Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

It’s done, but not gone! Trei gânduri la cald despre rezultatul alegerilor prezidențiale

Daniel David - Credit: Lucian Alecu / Shutterstock Editorial / Profimedia

Așa cum spuneam când mi-am anunțat susținerea pentru Nicușor Dan, de luni, 19 mai 2025, toate armele tac și ne regăsim împreună pentru a ne apăra și dezvolta țara, în aceste condiții internaționale periculoase. Avem rezultatele (it’s done), suntem toți aici (but not gone), iar acum avem nevoie de contribuția tuturor celor care pot face ceva pentru țară și români!

Până când ne implicăm în proiecte mai mari, iată câteva gânduri la cald despre acest rezultat (voi face o analiză psihoculturală mai complexă în zilele care urmează):

(1) Cred că mișcarea „naționalist-suveranistă” ar fi avut șanse mai mari dacă nu se asocia cu mișcarea bizară și cu cea grotesc-agresivă, ambele cu puternice tendințe antieuropene. Estimarea mea, discutată în grupurile de colaboratori, a fost că, în aceste vremuri (tot mai sensibile la discursuri conservatoare), această mișcare „naționalist-suveranistă” poate lua în țară în jur de maximum 45%, dar și că nu poate dobândi majoritatea dacă se colorează cu demersuri bizare și grotesc-agresive, care frizează bunul-simț și dau astfel fiori reci normalității majoritare. Bunul-simț a protejat normalitatea de cei care pretind bizar și/sau grotesc-agresiv că vorbesc pentru și în numele poporului român sau chiar al lui Dumnezeu!

(2) Partea din diasporă, care ne amenința că „…venim să ne luăm țara înapoi”, trebuie să înțeleagă că:

Nu o poate lua de la alți români și copiii lor!

Că au loc în țara lor și că cea mai bună cale pentru asta este cea a educației, culturii, muncii cinstite și bunului-simț! Bunul-simț este busola care trebuie să ne ghideze, chiar atunci când educația-cultura ne mai diferențiază. Bizareriile, grotescul și agresivitatea nu ajută!

În esență, nu țara este a noastră sau a unora dintre noi, ci noi suntem ai țării!

(3) Circulă deja câteva mituri, care trebuie clarificate:

Am câștigat cu ajutorul diasporei? Nu, dimpotrivă, în condițiile în care în diasporă Nicușor Dan a pierdut, dar au contat major cei din diasporă care au votat pro Nicușor Dan, iar diferența făcută în țară nu s-a mai putut anula!

Am câștigat cu voturile basarabenilor care sunt și cetățeni români și care au făcut diferența? Nu, dacă ne gândim că în ecuația globală Nicușor Dan a câștigat cu peste 800000 de voturi, dar aceste voturi au contat major în ecuația globală a diasporei și în general!

Am câștigat cu voturile cetățenilor români de etnie maghiară, care au făcut diferența? Nu, în condițiile în care în țară diferența a fost de peste 1000000 de voturi, dar aceste voturi au contat enorm în ecuația globală.

Să mergem împreună! Iar educația, cultura și bunul-simț să ne ghideze!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • perplex check icon
    Cand are atat de mult de lucru nu stiu unde mai gaseste domnul profesor universitar doctor psiholog timp sa scrie articole. Daca tot scrie ar fi bine sa nu fie de 2 lei.

    >> toate armele tac
    Cred ca domnul profesor universitar doctor psiholog este foarte naiv. O sa inceapa un bombardament in special de la PSD. In mod sigur dansul va fi un ministru atacat, cel putin de PSD.

    Oare cand se apuca domnul ministru de reforma? Pana acum a dat interviuri, a vorbit, a scris, a prezentat un asa zis raport, dar de facut vreo schimbare, ioc.

    Poate ar fi nevoie de un al doilea ministru al educatiei pentru preuniversitar?
    • Like 0
  • Atâta timp cât cultura noastră este dictată de la Moscova – așa cum s-a întâmplat începând cu 1949, când academicianul Ion Creangă și camarila sa au fost impuși fără scrupule – iar noi, prin reprezentanții aleși, nici măcar nu realizăm acest lucru, nu avem nicio șansă reală.
    Singura consolare, de data asta, e că adversarul a fost jalnic și n-a știut nici măcar să-l instrumentalizeze pe Eminescu.
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Povestea cu luatul caselor celor din diasporă a contat mult. Dacă aveai o casă în care nu mai locuiai, dar o păstrai pentru o moștenire sau pentru vânzare, gândul că statul ți-o va lua și-ți va arunca o bucățică de compensație a contat enorm. Cum să votezi să-ți ia casa? Cum să-i iei omului casa, chair dacă nu mai locuiește în ea? E absurd!
    • Like 2
  • Domnul Daniel David refuza cu desavarsire sa explice cum discriminarea pozitiva nu este discriminare. Discriminand pozitiv o minoritate discriminezi negativ pe toti ceilalti. #WOKE
    • Like 0
  • Totuși, să fii în slujba unuia ca cioBACul și să te faci că nu vezi politizarea învățământului cu tot felul de imbecili de partid, în timp ce arunci cu fraze pompoase, uitând de WC-ul din fundul curții marelui colegiu național - ca să nu deranjezi mafia politică, îți dă dreptul să faci pe lupul moralist?!
    • Like 1
  • mg check icon
    ..aceste alegeri ne-au arătat că dracul nu e chiar atât de negru.

    Am văzut că nu toată diaspora e sub hipnoza georgistă.
    Am văzut că avem frați dincolo de Prut. Prietenul la nevoie se cunoaște.
    Am văzut că la o prezență ceva mai consistentă la vot în țară, miturile pseudo-suveraniste se fâsâie.

    Că pretinsul popor suveranist este de fapt o minoritate, chiar dacă importantă, iar Simion ar face bine să nu mai vorbească în numele nației. Să vorbească în numele AUR, cât timp va mai putea face și asta..

    Sper ca epidemia de Simionită să treacă prin auto-imunizare, așa cum a trecut și Covid-ul. Dar un vaccin-două cu democrație netrucată, poate c-ar ajuta.
    Ne-a trecut glonțul pe la ureche. Poate învățăm ceva din asta..
    Că nu degeaba zicea Lenin.. :))
    • Like 5
    • @ mg
      Din nou, povestea cu furatul apartamentelor a contat enorm. Rudele din țară le-au alertat pe cele din străinătate. Caz concret: ruda din Spania, căruia urma să i se confiște apartamentul, contra unei compensații minime, ca să-i ajungă de-o vată pe băț, a votat împotrivă și a mai convins încă vreo zece să voteze împotrivă. Bomba cu apartamentele e proaspătă, de câteva zile, dar a câștigat teren rapid.
      • Like 2
    • @ Valentin
      mg check icon
      da, dar mai avem și o diasporă educată care a trecut peste dezamăgiri și s-a hotărât să apere ce era de apărat..
      Oameni care știu prea bine ce înseamnă calea UE și ce înseamnă apropierea de Putin.
      • Like 2
    • @ mg
      Să nu ne bucurăm prematur, domnule mg. Eu îmi amintesc că ne-a mai „șuierat” o dată glonțul pe la ureche. Se întâmpla în 2004, atunci când Băsescu îl învingea pe Năstase, după „melodrama dragă Stolo”. Cu ce ne-am ales? Cu o „luptă anticorupție” între băieții sistemului (transformată în spectacol media!) și cu 10 ani de „băsism”...

      Coincidență sau nu, Băsescu era atunci primar general al capitalei ca și Nicușor Dan acum. Sigur că nu putem compara râsul hâhăit al marinarului Traian cu zâmbetul intelectual al olimpicului Nicușor, da' nu cred că e cazul să ne entuziasmăm crezând că 6 milioane dintre noi am făcut alegerea corectă.

      Jocurile puterii se fac întotdeauna peste capetele noastre. Suntem doar pionii de sacrificiu dintr-un joc de șah global în care regii se bat pentru supremație. Depinde doar din ce unghi privim „sacrificiul”...

      Îmi doresc tare mult ca Nicușor Dan să fie „matca” care unește „stupul”, dar cu atâția trântori în preajmă mă îndoiesc că poate reuși. În zilele următoare vom vedea câte muște mai bâzăie în jurul borcanului golit de miere...
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult