Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Istoricul O.J. Schmitt, profesor la Universitatea din Viena, pentru Digi24: O tâmpenie că Austria a refuzat România în Schengen

 O.J. Schmitt

Foto: captura digi24

Istoricul Oliver Jens Schmitt, profesor la Universitatea din Viena, a declarat într-un interviu pentru Digi24 că este „o tâmpenie” și un „provincialism exagerat” faptul că Austria a blocat aderarea României la spațiul Schengen.

El spune că în general cetățenii austrieci obișnuiți „nu au nimic cu românii”, dar „prostie politică există pretutindeni”. Decizia Austriei de a se opune aderării României la Schengen a fost „criticată crunt” de ziarele și televiziunile austrice, iar ministrul responsabil a fost la rândul său criticat de Partidul Verzilor, care face parte din guvern, a afirmat istoricul O.J. Schmitt în interviul pentru Digi24.  

Totodată Oliver Jens Schmitt consideră că politicienii austrieci care s-au opus aderării României la Schengen au crezut că astfel vor putea câștiga alegerile regionale. Însă majoritatea alegătorilor „habar n-au ce este România sau ce este Schengen”. A fost o greșeală politică, vede istoricul, pentru că acum conservatorii au pierdut alegerile și în plus au distrus relațiile oficiale cu România. Totodată, au avut de suferit și investitorii austrieci din România, iar românii obișnuiți au fost dezamăgiți, a spus istoricul Oliver Jens Schmitt în interviul acordat  Digi24.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu mă îndoiesc că meschinăria politică a conducerii Austriei a a vut un rol important în refuzarea României în Schengen. Dar nu e corect să considerăm ce s-a întâmplat ca fiind doar atât. Decidenții austrieci au blocat aderarea României tocmai fiindcă au văzut asta CA UN PLUS în ochii alegătorilor austrieci. Dacă cetățenii de rând din Austria habar n-au ce e Schengen-ul sau n-au auzit de România, de ce refuzul României putea fi un PLUS în ochii lor? Nu, nu e așa, articolul e incoerent. E clar că austriecii pe ansamblu consideră România un stat de mâna a doua, iar pe români niște ”provinciali” așa cum a sugerat chiar domnul istoric austriac. Adică, mai pe românește, românii sunt ”niște țărani”, spre deosebire de ei, austriecii, care sunt mai ”cu stofă”, mai evoluați. Asta e de fapt realitatea și degeaba se chinuie domnul istoric austriac să dreagă busuiocul, rușinându-se probabil cu concepțiile arogante ale propriilor concetățeni.
    Dar mai cred ceva: cred că austriecii nu sunt singurii din țările europene dezvoltate și civilizate, care ne privesc așa pe noi românii. Și dacă acum s-au opus austriecii, altă dată s-au opus alții, iar data viitoare poate se vor opune alții, cine știe... Dar scopul e oarecum același pentru toți: să aibă grijă, dar discret, elegant, cu ceva pretexte de ochii lumii, să nu-i lase pe ”țărani” să le intre în clubul lor select Schengen. De aceea, insistența nostră prostească pe respectarea criteriilor tehnice sau alt fel de criterii oficiale, nu va avea în veci câștig de cauză. Trebuie acționat în alt fel, fără să ne ascundem după deget, așa cum fac ei. Trebuie să îi ”ungem” economic cu ceva, dacă vrem, desigur și ne dă mâna să le mai dăm în plus față de câte le-am dat deja. Plus că trebuie să acționăm diplomatic inteligent pentru câștigarea respectului. Pentru asta, în primul rând eu aș zice să nu ne mai gudurăm în fața lor. Deci da, să nu fim agresivi, fiindcă asta ne-ar îndepărta și mai mult. Dar să fim mai demni și mai fermi, fără să fim dușmănoși și agresivi cu ei în niciun fel. Eu, de exemplu, dacă aș fi într-o poziție de conducere în stat și ar veni unii dintr-un stat european să ne felicite, ca profesorii, cu superioritate, că am făcut progrese etc etc aș face și eu la fel: aș felicita și eu statul și poporul respectiv. Aș spune că sunt mulțumit de ce progrese au făcut și ei în domeniile X, Y, Z, eventual le-aș spune părintește și unde cred că greșesc. N-ar fi tare? Abia când ne imaginăm o așa atitudine realizăm cât suntem noi ca popor, de umil, de servil, de slugarnic. Și tocmai aici ar trebui să schimbăm macazul. Dacă vrem să fim respectați, desigur, și să depășim stadiul de ”țărani”.
    • Like 1


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult