Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ce înseamnă Spațiul European de Date pentru Sănătate. Va fi un șoc pentru sistemele de sănătate așa cum nu a existat vreodată de la Bismarck, Semashko și Beveridge încoace

computer - doctor

Foto Getty Images

Spațiul European de Date pentru Sănătate (EHDS) înseamnă, pe scurt, o transformare fundamentală a modului în care sunt livrate serviciile de sănătate (de la prevenție, la tratament), dar aș spune că și sănătatea, în ansamblu.

EHDS va da valoare datelor noastre medicale, ca cetățeni români, măcar prin două mecanisme:

- va facilita trecerea de la foaia de observație pe hârtie și dosarul cu șină, către un dosar complet electronic, pe un format unic la nivel european, deci interoperabil

- formatul unic interoperabil al dosarului va face ca datele să poată fi accesate, numai cu acordul nostru și sub controlul nostru, atât pentru rezolvarea unor situații medicale personale curente (utilizarea primară a datelor), cât și în scop de cercetare și inovare, pentru binele oamenilor și al societății (utilizarea secundară, complet anonimizată și securizată, a datelor medicale)

Schimbarea majoră pe care o aduce EHDS este mutarea controlului datelor medicale la nivelul cetățeanului. În mod curent, foarte puține date medicale ajung în posesia pacientului/cetățeanului, marea majoritate rămânând stocate (pe hârtie și în diverse sisteme informatice slab interconectate) la nivelul spitalelor și al cabinetelor medicale din ambulatoriu și medicina de familie.

Pentru a putea exercita controlul adecvat asupra propriilor date despre sănătate, este nevoie de implementarea unor programe de educație pentru creșterea nivelului de health și digital literacy la nivelul populației generale.

Fără a înțelege valoarea datelor pe care le deține, dar mai ales valoarea dată de posibilitatea împărtășirii acestor date alături de alți cetățeni, pentru proiecte de cercetare bazate pe date din viața reală, cetățenii nu vor percepe la potențialul maxim valoarea adusă de acest model propus de EHDS. Dacă datele, chiar sub controlul fiecăruia dintre noi, rămân izolate în fișiere electronice, fără a le da viață prin împărtășirea alături de alti cetățeni, vom continua de fapt să activăm în modelul actual, in silos. Pe lângă încredere și respect, cooperarea este al treilea cuvânt cheie care poate fi asociat EHDS.

În acest moment, decizia medicală se bazează pe mult mai puține date medicale decât ar trebui și decât ar fi posibil să obținem prin tehnologiile pe care le avem la dispoziție, dar de multe ori nici nu se poate altfel, în lipsa unui dosar electronic unic și a utilizării unor instrumente care să analizeze automat aceste date și să ajute decizia clinică (bazate pe algoritmi de inteligență articială, machine learning, de exemplu).

Să luăm două exemple care pot indica valoarea implementării EHDS:

 • O persoană care suferă de mai multe boli cronice și se află în vacanță în altă țară din UE decât cea de origine, în cazul în care are nevoie de asistență medicală de urgență, poate să dea acces la dosarul sau de sănătate medicilor din cel mai apropiat spital față de locul în care se află. E de la sine înțeles că, având acces la tabloul complet, decizia medicală va avea o precizie mai mare, bazată tocmai pe aceste date.
 • O persoană care suferă de o boală rară sau o boală cu origine necunoscută (cum este hepatita acută fulminantă de cauză necunoscută, despre care discutam în ultimele 2 săptămâni) poate să își dea acordul ca datele sale medicale să fie folosite de echipe de cercetare din mai multe țări, cu scopul de a identifica rapid cea mai bună variantă terapeutică, precum și cauza și a explica mecanismul prin care se produce boala. Într-un scenariu avansat, mai mulți cetățeni cu aceeași boală / aceleași simptome se pot uni într-o așa-numită „cooperativa de date de sănătate” și să colaboreze, pe baze etice și echitabile, cu echipele de cercetare, pentru dezvoltarea unor noi modalități de prevenție, diagnostic și tratament.

Implementarea EHDS, dacă se va realiza uniform la nivelul statelor membre, va crea condițiile ideale pentru implementarea pe scară largă a medicinei personalizate cu adevărat.

Va fi o schimbare majoră de paradigmă, un șoc pentru sistemele de sănătate așa cum nu a existat vreodată de la Bismarck, Semashko și Beveridge încoace.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • formatul unic interoperabil al dosarului va face ca datele să poată fi accesate, numai cu acordul nostru și sub controlul nostru, atât pentru rezolvarea unor situații medicale personale curente (utilizarea primară a datelor), cât și în scop de cercetare și inovare, pentru binele oamenilor și al societății (utilizarea secundară, complet anonimizată și securizată, a datelor medicale) - preluat din articolul de mai sus. Domni' Geanta, chiar sintetice sigur de ceea ce scrieți?
  • Like 0
 • Romania are o gigantica problema INTODEAUNA a avut-o...si este vorba strict de implementare in general ca-i vorba de logistica sanatate aparare educatie etc. : se uita peste gard la modelele straine le inteleg mecanismele IAR apoi cand trebuie sa faca exact acelasi lucru spre functionalitate in real aplica metoda MIORITA... mai exact improvizatii cusaturi lipeli inodari adaugiri arhaice etc. provocand cedarea oricarui tipar functional original catre NE-aplicabilitatea lui...asta diferit de cei care incaseaza comisioane din eventualele proiecte sau sisteme. Cred ca fenomenul se cheama coruptie legala.
  • Like 0
 • Nume check icon
  Suna bine si speram. Sa vedem daca noi suntem in stare sa asiguram infrastructura necesara pentru implementare, Pana atunci, rugaciunile au efect mai bun decat sistemul de sanatate.
  • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult