Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Köszönöm szépen!

Scandalul micilor de la Odorhei domină spațiul mediatic zilele acestea, punând în umbră teme de dezbatere mult mai importante. Reacțiile unora dintre conaționali mi se par exagerate și chiar ipocrite.

Pentru că fac exact ceea ce noi le imputăm vesticilor atunci când puneau anatema pe noi ca popor pornind de la comportamentul unei minorități care scandaliza opinia publică în marile capitale europene. Până la urmă nu fac și unii dintre noi același lucru acum, grăbindu-se să eticheteze o etnie pe baza comportamentului unor indivizi?

Am fost de mai multe ori în Harghita și Covasna. Ultima data, nu mai departe de vara acestui an, m-am bucurat de ospitalitatea unei conac unguresc din regiune, refăcut impecabil, precum și de minunatele prăjituri locale cumpărate de la o cofetărie privată din Odorhei, în care personalul era de etnie maghiară.

De fiecare dată am fost primit cu amabilitate și un zâmbet, iar atunci când m-am adresat în românește mi s-a răspuns la fel, chiar dacă nu într-o română perfectă. La rândul meu, am simțit nevoia să fac apel la singurele cuvinte maghiare pe care le cunosc și să mulțumesc. De fiecare data replica a venit fără greș: „Cu plăcere". O relație relaxată, civilizată și absolut normală indiferent de naționalitatea pe care o avem.

Ceea ce mă face să mă întreb. Oare cum s-ar schimba România dacă începând de mâine toți cetățenii ei ar ști să întoarcă, atunci când e cazul, un gest de curtoazie al concetățenilor lor de etnie maghiară spunând "mulțumesc frumos" în limbă maternă a acestora?

Adică "Köszönöm szépen!".

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • N am nimic cu ungurii care si respecta tara in care traiesc si conationalii asa cum nu am nimic cu nici o alta.minoritate in aceleasi conditii,dar consider ca nu se poate trece asa usor peste acest incident pentru ca nu s a petrecut in magazinul lui taica su.
    • Like 1
  • . eram intr-o tabăra studențească în Harghita cu un grup de studenți

    . o dată trecând pe lângă casa foarte frumoasă a unui ungur ne-am oprit în loc s-o admirăm

    . curtea era plină de meri cu mere care îți lăsau gura apă

    . din casă a ieșit un tânăr
    . cum l-am văzut i-am făcut semn să-mi dea și mie un măr

    . ungurul a răspuns cu un hotărât NU!
    . atunci eu mi-am întins burta înainte și cu mâinile am arătat că am burta mare și poftesc la merele lui

    . ungurul din nou:  "hotărât  NU!"

    . colegii mei s-au pus pe râsete
    . si râdeam în hohote la poarta lui
    . apoi eu foarte veselă am ridicat mâna și mi-am luat la revedere de la ungur

    . a doua zi am trecută din nou pe lângă casa ungurului
    . ungurul din nou în curte
    . cum ne-a văzut ne-a facut semn să ne oprim
    . a adus un coș, l-a umplut cu mere, a ieșit la poartă și ne-a dat la toți mere
    • Like 0
  • cum ar fi daca toti cetatenii romaniei ar fi OBLIGATI sa cunoasca limba romana?discutam sa ne aflam in treaba,e o obligatie de cetatean al unei tari sa cunosti limba tarii respective,nu primesti cetatenia nici unei tari fara examenul de limba, la noi se nasc si nu invata limba romana si asta nu doar in harghita -covasna o multime de satulete din vestul tarii sint pline de "cetateni"romani care nu stiu limba romana vi se pare normal?
    • Like 2
  • :) ...s-ar schimba la fel de mult ca Ungaria dacă începând de mâine toți cetățenii ei ar ști să întoarcă, atunci când e cazul, un gest de curtoazie al concetățenilor lor de etnie "romana" spunând "mulțumesc frumos" în limbă maternă a acestora" ......
    • Like 0
    • @ Eduard George Dima
      check icon
      Ați fost recent în Ungaria? Presupun că nu. Aflați, domnul meu, că în multe locuri din Budapesta, de ex. la automatele de bilete, există și opțiunea să folosești limba română; iar în multe localuri, nu numai în Budapesta, ți se vorbește în română, dacă chelnerul aude că ești român. Vorbiți din auzite și cu evidentă tendă maghiarofobă.
      • Like 1
  • E clar ca sunt tensiuni interetnice dar ma indoiesc ca reactiile romanilor sunt altceva decat raspuns la atitudinea clasei politice maghiare din Romania si la atitudinea maghiarilor alimentati de catre acestia.

    Inainte de toate trebuie sa avem respect unul fata de celalalt iar pretentiile maghiarilor nu lasa impresia asta. Asa ca o sa tot auzim intamplari de astea..
    • Like 1
  • Românii si maghiarii ar trebui sã bea ,împreunã, o pãlincã, sã- și ureze ,reciproc, " Noroc si sãnãtate" ,nu sã-și " dea în cap" unii altora! Īn fond,trãim cu toții în aceeași mizerie. Eu am1/8 genom unguresc. Cumnatul meu- 1/2. Ne salutãm reciproc :" Ceao bozgore!" Fãrã discriminãri...sexuale! Doar la țuicã apar neînțelegeri : eu prefer pãlincã,el - horincã. Dupã primul pahar,ajungem la consens,desigur! :)
    • Like 3
  • Dacă se întâmpla ca intr-un magazin din Harghita vanzatoarea să refuze să mă servească pentru că nu vorbeam ungureste eu știind că ea știe româna spuneam glume atât de bune că o făceam să râdă cu mare poftă și apoi mă servea bucuroasă
    • Like 2
  • Apropo de unguri

    Eu mi-am ales la finalul studiilor universitare să predau la o școală din Sărămas jud. Harghita
    Apoi am luat detașări an de an în București
    Ei bine, de fiecare dată venită tocmai din București pentru aprobarea detașărilor am fost tratată civilizat de inspectorii de acolo
    De 2 ori s-a întâmplat ca inspectorul care era însărcinat cu detașările  sa fie la o terasă
    Am trecut pe lângă terasă și inspectorul care m-a văzut trecând pe acolo, m-a recunoscut, s-a ridicata de la masă, a venit la inspectorat unde mi-a rezolvat pe loc problema fără șpagă de nici un fel,  apoi s-a întors la terasă unde si-a continuat consumația

    Câți inspectorii din București de etnie majoritar română ar fi fost capabili de asemenea gest de bun simț și buna creștere?
    • Like 0
  • Raul check icon
    Ati fost doua saptamani intr-o vacanta aranjata, e normal ca nu vi se intampla ceea ce se intampla cu un roman care ajunge intamplator acolo. Nu mai faceti astfel de comparatii puerile, gen "am fost eu la conac si m-au tratat ca pe un rege". Aici e vorba de REALITATE, de romanul care ajunge in zonele pline de unguri si s-a vazut clar ce atitudine au - nu doar vanzatoarea, dar si ceilalti unguri, care mai aveau p[utin si sareau la bataie.
    • Like 1
    • @ Raul
      Gion check icon
      Nu sunt unguri ci cetateni romani de etnie maghiara. Asta ar fi prima chestie. Realitate nu e facatura aia de film. Cum ar fi sa vina cineva sa te atate si cand te enervezi si faci un gest nefiresc sa te filmeze si sa arate ca esti un om periculos dar fara sa prezinte contextul?
      Ca exista si etnici dobitoci nu e o noutate. Ca exista romani dobitoci iar nu e o noutate. Dar aiureala asta cu "painea, magazinul, nu m-a servit ca nu vorbeam maghiara" o gasesti in 90% din relatari. Si acum intreb, doar la magazinul de paine se intampla aceasta "oropsire" a romanului verde? De ce nu la o cafea? La macelarie?
      • Like 0
  • Aveti perfecta dreptate. Nu contest faptul ca exista unguri mai sovini, ca si romani asijderea, dar eu nu i-am intalnit. In secuime am fost intotdeauna bine primit, iar in Ungaria mi s-a intamplat sa mi se vorbeasca in romaneste inclusiv intr-o zona indepartata de granita comuna, pe la Balaton (explicatia femeii care mi-a vorbit romaneste cand i-am comandat de mancare fiind ca a invatat cateva cuvinte pentru ca trec multi romani pe acolo). Iar in secuime imi amintesc si acum un episod vechi de aproape 20 de ani in care ajuns noaptea in Baile Tusnad si ratacind in cautarea hotelului am intrat in singurul loc cu lumina, o spelunca ordinara in care se auzea galagie si muzica. Inauntru un fum sa-l tai cu cutitul si o gramada de meseni, bauti toti, vorbind ungureste foarte galagios. Va puteti imagina scena. Ei bine, am intrebat (in romaneste) unde gasesc hotelul cu pricina. Toata lumea a inceput sa imi explice, nu doar cu amabilitate, dar parca cumva si indatoritor, cu grija de a se convinge ca am inteles bine unde si cum... Cum ziceam, nu contest ca exista si altfel de situatii dar sunt ferm convins ca sunt exceptii. Cu care eu nu m-am intalnit.
    • Like 4


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult