Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Judecătoarea afgană Tayeba Parsa: Singura modalitate de a rămâne în viață pentru femeile judecător din Afganistan este să emigreze. Talibanii vor începe să ne caute prin case

Judecătoarea Tayeba Parsa

Tayeba Parsa, judecătoare la Curtea de Apel din Kabul, se teme pentru viața sa după ce Afganistanul a căzut în mâinile talibanilor și spune că judecătorii, și în special femeile judecător, vor fi executați fără proces.

„Pentru talibani, simplul fapt de a fi judecător al statului afgan este un motiv suficient pentru ca acesta să fie ucis fără vreun proces judiciar prealabil. Recent, săptămâna trecută, doi bărbați judecători au fost uciși de talibani în momentul în care talibanii au descoperit că ambii erau judecători”, a declarat Tayeba Parsa, într-un interviu acordat revistei Forumul Judecătorilor.

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție își manifestă solidaritatea față de magistrații afgani și cere comunității internaționale să îi ajute, iar Ministerului Afacerilor Externe din România să acorde vize în format electronic tuturor judecătorilor și procurorilor afgani a căror viață este pusă în pericol.

Redăm mai jos interviul integral cu judecătoarea Tayeba Parsa,

Care este principala temere pentru dumneavoastră după ce talibanii au preluat controlul în Afganistan?

Tayeba Parsa: Pentru talibani, simplul fapt de a fi judecător al statului afgan este un motiv suficient pentru ca acesta să fie ucis fără vreun proces judiciar prealabil. Recent, săptămâna trecută, doi bărbați judecători au fost uciși de talibani în momentul în care talibanii au descoperit că ambii erau judecători. Dar pentru femeile judecător pericolul este mult mai mare. Talibanii cred că regulile Islamului interzic femeilor să fie judecător. Nu ne simțim în siguranță și nu mă îndoiesc că, după căderea guvernului, judecătorii – în special femeile judecător – vor fi executați fără un proces.

Credeți că toate femeile judecător din Afganistan vor fi îndepărtate din funcție?

Tayeba Parsa: Da, credem că femeile judecătoare vor fi eliminate din funcții, în special judecătorii care fac parte din grupul etnic Hazara, minoritar, și din comunitatea religioasă Shi’a, minoritară. În timpul regimului taliban anterior, au fost concediați doar judecătorii Hazara.

Cum poate ajuta comunitatea internațională și, în special, judecătorii din întreaga lume?

Tayeba Parsa: Comunitatea internațională poate presa talibanii pentru a respecta statul de drept, drepturile omului și ale femeilor. Se prefac că le respectă, dar noi înțelegem că fac asta doar din cauza comunității internaționale.

Emigrarea din Afganistan va fi singura șansă de a scăpa cu viață pentru judecătorii afgani ?

Tayeba Parsa: Da, singura modalitate de a fi în viață și în siguranță pentru femeile judecător din Afganistan este să emigreze. Noi, femeile judecător afgane, discutăm pe un grup. Sunt atât de îngrijorate colegele și se tem, vor să părăsească Afganistanul pentru că și-au pierdut toate speranțele. Am auzit că talibanii vor începe să ne caute prin case.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ion check icon
    Casatorie si Burka si nu vei pati nimic!
    • Like 1
    • @ Ion
      Nu zău? Te-ai gandit mult la asta înainte să scrii? Faptul ca oricine poate sa scrie orice ii nascoceste mintea, e detestabil.
      • Like 0
  • Vladov Vladov check icon
    Au trecut sute de ani, am ajuns deja si in cosmos, iar lumea civilizata (???), adica Europa si USA nu a invatat ca nu poti "civiliza" (adica sa aplici standardele tale sociale si morale) cu forta si in timp scurt, de 20 de ani, o civilizatie complet diferita de a ta.
    Nu poti intr-o mare de islamism sa inveti in 20 de ani "necivilizatii" ca principiile tale crestine sunt mai bune ca ale lor.

    Singurul efect este cel dovedit, o ura imensa contra "civilizatiei europene" si o reintoarcere la credinta radicala, in cazul de fata islam.

    Este ca si cum ai pune in mana unui membru de trib izolat din Africa o furculita, i-ai tine o teorie de 5 ore si dupa aia te-ai minuna de ce naiba e tampit si nu mananca cu furculita.

    Dupa ce ai pleca de acolo, singura folosinta pe care i-ar da -o furculitei tribalul ar fi sa o infiga in ochii dusmanului.
    Iar cand mai treci pe acolo, o sa dea cu bolovani dupa tine, sa nu il mai obligi sa asculte pisalogeli. De furculita ta nici ca ii pasa.

    In afara explicatiei privind resursele minerale importante ale Afghanistanului (despre care marile puteri nu sufla nimic "prostimii !!!!!")......,
    nu stiu daca islamistii pot fi acuzati pentru regulile lor doar pentru ca nu sunt ca ale noastre.

    Asa au trait popoarele lor mii de ani, cu 3 neveste, cu val pe fata, cu reguli stricte de convietuire, etc. Cine le respecta, nu e batut, nu e chinuit, nu e nimic,, este lasat in pace sa isi traisca viata cum vrea. Sunt pedepsiti hotii, mincinosii, adulterii,
    betivii, imoralele si impudicele. Ca si la noi, dar mult mai drastic, conform normelor lor. Cine face ceva pentru popor este stimulat. Ca si noi.

    1. CINE HOTARASTE CARE NORME MORALE SUNT VALABILE, ALE NOASTRE SAU ALE LOR ???

    Ce este mai imoral (inclusiv religios), sa obligi o femeie SA POARTE BURKA in public, sau sa lauzi si sa O DAI EXEMPLU FEMEILOR si mai grav, FETITELOR, o "vedeta" cat este de "progresista" ca se saruta (si nu numai) cu alta femeie in public si SE CASATORESTE CU ALTA FEMEIE, contrar LEGII FIRII SI A CREDINTEI, ATAT CRESTINE CAT SI MUSULMANE????


    2. DE CE NAIBA VREM NOI SA INVATAM CU FORTA PE ALTII SA TRAIASCA ALTFEL DECAT AU TRAIT MII DE ANI ????

    Cine a hotarat ca avem noi dreptate si nu ei ??? De ce tragem cu arma in ei ca nu vor sa se inchine si ei sa nu traga cu arma in noi pentru ca am navalit peste ei si ne-am batut joc de normele lor, cu aere de superioritate ?

    Asta e consecinta cu furculita....islamismul radical si inlocuirea unui dialog cu o ura imensa contra crestinilor.

    Somn usor, Europa !
    • Like 1
    • @ Vladov
      Delia MC Delia MC check icon
      Cumva aveți dreptate dar pe alocuri vă înșelați.
      Vulpoii de americani au recunoscut că n-aveau de gând să-i civilizeze. Să spun sincer, mă simt pe undeva ușurată că nu l-a pocnit și pe Biden umanismul ăsta de operetă cu care se face atâta paradă în Europa și care inspiră astfel de articole. Că unii afgani au pus botul, e altceva. Speranța și realitatea sunt 2 lucruri diferite.

      Dar Osama bin Laden ce-a căutat în USA să intre cu avioanele în turnurile gemene? Ce caută ei în general în occident, aceia care încearcă să impună altora regulile lor?

      Nu sunt pedepsite decât. Dar prin Africa musulmană și nu numai, se practică ceva și mai și: mutilarea genitală. Femeile sunt considerate impure și cu asta s-ar purifica. Da, și femeile vor asta și o fac fetițelor. Cu chinurile de rigoare. E fără anestezie, să știți. Femeile alea nu trebuie să aibă vreo plăcere în pat. Societate patriarhală.

      Știați că și ei practică sexul homo ? Dar nu-i pentru tot prostul ci pentru cei puternici. Unii îi dau ca exemplu că vai ce corecți sunt, nu îngăduie un lucru condamnat de Dumnezeu, Allah, cum vrea fiecare să-i spună. Ei, aș! Ba îl și practică. Dar nu-i pentru cățeii de rând ci doar pentru dulăii ăi mari.

      E vorba numai de putere. Cine o are n-o lasă din mână. Și fiecare vrea să-și exercite puterea asupra celor mai mici ca ei. Credeați că e vorba de morală? Asta-i pentru naivi. Puternicii au tot, egal dacă place lui Allah ori nu.

      Cel mai bine, fiecare la casa lui, să trăiască acolo cum vor. Amestecarea asta a culturilor nu face decât rău. Tuturor.
      • Like 3
    • @ Delia MC
      Vladov Vladov check icon
      Pai da, asa e.

      Povestea cu "democratia" e de cand lumea pentru "caruta cu prosti".

      Realitatea este mult mai simpla si feroce: interese economice si influente politice in zona, cu finalul tot in interese economice.

      De ce nu framanta pe nimeni atrocitatile din diverse tari africane (doar unele, cele fara resurse), unde sunt ucise sate intregi in cateva secunde si traiesc la nivel subuman ? Pentru ca nu au nimic de scos de acolo.

      Asta zic si eu, fiecare in casa lui.

      Dar nu va fi niciodata asa.
      Interesul in bani ai multimiliardarilor primeaza.

      Restul, burka, vot, drept la exprimare sunt doar accesoriile pentru a convinge "caruta" sa fie de acord cu ei si in consecinta sa dea banu` din buzunar si sa isi trimita copilu` sa moara.
      Pentru democratie, nu pentru altceva, doamne fereste....
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult