehnici «phasing-out» , adică să mergem spre terminarea MCV.” 

„Chiar în aceste zile avem evaluatori în vizită care verifică cât de mult s-a progresat în acest domeniu, însă discuția revine exact la aceleași chestiuni pe care le-am menționat înainte”, a mai spus Klaus Iohannis în interviul pentru caleaeuropeana.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Bator check icon
    Sigur ca insistand cu gratierea coruptilor si dând peste cap sistemul financiar ne pierdem orice bruma de credibilitate. Totusi nu noi am provocat brexitul, nici dificultatile monedei euro cauzate de situatia Greciei si a altor tari, cresterea miscarilor euro-centrifuge cauzate de criza emigrantilor etc. Deci consider ca este o grava greseala din partea D-lui Presedinte sa ne asumam intreaga vina pentru neacceptarea noastra in spatiul Schengen.
    • Like 0
    • @ Bator
      check icon
      Amestecați temele: Grexit, Brexit, Schengen, Iohannis, grațierea corupților... Puteți fi mai coerent un pic?
      • Like 0
    • @
      Bator check icon
      UE este destul de zguduita, incearca sa se redefineasca si a pus "in asteptare" orice extindere a vreunei zone. Jocul dubios de-a gratierea coruptilor, face foarte rau relatiei noastre cu UE, dar noi avem temele pentru Schengen facute. Dl. Presedinte trebuie sa negocieze din aceasta perspectiva, consider eu.
      Daca tot este neclar, nu ezitati sa-mi spuneti.
      • Like 0
    • @ Bator
      check icon
      Depinde ce definiție dați verbului „a zgudui”. Tinerele generații sunt, în general, zguduite din orice, orice banalitate li se pare o tragedie. U.E. este o zonă a unei monede solide, este o zonă, în partea sa vestică, prosperă ori foarte prosperă, fostele țări comuniste vin ușor-ușor la un nivel suportabil (unele mai repede, altele mai încet, noi suntem în grupa asta, a doua, evident).
      U.E. nu se mai extinde. Păi unde să se mai extindă? Prea mult nu are. Cu sau fără „zguduirile” dv., zonele cu probleme din spațiul fostei Iugoslavii nu ar fi primite oricum (Serbia, Kosovo, Macedonia), posibil să intre în grup Muntenegru; Albania pare prea nepregătită încă; Ucraina, nici vorbă. Sau credeți cumva că Rusia ar intra în U.E.? Se poate, în politică se poate orice. Norvegia și Elveția nu au vrut să intre în U.E., nu intru în detalii de ce, presupun că le știți.
      Deci, da, pt mine este tot neclar ce ați spus inițial, probabil nu am un IQ. suficien.
      • Like 0
    • @
      Bator check icon
      Fireste ca are unde sa se extinda, doar sa gaseasca ca e oportun. Acum nu e. La fel si cu spatiul Schengen.
      Mai aveati putin si-mi spuneati ca UE e mai stabila acum ca pleaca Marea Britanie cu tot cu una dintre cele mai puternice economii si armate. Alegerile din Franta mi s-au parut foarte stresante cu un candidat puternic care nu vroia nici mai mult nici mai putin decât Frexit-ul. Va puteti imagina Europa fara Franta ? Se pare ca emotiile se vor repeta pentru Germania.
      • Like 0
  • Opiniile Președintelui sunt de bun simț, corecte și importante pentru România, pentru cetățeni și pentru acea parte a politicienilor vizați care încă nu au înțeles raporturile țării cu Uniunea Europeană.
    • Like 0
  • bluenavy check icon
    Cand ne vom invata sa votam punand puterea in mana oamenilor care au adus prosperitate acolo unde au condus, demonstrandu-si competenta in domeniu, vom avea si consens, si colaborare, si rezultate sustenabile. Numai ca, din pacate, abia dupa ce repara "mostenirea" celorlalti.
    • Like 1
  • Eu stiam ca acordul Schengen se refera in primul rand la securizarea granitelor, lucru pe care Romania l-a realizat deja. Nu mai pun la socoteala ca s-a realizat cu ajutorul unor firme straine, germano-franceze (EADS),daca nu ma insel, valoarea contractului fiiind de cca. 700 de milioane de euro. Acum se leaga de coruptia si de felul in care se face justitie la noi dar pe de alta parte DNA e dat exemplu pentru corectitudine si eficienta. Si de ce doar doua tari se opun cu vehementa si nu toate, sau majoritatea. Chiar credeti ca noi suntem cea mai corupta tara din UE ? Eu nu cred. Sunt alte tari cu mai multa "traditie" in asa ceva.
    • Like 1
    • @ Vladimir Marton
      check icon
      Dv. considerați spectacolele TV ale DNA drept «luptă împotriva corupției»? Acești cabotini au fost opera lui Băsescu și s-au comportat asemeni șefului. În marile probleme ale justiției, cele reale și profunde, România a făcut pași micuți, prea mici. Dv. credeți că ar fi mai bine să se opună toate țările membre ale U.E. intrării noastre în zona Schengen?! Sau e ceva ce-mi scapă?
      • Like 0
    • @
      1. In niciun caz nu consider "spectacolele" DNA o lupta impotriva coruptiei dar asa o vad occidentalii. Si dupa cum am spus-o mai sus, ne mai dau si ca exemplu. Iar acum sunt nemultumiti de lupta anticoruptie de la noi ! 2. E cu ochi si cu sprancene opozitia a doar doua tari la intrarea noastra in spatiul Schengen. Nu pot sa asociez acest lucru decat cu interese obscure. Si daca motivul opozitiei Olandei mie mi se pare foarte evident, nu prea inteleg opozitia Germaniei.
      • Like 1
    • @ Vladimir Marton
      check icon
      Olanda și Germania sunt două țări influente ale U.E. și politicienii de acolo știu foarte bine că asemenea spectacole nu se punctează la modul real. Că spun că ne laudă că facem asemenea spectacole? Păi ne testează, să vadă cât mai ducem asemenea cabotinisme. Nu am crezut niciodată, nu cred și nu voi crede că îi păcălești pe politicienii occidentali cu asemenea spectacole ieftine, ei cunosc foarte bine starea reală a României, mentalul popular, calitățile și defectele noastre. Orice tentativă de a fenta realul nu are efectul scontat, ne facem iluzii. Strategia, bine consolidată de pe vremea lui Ceaușescu, «semnăm ce vor ei și facem cum vrem noi» nu ține în U.E. și nu ține în general. Dovadă că nici nu ține.
      • Like 3
    • @ Vladimir Marton
      Atat timp cat oricine poate obtine acte de identitate romanesti cu un plic bine indesat cu bani, nu avem ce cauta in Schengen.
      • Like 1
  • check icon
    Iohannis a observat corect că forțele care se opun integrării României în structurile profunde ale U.E. sunt interne, nu externe. Să vedem cum scapă de ele.
    • Like 2
  • Propun domnului Presedinte Iohanis sa faca un referendum pentru a se cere vot uninominal pt functia de senator sau deputat in Parlamentul Romaniei. Deasemenea sa nu se aleaga mai mult de un senator si doi deputati pt fiecare judet.
    • Like 0
    • @ Bobi Prinyi
      check icon
      Iar revenim la clișeul ăsta că dacă e vot nominal nu e corupție? Bântuie de prin 1992, credeam că am scăpat de el. Votul nominal ar fi, teoretic, cel mai bun, cu condiția ca persoana să fie reprezentativă. Pe sistemul testat la noi, era un vot de listă de partid convertit în vot nominal.
      • Like 0
  • Citind articolul, respective reflectia Klaus Iohannis in legatura cu admisibilitatea Romaniei la Schengen mi-a dat impresia unei continue lupte fratricide in cadrul conducerii tarii. Rezultatul se vede in starea economico- sociala a tarii, in relatiile in cadrul societatiii atit cele entice cit si relatiile intre diversele clase socio-profesionale. S-au pierdut valorile ce pot conduce societatea in directiile unui progres real , nu declarativ -festivist cum incearca de zeci de anii cei ce conduc sa lamureasca oamenii ca ei at fi totul de care e nevoie in Romania, rezultatul este cunoscut si resimtit de toata lumea, cu tot efortul printilor auto impusi natiunii, sau a aforturilor de a ascunde sub covoarele rosii ale cancelariilor caragienelesti cu ifose modern europene unionist.Rezultatele le stim cu totii , dar mai ales oamenii resimt in nivelul de viata. Fara a imprastia textul cu predictii, totusi se impune sa fie vazut riscul excerbarii vociilor neprofesionale si maniace in a acumula cit mai mult din averea tarii , neavenite si toxice pentru societatea romana, cu rezultate triste in nivelul de viata al oamenilor pina la pierderea identitatii nationale in favoarea partidelor transformate in grupuri aservite unor indivizi ce in realitate sunt adevaratii dusmani ai societatii romane/
    • Like 0
    • @ George Frehden
      check icon
      Nu este nici o „luptă fratricidă”, este lupta pt putere din grupul care a preluat conducerea în dec. 89, unii încă în funcție și foarte puternici, iar mulți care, teoretic, nu mai au funcții, au putere de culise: Iliescu, Băsescu, chiar Năstase, iar unii ca Mugur Isărescu încă în deplină și dictatorială putere. România va intra și în Schengen și în zona euro NUMAI cînd va scăpa de ei definitiv și irevocabil. Pînă atunci, ne tîrîm cum putem, supraviețuim flăcăiește precum Moromete și vom continua să fim pe ultimele locuri din U.E. Dacă intră și Albania în U.E., ne putem „bucura” că am săltat pe antepenultimul loc. Așa eram și în perioada interbelică, tot așa sîntem și acuma. Faimoasa și mult lăudata industrializare comunistă nu ne-a săltat absolut deloc, tot la fundul Europei sîntem. Nu vă place ce spun? Nici mie.
      • Like 0
    • @ George Frehden
      S-au pierdut valorile ce pot conduce societatea încă din 1948, n-ați știut?! De atunci nu au fost recuperate întrucât politica este o meserie care se învață nu un joc de table exersat in mod amator de o mâna de proletari cu diplome cumparate, bacalaureate inventate și biografii corectate noaptea ca hotii
      • Like 0
  • check icon
    Iată, în sfârșit, că un președinte al României pune punctul pe i: da, corect, dușmanii noștri sîntem noi înșine. Păi cum explicați, dacă nu sînteți de acord, că sînt în Schengen țări foste comuniste precum Estonia, dar nu și România, doar Estonia este în gura rușilor, să spun așa? Cum explicăm coerent că Estonia, Letonia și Lituania, amărîte țări mici, foste comuniste, sînt în zona euro, dar nu și noi? Simplu: deoarece sîntem propriii noștri dușmani, deoarece sferele puterii l-au adulat pe Mugur Isărescu, adversarul principal al aderării la zona euro, nu fiindcă, vezi mata, nu am fi în stare, ci pt că asta presupune rigoare financiară și, mai ales, presupune să nu mai jmechrească domnia sa ițele puterii financiare. Este primul discurs al lui Iohannis care îmi dă speranțe că, totuși, nu e pămpălău.
    • Like 2
    • @
      Johannis n-a fost, nu este și nu va fi niciodată un pampalau, a dovedit- o clar timp de 12 ani la Sibiu, cine n-a observat asta se face vinovat de miopie politica sau divina. Romanii trebuiesc sa înceapă sa învețe sa accepte ca ființa umană are dreptul natural și legitim de-a se manifesta conform personalitatii fiecăruia. Personalitățile taciturne, introvertiții, oamenii mai puțin bavarzi sunt cunoscuți ca fiind persoane cu gandire mai profunda. Sângele rece și calmul nu sunt defecte. Logoreea de asemeni nu este o calitate sau însemn de inteligenta, dimpotrivă, a se vedea exemplele Ponta/Bădescu.
      • Like 0
    • @ Deanna St
      check icon
      Stimată doamnă, eu nu l-am cunoscut pe Iohannis ca primar de Sibii, deși am fost pe acolo 1-2 zile ca turist, îl văd acum ca președinte. Discursul de investitură și primele discursuri arătau că știe ce spune, după care a cam fost pămpălău, un fel de Nicușor Dan, dacă îmi permiteți. Nu este așa? Păi să o dovedească. Faptul că a identificat corect cum e cu Schengen nu înseamnă mare lucru, aștept fapte, Dv. nu?
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult