Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Iulian Baba, studentul care construiește case inteligente: „Cel mai mult am învățat să nu ne dăm bătuți când apar situații dificile”

O casă fără facturi la gaze, lumină și apă. În plus, locuința produce mai multă energie electrică decât consumă și este dotată și cu un sistem de asistență vocală prin care locatarul poate afla temperatura interioară, poate accesa sistemul de control al iluminatului și poate acționa sistemele de închidere și deschidere ale ușilor și ferestrelor.

Pare o idee ce ține de domeniul viitorului, însă un ONG studențesc proiectează și construiește astfel de case de câțiva ani deja. Este vorba despre echipa EFdeN, care a reprezentat România la două ediții ale celei mai importante competiții mondiale pentru case solare – Solar Decathlon – în Versailles (2014) și Dubai (2018) – unde a primit numeroase premii.

Înființat în 2013, EFdeN oferă o platformă unde mai mult de 800 de studenți din universitățile românești și-au pus în practică ideile și au lucrat împreună pentru a construi diverse produse verzi, printre care și case inteligente, sustenabile.

Casa EFdeN Signature, premiată anul trecut la Dubai, proiectată și construită de tineri români, este una dintre cele mai sustenabile case din lume. Este 100% electrică, automatizată și își produce singură energia de la soare.

Echipa care a lucrat la casă a creat un sistem de automatizare unic, flexibil și ușor de utilizat din care utilizatorul să poată controla toate funcționalitățile casei, printr-o singură interfață de control instalată pe telefonul mobil sau tabletă.

La competiția din Dubai, casa EFdeN Signature a fost deschisă pentru vizitare 14 zile, timp în care i-au trecut pragul peste 3.000 de persoane, între care studenți, profesori, oameni din companii, influenceri, dar și personalități din Orientul Mijlociu. A fost considerată de către vizitatori drept una dintre cele mai primitoare case din competiție. O casă care transmite sentimentul de acasă.

Iulian Baba, unul dintre membrii echipei EFdeN, a împlinit de curând 20 de ani și a trecut în anul al treilea la Facultatea de Inginerie a Instalațiilor. Proiectul la care a lucrat a obținut, în Dubai, la cea mai mare competiție de case solare și eficiente energetic din lume, locul 4 în clasamentul general, locul 1 la comunicare, locul 2 la inginerie și construcție și condiții de confort și locul 3 la sustenabilitate.

Iulian Baba, Membru al echipei EFdeN, câștigător la Solar Decathlon în Dubai, 19 ani

Am discutat cu Iulian despre acest proiect și despre perspectivele sale. Discuția noastră nu a fost însă întâmplătoare, ci a fost prilejuită de campania 20 la puterea 20, o inițiativă a Metropolitan Life, care la 20 de ani de prezență în România sărbătorește tineri care, în 20 de ani, au realizat lucruri extraordinare. Iulian și ceilalți tineri care s-au alăturat acestei campanii sunt reprezentanți ai generației care aduce o creștere exponențială țării noastre și ne demonstrează că ambiția și curajul sunt fundamentale pentru a te autodepăși. 

Cum a pornit ideea pentru proiectul Casa Solară? În ce stadiu se găsește acesta?

Ideea a pornit din anul 2010, când competiția Solar Decathlon a apărut în Europa. Inițial a pornit în 2002 în America. Un coleg a văzut această competiție când a trecut prin Madrid și s-a gândit că dacă alte țări pot, poate și România. Așa că a pus osul la treabă, a strâns mai mulți colegi de la diferite facultăți, iar în 2012, România a participat pentru prima oară la această competiție cu casa Prispa.

După această experiență și-au dat seama că vor să participe și la următoarea competiție, așa că în 2014 au participat din nou la această competiție, de data asta cu altă casă, pe nume EFdeN 4C, care acum este deschisă publicului larg în fiecare duminică, între 12:00 - 16:00 pe Pache Protopopescu nr.66 în incinta Facultății de Inginerie a Instalațiilor.

În urma acestei participări ne-am gândit că trebuie să participăm și în 2018 la această competiție care de data asta era mult mai departe de România, Dubai, cu casa EFdeN Signature. În 2012 și 2014 competiția a fost în Europa, iar anul trecut a fost pentru prima oară când a avut loc la Dubai.

În momentul de față, casa care a participat în 2018 este dezasamblată în incinta Institutului de cercetare INCERC și așteaptă să o reconstruim lângă casa EFdeN 4C.

La ce alte proiecte mai lucrezi?

La proiecte EFdeN, bineînțeles, dar recent mi-am deschis un canal de vlog pe YouTube pentru a împărtăși cu toți curioșii ce se întâmplă în EFdeN.

Am fost selectat pentru un program, Future Makers, unde m-am înscris cu o idee pe care sper să o pun în aplicare în urma programului lor de incubare.

Care au fost provocările în cadrul proiectului Casa Solară?

Prin acest proiect au trecut peste 800 de studenți care fie s-au angajat, fie au pornit propriul lor business. Proiectul și inițiativa aparțin colegilor mei Claudiu Butacu și Mihai Toader Pasti, care au crezut după fiecare participare că se poate mai mult. Eu am intrat în acest proiect acum aproape doi ani, iar fără participările precedente, nu cred că aș fi ajuns aici în momentul acesta.

Cred că cel mai mult am învățat să nu ne dăm bătuți atunci când apar situații peste care la început ți se pare imposibil să treci. Le înfrunți și încerci să le rezolvi.

Ce îți place să faci cel mai mult?

Cel mai mult îmi place să văd finalul unui proiect, să văd că e gata și că toată munca pe care am depus-o a meritat. Este cumva motivator pentru mine să continui și să fac alte lucruri.

Unde te vezi peste cinci ani?

Mă văd în continuare plin de energie și cu dorința de a schimba România. Dorința mea cea mai mare este ca România să depășească țările despre care tot auzim că sunt dezvoltate, pentru că noi avem mult mai multe oportunități.

Ce sfat ai da tinerilor?

Dacă întâmpinați o problemă, încercați să o luați din plin. Nu treceți pe lângă ea, pentru că la un moment dat o să apară din nou și o să fie mult mai greu să o rezolvați.

Ce ai învățat până acum din experiența ta profesională?

Din experiența profesională am învățat că nu doar băieții pot lucra pe șantier. Pe șantierul casei solare, în România, au fost mai multe fete decât băieți și mi s-a părut, uneori, că ele făceau treabă mai bună decât unii bâieți.

Te-ai gândit să pleci din România?

Nu pot spune că nu m-am gândit, dar știu sigur că nu vreau să plec din țară fără să văd că lucrurile merg bine și lumea este fericită pe stradă. Merg foarte mult pe jos și, pe zi ce trece, simt că oamenii pe care îi văd sunt din ce în ce mai triști, lucru care mă întristează și pe mine. Ca experiment am încercat să le zâmbesc oamenilor pe stradă când treceam pe lângă ei. Unii bineînțeles că aveau impresia că am o problemă, dar alții chiar și-au schimbat expresia feței către un zâmbet și sper că acel zâmbet pe care l-am oferit eu pe stradă le-a făcut ziua mai bună.

Descoperiți mai multe povești despre tineri remarcabili, în seria 20 la puterea 20 susținută de compania de asigurări de viață Metropolitan Life. Aflați cum văd România tinerii care fac deja cunoscută țara noastră peste granițe prin realizările lor. Sunt tineri care privesc altfel România de mâine și care au deja planuri mărețe pentru următorii 20 de ani.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Bravo, Domnule, felicitări.
    Dar unde sunt?...sunt totuși zece ani, dacă am priceput bine.
    E numai de concurs sau există și pe piață?
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult