Sari la continut
Republica
Prevenție

Andrei Roșu, de la „statul pe canapea” și o greutate de peste 80 de kg, la un business sănătos: „Ușor am învățat să deleg foarte bine lucrurile”

În 2010, Andrei Roșu a decis să își schimbe radical stilul de viață într-unul mult mai sănătos. A trecut de la „statul pe canapea” și o greutate corporală de peste 80 de kilograme, la a face sport, și a ajuns să cântărească 60 și ceva de kilograme. Provocarea cea mai mare, spune el, a fost să își mențină stilul de viață echilibrat și sănătos. Așa că a luat hotărârea, un an mai târziu, să renunțe definitiv la consumul de produse de origine animală.

După ce a făcut, în 2018, un curs de trei luni de bucătărie vegană, au urmat mai multe încercări de a crea produse pe bază de plante, din dorința de a produce alternative prietenoase cu oamenii și natura. „Au rezultat niște rețete interesante, alternative ale brânzeturilor și ale icrelor”, a povestit Andrei Roșu, fondatorul Filgud, invitatul jurnalistului Claudiu Pândaru la podcastul „Business sănătos”.

Antreprenorul Andrei Roşu a lansat pe piaţă produsele 100% plant-based Filgud în iulie 2020, începând cu o capacitate de producţie redusă, de 16 borcane pe zi. În prezent a ajuns la o capacitate de un milion de unități pe an, fiind încrezător că produsele sale vor ajunge pe tot mai multe mese ale românilor.

Întrebat despre calitățile pe care ar trebui să le aibă un antreprenor, Andrei Roșu, fost membru al trupei „Gaz pe Foc”, spune că a observat că a fi un bun organizator și a ști să delegi este o cheie a succesului pentru un business sănătos.

„Foarte mulți ani am crezut că există o listă uriașă de calități pe care trebuie să le aibă un lider sau un antreprenor. Văzând conferințe (...), luând de colo o bucățică, de colo altă bucățică, am văzut că un lider trebuie să fie vizionar, trebuie să fie, trebuie să fie.... La un moment dat, am zis că e ușor dezarmant, nu am cum să ajung vreodată așa, era o utopie. Dar am observat că de fapt ai nevoie de o organizare foarte bună, adică de autodisciplină, să faci în fiecare zi câte un pic, însă să renunți la ideea de a controla totul. E imposibil și să ai energie pentru asta. Pentru că degeaba îți propui să faci o mulțime de lucruri, dacă îți cade capul pe birou de la ora prânzului, iei o masă copioasă și trei ore nu ești în stare de nimic. Sau îți supraîncarci agenda, sau încerci să preiei toate rolurile din companie. Ușor am învățat să deleg foarte bine lucrurile”, spune Andrei Roșu pentru podcastul „Business sănătos”.

Despre cum arată planurile sale de afaceri, cum vede viitorul industriei alimentare și ce sfaturi are pentru tinerii antreprenori, aflați în podcastul atașat acestui articol.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mi se pare de tot hazul ca un vegan să încerce să imite în produsele pe bază de plante, niște produse de origine animală. Dacă ești vegan sau ții post atunci ar trebui în primul rând să fii sincer cu tine și cu cei din jur, să-ți asumi opțiunile și să combați imitațiile, nu să le propagi. Sunt pline magazinele de imitații de șnițele, imitații de pate, imitații de chifteluțe, imitație de brânzeturi și altele din același soi. Iar prețurile.... să nu mai vorbim! Nu contribuie de loc la a te îndemna să devii vegan și creează impresia că e doar o modă, o chestie de fițe.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult