
Există două sau trei verigi, pe lanțul de comandă a lansării unei rachete nucleare în Rusia, care este posibil să se opună unui eventual ordin al lui Vladimir Putin de declanșare a unui război nuclear, consideră istoricul Armand Goșu, profesor asociat la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, cu o lungă experiență în analiza spațiului ex-sovietic.
„Da. Cel puțin două verigi din acest lanț. Pe lanț este șeful statului, comandantul suprem, ai ministrul Apărării, ai șeful Marelui Stat Major, după care vine comandantul armatei cosmice, unde sunt rachetele și după aceea mai ai unitatea, apoi se duce la ofițer, la cel care apasă propriu-zis. Dacă să spunem că ultimele două sau trei verigi spun stop, eu știu ce înseamnă nucleară, nu fac lucrul ăsta, atunci practic...Iar Putin știe lucrul ăsta (...) Putin știe pe ce să apese ca să se joace cu nervii noștri. Și noi tremurăm de frică - atomica, atomica, atomica”, a spus Armand Goșu, la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, întrebat dacă în Rusia crede că s-ar opune cineva ordinului lui Putin privind un atac nuclear.
Istoricul a explicat că toți ofițerii care fac parte din lanțul de comandă a lansării unei rachete nucleare ar trebui să fie la unison pentru declanșarea atacului, însă s-ar putea ca Putin să dea ordinul, dar acesta să nu fie executat. „Și atunci nu-i mai rămâne armatei decât să îl aresteze pe Putin”, spune el.
Istoricul Armand Goșu s-a arătat sceptic și cu privire la funcționarea corespunzătoare a rachetelor nucleare rusești, în scenariul în care se apasă butonul nuclear, Rusia fiind „țara în care nimic nu funcționează cum trebuie”.
„El (Putin - n.n.), printr-o astfel de decizie, s-ar putea expune și să genereze o lovitură de stat militară, pentru că Putin în momentul ăsta nu mai poate garanta nimănui - unui colonel, unui maior de rachete, poate să îi spună stai liniștit, că nu o să vină niciun tribunal de la Haga, niciun procuror internațional să te ancheteze pentru ce faci tu acum ? Eu nu cred că poate să îi dea asigurări. Să zicem că sunt toți de acord și apasă (butonul nuclear). Sunteți dvs sigur că rachetele alea chiar o să zboare? Adică Rusia, țara în care nimic nu funcționează cum trebuie, uite, dle, rachetele nucleare sunt singurele care funcționează. Eu nu cred că lucrurile astea s-ar putea întâmpla”, a spus Goșu.
Cum va reacționa occidentul, în eventualitatea apăsării butonului nuclear în Rusia?, a fost întrebat de moderatori. „Dacă ar fi, să zicem, ca Rusia să lovească cu racheta tactică o bază militară, un loc unde sunt mulți soldați ucraineni, în secunda doi va fi o reacție din partea occidentului. Nimeni nu știe cum va arăta reacția asta. Dar s-au făcut planuri, au fost mai mulți generali americani care au discutat care ar putea fi reacțiile. E clar că e o linie roșie care odată trecută.... Asta nu înseamnă că NATO intră cu bocancii în Ucraina, asta înseamnă că trupe americane, britanice canadiene o să intervină și o să distrugă cu rachete baze rusești din Crimeea, sau toate bazele rusești de pe teritoriul Ucrainei”, este de părere istoricul.
În privința amenințării nucleare, Goșu crede că „e multă propagandă aici”. Președintelui Vladimir Putin nu i-au rămas multe teme care să stârnească emoție în Occident, adaugă el. În opinia sa, în martie anul viitor, e posibil ca la Kremlin să aibă loc un transfer de putere sau o lovitură de stat, dacă până atunci „nu va ieși nimic din promisiunile lui Putin”.
„Cea mai importantă (temă) rămâne energia, lunile de iarnă sunt aproape, poate că sfârșitul iernii și eșecul de a obține un fel de spargere a unității occidentale și de încetare a livrărilor de arme către Ucraina, poate că dacă în martie nu va ieși nimic din promisiunile lui Putin, probabil că atunci vom avea ori o lovitură de stat, ori un transfer de putere la Kremlin. Dacă Putin va mai rezista până atunci. Pentru că ce se întâmplă acum, cu avansul militar ucrainean, mai ales în sud, în Herson, are un impact teribil. Dacă rușii pierd Hersonul, pierd Crimeea, vulnerabilizează Crimeea”, a explicat profesorul Goșu.
Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.