Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Istoria orașului în care se fabrică una dintre cele mai cunoscute băuturi din lume, dar în care e interzis să o guști

Jack Daniel's

Când te gândești la o călătorie în Statele Unite ale Americii, îți vin în minte cosmopolitul New York, însoritul Miami sau „celebrul” Los Angeles. Există însă și o altă față a Statelor Unite, cea a orașelor mici, liniștite, departe de viața zgomotoasă, locuri în care tradiția este în inima locuitorilor, iar spiritul american autentic e cel care te impresionează. Puțini știu unde se fabrică whiskey-ul al cărui nume e cunoscut în orice colț al planetei. Ei bine, localitatea se numește Lynchburg. V-am povestit deja viața incredibilului om care a inventat această băutură. Dacă nu ați apucat să o citiți, vă sfătuim să nu o ratați.

Lynchburg este un mic oraș din districtul Moore, cu o populație de mai puțin de 6.000 de locuitori. Asta nu schimbă faptul că distileria Jack Daniel’s este una dintre cele mai renumite din lume, iar aproape un sfert de milion de turiști vizitează zona.

Mulți dintre ei au însă parte de o mare surpriză. Vă vine sau nu să credeți, în district este ilegal să vinzi sau să cumperi alcool pentru consum - chiar și cel mai renumit produs al orașului. Asta deoarece Moore este un una dintre puținele zone din SUA în care legea prohibiției nu a fost niciodată abrogată.

De fapt, există un singur loc în întregul district, unde poți cumpăra în mod legal o sticlă de Jack Daniel's, iar acesta este magazinul de cadouri al distileriei. Trebuie să țineți cont că e o sticlă comemorativă.

Ca să revenim la Lynchburg din Tennessee, acesta este un oraș cu totul deosebit, care merită vizitat fiindcă ascunde câteva povești uimitoare. Anual, cateva mii bune de oameni aleg să facă drumul până în Lynchburg pentru a vedea locul în care s-a născut Jasper Newton Daniel, omul care a dat viață „celui mai whiskey din whiskey-uri”. Din acest orășel pleacă zilnic spre 165 de țări din întreaga lume toate sticlele de whiskey Jack Daniel’s. 

Lynchburg este un mic oraș care îți dezvăluie o altfel de America. Între case coloniale, dealuri împădurite și câmpuri cultivate atent, timpul pare să se fi oprit, iar locuitorii par să nu aibă nicio problemă cu asta.

Dimpotrivă, știu să prețuiască fiecare secundă pentru a gusta viața din plin și a-și vedea de treabă cum știu mai bine. Drept dovadă, majoritatea profesioniștilor care lucrează în distileria Jack Daniel's sunt localnici care fac asta de câteva generații bune. Pentru că fiecare picătură de Jack de care te bucuri cere răbdare, migală și perfecționare continuă.

Jeff Arnett este astăzi Master Distiller Jack Daniel's. A deprins tainele meseriei timp de șapte ani de la predecesorul său, Jimmy Bedford. Născut și crescut în Lynchburg, Jimmy a studiat, la rândul lui, timp de douăzeci de ani, finețurile procesului de producție și filtrare, iar fiul său îi este asistent lui Jeff. Și așa mai departe, istoria întinzându-se până în vremea lui Jack, în orașul unde oamenii se știu după nume și după legăturile de familie.

În Lynchburg, un loc plin de istorii, unde mărimea unui pește sau legenda unei cicatrici pot deveni subiecte de film, există totuși un singur lucru despre care nu se glumește niciodată: fabricarea whiskey-ului. Oamenii transmit mândria în voce de fiecare dată când povestesc cum le-a fost ziua. Această mandrie o poți citi și în priviri și o vei vedea când își îndreaptă spatele. Cu toții sunt realmente onorați să facă parte dintr-o poveste incredibilă dar adevărată: povestea unui whiskey cu totul și cu totul aparte, creat într-un singur loc, pentru a fi savurat pretutindeni.

Distileria din Lynchburg este una din cele mai vechi înregistrate în Statele Unite. A început să funcționeze în 1866, continuând să facă istorie și astăzi.

În Lynchburg, poți admira în voie ingredientele din care este făcut acest whiskey unic. Primul este apa pură, fără pic de fier, filtrată prin solul bogat în calcar. Nu întâmplător, fiecare picătură de apă folosită în distilarea whiskey-ului produs zilnic în Lynchburg vine dintr-o singură sursă – Cave Hollow Spring – izvorul descoperit și folosit de Jack Daniel. Locuitorilor le place să glumească, spunând că din 1866 ei tot îmbuteliază apă de izvor. Cu niște modificări notabile, desigur.

Al doilea ingredient responsabil pentru culoarea elegantă și gustul distinct al unui pahar de Jack este cărbunele de arțar, folosit pentru filtrare.

Al treilea ingredient îl poți admira în voie, pe toate drumurile, deoarece Tennessee a fost încă din timpurile coloniale un rai al porumbului. Iar rețeta originală de la Jack, folosită cu sfințenie și astăzi, se bazează pe următoarele proporții: 80% porumb, 12% orz și 8% secară.

Pornind pe urmele lui Jack Daniel’s, îi vei înțelege mai bine secretul independenței și spiritului întreprinzător, precum și devotamentul său pentru aceste locuri unice, în care de peste 7 generații s-a transmis arta de a fabrica whiskey in stilul domnului Jack. Fiecare generație asigură calitatea whiskey-ului și perpetuează tradiția distileriei. De aceea, în Lynchburg se fabrică whiskey-ul într-un fel, iar acel fel este felul lui Jack.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult