Foto: Mandel Ngan / AFP / Profimedia
Joe Biden a început prima sa călătorie în Orientul Mijlociu de la preluarea mandatului.
- Liderul de la Casa Albă deja s-a întâlnit cu premierul israelian Yair Lapid și cei doi s-au angajat joi să nu permită Iranului să se doteze cu arme nucleare. Pe scurt, „Declaraţia de la Ierusalim” reafirmă sprijinul SUA pentru „avantajul militar” al Israelului în regiune şi capacitatea statului evreu „de a se apăra singur”.
- În plus, președintele american a afirmat, într-un interviu acordat unui post TV israelian, că este deschis faţă de folosirea forţei împotriva Iranului ca „ultimă opţiune”, într-o aparentă încercare de a se plia apelurilor israeliene către marile puteri mondiale de a prezenta o „ameninţare militară directă”. Pe scurt, SUA s-a angajatsă folosească „toată” puterea americană pentru a opri republica islamică să dobândească arme nucleare.
- Pe de altă parte, preşedintele iranian Ebrahim Raisi a avertizat joi Washingtonul şi pe aliaţii acestuia din Orientul Mijlociu cu privire la orice tentativă de destabilizare în regiune. „Le declar americanilor şi aliaţilor lor regionali că naţiunea iraniană nu va accepta nicio insecuritate şi criză în regiune. Orice greşeală în această regiune va fi primită cu un răspuns ferm şi va genera regrete”, a declarat Raisi într-un discurs televizat, în timpul unei deplasări în vestul Iranului.
- Joe Biden se mai întâlnește vineri la Betleem și cu președintele palestinian Mahmoud Abbas, care și-au exprimat frustrarea că SUA nu au făcut mai multe pentru ei după ce democrații au câștigat alegerile prezidențiale. Este întâlnirea la cel mai înalt nivel dintre SUA și palestinieni de când palestinienii au înghețat legăturile cu americanii, după o dispută privind închiderea biroului de la Washington al Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OLP), principalul organism reprezentativ al palestinienilor, de către administrația Trump în 2018.
- Palestinienii vor ca SUA să facă mai mult pentru a relua discuțiile de pace cu Israelul și pentru a redeschide consulatul american la Ierusalim, care a servit de facto drept ambasadă pentru palestinieni înainte de a fi închis de administrația Trump în 2019.
- Cu toate acestea, analiștii nu se așteaptă ca Lapid să adopte o poziție diplomatică mult prea deschisă față de palestinieni înainte de alegerile generale israeliene din noiembrie, iar administrația Biden a declarat că nu este încă pregătită să inverseze închiderea consulatului american.
- Totuși, se așteaptă ca Biden să anunțe că SUA vor contribui cu 100 de milioane de dolari la rețeaua de spitale din Ierusalimul de Est. Potrivit unui înalt oficial al administrației de la Casa Albă, rețeaua oferă anual servicii pentru 50.000 de pacienți din Ierusalimul de Est, Cisiordania și Gaza.
- Un protest pentru jurnalista americano-palestiniană de la Al Jazeera, Shireen Abu Akleh, este planificat pentru vizita lui Biden în Ierusalimul de Est. Shireen Abu Akleh a fost împușcată recent, în timpul unei operațiuni a armatei israeliene.
- BBC News scrie că accentul principal al călătoriei lui Biden va fi pus pe deplasarea în Arabia Saudită din cauza tensiunilor legate de drepturile omului.
- De altfel, Joe Biden a fost criticat pentru întâlnirea sa planificată sâmbătă cu liderul de facto al regatului, prințul moștenitor Mohammed bin Salman, care a fost acuzat de agențiile de informații americane că a aprobat uciderea jurnalistului disident saudit Jamal Khashoggi într-un consulat din Turcia în 2018. Prințul saudit a negat acuzațiile, iar procurorii saudiți au dat vina pe „agenții saudiți care sunt împotriva regimului”.
- Critica adusă lui Biden este rezultată din faptul că atunci când făcea campanie pentru președinție, în 2019, a promis că va face din Arabia Saudită „un stat paria” pentru uciderea jurnalistului Khashoggi, care locuia în SUA și scria pentru Washington Post.
- Tot în Washington Post, Biden și-a justificat vizita într-un articol de opinie publicat în weekend, spunând că „obiectivul său a fost să reorienteze, dar nu să rupă relațiile” cu Riadul.
- Vizita lui Biden vine într-un moment de creștere a prețului petrolului, iar producția de energie este de așteptat să fie pe agenda discuțiilor dintre președintele american și Prințul Mohammed, a cărui țară este cel mai mare producător de petrol din lume. Cu alte cuvinte, drepturile omului sunt importante, dar succesul în politica internațională se bazează pe cât de pragmatic este reprezentantul politic care negociază în numele statului său.
- Joe Biden va deveni și primul președinte american care va zbura direct în Arabia Saudită din Israel, ceea ce este văzut ca gest semnificativ al acceptării tot mai mari de către Riad a Israelului, după decenii de boicot și solidaritate cu palestinienii.
- În completare, prim-ministrul israelian Yair Lapid a declarat că avionul lui Biden va „purta cu el un mesaj de pace și speranță din partea noastră” către saudiți.
- Vizita anterioară a președintelui Biden în Orientul Mijlociu nu a fost cea mai strălucită. Când a vizitat Ierusalimul în calitate de vicepreședinte al lui Barack Obama, Joe Biden a fost umilit de fostul premier Benjamin Netanyahu când a cerut înghețarea proiectelor de colonizare ale Israelului pentru evreii din teritoriile ocupate, care sunt ilegale conform dreptului internațional.
- Din punct de vedere politic,turneul președintelui Biden s-ar putea transforma într-un alt memento al declinului influenței americane în Orientul Mijlociu.
- Președintele american a cerut din nou înființarea unui stat palestinian independent alături de Israel, resuscitând așa-numita soluție a două state. Numai că liderul de la Casa Albă știe că va fi încă la fel de departe ca oricând de acest lucru atunci când va pleca din Israel.
- Cel mai stânjenitor pentru Biden este că va cere saudiților o favoare foarte mare, adică să producă mai mult petrol și să-l vândă la un preț mai mic.
- Tulburările economice care au urmat invaziei ruse în Ucraina a lăsat SUA, la fel ca restul lumii, cu prețuri mari la energie. Adevărul politic clar pentru Joe Biden este că fiecare cent în plus la un galon de benzină în Statele Unite înseamnă mai multe voturi pentru republicani la alegerile intermediare din noiembrie.
- Războiul ruso-ucrainean a alungat ultimele speranțe ale unui viitor pașnic care a urmat sfârșitului Războiului Rece în urmă cu mai bine de 30 de ani. Efectele sale economice l-ar putea costa pe Biden puterea politică atunci când americanii vor merge la vot. În plus, linia de demarcație dintre prietenii Americii și prietenii Iranului în Orientul Mijlociu se încălzește din nou, iar dacă se trece de la amenințări și confruntări ascunse la un alt război fierbinte, va fi la fel de periculos și destabilizator ca războiul purtat de Vladimir Putin în Ucraina.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.