Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Joe Biden a semnat un ordin executiv menit să protejeze accesul femeilor din SUA la avort şi contracepţie

Joe Biden - executive order - avort

Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia

Vești parțial bune direct din Sala Roosevelt a Casei Albe: Joe Biden a semnat vineri un ordin executiv care este menit să protejeze accesul femeilor din SUA la avort şi contracepţie după ce Curtea Supremă americană anulat luna trecută hotărârea de referință Roe v. Wade din 1973, care a legalizat avortul la nivel național.

În timpul declarațiilor sale, președintele american s-a angajat, de asemenea, să blocheze prin drept de veto orice restricție suplimentară privind dreptul la avort, care ar putea să ajungă pe biroul său de la Casa Albă, dacă republicanii obțin controlul asupra Congresului SUA la alegerile intermediare din noiembrie (de la jumătate de mandat). 

Atâta timp cât voi fi președinte, nu se va întâmpla, pentru că voi mă voi opune prin veto”, a spus Biden în discursul său de vineri, cu puțin timp înainte de a semna ordinul executiv care protejează accesul la avorturi și la alte servicii de sănătate reproductivă.

De altfel, Biden le-a cerut americanilor să-și folosească puterea electorală în noiembrie pentru a alege senatori care ar contribui la codificarea hotărârii Roe v. Wade, spunând în același timp că aceasta este „cea mai rapidă cale” pentru consolidarea drepturilor federale la avort.

Ordinul executiv al lui Biden presupune ca Departamentul american de Sănătate și Servicii Umane să:

▪️protejeze accesul la medicamente pentru avort, cunoscute și sub numele de pastile de avort;

▪️asigure îngrijiri medicale de urgență pentru femeile însărcinate și pentru orice femeie care se confruntă cu pierderea sarcinii;

▪️lanseze o campanie națională de educație și de sensibilizare publică în ceea ce privește dreptul la avort;

▪️angajeze avocați voluntari pentru a reprezenta pacienții care caută asistență în statele care se opun avortului.

Ordinul executiv va încerca, de asemenea, să protejeze confidențialitatea pacienților și să asigure siguranța pacienților, furnizorilor și clinicilor care oferă servicii de sănătate reproductivă.

The Guardian notează că accentul pus de președinte american pe votul din noiembrie subliniază și limitările guvernului federal al SUA. În timp ce ordinul executiv al lui Biden cere agențiilor guvernamentale să protejeze accesul la pilula pentru avort ori confidențialitatea pacientului, intervenția Congresului american este necesară pentru a restabili drepturile femeilor care pot rămâne însărcinate în statele care deja au interzis procedura.

„Alegerea este clară: dacă doriți să schimbați circumstanțele pentru femei și chiar pentru fetițele din această țară, vă rugăm să mergeți și să votați”, a spus Biden. Președintele american a subliniat, de asemenea, miza interzicerii avortului, citând cazul unei victime în vârstă de 10 ani din Ohio care a fost violată și care ar fi fost forțată să călătorească în Indiana pentru a face avort.

„10 ani, 10 ani!” s-a arătat revoltat Biden. „Violată, însărcinată în șase săptămâni, deja traumatizată, a fost forțată să călătorească într-un alt stat. Crede cineva că o fetiță de 10 ani ar trebui forțată să aducă pe lume copilul unui violator?”, a mai subliniat liderul de la Casa Albă.

Ordinul executiv al lui Biden vine într-un moment în care frustrarea crește împotriva administrației sale pentru că nu a făcut suficient pentru a proteja drepturile federale la avort.

Politicienii progresiști ​​și susținătorii drepturilor la avort au făcut publică dezamăgirea față de administrația Biden, cerându-i lui Biden și altor democrați să facă mai mult pentru a proteja drepturile reproductive.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult