Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Reacția președintelui Klaus Iohannis după votul senatorilor din comisia juridică la Legea grațierii

Președintele Klaus Iohannis s-a arătat „surprins neplăcut” după ce senatorii din comisia juridică au votat un amendament prin care se grațiază persoanele condamnate pentru luare de mită, dare de mită și trafic de influență.

„Deocamdată, fiind în comisie, nu o să mă exprim, dar sunt neplăcut surprins, ca să zic totuși ceva despre evoluția din comisie”, a spus miercuri la Suceava președintele Klaus Iohannis, potrivit Agerpres.

Senatorii din comisia juridică au votat miercuri în favoarea amendamentelor depuse de Traian Băsescu, Şerban Nicolae şi Liviu Brăiloiu la proiectul de Lege privind graţierea, care prevăd că persoanele condamnate pentru dare sau luare de mită, trafic de influenţă sau cumpărare de influenţă vor fi grațiate dacă achită prejudiciul.

Senatorul PMP Traian Băsescu a declarat miercuri că persoanele care ar urma să fie grațiate în urma amendamentelor propuse de el la proiectul legii grațierii „nu au plecat cu banii acasă”, ci au cumpărat geci, pixuri, au dat mici și bere, adăugând că „și-au învățat lecția” și „important este să se grațieze”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cri check icon
    Basescu, temandu-se ca Udrea, aflata in iminenta de a sta 6 ani la parnaie, ar face orice ca sa o scape; nu de dragul ei, ci de frica amenintarilor voalate prin care fosta sa metresa l-a avertizat ca daca va fi condamnata definitiv, isi va da drumul la gura si-l va trage dupa ea in puscarie si pe fostul marinar.
    Pe de alta parte, existenta unei legi a gratierii si amnistiei face parte din legislatia oricarui stat civilizat; in cazul unor delicte comise fara violenta, santaj sau constrangerea victimei, mi se pare ca o gratiere conditionata de returnarea prejudiciului este mai utila decat executarea catorva ani de puscarie, dupa care cel care a furat ramane cu banii la purtator.
    Va reamintesc de faptul ca, de exemplu, atat Dragnea cat si Nastase au fost condamnati pentru acuzatii penibile si nedovedite dupa normele juridice, cu o tenta politica evidenta, fara ca niciun procuror sa analizeze cum de cei doi politicieni, bugetari toata viata lor, au ajuns putred de bogati.
    Nu cred ca Nastase sau Dragnea, pentru acuzatiile ridicole aduse de procurori, ar fi fost condamnati daca ar fi fost judecati in vreo alta tara situata la vest de Romania; insa cu siguranta ca, tot in oricare alta tara situata la vest de Romania, averile lor uriase de bugetari i-ar fi adus in situatia de a fi condamnati, iar "agoniseala" lor, confiscata, in lipsa unor acte doveditoare care sa justifice provenienta legala a acestor bani.
    Eu sunt uimit de staruinta unor oameni precum d-na Loredana Voiculescu sau dl. Florin Negrutiu, de a se opune oricarei tentative de civilizare si umanizare a justitiei, pastrand insa tacerea despre abuzurile sistematice, uneori abjecte, comise de sistemul judiciar contra a numerosi cetateni romani, asa cum si CEDO a certificat prin numeroasele sanctiuni aplicate Romaniei.
    Cei doi colaboratori prestigiosi ai acestui site par mai fascinati de catuse si de priponirea unor politicieni fatza de care cei doi au o antipatie personala, decat de infaptuirea unei justitii corecte, cu valente umane si educationale, in care eventualele abuzuri comise de magistrati sa fie drastic sanctionate.

    • Like 0
    • @ Cri
      check icon
      Ca sa va treaca "uimirea" va propun sa va uitati tot timpul la latrina 3 sau sa cititi luju.ro si va garantez ca o sa fiti in lumea d-voastra!
      • Like 1
  • Jenant! Un fost presedinte ca un mare golan. De fapt golanii se bagă la conducere. Din toate timpurile. Excepțiile sunt excepții. Adică rare.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult