Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Istoric rus: „De ce avem nevoie de Putin?”, se vor întreba oligarhii. „Ne-a dus într-o fundătură, nu ne-a dat nimic, dar ne-a luat totul”

Vladimir Putin la birou

Foto: Profimedia

Vladimir Putin a depășit linia dincolo de care orice înțelegere cu el devine imposibilă. Ideea unei „mari înțelegeri cu Occidentul” poate fi luată în calcul doar „după ce se termină era Putin”, declară Andrei Zubov, un reputat istoric

Pe măsură ce costurile războiului Rusiei împotriva Ucrainei, vor crește pentru țara agresoare, iar înfrângerile militare se vor înmulți, „elitele” vor începe să se întrebe: „De ce avem nevoie de Putin?” La un moment dat, dictatorul poate fi înlocuit de un „grup de indivizi” care vor încerca să negocieze cu Occidentul. Singurul lucru necesar pentru asta este curajul. Istoricul și politicianul de opoziție rus Andrei Zubov și-a exprimat această părere într-un interviu exclusiv pentru Obozrevatel.

Credeți că în situația eșecurilor lui Putin în războiul împotriva Ucrainei este relevant pentru el un „mare acord” cu Occidentul sau este încă hotărât să vorbească cu Occidentul în limbajul ultimatumurilor?

Cred că Occidentul nu mai are chef să discute cu Putin. Putin a depășit limita până la care era posibil să se vorbească cu el, indiferent de situație. Acum condițiile sunt exprimate foarte clar: Occidentul cere o retragere completă din Ucraina, retragerea tuturor trupelor și returnarea tuturor teritoriilor ocupate. Acesta este prețul minim la care sunt posibile unele conversații.

Nu știu dacă Occidentul se va opri acolo. Pentru că al doilea punct este compensarea pentru pierderile uriașe pe care Rusia le-a provocat Ucrainei în aceste luni de război, și poate chiar de-a lungul anilor, dacă socotim din 2014.

Prin urmare, un mare acord cu Occidentul este fantezia lui Karaganov și a altor organizatori ai Forumului Valdai. Nu vor fi contracte mari.

Este de fapt nevoie de un mare tratat, dar este nevoie ca acesta să fie încheiat după ce pleacă Putin. Desigur, la fel și cu retragerea din Ucraina și cu asistența pentru reconstrucția Ucrainei. Mai degrabă, un astfel de tratat este necesar ca o condiție pentru restabilirea relațiilor normale ale Rusiei cu lumea civilizată.

Care pot fi aceste condiții?

Evident, aceasta va fi o condiție de renunțare la armele nucleare sau cel puțin controlul asupra armelor nucleare de către forțele internaționale. Aceasta va fi cu siguranță democratizarea Rusiei și respectarea drepturilor omului.

Dacă noii conducători ai Rusiei sunt de acord cu toate acestea, atunci este posibil un tratat major. Și dacă nu pleacă, atunci Rusia se va confrunta cu aceeași soartă ca și Iranul. Foarte dificil și absolut fără speranță.

Pe baza ultimelor declarații ale lui Putin, putem observa că retorica lui practic nu s-a schimbat. Evident, pur și simplu nu înțelege realitatea despre care ați vorbit. Putem conta pe faptul că măcar în anturajul său, în așa-zisa elită rusă, există forțe care pot oferi Occidentului un acord exact în condițiile enumerate de tine?

Așa cred. Există astfel de oameni. Pe măsură ce această aventură a lui Putin din Ucraina va eșua din ce în ce mai mult și va necesita din ce în ce mai multe costuri din partea Rusiei. De exemplu, mobilizarea care a subminat foarte mult popularitatea lui Putin. În doar trei săptămâni a dus la faptul că aproximativ un milion de oameni au plecat din Rusia. Când cheltuielile Rusiei se vor majora și eșecurile se vor înmulți, elitele vor pune din ce în ce mai mult întrebarea: „De ce avem nevoie de Putin? Ne-a dus într-o fundătură, nu ne-a dat nimic, dar ne-a luat totul.”

Și la un moment dat cred că se va întâmpla exact despre ce vorbim: Putin va fi înlocuit de un grup de oameni care vor încerca să înceapă un dialog cu Occidentul.

Fără îndoială, aceasta nu va fi o acțiune unică. Cred că cercul de negociatori, conducătorii Rusiei se va schimba destul de repede de câteva ori după Putin. Dar în decurs de unul sau doi ani de la înlăturarea lui Putin, va apărea în cele din urmă un guvern care va putea să intre într-un dialog real cu Occidentul și să înceapă restabilirea vieții normale în Rusia și să ajute Ucraina în acest sens.

Putem spera că aceste forțe vor găsi mijloacele de a schimba guvernul din Rusia?

Este nevoie de un singur instrument. Acest instrument se numește curaj. Dacă ea este găsită, atunci totul se va schimba.

Articol publicat inițial pe project-e.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • O prezentare a rusiei si regimului putinist foarte comprehensiva
  • Like 0
 • ,, dictatorul Putin ".
  Și cam ce a făcut dictatorul de cînd a devenit diktator?
  A luat în gestiune o țară în dezagregare. Rakeții făceau legea,niște,, băieți deștepți" acaparaseră Rusia, vezi cazul Yucos, cecenii voiau ieșirea din Rusia... Etc.
  Putin vrea refacerea Imperiului rus, cam cum arăta după WW2.
  Și el a profitat de degringolada SUA. Care SUA vrea să redevină măreață... Dar SUA îi cam suflă în ceafă China, care produce mult, bun și ieftin...
  Că Rusia a atacat Ukraina e una, dar, obiectivul principal al Rusiei este îndepărtarea Germaniei de SUA!!! Și de ce nu și a Franței. Și cine știe... Rusia produce tehnologie dar nu mai are capacități de producție. Rusia a vîndut materii prime Germaniei în perioada interbelică și a primit echipamente industriale cu care a produs arme în WW 2, în timpul WW 2 a cumpărat arme și echipamente industriale din SUA și a inșfăcat o parte a Europei... Ciclul se reia, dar cu apariția unei noi puteri decidente, China.
  Putin, un decident de fațadă... Cum era R. REAGAN în ultimul an din al doilea mandat? O,, legumă "? Fizic exista dar doar fizic pentru că mental era un zero. Cine lua decizii în acea perioadă în SUA? Nu se știe, că era, erau în,,umbră".
  Marile puteri fac regulile, pe cheltuiala țărilor medii și mici. Sună cinic?
  • Like 0
  • @ Sorin Constantin
   antiamericanismul se poate trata doar cu Leponex
   • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult