Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Kafka la ghișeu. Nouă autorizații pentru construirea unui gard, în cinci ani

Coadă instituții publice

Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Bănuiesc că toată lumea știe ce este acela un gard. Pentru cei perfecționiști și riguroși care vor să știe definiția exactă a acestui cuvânt, dar și etimologia lui, vă prezint mai jos un extras din DEX cu înțelesul principal al acestui cuvânt:

GARD sn - Construcție de lemn, de metal, de zidărie, din împletituri de nuiele sau ostrețe, de spini, bolovani sau târși care împrejmuiește o curte, un teren, o grădină etc. El provine din albaneză: gardh, dar și din slava veche: gradŭ 

Existența acestui cuvânt, aparent banal, în limba română, datează de cel puțin câteva sute bune de ani, dacă nu chiar mai mult. În momentul în care acest cuvânt devine termen, atunci lucrurile se complică radical și definiția menționată mai sus capătă o completare de natură legislativă și care sună cam așa: „Gardul este .... și care necesită o mulțime de aprobări și avize pentru a fi proiectat, construit și amplasat”.

Trecând de acestă introducere morfologico-semantică, vreau să vă povestesc pățania unui amic de-al meu pus în situația de a vrea să instaleze și el un gard pe un teren ce-i aparține. Norocul lui a fost că îl citise cu mulți ani înainte pe Kafka, așa că tot ceea ce i s-a întâmplat în legătură cu acel gard l-a ferit de consecințe medicale nedorite.

Terenul pe care s-a dorit amplasarea acelui gard provenea de la socrul său, care la rândul lui îl obținuse în baza legii privind drepturile veteranilor de război și a văduvelor acestora, ca un act de recunoștință a statului față de acei oameni care și-au oferit viața de tineri, foarte mulți chiar pierzând-o, pentru apărarea pământului strămoșesc.

Acel teren era un loc de casă de 500 de metri pătrați, ce poate fi considerat mic de către potentații parveniți ai zilei, cu reședințe de dimensiuni faraonice ce rivalizează cu clădirile unor mari instituții publice, dar suficient și normal de către toți ceilalți.

Bătrânul veteran de război nu a mai apucat din păcate să facă nimic cu acel teren, pentru că acel act de recunoștință a venit prea târziu. El săvârșindu-se la o vârstă înaintată, dar cu mulțumirea interioară că totuși statul s-a gândit să-i fie recunoscător cumva, fie și după 50 de ani, pentru sacrificiul său din tinerețe.

Acum acel loc de casă a fost moștenit de către cei doi copii ai săi în cote egale, fiecăruia revenindu-i câte 250 de metri pătrați. Deci mergea pentru două locuri de casă mai modeste, dar la fel cum sunt multe altele în țara asta. Acel loc se află amplasat într-o zonă a orașului ce a devenit între timp un cartier rezidențial înfloritor, în care s-au ridicat multe construcții, care mai de care mai făloase și impresionante.

Unul dintre copii a decis în perioada boom-ului imobiliar să-și vândă partea sa, crezând că astfel va face o mare afacere. S-a dovedit însă,  în scurt timp, că a făcut o mare prostie.

Celălalt copil, soția amicului meu, a decis să-l păstreze și, pentru că nu avea banii necesari ridicării unei case, s-a gândit să-l împrejmuiască cu un gard, în ideea de a-l securiza și lăsa și ei la rândul lor moștenire copiilor lor, sperând că aceștia vor fi mai norocoși financiar decât ei și vor ridica mult visata casă.

Am uitat să vă spun că nici amicul meu nu mai este tânăr de mult. În momentul în care s-a decis să împrejmuiască locul cu un gard, pentru că el a fost întotdeauna un om cu frica lui Dumnezeu și cu respect față de lege, oricât ar părea de ciudat în ziua de azi, a început să facă demersurile legale necesare pentru realizarea acestui obiectiv. Ei bine, atunci a început aventura kafkiană prin desișul stufos al birocrației românești.

Pe scurt, această aventură a început în anul 2015, adică acum cinci ani, și s-a finalizat cu recepția gardului acum câteva zile, deci în 2020. Vi se pare mult, vi se pare puțin? Mie mi se pare revoltător și stupid. Păi da, cum să mi se pară altfel, ca pentru un banal gard din plasă metalică, fixat pe niște piloni metalici înfipți în niște mici gropi betonate, ce are un rol temporar până la construirea unuia permanent ce se va ridica odată cu casa, să fie nevoie de atât timp, efort, bani dați aiurea și reziliență nervoasă pe care trebuie să le îndure un om în secolul XXI, într-o țară ce se pretinde modernă, democratică, membră a UE și NATO.

A fost nevoie de documente, aprobări și avize de la nouă instituții și organizații private sau de stat. Acestea au fost: 

1. De la o firmă de arhitectură autorizată

2. De la oficiul de cadastru și carte funciară

3. De la una dintre companiile furnizoare de internet și televiziune prin cablu

4. De la regia locală de apă și canalizare

5. De la Agenția de mediu

6. De la biroul de iluminat public

7. De la compania de distribuție gaze

8. De la una dintre companiile de furnizare a telefoniei fixe

9. De la Ministerul Culturii (?!)

Aproape tot atâtea câte sunt și poruncile biblice. Bine că nu s-au mai cerut avize și de la Agenția Spațială Americană, Oficiul pentru Refugiați al Organizației Națiunilor Unite sau premierul Ungariei, care este specialist în garduri, desi sunt puternic convins că pe acestea le-ar fi obținut mult mai ușor decât pe cele nouă menționate anterior.

Pentru obținerea tuturor aprobărilor și avizelor a fost nevoie de sute de drumuri făcute și de ore de așteptare pe la tot felul de ghișee unde te întâmpinau tot felul de funcționari aroganți și acri, fiecare având șefii și subșefii lor, la fel de aroganți și zeflemitori. Aceste aprobări si avize nu au putut fi obținute toate odată, ci pe rând, unele dintre ele fiind condiționate de obținerea altora. Tot așa unele dintre ele având valabilitate limitată, la un moment dat expirau si atunci procesul trebuia reluat. Exact ca în Kafka.

Instalarea gardului a respectat întocmai tot tipicul legal, de la proiectul de execuție efectuat de un arhitect (bineînțeles autorizat!), autorizația de construcție eliberată de primărie, ce includea și un panou indicator ce trebuia montat la fața locului, angajarea unei firme de construcții care să ridice efectiv gardul, la recepția efectuată de proiectant, dar și recepția finală efectuată de primărie. Ufff! Când omul meu credea că s-a terminat tot acest calvar, mai vine o chestie. Trebuia și întabulat. Ce? Gardul, bineînțeles. Asta deși terenul este deja întabulat. Așa ceva?! Da, chiar așa ceva!

Gândiți-vă cum ar fi fost dacă amicul meu voia să-și facă gardul din târși sau ostrețe, așa cum există posibilitatea descrisă de definiția lui din DEX!

Și tot referendu-mă la definiție, vă dați seama că noi nici nu am fost în stare să inventăm sau să creăm acest cuvânt, în schimb odată ce ne-am văzut cu el, ne-am priceput al naibii de bine să-l umplem de sensuri, termene și condiții, încât și autorii lui s-ar cruci, dacă ar fi creștini.

Vreau să vă mai spun că strada ce trece pe lângă gardul nostru din povestire, trama stradală vreau să spun, aceasta nu există. Este în stadiul de proiect, adică este ca la țară, de pământ. Înțeleg că anul trecut s-ar fi modificat această lege ce reglementează regimul de autorizare a construcțiilor, în sensul simplificării procedurii, dar amicului meu i s-a spus că el trebuie să meargă înainte cu procedura pe legea veche. Doar dacă vrea un alt gard va urma procedura nouă, care deși pare mai simplă, nu este garantat de nimeni că ea va și fi mai ușoară pentru cetățean. 

Acesta cu gardul a fost un exemplu banal. Aș putea să mai vin cu încă unul la fel de banal, cum ar fi modificarea treptelor scărilor de acces în blocul de locuințe, pentru construirea unei rampe pentru persoanele cu dizabilități sau mamelor cu copii mici în cărucior. Încercați numai să aflați din curiozitate, cam câte avize și aprobări vă trebuie pentru aceasta.

Pentru cei care se mai întreabă de ce nu merg lucrurile în țara asta, iată răspunsul. Unul dintre ele. Dacă pentru lucruri simple si banale se petrec lucrurile în acest mod, atunci ce să mai spunem de cele importante sau de anvergură. De-aia nu avem autostrăzi, pentru că se blochează în toanele unui gândac sau ale unui șoarece de câmp, ce sunt deranjați de trecerea mașinilor în viteză. La fel și multe alte lucruri.

În schimb, zeci de blocuri și clădiri apar precum ciupercile după ploaie, prin parcuri sau în spațiul dintre unele blocuri existente, de poți schimba, cu telecomanda ta, postul tv la care se uită vecinul de la blocul din față. Pentru acelea cum au reusit să obțină așa repede toate aprobările necesare? Știu și răspunsul. Pentru că nu aveau garduri! 

Aș vrea să pot râde si vă fac și pe voi să râdeți, dar din păcate, nu e nimic de râs, ci de plâns. 

Închei cu o întrebare: voi credeți că se vor schimba vreodată lucrurile și la noi, încât să simțim și noi că trăim intr-o țară europeană normală și că putem spera la un viitor normal, demn de vremurile în care trăim? Ar exista trei variante de răspuns în opinia mea: ori ne complacem mioritic cu ceea ce este, ori ne schimbăm țara, ori pe cei care ne conduc.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • https://stirileprotv.ro/divers/un-barbat-a-primit-o-amenda-uriasa-pentru-constructia-unui-gard-desi-avea-autorizatie.html?fbclid=IwAR0zsN1hVUAvKFhwaqWz03_rPjzRLvkpHVM0NJJHvPEIWSsImjm1tJaVMK4
    • Like 1
    • @ Ovidiu Bidian
      Foarte tare știrea! Gardul este ceva simptomatic pentru noi ca nație. Orice până la gard:)))
      • Like 0
  • Cred ca exagerezi cu aceste cerinte .Nu esti primul care construieste un gard, am construit si eu in zona destul de centrala si am avut nevoie doar de 4 hartii

    nimic din ce scrie mai jos......

    5. De la Agenția de mediu
    6. De la biroul de iluminat public
    7. De la compania de distribuție gaze
    8. De la una dintre companiile de furnizare a telefoniei fixe
    9. De la Ministerul Culturii (?!)
    • Like 0
    • @ Viorica Abbu

      Buna ziua Dna Abbu,

      Nu știu ce cerințe vi s-au impus Dvs și in ce oraș s-a întâmplat asta. Eu am vorbit despre Constanța și despre amicul meu care mi-a arătat toate aceste documente. V-as atașa și o poză a dosarului numai ca să-i vedeți volumul, dar din pacate nu se poate aici. Nu cred că vă imaginați că s-a dus să ia toate acele avize numai pentru a se afla în treabă sau pentru că nu avea ce face!
      • Like 0
    • @ Viorica Abbu

      Dna Abbu, pentru conformitate și rigoarea informației, am reverificat pentru Dvs la amicul meu. Deci, omul și-a instalat gard pe 2(doua) din cele 4(patru) laturi ale terenului pentru că pe celelalte două exista deja gard montat de către vecinii adiacenți. Inițial el a instalat numai pe o latură pentru că pe cealaltă, vecinul de alături, un nesimțit, construia și umpluse locul amicului meu cu moloz și gunoaie. Pentru prima latură i s-au cerut 3(trei) documente privind autorizarea, iar pentru a doua latura i s-au cerut 9(nouă), așa cum vă spuneam în text. Acum sper să nu mă acuzați că am exagerat cu detaliile! Dacă mi-ați și spune ce ocupație aveți Dvs, nu v-as mai bănui decât de malițiozitate, dar nu și de spirit de apărare a “castei” funcționarilor de ghișeu și a celor ce fac acte normative suprareglementate fără rost pentru ca ei să se poată desfășura.

      Eu as propune chiar, după modelul Oscarurilor, instituirea unor premii Franz Kafka pentru absurditatea birocrației, pe categorii: legi, hotărâri locale, funcționari de ghișeu bărbați/femei, dar și șefi și subșefi ai acestora. Dacă tot nu putem combate birocrația excesivă, atunci măcar să ne amuzăm pe seama ei.
      • Like 0
  • In primul rind raspunsul la intrebarea din ultimul paragraf: numai daca isi schimba romanii mentalitatea.

    In al doilea rind si eu au am construit un gard cu autorizatie. Pe vremea aia nu exista drum (atrentie mare la chestia asta). Cu toate ca nu exista drum in zona au cerut aviz de la Comisia de circulatie (ca sa se indice racordurile cu drumul si trotuarele). Cu toate ca nu exista drum sau trotuare am obtinut (contra cost, evident) un aviz de la Comisia de circulatie in care se scria negru pe alb ca nu am nevoie de avizul de la Comisia de circulatie. Atentie, asta NU este o gluma. :D

    Dupa aveea, la vreo citiva ani buni dupa aceea a venit si drumul. Am vazut inca din faza de constructie ca aia ignorau complet nivelul gardului meu (eu am luat ca referinta, preventiv, nivelul talpii gardului vecinului, am zis sa nu cauzez probleme celor cu drumul :D).
    Numai ca, surprizaa, desi i-am avertizat ca nu e bine ce fac au mers inainte ca boii ("ca asa e proiectul"), le-am aratat autorizatia, nici nu au bagat-o in seama (am constatat atunci ca valoreaza FIX ZERO) si acum am portiuni de gard care sint sub nivelul drumului si alte peste.
    • Like 2
    • @ Ovidiu Bidian
      Welcome to the club, ca să zic așa :))
      • Like 0
  • Dorin check icon
    Era ,Cărătorilor de hârtii, nu va apune în veci în România.Unde ar mai muncii o grămadă de incompetenți fofilați decât în administrația publică.Din păcate noi îi suportăm și îi și plătim pentru asta.
    • Like 1
    • @ Dorin
      Așa este, din pacate. Administrația publică a ajuns terenul de joacă al rubedeniilor și prietenilor de tot felul al politicienilor și potentaților zilei.
      • Like 1
  • Ar mai fi o variantă de răspuns la întrebarea din finalul articolului: dispariția statului însuși. Pentru că acolo unde autoritățile statului sunt în disoluție, profund măcinate de corupție, nu există altă finalitate.
    • Like 2
    • @ Mircea Popa
      Să sperăm totuși că nu se va ajunge chiar acolo.
      • Like 0
  • storo check icon
    Schimba’ti tara mon cher si ai sa ramii placut surprins sa vezi ce buna si utila e birocratia, atunci cind are logica si functioneaza normal. Mi’am schimbat adresa de domiciliu in 5 min, mi am inmatriculat masina in 20.... un singur birou, o singura persoana si culmea ! mai era si zimbitoare !!! ASTA e normalitatea nu aberatiile din Romania....
    • Like 6
    • @ storo
      Nu pot decât să spun că vă felicit pentru alegerea făcută. Ce spuneti Dvs, la noi nu este nici măcar în stadiul de vis frumos. Din păcate!
      • Like 0
    • @ Daniel Panduru
      poate ca noi intai scoatem plicul si apoi spunem ce vrem ?
      • Like 0
  • Să presupunem că aceste avize ar fi absolut necesare, având rolul de a proteja cetățeanul față de oarece riscuri și complicații atunci când dorește realizarea unei construcții. Realitatea arată că nu este vorba de așa ceva, nici o autoritate emitentă de avize contra cost nu trimite pe teren pe cineva care să se asigure că situația reală din teren corespunde cu evidențele lor, totul se rezumă la încasarea contravalorii avizelor și tergiversarea acordării acestora pe motiv de „sfânta șpagă”. Dacă ai „norocul” ca pe proprietatea ta să existe aerian, terestru sau subteran vreo lucrare de interes național ( rețele electrice, conducte ) atunci avizul va conține o serie de interdicții precum și de permisiuni pe care trebuie să le acorzi companiilor în cauză, fără nici o compensare, fără măsuri reale de protecție pe care trebuie să fie obligate companiile în cauză să le întreprindă în scopul protecției proprietarului.
    • Like 5
    • @ Voicu Nicolae
      Da, așa este. Mie mi se pare că statul (ca termen abstract) nu se gândește nicicum la protejarea cetățeanului, ci la orice altceva, numai la asta, nu.
      • Like 1
  • Doar nu ati vrea sa fie gata totul in sase zile, ca Spitalul din China ...
    Din pacate, ne pierdem in amanunte.
    • Like 2
    • @ Neculai Nacu
      Chiar așa. Mă întreb, ălora cine le-o fi dat autorizațiile necesare și mai ales cum?
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult