Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Memoria Gustului de Vară. Frumusețea naturii oferă cadrul perfect pentru o sesiune de povești și gătit în aer liber, folosind produse de la Hanul Boieresc

Memoria gustului

Chef Alex Petricean a început să gătească în timp ce se afla în călătorii în străinătate, din dor pentru gustul de acasă cu care era învățat.

Drumul său către măiestria culinară a trecut prin țări de pe trei continente. În țară, de fiecare dată, încearcă să folosească cât mai multe ingrediente ce provin de la producători români. Toate preparatele sunt bazate pe fructe, legume și produse locale.

Pasionat să găsească locuri spectaculoase din România, chef Alex Petricean continuă să descopere noi taine ale pregătitului bucatelor, o sursă fiind oamenii cu experiență din diverse zone de la care află tehnici vechi de gătit, pe care le integrează atunci când realizează preparatele. 

„Memoria Gustului de Vară”, mini-seria prin care Alex Petricean descoperă frumusețea unor locuri mai puțin știute publicului larg din România, oferă cadrul perfect pentru o sesiune de povești și gătit în aer liber. În stilul deja consacrat al „Memoriei Gustului de Vară”, cunoscutul chef folosește bucate de la Hanul Boieresc, brand PENNY.

Pornit într-o aventură cu rulota, Alex și-a propus să identifice locuri și gusturi noi. Dacă la ediția de anul trecut, locurile în care chef Alex a gătit au fost alese de echipa mini-seriei, noutatea de anul acesta este implicarea publicului, a celor de acasă. În urma unui concurs online, a fost generată o hartă cu toate locurile vizitate și recomandate, alături de rețete savuroase cu gust de vară.

Pe www.memoriagustului.ro, oricine a dorit a propus destinații mai puțin cunoscute și frecventate de publicul larg, dar la fel de speciale, iar misiunea lui chef Alex Petricean este să le pună pe hartă, făcând ceea ce știe mai bine - să gătească.

Împreună cu voi, PENNY vrea să descopere astfel acele locuri din România cu care vă mândriți, pentru că acolo trăiți.

Fiecare episod al mini-seriei „Memoria Gustului de Vară” are un invitat – antropolog sau ghid cu care chef Alex Petricean discută despre obiective turistice, legende și alte subiecte despre locul respectiv, rețete vechi și noi, tradiții, amintiri. Totodată, în fiecare episod al seriei, Alex gătește o rețetă inspirată de acel loc, folosind bucate de la Hanul Boieresc și fructe și legume provenind de la producători locali.

După ce în primele episoade a mers la Dealul Mare, în județul Buzău, și Valea Doftanei, în Prahova, în episodul al treilea din „Memoria Gustului de Vară” Alex ajunge, cu o selecție îmbietoare de produse de la Hanul Boieresc, la Pasul Vâlcan, împreună cu invitata sa Cornelia Florea, antropolog. 

Vulcan, așa cum mai este cunoscută zona, are o istorie bogată, fiind poarta legendară de intrare în Ardeal și numărându-se printre destinațiile istorice și turistice faimoase din județul Hunedoara. Pasul Vâlcan este o trecătoare înaltă, situată la nivelul grupei vestice a Carpaților Meridionali, în partea estică a Munților Vâlcanului, la o altitudine de 1.621 m, care face legătura dintre Depresiunea Petroșani și depresiunea subcarpatică Târgu Jiu.

În anul 1.600, Mihai Viteazul a traversat Pasul Vâlcan pentru a ajunge la Viena, iar potrivit legendei, în locul numit Poiana lui Mihai, voievodului i-ar fi murit calul din cauza efortului, iar calul ar fi îngropat aici.

Odată ajuns la Pasul Vâlcan împreună cu invitata sa, Alex a ales să gătească fasole – într-un mod atipic, pe grătar - cu ceafă de porc și pâine la cărbuni, după o rețetă de la bunica lui, meniul pregătit și savurat în mijlocul naturii având un gust și un farmec inconfundabile.

În același episod, aflăm și că „Memoria Gustului de Vară” din copilăria Corneliei este carnea pusă la garniță, încă din timpul iernii, de către bunici, uscată la tigaie și cu salată cu legume din grădină. „Mușcă ceva!” este expresia folosită în zonă atunci când spui că îți este foame, și-a amintit Cornelia Florea, invitata lui Alex, pasionată de studiul comunităților și care lucrează la un proiect despre minerii din Valea Jiului.

PENNY își propune să inspire oamenii să vadă cât de frumos este să gătească și să descopere locuri mai puțin știute, dar care au un farmec aparte. Frumusețile mai puțin cunoscute ale țării noastre merită un loc pe harta mentală, merită să fie cunoscute de cât mai mulți iubitori de natură. Și cum se poate face asta mai bine decât îmbinând plăcutul cu utilul - adică să călătorim și să gătim aproape de astfel de locuri spectaculoase.

Mini-seria „Memoria Gustului de Vară” se difuzează în premieră pe Voyo și poate fi vizionată pe contul de Youtube PENNY România. Urmează alte episoade care vor fi postate săptămânal în perioada următoare.

Acest articol a fost realizat cu sprijinul PENNY.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • De departe cele mai bune produse pt ficatul si rinichii mei subrezi
    • Like 0
  • https://dexonline.ro/definitie/chef
    • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult