Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Juncker către Farage, azi, în Parlamentul European: „Ce cauți aici?!” VIDEO

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a spus marți, în fața Parlamentului European, că UE trebuie să respecte democrația britanică și opinia exprimată de cetățeni. 

Afirmația a fost primită cu aplauze de europarlamentarii UKIP, ceea ce l-a făcut pe Juncker să exclame. „Asta este ultima oară când mai aplaudați aici. Și, într-o anumită măsură, sunt foarte surprins că sunteți aici. Ați luptat pentru ieșire. Poporul britanic a votat pentru ieșire. De ce mai sunteți aici?”

Printre cei prezenți în Parlamentul European se afla și liderul UKIP, Nigel Farage.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, președintele francez, François Hollande, și premierul Italiei, Matteo Renzi, au căzut de acord să nu existe nicio negociere, formală și informală, cu Marea Britanie înainte ca aceasta să declanșeze articolul 50 din Tratatul de la Lisabona pentru începerea procedurilor de desprindere de UE. Hollande, scrie The Guardian, a îndemnat Marea Britanie să nu piardă timpul și să declanșeze cât mai repede procesul, spunând că nimic nu este mai rău decât o stare de incertitudine.

Premierul britanic, David Cameron, spune însă că nu va declanșa articolul 50 în această etapă. „Este decizia noastră suverană și doar Marea Britanie este cea care poate să o ia”, a spus el. 

Eurodeputat scoțian, în plen: „Don't let Scotland down!”

Alyn Smith, europarlamentar care reprezintă Scoţia, a susţinut, în plenul Parlamentului European un discurs foarte puternic, în urma căruia colegii săi s-au ridicat în picioare şi l-au aplaudat. Mai puțin Nigel Farage și eurodeputații britanici pro-Brexit.

„Reprezint Scoţia şi, aşa cum sunt mândru să fiu scoţian, sunt mândru să fiu european. Vreau ca ţara mea să fie internaţională, cooperativă, ecologică, corectă, europeană. Iar locuitorii Scoţiei, la fel ca cei din Irlanda de Nord şi cei din Londra şi mulţi alţi oameni din Ţara Galiilor şi Anglia au votat să rămână în familia noastră de naţiuni.

Dragi colegi, sunt multe lucruri care trebuie negociate şi avem nevoie de două capuri şi o singură inimă, dar vă rog ţineţi cont de asta: Scoţia nu v-a dezamăgit, vă rog, vă implor, nu dezamăgiţi Scoţia”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult