Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Un corporatist, la ghișeu, pentru o autorizație de construire, îl întâlnește pe Kafka: „De ce?! Oamenii sunt la fel de munciți ca la privat, managerul este însă mai prost”

Coada la ANAF

Am trecut de puțin timp prin odiseea obținerii unei autorizații de construire. Pentru mine, corporatist sadea, asta a fost o ocazie extraordinară de a-i observa pe funcționarii statului în mediul lor natural. Situații demne de Kafka la fiecare pas, dosare pierdute, hârtii inutile considerate esențiale, oameni de treabă, oameni mai puțin de treabă și, nu în ultimul rând, o lipsa de eficiență de speriat. Și, ca orice om normal, m-am întrebat și eu „De ce?”. De ce mulți dintre oamenii de la ghișeu sau din birouri îți dau impresia că îi deranjezi îngrozitor de la treaba lor curentă? De ce au sute de dosare peste tot în jurul lor, în loc sa fie totul informatizat? Concluziile mele au fost simple: în majoritatea cazurilor, oamenii respectivi sunt la fel de munciți precum cei din mediul privat, diferența principală e la nivel de management.

În ultima vreme unii jurnaliști și politicieni au un discurs care învrăjbește angajatul de la stat împotriva celui de la privat (și invers, evident). Cei de la stat sunt toți niște incapabili corupți care nu își dau seama că trăiesc pe spatele privatului. Cei de la privat sunt niște ahtiați după bani, fac tot ce pot să înșele statul, majoritatea lucrează pentru multinaționale puse pe jefuit România („se știe clar” că tot ce fac multinaționalele e să ducă banii românilor către patronii străini).

Cei care cred așa ceva sunt manipulați. Da, există corupți și oameni care încalcă legea și de o parte, și de alta. Dar asta nu e majoritatea. Și la televizor când te uiți la știri zici că trăim în cea mai nesigură țară din lume, crime și furturi peste tot, dar ce te faci cu realitatea de zi cu zi?

Relația dintre stat și privat ar trebui să fie una de simbioză.

Privatul se pricepe foarte bine la făcut bani. Când un (adevărat) manager privat vede că ceva nu funcționează cum trebuie, dacă nu reușește să repare ușor problema, nu are nici cea mai mică jenă să dea afara persoanele neproductive, să înlocuiască tehnologia, să ia orice decizie pentru a-și menține afacerea competitivă și profitabilă. Nu reușește? – dă faliment, e zburat de pe piață de alții care au făcut ceva mai bine decât el.

Statul se pricepe foarte bine la a asigura servicii necesare tuturor. Oamenii (indiferent unde lucrează) au nevoie de medici, profesori, polițiști, procurori, armată, de diverși funcționari etc. Toate societățile bazate doar pe stat au dat faliment – oamenii nu sunt performanți dacă nu au de ce. Pe de altă parte, nici societățile bazate masiv pe mediul privat nu o duc prea bine. Vezi situația învățământului și a sănătății din SUA. Doar o sprijinire reciprocă duce la un progres durabil. Ceea ce nu e cazul în România.

Și la noi e o relație de influențare reciprocă, dar de multe ori nu e sprijin. Schimbări dese de fiscalitate, joaca cu salariul minim de parcă ar fi un buton de care întorci cum vrei, ignorarea cerințelor mediului de afaceri (infrastructură, predictibilitate, investiție în educație pentru forță de muncă mai bună) – toate sunt probleme majore. Asta duce la un mediu privat anemic. Agricultură, industrie, servicii – toate sunt la un nivel foarte scăzut față de potențialul țării. Asta duce la un PIB mic, iar asta duce la un stat subfinanțat. Care profesioniști adevărați ar vrea să lucreze într-un învățământ, sistem de sănătate, justiție etc. pe un salariu care nu îi asigură un trai decent? Sunt buni profesioniști în fiecare din instituțiile statului, iar acelor oameni ar trebui să li se ridice statui. Dar din câte am văzut... sunt minoritari. Asta duce la un stat exact ca mediul privat – anemic și mult sub potențial.

Totuși, un atribut forte al mediului privat e adaptibilitatea. Așa a apărut adevăratul stat paralel. Învățământul de stat e de slabă calitate? Facem învățământ privat. Se aplică regula cererii și a ofertei. Găsești și fabrici de diplome pentru cine vrea, găsești (mai greu, cerere mai mică, din păcate) și școli de calitate.

Îi respect enorm de mult pe polițiști, consider că majoritatea sunt cinstiți și vor să ajute oamenii, dar sunt insuficienți, prost plătiți și, de multe ori, nerespectați. Din cauza asta avem una dintre cele mai înfloritoare industrii de pază și securitate din Europa.

Găsești spitale private, până și pompieri privați. Distracția se termină însă la justiție. Avocații sunt privați, dar noțiunea de procuror privat nu prea are logică. De bine de rău, statul român are o justiție funcțională. Și ea este subfinanțată, lentă, cu problemele ei, dar în general își îndeplinește funcția.

O încununare a adaptabilității antreprenoriatului românesc e următorul serviciu (destul de des întâlnit și folosit): faci o procură, și pentru o suma modică o persoană descurcăreață se va ocupa de toată interacțiunea cu partea birocratică a statului în locul tau.

În încheiere, aș vrea să recunosc totuși semnale îmbucurătoare din partea statului român (mă refer din nou la partea birocratică). Au apărut în multe locuri atât de necesarele bonuri de ordine. De asemenea, numărul de acte necesare pentru diverse adeverințe/servicii etc. a scăzut și el (de exemplu la CIC). Cel mai îmbucurător mi se pare schimbarea de atitudine - în câteva locuri (de exemplu Primăria Sector 3) au disparut ghișeele unde te încovoiai cu umilință și au apărut birouri. Că lucrăm la privat, că lucrăm la stat, suntem toți de aceeași parte a baricadei. Haideți să încercăm sa ne facem viața mai ușoară unii altora! 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • De acord cu un coleg, toti incompetentii din mediul privat se duc la un loc "caldut". Ceea ce nu inteleg ei este ca postul lor nu e sigur, chiar daca e sigur ACUM. Sa vedem urmatoarea criza, sau poate se schimba partidul de guvernare... Eu, dupa 20 de ani de lucrat exclusiv in mediul privat si (aproape) exclusiv in companii cu management strain, nu m-as angaja NICIODATA la stat, sa fiu constrans sa fac cum doreste vreun burtos analfabet cand eu am mai multe de aratat si de facut. Asta duce automat la stagnare, la plafonare,la frustrare, dupa ce vei sta 2-3 ani la stat,nu mai ai nicio sansa in mediul privat real. Pe cand unul ca mine, omul "cu cheia in mana" cum spunea alt coleg, isi va gasi mereu alt job in mediul privat fie el in Romania sau in alta tara.
  • Like 0
 • Dan check icon
  Dupa 14 ani la privat si de cateva luni la stat, va pot explica situatia. La stat totul functioneaza pe reguli bine delimitate. Nimeni nu schimba procedurile, indiferent cat sunt de greoaie si de absurde. La privat lucrurile trebuie sa mearga mai repede, iar procedurile sunt mai vagi, mergand mai mult pe creativitatea angajatului pentru a le solutiona.
  • Like 0
 • Sunt în situatia de a lucra simultan atat la stat cat si in privat. Va pot garanta ca nici un angajat la stat nu e la fel de muncit ca angajatul din privat, dintr-un motiv simplu : oricat de mult te-ai feri de munca la stat, primești acelasi salariu.
  Iar exemplul cu sanatatea din SUA nu il inteleg, americanii sint lider incontestabil in toate domeniile medicale. Majoritatea progreselor medicale pornesc din SUA
  • Like 0
  • @ Mario Popesco
   Motivul este exact cel pe care l-ai spus, totusi eu l-as nuanta altfel (slightly different :) ):
   - oricat de proasta ar fi munca prestata de angajatul de la Stat, nu exista ceea ce americanii numesc: accountability
   Adica mai pe sleau nu i se intampla nimic angajatului de la Stat daca nu-si face bine treaba. Ba chiar am intalnit situatii spectaculoase de a fi promovat "pe diagonala", adica urca in rang / ierarhie doar ca intr-un alt departament, nu in cel in care a fost incompetent.

   Ceea ce ii scapa autorului articolului este aceea ca solutia nu este un mai bun management la Stat. Aceeasi problema cu "accountability" ramane.

   Raspunsul este "intrarea la apa" a Statului. Reducerea dramatica a numarului de institutii si departamente de Stat. Reducerea pana la eliminare a interferentei Statului in economia privata si business.
   • Like 0
  • @ Mario Popesco
   Marcu check icon
   SUA are o mare problema cu sistemul de sanatate tocmai pentru ca este eminamente privat, cu doar mici componente sociale. Astfel, nu putine sunt cazurile persoanelor care pur si simplu asteapta sa moara de vreo boala pentru ca nu isi permit tratamentul care este foarte scump (recomand filmul John Q pe tema asta). Desigur, un sistem privat stimuleaza inovatia, medicii sunt platiti cu milioane de dolari pe an, etc si asta face ca SUA sa fie lider in domeniile medicale cum spuneti. Dar toate costurile aceastea cu medici buni si inovatie se reflecta si in costurile foarte ridicate ale serviciilor (si implicit ale asigurarilor). Cum sistemul de asigurari de stanate de stat este aproape inexistent (a incercat ObamaCare sa rezolve asta, dar se aplica foarte restrictionat si cu conditii stricte).
   De aceea, autorul argumenteaza ca trebuie sa existe o simbioza buna intre stat si privat, fiecare sa faca ce se pericepe mai bine si sa nu existe extreme (doar stat sau doar privat). Un exemplu bun in acest sens sunt tarile nordice unde institutiile statului functioneaza foarte bine si la standarde inalte in domeniile care tin de stat (sanatate, educatie, etc.), iar privatul exceleaza pe partea lui (face multi bani si da la vel de multi la stat in taxe, care apoi sunt convertite (in lipsa coruptiei) in servicii de stat exemplare.
   • Like 0
 • Gabriei check icon
  Situatia e fara speranta...
  Aparatul functionaresc de stat nu se poate eficientiza, moderniza, deoarece asta ar insemna desfiintare de posturi. Posturile nu se pot desfiinta pentru ca in proportie de cel putin 80% sunt ocupate de pile, cunostinte, relatii sau sunt cumparate inclusiv pana la cel mai mic nivel. Ca sa nu mai vorbim ca aceasta masa de 1 milion de oameni si familiile lor reprezinta de fapt bazinul electoral al stangii. Deci sa ne oprim din visare...
  • Like 0
 • dalex check icon
  "Haideți să încercăm sa ne facem viața mai ușoară unii altora! " este concluzia logica si sunt de acord cu ea.
  Sa adaugam si " Haideti sa votam oameni care sa nu incurce treaba la stat ! ". Nu indraznesc sa sper mai mult de la politicieni. Ar fi suficient sa nu blocheze modernizarea serviciilor publice doar pentru a gasi loc pentru familiile lor incompetente si mafiote !

  • Like 1
  • @ dalex
   Dar asta ar însemna implementarea Meritocrației (= Ierarhia meritelor), idee de care fug toți corupții și coruptibilii !! Și nu sunt puțini ! O tactică împotriva meritocrației ar putea fi (și a fost folosită deja) ”adormirea” publicului votant cu promisiuni electorale greu sau imposibil de pus în practică. Exemple ? Vă dau doar unul recent : promisiunea cu ”desființarea pensiilor speciale”. Cu asta au atras multe voturi dar ....DAR... exact cei care au promis au dovedit o corupție majoră și anume fraudarea alegerilor locale (sept. 2020) în București, la sect. 1. Și ce competență au dovedit ? E suficient să amintim de Criza gunoaielor și sect. 1 ! E doar una dar MAJORĂ în scurtul timp trecut de după instalare.
   • Like 1
 • check icon
  Toți ratații și incapabilii din mediu privat ajung exclusiv pe pile manageri la stat și se vede de la o poștă, lucru valabil oriunde în lume.La noi asta se vede de la guvern și parlament în jos, așa că...
  • Like 3
 • Liviu check icon
  Există totuşi o diferenţă între firmele mici şi companiile gigant, cu multe nivele decizionale. Cu cât o structură este mai întinsă cu atât devine mai greu de manageriat. E drept că în ultimii ani moda companiilor gigant - care dominau piaţa anilor 70 - a început să dispară. Statul a rămas încă la stadiul de companie gigant.
  • Like 1
 • check icon
  Le place ă oamenii să depindă de ei, birocrații.
  Au un sentiment de putere; umilesc fără ezitare, stiu ca nu au concurența si pot face orice. Vezi cozile la permise auto, cazul tăriceanu, etc.
  Simte ca sunt cetățeni care depind de bunăvoința lor si intenționat provoacă aglomerație, cozi.
  Păi cine să le mai dea șpagă pentru urgenta daca este liber la ghișeu.
  Firmele care se ocupă de acte sunt tot ale lor, au prioritate, încasează legal șpagă.
  • Like 2


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult
sound-bars icon