Sari la continut
Republica
Prevenție

Andrei Roșu, de la „statul pe canapea” și o greutate de peste 80 de kg, la un business sănătos: „Ușor am învățat să deleg foarte bine lucrurile”

În 2010, Andrei Roșu a decis să își schimbe radical stilul de viață într-unul mult mai sănătos. A trecut de la „statul pe canapea” și o greutate corporală de peste 80 de kilograme, la a face sport, și a ajuns să cântărească 60 și ceva de kilograme. Provocarea cea mai mare, spune el, a fost să își mențină stilul de viață echilibrat și sănătos. Așa că a luat hotărârea, un an mai târziu, să renunțe definitiv la consumul de produse de origine animală.

După ce a făcut, în 2018, un curs de trei luni de bucătărie vegană, au urmat mai multe încercări de a crea produse pe bază de plante, din dorința de a produce alternative prietenoase cu oamenii și natura. „Au rezultat niște rețete interesante, alternative ale brânzeturilor și ale icrelor”, a povestit Andrei Roșu, fondatorul Filgud, invitatul jurnalistului Claudiu Pândaru la podcastul „Business sănătos”.

Antreprenorul Andrei Roşu a lansat pe piaţă produsele 100% plant-based Filgud în iulie 2020, începând cu o capacitate de producţie redusă, de 16 borcane pe zi. În prezent a ajuns la o capacitate de un milion de unități pe an, fiind încrezător că produsele sale vor ajunge pe tot mai multe mese ale românilor.

Întrebat despre calitățile pe care ar trebui să le aibă un antreprenor, Andrei Roșu, fost membru al trupei „Gaz pe Foc”, spune că a observat că a fi un bun organizator și a ști să delegi este o cheie a succesului pentru un business sănătos.

„Foarte mulți ani am crezut că există o listă uriașă de calități pe care trebuie să le aibă un lider sau un antreprenor. Văzând conferințe (...), luând de colo o bucățică, de colo altă bucățică, am văzut că un lider trebuie să fie vizionar, trebuie să fie, trebuie să fie.... La un moment dat, am zis că e ușor dezarmant, nu am cum să ajung vreodată așa, era o utopie. Dar am observat că de fapt ai nevoie de o organizare foarte bună, adică de autodisciplină, să faci în fiecare zi câte un pic, însă să renunți la ideea de a controla totul. E imposibil și să ai energie pentru asta. Pentru că degeaba îți propui să faci o mulțime de lucruri, dacă îți cade capul pe birou de la ora prânzului, iei o masă copioasă și trei ore nu ești în stare de nimic. Sau îți supraîncarci agenda, sau încerci să preiei toate rolurile din companie. Ușor am învățat să deleg foarte bine lucrurile”, spune Andrei Roșu pentru podcastul „Business sănătos”.

Despre cum arată planurile sale de afaceri, cum vede viitorul industriei alimentare și ce sfaturi are pentru tinerii antreprenori, aflați în podcastul atașat acestui articol.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mi se pare de tot hazul ca un vegan să încerce să imite în produsele pe bază de plante, niște produse de origine animală. Dacă ești vegan sau ții post atunci ar trebui în primul rând să fii sincer cu tine și cu cei din jur, să-ți asumi opțiunile și să combați imitațiile, nu să le propagi. Sunt pline magazinele de imitații de șnițele, imitații de pate, imitații de chifteluțe, imitație de brânzeturi și altele din același soi. Iar prețurile.... să nu mai vorbim! Nu contribuie de loc la a te îndemna să devii vegan și creează impresia că e doar o modă, o chestie de fițe.
    • Like 0


Îți recomandăm

 expert contabil

Pentru fiecare 10.000 de lei distribuiți, impozitul crește de la 1.111 lei la 1.905 lei, iar firmele trebuie să verifice activul net și capitalul social înainte de a face orice distribuție. „Cota de 16% intră în vigoare de la 1 ianuarie, dar se aplică pentru dividendele distribuite după 1 ianuarie. Or, ce dividende pot eu să distribui în ianuarie? Pe cele din trimestru IV, cele care se formează chiar acum”, explică expertul contabil.

Citește mai mult

Profesori

Ca om care și-a luat întotdeauna profesia în serios, cu multă pasiune, uneori poate prea multă, cu nopți nedormite corectând teste și realizând câte un raport cu măsuri ameliorative pentru fiecare elev, cu ore întregi petrecute la cursuri de formare, bani cheltuiți pe webinarii și conferințe, cu sute de consultații cu părinții și grelele încercări de a-i face să înțeleagă unde trebuie lucrat, exersat, cu timpul meu liber spulberat pe a face zeci, sute de fișe de lucru personalizate, aplicate lacunelor specifice ale copilului. Cu toate acestea și multe altele, domnule ministru cu prea puțină viziune în preuniversitar, mă simt profund jignit de declarațiile dumneavoastră recente.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon bere - getty

Pentru cei neinteresați de cărți, Domnul John (sau George) era doar un cavaler al apocalipsei. La scurt timp după ce se așeza, frații Achim ieșeau pe terasă și treceau pe la fiecare dintre mese cu același text, rupt parcă din Pe aripile vântului: ”Hai, băieți, hai, e și mâine o zi. Hai, mai bem și mâine.” Getty Images

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Bucătărie Dedesign

În fiecare casă există un loc care respiră viață. Pentru unii e livingul, pentru alții dormitorul, dar tot mai des- este bucătăria. Locul în care începe ziua, se adună familia, se spun povești și se împart momente. Iar atunci când designul întâlnește funcționalitatea, bucătăria devine mai mult decât un spațiu utilitar- devine o oază de liniște și stil

Citește mai mult