Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Jill Biden, către mamele refugiate din Ucraina, întâlnite la București: E uimitor cum românii v-au primit în casa și inima lor

Jill Biden - Carmen Iohannis - scoala Uruguay

Foto: captura Youtube Administratia Prezidentiala

Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii, Jill Biden, şi soţia preşedintelui României, Carmen Iohannis, au ajuns, sâmbătă, la Şcoala Gimnazială "Uruguay" din Sectorul 1 al Capitalei, care găzduieşte elevi ucraineni refugiaţi.

Jill Biden şi Carmen Iohannis au vorbit cu mame ucrainence şi cadre didactice.

Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Câteva mame din Ucraina au povestit, la întâlnirea la care au participat Jill Biden și Carmen Iohannis, experiențele traumatizante trăite înainte de a ajunge în România:

  • „Sunt mamă a 2 băieți, în vârstă de 2 si 4 ani. Azi fiul cel mare împlinește 5 ani. Am venit aici pe 1 martie, am trecut granița cu familia, am vrut să trecem împreună, cu soțul meu, noi adoptăm copii. Sunt împreună cu soțul meu, cu 2 copii și o fată. Nu am mai fost aici, nu știu poporul român, nu știu țara. dar am rămas aici și am fost foarte șocată și sunt recunoscătoare românilor pentru primirea de care am avut parte. Avem aceeași istorie, avem același suflet”, a spus o mamă din Kiev, care s-a implicat în proiectul din Școala gimnazială „Uruguay”, din sectorul 1. „Acest proiect e menit pentru supereroi, a fost primul pas pentru mine, acum am decis să facem această școală, nu e exact ca o școală, e un spațiu educational pe care îl putem folosi. Copiii au libertate în clasă, aici mamele pot veni să susțină copiii, își pot face prieteni noi. Am început de la 30 de copiii. Trebuie să găsim profesori care sunt prieteni pentru copii, nu doar profesori. În Ucraina începusem un sistem nou de predare, iar acum vreau să fac aceste lucruri aici - un sistem democratic educațional, de aceea spațiul acesta a fost foarte important, încercăm să experimentăm o nouă libertate pentru copii. Mulțumesc poporului dvs pentru ospitalitate”, a spus o refugiată din Kiev.

O altă mamă din Ucraina a relatat, cu emoție puternică în glas, despre ororile războiului trăite în Harkov și despre cum a fost nevoită să se ascundă cu copiii ei într-un subsol al unei case, pentru a se feri de bombardamentele ruse.

  • „Copiilor le era foarte frică. Am fost foarte îngrijorați privind sănătatea și starea lor mintală, plângeau foarte des. Nu eram siguri dacă e mai bine să stăm în subsol sau în apartament, pentru siguranța lor mentală. O săptămână și jumătate am stat în subsol, Era foarte frig, stăteam cu căciuli, cu jachete, Foloseam niște saltele gonflabile pe post de paturi. am fost foarte îngrijorată pentru sănătatea fiicei mele. Îmi era frică că se va îmbolnăvi din nou, nu puteam să o duc la doctor, Eram îngrijorată că va trebui să merg din nou cu ea la spital, A fost foarte greu să ne ascundem în subbsol atâta timp. Am stat acolo o săptămână și jumătate și apoi am decis că trebuie să plecăm din oras, am început să ne gândim cum să plecăm. Ne-am decis cu niște prieteni să plecăm împreună. Am știut că sunt doar 2 rute ce ne pot scoate din Harkov, am ales una din rute, am văzut că cealaltă rută a fost atacată și bombardată, am fost foarte norocoși că am ales acea rută pentru a iesi din oraș. După ce am plecat am stat în Cernihov, pentru fiica mea nu a fost foarte confortabil, simțeam că îi e foarte greu să se adapteze noului mediu, tot ce făceam era să stăm într-o cameră mică, ieșeam afară. Nu erau multe lucruri de făcut pentru copil, acest lucru s-a reflectat în comportamentul și atitudinea ei”, a povestit una dintre mame, cu emoție în glas.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Jill Biden a ascultat poveştile şi mărturiile mamelor refugiate din Ucraina, care se află pe teritoriul României de câteva săptămâni și le-a spus că sunt niște femei uimitoare și puternice.

„Sunteti femei uimitoare, mamele ar face orice pentru copiii lor, sunteți incredibil de puternice și rezistente. E uimitor cum românii v-au primit în casa și inima lor, acest lucru a contat foarte mult. E uimitor cum ați venit cu ideea acestei școli structurate pentru copiii ucraineni și că avem aceste mame incredibile aici. Vreau să mulțumesc primei doamne din România pentru că a primit acești oameni. Oamenii dvs sunt atât de minunați! Voi sunteți eroii!”, a afirmat Jill Biden.

„Dr. Biden, suntem recunoscători că ați inițiat acest eveniment azi, sunt foarte recunoscătoare că ați făcut efortul să ne vizitați. Noi am ținut întotdeauna la americani și suntem bucuroși că ne asigurați siguranța, Trăim în prezent momente tensionate, e foarte important să fim uniți, să fim împreună. Vă mulțumesc că sunteți alături de noi, avem sentimentul că ne putem baza pe voi”, a spus Carmen Iohannis.

La întâlnirea de la Școala Uruguay a participat și ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, care a amintit, într-un scurt discurs, de proiectul educațional prezidențial „România educată”.

Prima Doamnă a SUA a fost întâmpinată sâmbătă la Palatul Cotroceni, unde s-a întâlnit cu Prima Doamnă a României, Carmen Iohannis, și de președintele Klaus Iohannis.

Prima doamnă a SUA, Jill Biden, a ajuns vineri în România, la baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu, unde s-a întâlnit cu militarii americani şi ai NATO. Din România Jill Biden pleacă azi către Slovacia.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • A oferit si LAPTE ?....avand in vedere ca in Bucuresti au ajuns in jur de 40-50 de emigranti ucraineni in special mame plus copii putem deduce fatarnicia si amploarea falsa a fenomenului. Multi dintre ei ( cea mai mare parte ) tranzitand deja Romania stabilindu-se in Polonia Germania Cehia etc. la rude si cunostiinte. De ce spun ca sunt infime cazurile si amploarea data de media umflata ?.pentru ca in capitala au ramas doar "inzestratele" ( ghilimele ) acelea cu care se pot produce schimbari. Asi vrea sa ma insel delimitandu-ma de acest fenomen al razboiului in general care nu ma priveste dar pot sa-i atribui din cand in cand cate o opinie.
    • Like 0
    • @ HyperX Radu Panaitescu
      Nu ați putea să va țineți opiniile pentru dumneavoastră ??
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult