Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Isărescu: Țara vrea servicii publice de calitate, autostrăzi, școli de calitate, spitale, dacă le aduni ajungi la 40-50% din PIB. Acum sunt mai mult de 40% și vrem să le acoperim cu 27% din venituri? Treabă grea

Mugur Isarescu - Marcel Ciolacu

Foto Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Banca Națională a României (BNR) sprijină un program al guvernului de ajustare fiscală, iar o eventuală „corecție” fiscală ar fi susținută „în totalitate”, a declarat miercuri guvernatorul BNR Mugur Isărescu, punctând că decizia care trebuie luată de către autorități este una politică, grea. 

„Sprijinim un program al guvernului de ajustare fiscală, ca să nu îi spun corecție, că sună mai grav. Pe ăsta îl sprijinim în totalitate. Cum va ieși e atributul guvernului, el are politica fiscală, noi vom lucra cu ea. Decizia e politică, nu tehnică. Nu puteți să mă întrebați pe mine, sunt o instituție a statului cu mandat precis. Guvernul trebuie să facă ajustare și consolidare, dar să asigure și stabilitatea și coeziunea socială. Fără stabilitate politică și coeziune socială nu putem avea stabilitate financiară”, a spus Mugur Isărescu.

Guvernatorul Băncii Centrale a subliniat discrepanța dintre nivelul, raportat la PIB, al veniturilor colectate la buget și cheltuielile necesare pentru servicii publice de calitate și investiții în autostrăzi, școli sau spitale. 

„Decizia politică nu e ușoară, e treabă grea, eu am făcut reformă în 2000 și știu cum e. Problema României e mult mai serioasă fiscal decât se discută pe bucățele, țara vrea servicii publice de calitate, autostrăzi, școli de calitate, spitale și sănătate, dacă le aduni ajungi la 40 – 50% din PIB. Acum sunt mai mult de 40% și vrem să le acoperim cu 27% din venituri? Treabă grea. Nu putem face multe recomandări. Discutăm cel mult de un pachet care să fie echilibrat, să ajute țara, să dea inflația în jos, să corecteze deficitele", a declarat Isărescu.

Mugur Isărescu a menționat și avertismentul unui expert de la FMI care a vorbit recent despre pericolul creșterii inflației corelate cu majorarea costurilor salariale, guvernatorul amintind că misiunea de anul trecut a BNR de reducere a inflației, fără să creeze recesiune, a fost una dificilă.

„Pe piaţa muncii avem condiţii relativ tensionate şi această tensiune, această lipsă relativă de forţă de muncă continuă să ofere angajaţilor o putere mai mare de negociere. (...) Recent am fost la un seminar internaţional la Dubrovnik, organizat cu sprijinul Fondului Monetar Internaţional, şi un mesaj al unui specialist de la Fond a fost să ne pregătim de o inflaţie corelată cu creşterea costurilor salariale. Deci, este o inflaţie destul de periculoasă, pentru că nu o combaţi uşor. Ăsta este într-adevăr un uşor avertisment legat de evoluţia viitoare a preţurilor, nu numai în România, dar în Europa, în general. Avem o temperare a creşterii economice în T1 (primul trimestru - n.n.). Ne ajută din punct de vedere al inflaţiei. Ştiţi că este foarte greu să faci ce am făcut noi anul trecut, adică să dai inflaţia în jos şi în acelaşi timp să nu creezi recesiune. Este un balans dificil de realizat. Până acuma ne-a ieşit, ca să spunem aşa, însă acest lucru a însemnat o prelungire a excedentului de cerere, deci deviaţia PIB-ului a rămas pozitivă. Se atenuează, dar mai greu decât am fi vrut noi să se atenueze”, a explicat guvernatorul BNR.  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • PSIHOPATII omenirii intalniti si in Romania din abundenta : de cand s-au inventat mai multe variante a unui ADEVAR evident lexic fonic sau expus lingvistic de ce nu si faptic de atunci factorul popular decizional creativ de influenta nu mai spun au luat-o razna efectiv transformand totul in PSIHOPATI mai mult sau mai putin cu antecedente si sechele fragmentand efectiv lantul logic complementar cu veridicitatea. De asemenea regresul la instinctele primare fiind unul evident ca dovada ca nici macar acestea nu sunt gestionate cu stil ci cu BARBARISM de maimuta cu fund multicolor .
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult