Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Olanda a acordat Rusiei 91 de derogări de la sancțiunile UE. Presă: Zeci de nave rusești au intrat în porturile olandeze

Mark Rutte în portul Rotterdam

Foto: Profimedia Images

Guvernul olandez a emis zeci de derogări de la sancțiuni împotriva Rusiei. Acest lucru reiese dintr-un inventar al ministerelor implicate. Companiile și instituțiile care primesc o scutire nu trebuie să respecte sancțiunile aplicabile, relatează RTLNieuws.

Ministerele Afacerilor Externe, Afacerilor Economice, Finanțelor, Infrastructurii și Educației au avut opțiunea de a acorda scutiri… de 91 de ori

De la începutul războiului, la sfârșitul lunii februarie, ministerele au acordat în total 91 de derogări. Acest lucru se face pentru a „permite un grad de flexibilitate în cazuri specifice”, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe. Un exemplu este o companie olandeză care dorește să primească o plată din Rusia.

Din aprilie, în Uniunea Europeană este în vigoare o interdicție portuară pentru navele care arborează pavilion rusesc. Cu toate acestea, Ministerul Infrastructurii și Gospodăririi Apelor are voie să admită nave cu anumite încărcături. Aceasta se referă, de exemplu, la aluminiu și la alimente. În 34 de cazuri, navelor li sa permis pur și simplu accesul în porturile olandeze.

Gazprom Olanda

De asemenea, organizațiilor olandeze li se permite să primească energie de la fostele companii Gazprom. La începutul lunii septembrie, ministrul Jetten (Climă și Energie) a făcut o excepție pentru organizațiile care aveau contracte de energie cu Gazprom Nederland, o filială a Gazprom-ului rusesc.

Jetten a vrut mai întâi ca aceste contracte să fie reziliate, dar a făcut o excepție. Companiile europene aparținând Gazprom au fost preluate de guvernul german și de atunci au fost numite SEFE Energy (Securing Energy for Europe). Potrivit administratorilor germani, nici un cent nu merge spre Rusia.

În Țările de Jos există „zeci de organizații” care folosesc scutirea, potrivit ministerului. Aceasta se referă la municipalități, școli și consilii. În total, Ministerul a emis 25 de scutiri, ajutând 150 de solicitanți. O singură derogare poate fi utilizată de mai multe organizații.

Ministerul Finanțelor și Comerțului Exterior

Ministrul Comerțului Exterior are și opțiunea de a se abate de la sancțiuni. 13 organizații diferite au primit un total de 18 scutiri de la ministrul Schreinemacher. Potrivit ministerului, motivele sunt „umanitare” și cooperarea dintre UE și Rusia este pentru „chestiuni pur civile”.

Ministrul Finanțelor poate acorda scutiri pentru bunurile înghețate sau pentru finanțarea bunurilor care se încadrează în regimul de sancțiuni. Asta s-a întâmplat de 13 ori.

Ministerul Afacerilor Externe a acordat odată o scutire pentru a permite desfășurarea „relațiilor diplomatice”. Pentru acel schimb diplomatic, tranzacțiile au fost posibile la o instituție financiară rusă care se află pe lista de sancțiuni. Este vorba despre bănci în care peste 50 la sută din acțiuni sunt deținute de statul rus, precum Sberbank, VTB, VEB sau Gazprombank.

Ministerele implicate nu vor să facă publice denumirile companiilor și sectoarele, deoarece este vorba despre „informații sensibile”, potrivit Ministerului Afacerilor Externe. De asemenea, ministerul nu dorește să dezvăluie valoarea scutirilor.

Articol apărut inițial pe Project-E

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Olanda aplica exact tehnologia rusa! Exista si la Ramania asemenea exceptii dar nimeni nu vede!
    • Like 0
  • Nu credeti dna DD ca ce recomandati Romaniei este exact ce face Olanda? Adica sa “ isi umple burta “de la rusi cand ii convine si sa “ bage in traista” tot ce vine de la UE? Aceasta moralitate va caracterizeaza?
    • Like 1
    • @ Eugenia Guran
      Da, doamna EG, ma caracterizeaza.
      • Like 1
  • ,,,
    • Like 3
    • @ Daniela Damian
      de facto check icon
      „Nu se stie in ce conditii, nu se stiu amanunte”. Greșit!

      Autorul a lăsat și linkul de unde a preluat informația, respectiv chiar din surse olandeze - rtlnieuws.nl.
      • Like 0
    • @ Daniela Damian
      "problemele" nu au fost puse drept condiție pt schengen.
      Ca poate nici eu nu vreau droguri, arme sau pedofilie in Romania dar olandezii tot sunt liberi sa vina.

      Băsescu avea dreptate sa "verifice" camioanele. Toate tarile sunt egale dar unele sunt mai egale ca celelalte în UE?
      • Like 0
    • @ Adrian Limbidis
      ...
      • Like 0
    • @ Daniela Damian
      Păcat ca nu ai fost învățată ca toți suntem egali IN FATA LEGII.
      Nu știam ca darvinismul social se aplica în UE.

      • Like 0
    • @ Adrian Limbidis
      ...
      • Like 0
    • @ Daniela Damian
      Aici nu e vorba de cum te "simți tu" ca individ. Ci de cum suntem văzuți în asociere cu națiunea ROMANA.
      De mana a doua. Și căței se simt bine lângă stăpân. Și ei sunt mulțumiți "ca le da", mentalitate de SLUGA.

      Daca te simți jignita asta spune mai mult despre tine decât despre mine. Poate ca ce spui e un nonsens ce ne insulta prin inepție.
      • Like 0
    • @ Adrian Limbidis
      ...
      • Like 0
    • @ Adrian Limbidis
      ...
      • Like 0
    • @ Daniela Damian
      Dacă noi suntem într-un club. Și exista o zona VIP iar eu nu îți permit sa intri deși îndeplinești toate condițiile, cum se cheamă?
      Corupție e peste tot. Da în România e problema mare dar ÎNTRAREA ÎN SCHENGEN NU CONȚINE condiția asta.
      Au introdus asta ca să ne tina afara pt ca le e frica de jigodiile lor naziste.
      Daca nu pricepi asta, e treaba ta.
      • Like 0
    • @ Adrian Limbidis
      ...
      • Like 0
    • @
      ...
      • Like 0
    • @
      ...
      • Like 0
    • @ Daniela Damian
      Nu ai o "audienta" sa îți tot ceri scuze atâta. Încercarea patetica de a te eleva ca nu știu ce oratoare grozava devine ridicola.
      O seara buna!
      • Like 0
    • @ Adrian Limbidis
      Doamne fereste. E o revarsare de ura fantastica.
      • Like 0
    • @
      E o revarsare de ura fantastica. Esti dezlantuit. TU nu accepti ca cineva nu e de acord cu tine, deci fa TU pasi.
      Pur si simplu nu esti in toate mintile. Orice spun iti da prilejul sa mai arunci cu potop de invective. Te balacesti in propriile laturi si nici nu-ti dai seama cat de gol esti, majestate.
      Opreste-te. Nimic nu justifica dementa verbala pe care ai dezlantuit-o.
      Am ales sa sterg mesajele, sa ramai singur cu zicerile tale. Ti-am cerut scuze pentru ca am intrat in dialog cu tine, sperand ca vom incheia cu „scuze, gata, ne-am agitat prea tare, sa depasim momentul, pana la urma sunt niste simple comentarii”, dar tu nu si nu. Parca zici ca ti-am dat cu ceva in cap. Esti in transa. Esti drogat?
      Aici nu-i vorba de faptul ca mi-am exprimat parerile mele, cu argumentele mele, pe un site romanesc, in limba romana. Aici e vorba ca urasti ca altcineva, mai ales o femeie, sa nu fie de acord cu tine. Ai un complex de inferioritate. Cand te-am intrebat ce ai facut tu pentru Romania, daca ai facut donatii sau voluntariat, ai sarit repede ca DA, DA, DA le-ai facut pe toate. Si ai lucrat si in Olanda. Of, of, mai, mai.
      Iti place sa-ti arati muschii cu o femeie. Sa o intimidezi, sa o umilesti. Te face sa te simti bine.
      Ti-am spus ca ai IQ-ul mic, ca ai idei putine, ca te exprimi neinteligibil. Pai, citeste-ti mesajele de aici si de la alte articole si ai sa vezi ca asa e. Toate astea palesc in fata rautatii tale, ce am zis eu in comparatie si in urma cuvintelor mizerabile pe care mi le-ai spus cat nu mi-au fost spuse in toata viata mea, nu suporta comparatie.
      Se vede ca in astfel de situatii ai vocabularul bogat si multa cursivitate, esti obisnuit cu astfel de atitudine.
      Esti un nimeni, esti un nimic cu impresii de detinator al tuturor adevarurilor. Insii de genul asta se reped cu injuraturi, nu suporta sa fie contrazisi, mai ales de catre femei si au impresia ca numai injurand-o, o pun pe nenorocita la punct.
      Incearca sa mai respiri putin, mai fa o pauza ca o sa-ti plezneasca o vena si o sa te ineci cu injuraturile.
      Sau poate te amuza. In orice caz, ar trebui sa te duci la medic pentru ca ai comportament violent, de sociopat si de psihopat. Daca cineva te contrazice il faci albie de porci, il linsezi.
      Aici nu e vorba ca-ti aperi un punct de vedere, cu toata dreptatea pe care, normal, sustii ca o ai, aici e vorba de betia cuvintelor, de ura dezlantuita, de mizerie sufleteasca.
      Si nu te erija in marele patriot. E ridicol si inept.
      A avea dreptate nu inseamna a-l injura pe celalalt. Sunt satula de nebuni. De nebuni, mitocani, cei daca din intamplare i-ai calcat pe picior, sar sa te bata. E tara plina cu de astia ca tine, domnule patriot. Esti batausul din trafic, cel ce sare peste rand la magazin daca tot nu se prinde nimeni, cel ce arunca pe jos ambalajul de la pachetul cu biscuiti.
      Tu ai un patriotism de fatada. Pentru mine Schengen e mai putin important, ma ajuta sa nu stau la coada la vama, mai important pentru mine este sa avem o tara mai putin corupta, o politie si o justitie adevarate. Te simti sluga. Treaba ta, eu nu. Atat stii: sluga, nazisti. Parca-i aud pe Putin si acolitii lui. Tu vrei in vest, in Schengen, dar cu discurs si mentalitate de est. Strainii astia, asa tembeli cum sunt, cu interesele lor meschine, cu toata sclavia pe care au instaurat-o in Romania, dupa cum spui, ne-au mai tras de maneca, ne-au mai tinut pe un drum. Nu am nicio mandrie sa trec prin vama fluierand si tara este roasa de coruptie. Dar tu nu poti intelege asta. Stii doar Schengen in sus, Schengen in jos. Ca asa te simti tu patriot. Si mai este faptul cum am indraznit sa ma dau pe mine de exemplu. Pornind de la cele doua aspecte, s-au revarsat mizeriile asupra mea.
      Da-te si tu ca exemplu. A! Tu nu te lauzi, asa, din nobletea sufletului tau, dar tot veninul pe care-l arunci e tot din nobletea sufletului tau?
      Bineinteles ca nu am vrut sa mai scriu nimic, dar imi dau seama ca cei ca tine mereu castiga. Prin dementa verbala, prin agresivitate excesiva, prin mitocanie ii faci pe cei cu care intri intr-un conflict cat de mic, cat de neinsemnat, ca cel de aici, adica survenit in urma unor comentarii la un text, ii faci sa taca, sa se retraga. Ai satisfactii doar cand zici: am sters si cu asta pe jos. Poti sa ma injuri pana faci spume la gura. In final mi-am dat seama ca atat poti.
      Si toate astea pentru ca am sustinut ca degeaba ai tehnica daca nu ai si moralitate. Ca nu trebuia sa fie prevazuta in conditiile Schengen problema coruptiei, ca asta trebuia sa o rezolvam noi demult si ca tin mai mult la diminuarea coruptiei si apoi la Schengen.
      Si schimba-ti fotografia aia ca nu e cazul sa te vedem cu consoarta (sau cine o fi) in carca, pe litoral. E sub demnitatea ta si mult sub IQ-ul pe care-l reclami cum ca l-ai poseda. E o poza pentru a o arata rudelor in sufragerie la o bere.
      Si iata si urmatorul meu comentariu la pumnul cu injuraturi ce se va abate din nou asupra mea: La fel si tie.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult