Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Juncker către Farage, azi, în Parlamentul European: „Ce cauți aici?!” VIDEO

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a spus marți, în fața Parlamentului European, că UE trebuie să respecte democrația britanică și opinia exprimată de cetățeni. 

Afirmația a fost primită cu aplauze de europarlamentarii UKIP, ceea ce l-a făcut pe Juncker să exclame. „Asta este ultima oară când mai aplaudați aici. Și, într-o anumită măsură, sunt foarte surprins că sunteți aici. Ați luptat pentru ieșire. Poporul britanic a votat pentru ieșire. De ce mai sunteți aici?”

Printre cei prezenți în Parlamentul European se afla și liderul UKIP, Nigel Farage.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, președintele francez, François Hollande, și premierul Italiei, Matteo Renzi, au căzut de acord să nu existe nicio negociere, formală și informală, cu Marea Britanie înainte ca aceasta să declanșeze articolul 50 din Tratatul de la Lisabona pentru începerea procedurilor de desprindere de UE. Hollande, scrie The Guardian, a îndemnat Marea Britanie să nu piardă timpul și să declanșeze cât mai repede procesul, spunând că nimic nu este mai rău decât o stare de incertitudine.

Premierul britanic, David Cameron, spune însă că nu va declanșa articolul 50 în această etapă. „Este decizia noastră suverană și doar Marea Britanie este cea care poate să o ia”, a spus el. 

Eurodeputat scoțian, în plen: „Don't let Scotland down!”

Alyn Smith, europarlamentar care reprezintă Scoţia, a susţinut, în plenul Parlamentului European un discurs foarte puternic, în urma căruia colegii săi s-au ridicat în picioare şi l-au aplaudat. Mai puțin Nigel Farage și eurodeputații britanici pro-Brexit.

„Reprezint Scoţia şi, aşa cum sunt mândru să fiu scoţian, sunt mândru să fiu european. Vreau ca ţara mea să fie internaţională, cooperativă, ecologică, corectă, europeană. Iar locuitorii Scoţiei, la fel ca cei din Irlanda de Nord şi cei din Londra şi mulţi alţi oameni din Ţara Galiilor şi Anglia au votat să rămână în familia noastră de naţiuni.

Dragi colegi, sunt multe lucruri care trebuie negociate şi avem nevoie de două capuri şi o singură inimă, dar vă rog ţineţi cont de asta: Scoţia nu v-a dezamăgit, vă rog, vă implor, nu dezamăgiţi Scoţia”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult