Foto: captura digi24
Istoricul Oliver Jens Schmitt, profesor la Universitatea din Viena, a declarat într-un interviu pentru Digi24 că este „o tâmpenie” și un „provincialism exagerat” faptul că Austria a blocat aderarea României la spațiul Schengen.
El spune că în general cetățenii austrieci obișnuiți „nu au nimic cu românii”, dar „prostie politică există pretutindeni”. Decizia Austriei de a se opune aderării României la Schengen a fost „criticată crunt” de ziarele și televiziunile austrice, iar ministrul responsabil a fost la rândul său criticat de Partidul Verzilor, care face parte din guvern, a afirmat istoricul O.J. Schmitt în interviul pentru Digi24.
Totodată Oliver Jens Schmitt consideră că politicienii austrieci care s-au opus aderării României la Schengen au crezut că astfel vor putea câștiga alegerile regionale. Însă majoritatea alegătorilor „habar n-au ce este România sau ce este Schengen”. A fost o greșeală politică, vede istoricul, pentru că acum conservatorii au pierdut alegerile și în plus au distrus relațiile oficiale cu România. Totodată, au avut de suferit și investitorii austrieci din România, iar românii obișnuiți au fost dezamăgiți, a spus istoricul Oliver Jens Schmitt în interviul acordat Digi24.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Dar mai cred ceva: cred că austriecii nu sunt singurii din țările europene dezvoltate și civilizate, care ne privesc așa pe noi românii. Și dacă acum s-au opus austriecii, altă dată s-au opus alții, iar data viitoare poate se vor opune alții, cine știe... Dar scopul e oarecum același pentru toți: să aibă grijă, dar discret, elegant, cu ceva pretexte de ochii lumii, să nu-i lase pe ”țărani” să le intre în clubul lor select Schengen. De aceea, insistența nostră prostească pe respectarea criteriilor tehnice sau alt fel de criterii oficiale, nu va avea în veci câștig de cauză. Trebuie acționat în alt fel, fără să ne ascundem după deget, așa cum fac ei. Trebuie să îi ”ungem” economic cu ceva, dacă vrem, desigur și ne dă mâna să le mai dăm în plus față de câte le-am dat deja. Plus că trebuie să acționăm diplomatic inteligent pentru câștigarea respectului. Pentru asta, în primul rând eu aș zice să nu ne mai gudurăm în fața lor. Deci da, să nu fim agresivi, fiindcă asta ne-ar îndepărta și mai mult. Dar să fim mai demni și mai fermi, fără să fim dușmănoși și agresivi cu ei în niciun fel. Eu, de exemplu, dacă aș fi într-o poziție de conducere în stat și ar veni unii dintr-un stat european să ne felicite, ca profesorii, cu superioritate, că am făcut progrese etc etc aș face și eu la fel: aș felicita și eu statul și poporul respectiv. Aș spune că sunt mulțumit de ce progrese au făcut și ei în domeniile X, Y, Z, eventual le-aș spune părintește și unde cred că greșesc. N-ar fi tare? Abia când ne imaginăm o așa atitudine realizăm cât suntem noi ca popor, de umil, de servil, de slugarnic. Și tocmai aici ar trebui să schimbăm macazul. Dacă vrem să fim respectați, desigur, și să depășim stadiul de ”țărani”.