Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Reacția președintelui Klaus Iohannis după votul senatorilor din comisia juridică la Legea grațierii

Președintele Klaus Iohannis s-a arătat „surprins neplăcut” după ce senatorii din comisia juridică au votat un amendament prin care se grațiază persoanele condamnate pentru luare de mită, dare de mită și trafic de influență.

„Deocamdată, fiind în comisie, nu o să mă exprim, dar sunt neplăcut surprins, ca să zic totuși ceva despre evoluția din comisie”, a spus miercuri la Suceava președintele Klaus Iohannis, potrivit Agerpres.

Senatorii din comisia juridică au votat miercuri în favoarea amendamentelor depuse de Traian Băsescu, Şerban Nicolae şi Liviu Brăiloiu la proiectul de Lege privind graţierea, care prevăd că persoanele condamnate pentru dare sau luare de mită, trafic de influenţă sau cumpărare de influenţă vor fi grațiate dacă achită prejudiciul.

Senatorul PMP Traian Băsescu a declarat miercuri că persoanele care ar urma să fie grațiate în urma amendamentelor propuse de el la proiectul legii grațierii „nu au plecat cu banii acasă”, ci au cumpărat geci, pixuri, au dat mici și bere, adăugând că „și-au învățat lecția” și „important este să se grațieze”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cri check icon
    Basescu, temandu-se ca Udrea, aflata in iminenta de a sta 6 ani la parnaie, ar face orice ca sa o scape; nu de dragul ei, ci de frica amenintarilor voalate prin care fosta sa metresa l-a avertizat ca daca va fi condamnata definitiv, isi va da drumul la gura si-l va trage dupa ea in puscarie si pe fostul marinar.
    Pe de alta parte, existenta unei legi a gratierii si amnistiei face parte din legislatia oricarui stat civilizat; in cazul unor delicte comise fara violenta, santaj sau constrangerea victimei, mi se pare ca o gratiere conditionata de returnarea prejudiciului este mai utila decat executarea catorva ani de puscarie, dupa care cel care a furat ramane cu banii la purtator.
    Va reamintesc de faptul ca, de exemplu, atat Dragnea cat si Nastase au fost condamnati pentru acuzatii penibile si nedovedite dupa normele juridice, cu o tenta politica evidenta, fara ca niciun procuror sa analizeze cum de cei doi politicieni, bugetari toata viata lor, au ajuns putred de bogati.
    Nu cred ca Nastase sau Dragnea, pentru acuzatiile ridicole aduse de procurori, ar fi fost condamnati daca ar fi fost judecati in vreo alta tara situata la vest de Romania; insa cu siguranta ca, tot in oricare alta tara situata la vest de Romania, averile lor uriase de bugetari i-ar fi adus in situatia de a fi condamnati, iar "agoniseala" lor, confiscata, in lipsa unor acte doveditoare care sa justifice provenienta legala a acestor bani.
    Eu sunt uimit de staruinta unor oameni precum d-na Loredana Voiculescu sau dl. Florin Negrutiu, de a se opune oricarei tentative de civilizare si umanizare a justitiei, pastrand insa tacerea despre abuzurile sistematice, uneori abjecte, comise de sistemul judiciar contra a numerosi cetateni romani, asa cum si CEDO a certificat prin numeroasele sanctiuni aplicate Romaniei.
    Cei doi colaboratori prestigiosi ai acestui site par mai fascinati de catuse si de priponirea unor politicieni fatza de care cei doi au o antipatie personala, decat de infaptuirea unei justitii corecte, cu valente umane si educationale, in care eventualele abuzuri comise de magistrati sa fie drastic sanctionate.

    • Like 0
    • @ Cri
      check icon
      Ca sa va treaca "uimirea" va propun sa va uitati tot timpul la latrina 3 sau sa cititi luju.ro si va garantez ca o sa fiti in lumea d-voastra!
      • Like 1
  • Jenant! Un fost presedinte ca un mare golan. De fapt golanii se bagă la conducere. Din toate timpurile. Excepțiile sunt excepții. Adică rare.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult