Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Jordan Chiles trebuie să returneze medalia de bronz, care îi revine Anei Bărbosu. Comitetul Internațional Olimpic: Suntem în legătură cu Comitetul Olimpic Român pentru a pune la punct ceremonia de relocare

Ana Barbosu - sol

Foto:  Oliver Zimmermann / imago sportfotodienst / Profimedia

Gimnasta americană Jordan Chiles trebuie să returneze medalia de bronz pe care a câștigat-o la exercițiul de sol din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris. Comitetul Internațional Olimpic a anunțat că realocă medalia de bronz de la finala feminină la sol româncei Ana Bărbosu, după ce Federația Internațională de Gimnastică (FIG) a declarat sâmbătă seară că va respecta decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) în urma căreia Bărbosu termină competiția pe locul trei.

„Comitetul Olimpic Internațional va realoca medalia de bronz Anei Bărbosu (România). Suntem în legătură cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român pentru a pune la punct ceremonia de relocare și cu Comitetul Olimpic și Paralimpic al Statelor Unite ale Americii în ceea ce privește returnarea medaliei de bronz”, a anunțat Comitetul Olimpic Internațional.

Foto:  Richard Drew / AP / Profimedia

Surse citate de Sport.ro susțin că Ana Maria Bărbosu și-ar putea primi medalia de bronz într-o ceremonie care va avea loc la Lausanne.

TAS a hotărât sâmbătă că solicitarea antrenoarei gimnastelor din USA, Cecile Landi, pentru a adăuga 0,1 la punctajul lui Chiles a venit în afara intervalului de un minut, permis de FIG. Mai exact, comitetul ad-hoc a decis că solicitarea lui Landi a venit la un minut și 4 secunde după ce punctajul inițial al lui Chiles fusese afișat, notează AP News.

Tribunalul de Arbitraj Sportiv a stabilit sâmbătă că ordinea finală inițială în clasament trebuie modificată, cu Ana Maria Bărbosu pe locul trei, Sabrina Maneca-Voinea pe locul patru și Jordan Chiles pe locul cinci. FIG a transmis că decizia de a realoca medalia de bronz aparține Comitetul Olimpic Internațional, iar CIO a confirmat duminică faptul că va respecta decizia FIG și va recupera medalia de bronz de la Chiles.

Campioana olimpică din 1976, Nadia Comăneci, a fost îngrijorată de sănătatea mentală a Anei Bărbosu, scrie AP News despre momentul în care Bărbosu a trecut de la extaz la agonie, după finala la sol, când a aflat că a pierdut medalia de bronz și a ajuns pe locul patru.

„Nu pot să cred că ne jucăm cu sănătatea mentală și emoțiile sportivilor în acest fel... haideți să-i protejăm,” a postat Comăneci pe X la începutul săptămânii.

Totodată, Nadia Comăneci a atras atenția arbitrilor pentru modul eronat în care au punctat exercițiul la sol al Sabrinei Maneca-Voinea, gimnasta fiind penalizată cu 0,1 puncte pentru că ar fi pășit în afara limitei, dar reluările imaginilor, devenite virale, au arătat cum călcâiul Sabrinei a rămas în teren. 

Chiles a făcut aluzie la decizia TAS într-o postare pe Instagram, sâmbătă, arătând că este devastată și că „se retrage de pe rețelele de socializare pentru sănătatea ei mentală, mulțumesc.”

Jazmin Chiles, sora lui Jordan, a scris pe Instagram că Chiles a fost deposedată de medalia de bronz „nu pentru că nu ar fi fost suficient de bună, ci pentru că arbitrii nu au fost capabili să îi ofere punctajul pentru dificultate și a fost nevoie să fie depusă o contestație”. „Patru secunde! Bronzul i-a fost luat pentru patru secunde, de care nu ar fi fost nevoie dacă arbitrii și-ar fi făcut treaba”, a scris Jazmin Chiles pe rețelele de socializare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • „TAS a hotărât sâmbătă că solicitarea antrenoarei gimnastelor din USA, Cecile Landi, pentru a adăuga 0,1 la punctajul lui Chiles a venit în afara intervalului de un minut, permis de FIG. Mai exact, comitetul ad-hoc a decis că solicitarea lui Landi a venit la un minut și 4 secunde după ce punctajul inițial al lui Chiles fusese afișat, notează AP News.

    Jazmin Chiles, sora lui Jordan, a scris pe Instagram că Chiles a fost deposedată de medalia de bronz „nu pentru că nu ar fi fost suficient de bună, ci pentru că arbitrii nu au fost capabili să îi ofere punctajul pentru dificultate și a fost nevoie să fie depusă o contestație”. „Patru secunde! Bronzul i-a fost luat pentru patru secunde, de care nu ar fi fost nevoie dacă arbitrii și-ar fi făcut treaba”, a scris Jazmin Chiles pe rețelele de socializare”.

    Deci, nu i-au fost acordate pana la urma sutimile pentru ca a depasit cu 4 secunde timpul regulamentar, nu pentru ca n-avea dreptate?

    Apoi, de sanatatea mentala a lui Chiles se preocupa cineva? Nadia (pe care o iubesc) nu e preocupata de starea mentala si a americancei? Sau aia nu mai conteaza.

    Sunt discipline sportive unde aprecierea umana (la executia artistica) este partinitoare si influentata de mii de nuante, conform felului de a fi uman, suntem incapabili sa luam decizii lipsite total de emotii. Nota la executia artistica se bazeaza pe impresia de moment, pe emotiile transmise in creier de ochiul ce urmareste fiecare numar. Am vazut gimnastica ritmica – proba de ansamblu. Fiecare evolutie a fost un vis, fiecare echipa a fost stralucitore (si la propriu, prin costume, si la figurat). Toate fetele au fost ireale. Si pana la urma au fost departajate. Micile sutimi (puncte, milimetri etc) si-au facut treaba. Sigur ca cei de pe locul doi puteau sa conteste ca au fost mai artistici decat cei de pe locul unu, dar lucrurile nu merg asa.

    Pe anumite discipline ce implica si partea artistica, apar, uneori, si contestatiile.
    E foarte bine ca si Romania foloseste aceasta parghie si-si apara sutimile, la asemenea nivel conteaza fiecare miime, e normal sa incerci sa obtii mai mult. Ce nu e normal, sa o faci in stil de precupeata, cu isterie, nervi si multe tipete, acuzand lumea de coruptie, intelegeri pe la spate, rea-vointa. In era AI-ului furtul notelor nu se mai petrece si mai ales la asemenea nivel. La fiecrea proba sunt zeci de oficialitati, personalitati si artbitrii care supravegheaza intreaga desfasurare a competitiei. A crede ca toti sunt rai, prosti, corupti, ca au ceva cu tarisoara nostra e o idee ce nu ne da pace si vine din educatia nostra, din mentalitatea nostra si din realitatea noastra.
    Toti sunt ca noi: corupti.
    Noi nu acceptam eroarea umana, noi acuzam direct, de coruptie, pe toti. Si facem asta din decadele in care am fost invatati sa acuzam imperialismul capitalist care vrea sa ne fure permanent si mai facem asta (generatiile actuale) dintr-un complex de inferioritate pe care politicul romanesc l-a adus in viata noastra, si care ne face sa reactionam disproportionat, vehement, nepotrivit si acuzator. Noi nu avem linistea pe care ti-o da siguranta a ceea ce stii si a ceea ce faci, noi avem reactia introvertitului, a anxiosului care priveste urat pe toata lumea din jur.

    Lumea sportului a facut totul pentru a aduce IT-ul in competitii, sportul e in pas cu era noilor tehnologii care ajuta foarte mult ochiul uman, deciziile ce trebuie luate intr-o secunda de catre arbitrii, le ia in numeroase cazuri AI-ul. Tehnologia a adus multa claritate si corectitudine. Arbitrajul video (ex.fotbal) da multa precizie in luarea hotararilor. Scaparile sunt foarte rare, punctele si corectitudinea obtinerii lor sunt in proportie de 99,99% fara dubii. Si oamenii s-au schimbat si mentalitatile si competitiile si timpurile. Nimeni n-ar mai putea sa marcheze un gol cu mana si sa devina campion mondial. Mai apoi, recunoscand smechereste ca a fost „mana lui Dumnezeu”. Lucrurile astea sunt de domeniul trecutului, iar Romania traieste in trecut din toate punctele de vedere.

    In cazul Sabrinei Voinea nu am inteles ce se intampla. Daca-i asa de evident ca nu a depasit covorul de ce toata tevatura? Daca pe moment s-a apreciat gresit, de ce nu s-a luat ulterior hotararea corecta? Exista dubii sau chiar a iesit de pe suprafata de exercitiu?

    Poti sa ai dreptate si ti se va da, daca o ai, important e cum o ceri, cum te porti si cum reactionezi.

    „TAS a dat o decizie istorică în procesul finalei olimpice feminine de gimnastică la sol. Ana Bărbosu a primit, în final, bronzul olimpic Sabrina Voinea a primit răspunsul. De ce i-a fost respinsă contestația de la TAS
    În spatele respingerii contestației stă un principiu simplu al TAS: această instituție nu poate acorda premii și medalii, ci poate face doar dispuneri. Mai mult, judecătorii nu au capacitatea de a analiza punctajele acordate, ci doar eventuale vicii de procedură.

    Astfel, o decizie în favoarea Sabrinei Voinea, indiferent dacă ea ar fi fost corectă sau nu, nu ar fi fost una justă din cauza lipsei de putere a TAS în acest sens. Nota ei nu a putut fi modificată, deoarece nu au fost neglijențe din punct de vedere al procedurilor”. - https://ziare.com/jocurile-olimpice-2024/sabrina-voinea-tas-raspuns-contestatie-1887458

    In cazul asta, de ce s-a mai facut contestatie la TAS? Sa ne aflam in treaba? Sa vada lumea ca luam atitudine? Sa pierdem vremea? Sa ne facem de bacanie?
    • Like 1


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult