Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Memoria Gustului de Vară. Frumusețea naturii oferă cadrul perfect pentru o sesiune de povești și gătit în aer liber, folosind produse de la Hanul Boieresc

Memoria gustului

Chef Alex Petricean a început să gătească în timp ce se afla în călătorii în străinătate, din dor pentru gustul de acasă cu care era învățat.

Drumul său către măiestria culinară a trecut prin țări de pe trei continente. În țară, de fiecare dată, încearcă să folosească cât mai multe ingrediente ce provin de la producători români. Toate preparatele sunt bazate pe fructe, legume și produse locale.

Pasionat să găsească locuri spectaculoase din România, chef Alex Petricean continuă să descopere noi taine ale pregătitului bucatelor, o sursă fiind oamenii cu experiență din diverse zone de la care află tehnici vechi de gătit, pe care le integrează atunci când realizează preparatele. 

„Memoria Gustului de Vară”, mini-seria prin care Alex Petricean descoperă frumusețea unor locuri mai puțin știute publicului larg din România, oferă cadrul perfect pentru o sesiune de povești și gătit în aer liber. În stilul deja consacrat al „Memoriei Gustului de Vară”, cunoscutul chef folosește bucate de la Hanul Boieresc, brand PENNY.

Pornit într-o aventură cu rulota, Alex și-a propus să identifice locuri și gusturi noi. Dacă la ediția de anul trecut, locurile în care chef Alex a gătit au fost alese de echipa mini-seriei, noutatea de anul acesta este implicarea publicului, a celor de acasă. În urma unui concurs online, a fost generată o hartă cu toate locurile vizitate și recomandate, alături de rețete savuroase cu gust de vară.

Pe www.memoriagustului.ro, oricine a dorit a propus destinații mai puțin cunoscute și frecventate de publicul larg, dar la fel de speciale, iar misiunea lui chef Alex Petricean este să le pună pe hartă, făcând ceea ce știe mai bine - să gătească.

Împreună cu voi, PENNY vrea să descopere astfel acele locuri din România cu care vă mândriți, pentru că acolo trăiți.

Fiecare episod al mini-seriei „Memoria Gustului de Vară” are un invitat – antropolog sau ghid cu care chef Alex Petricean discută despre obiective turistice, legende și alte subiecte despre locul respectiv, rețete vechi și noi, tradiții, amintiri. Totodată, în fiecare episod al seriei, Alex gătește o rețetă inspirată de acel loc, folosind bucate de la Hanul Boieresc și fructe și legume provenind de la producători locali.

După ce în primele episoade a mers la Dealul Mare, în județul Buzău, și Valea Doftanei, în Prahova, în episodul al treilea din „Memoria Gustului de Vară” Alex ajunge, cu o selecție îmbietoare de produse de la Hanul Boieresc, la Pasul Vâlcan, împreună cu invitata sa Cornelia Florea, antropolog. 

Vulcan, așa cum mai este cunoscută zona, are o istorie bogată, fiind poarta legendară de intrare în Ardeal și numărându-se printre destinațiile istorice și turistice faimoase din județul Hunedoara. Pasul Vâlcan este o trecătoare înaltă, situată la nivelul grupei vestice a Carpaților Meridionali, în partea estică a Munților Vâlcanului, la o altitudine de 1.621 m, care face legătura dintre Depresiunea Petroșani și depresiunea subcarpatică Târgu Jiu.

În anul 1.600, Mihai Viteazul a traversat Pasul Vâlcan pentru a ajunge la Viena, iar potrivit legendei, în locul numit Poiana lui Mihai, voievodului i-ar fi murit calul din cauza efortului, iar calul ar fi îngropat aici.

Odată ajuns la Pasul Vâlcan împreună cu invitata sa, Alex a ales să gătească fasole – într-un mod atipic, pe grătar - cu ceafă de porc și pâine la cărbuni, după o rețetă de la bunica lui, meniul pregătit și savurat în mijlocul naturii având un gust și un farmec inconfundabile.

În același episod, aflăm și că „Memoria Gustului de Vară” din copilăria Corneliei este carnea pusă la garniță, încă din timpul iernii, de către bunici, uscată la tigaie și cu salată cu legume din grădină. „Mușcă ceva!” este expresia folosită în zonă atunci când spui că îți este foame, și-a amintit Cornelia Florea, invitata lui Alex, pasionată de studiul comunităților și care lucrează la un proiect despre minerii din Valea Jiului.

PENNY își propune să inspire oamenii să vadă cât de frumos este să gătească și să descopere locuri mai puțin știute, dar care au un farmec aparte. Frumusețile mai puțin cunoscute ale țării noastre merită un loc pe harta mentală, merită să fie cunoscute de cât mai mulți iubitori de natură. Și cum se poate face asta mai bine decât îmbinând plăcutul cu utilul - adică să călătorim și să gătim aproape de astfel de locuri spectaculoase.

Mini-seria „Memoria Gustului de Vară” se difuzează în premieră pe Voyo și poate fi vizionată pe contul de Youtube PENNY România. Urmează alte episoade care vor fi postate săptămânal în perioada următoare.

Acest articol a fost realizat cu sprijinul PENNY.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • De departe cele mai bune produse pt ficatul si rinichii mei subrezi
    • Like 0
  • https://dexonline.ro/definitie/chef
    • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult