Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ivermectina, game over!

Ivermectina farmacie

Foto: Profimedia Images

Motto: „There are heroes on both sides. Evil is everywhere” (Războiul Stelelor)

Undeva pe la sfârșitul lunii martie, simultan, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și Organizația Mondială a Sănătății (WHO) au recomandat ca Ivermectina să nu fie utilizată în afara studiilor clinice derulate de către personal calificat.

Deși a creat fierbere internațională după datele de eficiență in-vitro și pe animale de laborator, după utilizarea în 27 de studii controlate incluzând 6612 pacienți, după apariția în două scheme terapeutice în SUA și după aprobarea de către autoritățile locale de reglementare din circa 20 de țări (dintre care 3 în UE), Ivermectina nu a convins și nu a fost recomandată oficial pentru Covid. S-a considerat că există insuficiente studii clinice (efectuate în cadru instituționalizat și sponsorizate – am să revin la cei doi termeni) ca să permită o evaluare științifică a efectului antiviral asupra SARS-CoV 2. În mod particular, EMA a specificat că utilizarea Ivermectinei în cazurile de Covid necesită doze mai mari decât cele utilizate pentru altfel de indicații, astfel încât sunt obligatorii studii clinice privind siguranță preparatului la aceste doze.

În momentul în care s-a dus vestea despre ea, Ivermectina a împărțit planeta în două tabere, la fel cum a făcut și în România. Medicament pentru pisici periculos pentru oameni? Staruri care au luat-o și și-au revenit miraculos? Prea ieftină, deci neinteresantă? Se poate da în loc de vaccin? Este oprită de la utilizare pentru că se așteaptă unele antivirale mai scumpe? Despre acest subiect s-a spus totul și de fapt nimic.

Cea mai mare derută creată în public a fost apariția în toate mediile a persoanelor de notorietate, cu pregătire medicală sau nu, care au tras de Ivermectină în toate părțile.

Ce trebuiau să facă autoritățile din România ca să creeze credibilitate? Să rămână surde la zgomotul de fond, să accepte donația de 10.000 de tablete făcută de o companie farmaceutică (da, de Terapia) în noiembrie 2020 pentru testări, să înceapă un studiu clinic în 5-6 spitale (așa cum cer de altfel EMA și WHO) și să vină cu propria experiență. Din noiembrie 2020 și până în martie 2021, când EMA și WHO au dat verdictul, puteam avea încă un studiu finalizat care să ajute la clarificarea încurcăturii.

De ce nu s-a întâmplat nimic? Pentru că nu a existat un nucleu de specialiști care să creeze cadrul instituționalizat (design, protocol, aprobări etc.) și pentru că nu a existat un sponsor (și nu va exista niciodată un sponsor care să plătească în jur de 1482 euro - cost mediu pe tratament, IQVIA, 2019 - de pacient înrolat într-un studiu clinic pentru o tabletă care costă 2 lei).

Așadar, nicio șansă să se știe vreodată dacă Ivermectina chiar este eficientă contra Covid, pentru că nu se pot face studiile clinice pe care le cer EMA și WHO.

Prin urmare, Ivemectina - game over! Trei considerații de final, pentru cei aflați în călătoria epică pentru aflarea adevărului:

1. marea majoritate a antiviralelor (ca să nu spun toate) aflate în protocolul de tratament al Ministerului Sănătății nu au studii clinice de amploarea celor cerute de EMA și WHO pentru Ivermectină și totuși sunt folosite și salvează vieți;

2. cât de cinic să fii să te bucuri că este oprit din teste un medicament – indiferent care - candidat la reconversie Covid – știind că nu există încă un antiviral eficient și că spitalele sunt pline de pacienți care poate n-ar fi murit dacă l-ar fi avut la dispoziție.

3. România rămâne țara din UE cu cel mai mic număr de studii clinice calculate la 1 milion de locuitori – 8 studii clinice – atrăgând anual doar 100 milioane de euro din cele 35 miliarde investite în UE, așadar mai puțin de 0,3% (IQVIA, raport 2020).

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Domnilor ce nu inteleg actualii doctorii din Romania este ca nu se admnistreaza domnulior primul tratament cind pacientul este pus in salvare.Nimeni nu au tras un semnal de alarma ca 90% din pacientii care ii bag la Urgente mor de Inima, Pentruca ca Doctor Paramedic cu o experienta de multi ani am constat din tot ce am vazut in articole si declaratile medicilor la televizor Am constat din cite am vazut ca totii pacientii cind ajung la URGENTA au saturatia de Oxigen sub 70% Domnilor doctorii nu poti pune masca de Hinhubare cu Oxigen este o mare greseala medicala Eu intreb ceva daca ma asculta cineva Acest Virus ataca caile respiratorii atacind vasele Sanguine Intreb pe ceii de pe Salvare se admnistreaza imediat o pastila de Nitroclycerine? Inaintea de admnistrarea. Nitroclicerynei se admnistreaza un blood tiner? Daca nu le recomand ce fac Paramedicii in America pacientilor cu deficiente respiratorii Se admnistreaza un Shat de 5 pastile Plavix dupa care se admnistreaza Nitro o pastila sub limba nu mai mult de 2 in 15 minute Plavixu care este un Tinar care subtiaza singele iar Nitro vaso dilator al venelor in acest fel nu mai sunt blocaje a vaselor ca singele poate transporta mai usor Oxigenul nu masca de Oxigen transporta oxigenul in caile respiratoriu ci Singele intreb nu stiu daca fac asa ar trebui sa faca ce au invatat sau au misiunea Conspirativa sa omoara oamenii
    • Like 0
  • Deci ce sa intelegem din acest articol? Ca dl. de la Terapia cauta un sponsor pentru produsul sau si statul cel rau nu vrea sa sponsorizeze 1400 si ceva de euro pe cap de studiat?
    Ma doare capul... este al nu stiu catelea antreprenor care vrea sa faca o donatie de 2 lei statului si statul sa-i faca restul de 1400 de euro. Dar de ce nu sponsorizeaza Terapia direct studiul daca tot produce medicamentul respectiv? Mai era unul care zicea ca doneaza nu stiu ce aparate spitalelor de stat si apoi spitalele sa faca nu stiu ce (din care banuiesc ca trebuia sa castige cel ce facuse donatia minuscula).
    Deci oricine vine si “doneaza” ceva spitalelor de stat, acestaea una-doua trebuie sa se apuce sa faca ceva. Dar de ce nu donati spitalelor private 10000 de tablete si sa se apuce ele sa faca studii?
    Noi n-avem resursa umana sa faca fata numarului de bolnavi si voi vreti ca statul din pamant din piatra seacă sa scoata resurse umane si sa faca studii oricand vrea cineva asta. De parca a conduce un studiu implica doar a da pastile unor pacienti...
    Ia sa ma duc eu la Terapia si sa-i zic sa-mi dea vreo 10 oameni de pe linia de productie cateva zile sa fac niste studii.
    Si la urma urmelor, cum ar fi sa scrie si becali articole si sa acuze statul ca nu vrea sa faca studii cu arbidol. Ca pune el la dispozitie gratuit 10000 de pastile.
    Atunci Statul ce studii sa faca mai intai? Cu ivermectina sau cu arbidol?
    Uite astia cu arbidolu’ nu mai asteapta sa faca statul studii. Fac ei direct studii pe romani.
    • Like 2
  • check icon
    Intrebare: nu producatorul trebuie sa faca acest studiu? De ce nu il face, nu are incredere?
    • Like 0
  • Leonard check icon
    Cum vad eu problema covid din informatiile facute publice pana acum : in primul rand avem un virus care provoaca o raceala,cazurile usoare unde sistemul imunitar echilibrat elimina virusul, dupa care avem forma medie unde virusul provoaca pneumonie ,si la final avem forma severa unde sistemul imunitar reactioneaza exagerat la infectie chiar si dupa ce virusul este eliminat si raman in organism doar particule virale, deci la formele grave antiviralul nu are nici un rost, ivermectina nu are nici un rost doar antiinflamatoarele mai pot ajuta calmarea sistemului imunitar care îsi ataca propriile proteine (cum ar fi proteina S responsabila de coagulare pe care cercetatorii romani au analizat-o intr-un studiu si au descoperit ca la pacientii post covit avea valori mult sub limita. Acelasi fenomen de exacerbare a raspunsului imun apare si la vaccinul Astra Zeneca ca raspuns la particulele virale introduse in organism chiar daca sunt in cantitate limitata. Iar persoanele predispuse la boli autoimune pot dezvolta reactii adverse grave .
    • Like 1
  • Nume check icon
    Intrega comunitatea medicala, companiile farmaceutice si decidentii politici ne macina zilnic si ne termina ca o boala cronica.
    Mii de pareri, dar nici o o opinie specializata. Nu comunicam, nu explicam si ne asteptam orbeste ca lumea sa ne creada. Si bineinteles sa nu uitam circul mediatic de la TV - atat cel de dreapta cat si cel de stanga - care este "ARN-ul mesager" al acestei nebunii in care traim.
    Noi nu avem hartie igenica in toalete in spitale, instalatii electrice sigure in ATI, personal suficient si bine pregatit (de ce la noi daca ajungi in ATI si in intubare jocul cu viata s-a cam terminat?, chiar numai "materialul clientului" este raspunzator?!) si multe alte lipsuri si acum vrem sa devenim noi experti in studii clinice. Pe bune?
    Nu cred ca un astfel de studiu trebuia facut in Romania, ci la nivelul EU. Ei au toate resursele necesare, inclusiv cele umane si materiale. Iar EU ar trebuie sa fi tras la raspundere de tari de ce nu face un astfel de studiu si sa ne explice de ce. Nu are rezultate?, Este prea ieftin si nu avem ce face cu vaccinurile deja produse sau investitia in structura de producere si distributie a vaccinurilor nu este deja amortizata? Aprobarea lui inseamna si aici declinarea responsabilitatii companiei sau companiilor producatoare conform precedentului creat de vaccinuri? Sau ce altceva?
    De aceea, nu trebuie sa ne miram ca din ce in ce mai multe persoane, chiar si cele educate si mai inteligente decat media, incep sa vada conspiratii in jur, pentru ca totul incepe sa para impotriva noastra si nu pentru noi.
    P.S. Ca numai glumele, chiar si cele proaste, ne mai insoresc zilele acestea, chiar si la nivelul EU nu cred ca avem mari sanse sa acem ceva tinand cont ca inainte de BREXIT mai toate studiile erau facute de cercetatori britanici...
    • Like 1
    • @ Nume
      Delia MC Delia MC check icon
      Ba de ce nu? Acuma nu stiu exact ce anume din legislație permite ori nu însă material de studiu ar fi din belșug: adepții dnei Groșan ori a ideilor că "eprea ieftin și de aia nu se vrea". Să știe aceia că POT primi ivermectina în locul protocoalelor (bau!) clasice pe care le urăsc și le demonizează. Ar putea să semneze că acceptă să fie tratați cu ivermectina, își asumă riscurile și gata bâlciul. Plus ar fi o lovitură năucitoare pentru gică contra care acum sunt fani ivermectină: iată, este posibil! Că să-l primească ar trebui să se și testeze. Cu o singură decizie ar împușca o grămadă de iepuri!
      Ar fi cel mai grozav și cuprinzător studiu. Avem și noi odată ocazia să facem ceva remarcabil. Deci? Poate aude cineva! Repede, până nu ne-o iau Slovacia și Cehia înainte. Ori Columbia, Brazilia, unde este aprobată și în uz dar ameliorarea se lasă așteptată. Dar deh, dă-i omului că până nu vede nu crede.
      • Like 6


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult