Kiev / Foto: Daniel LEAL / AFP / Profimedia
Armata Rusiei a intrat duminică în Harkov, al doilea cel mai mare oraș din Ucraina. Serviciul de urgență al Ucrainei a confirmat că o rachetă a lovit un bloc de locuințe de nouă etaje din nord-estul orașului Harkov. O femeie a murit iar alte persoane au fost rănite, potrivit BBC. În capitala Kiev, forțele armate ale Ucrainei spun că sunt în control.
Evoluțiile celei de-a treia zi a războiului din Ucraina, de la ora 19:00 până la miezul nopții de sâmbătă:
- Mai multe bănci rusești vor fi excluse din sistemul de plăți SWIFT. Decizia a fost luată de liderii UE și SUA. UE, Franța, Germania, Italia, Regatul Unit, Canada și Statele Unite au lansat o declarație coordonată prin care condamnă invazia rusă. „Pe măsură ce forțele ruse își lansează atacul asupra Kievului și a altor orașe ucrainene, suntem hotărâți să continuăm să impunem Rusiei costuri care vor izola și mai mult Moscova de sistemul financiar internațional și de economiile noastre”, se arată în declarația Occidentului. Măsurile care urmează să fie implementate în zilele următoare includ eliminarea „băncilor rusești selectate din sistemul de plăți Swift”. Acest lucru va asigura că aceste bănci sunt deconectate de sistemul financiar internațional și le va afecta capacitatea de a opera la nivel global”.
Acest lucru va împiedica băncile să facă operațiuni în străinătate și va bloca exporturile și importurile rusești, a spus șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. De asemenea, vor fi luate măsuri pentru a limita „pașapoartele de aur”, care ar permite „rușilor bogați conectați la guvernul rus” să devină cetățeni ai țărilor semnatare și să aibă astfel acces la sistemele financiare dacă fac investiții.
Ursula von der Leyen.: „Îl vom opri pe Putin să-și folosească rezerva financiară pentru război”
„Îl vom opri pe Putin să-și folosească rezerva financiară pentru război. Vom îngheța deținerile Băncii Centrale a Rusiei. Asta îi va îngheța tranzacțiile și va face imposibilă lichidarea deținerilor O să lucrăm să îi oprim pe oligarhii ruși să facă orice tranzacții pe piețele noastre. Putin s-a angajat pe un drum de distrugere a Ucrainei, dar asta îi va distruge propria țară”, a transmis în sâmbătă seara asta Ursula von der Leyen. Pentru cine nu știe, Swift este artera financiară globală care permite transferul fără probleme și rapid de bani peste granițe. Rusia se bazează pe sistemul SWIFT pentru exporturile de petrol și gaze.
- În Kiev au început din nou luptele între armata rusă și ucraineni. Președintele Zelenski a ieșit din nou în fața poporului cu un mesaj de încurajare, în așteptarea atacurilor de noapte. Acesta a declarat că armata ucraineană va continua să lupte, atât timp cât va fi nevoie pentru a elibera țara, însă atât timp cât copii se nasc în adăposturi în timp ce afară se bombardează, inamicul nu are nicio șansă în acest război. „Suntem de neînvins!”, a spus Zelenski. „Noi vom lupta atâta timp cât va fi nevoie pentru a elibera țara. Dacă deja copiii se nasc în buncăre, chiar și atunci când bombardamentul continuă, atunci inamicul nu are nicio șansă în acest război, nu e nicio îndoială. Faptul că Ucraina a fost gata să se apere și solidaritatea tuturor, curajul a stricat planul ocupării țării noastre. Diplomații noștri s-au luptat non-stop pentru ca toate statele Europei să fie de acord să accepte o decizie importantă și serioasă: să deconecteze Rusia de la SWIFT. Am obținut și această victorie! Vor fi miliarde și miliarde de pierderi pentru Rusia, un preț concret pentru această agresiune lașă”, a mai spus președintele Ucrainei.
Foto: Sergei Supinsky/ AFP / Profimedia/ Militari ucraineni colectează proiectile neexplodate în Kiev
- De asemenea, noi atacuri ale forțelor au loc sâmbătă seară în orașul Harkov, iar la aeroportul Gostomel din apropierea Kievului se aud explozii puternice, transmite canalul TV Nexta. Aeroportul este un obiectiv strategic pentru forțele ruse, care au nevoie de pista acestuia pentru a ateriza cu avioanele militare.
Guvernul de la Berlin va trimite Ucrainei rachete sol-aer și arme antitanc
- Gruparea de hackeri Anonymous anunță pe twitter că a piratat canalele TV din Rusia pentru a spune adevărul despre ceea ce se întâmplă în Ucraina.
- Mii de cocktailuri Molotov au fost pregătite de locuitorii mai multor orașe ucrainene vizate de invazia Rusiei. La Odesa, sâmbătă seară zeci de oameni erau pe stradă, având pregătite cocktailuri Molotov.
- După ce a invocat anterior o „responsabilitate istorică” prin refuzul de a vinde arme Ucrainei în cazul unui război cu Rusia, cancelarul german Olof Scholz anunță că guvernul de la Berlin va trimite Ucrainei rachete sol-aer și arme antitanc după ce aramta lui Vladimir Putin a atacat Ucraina. Germania va livra Ucrainei „cât mai repede posibil” 1.000 de lansatoare de rachete şi 500 de rachete sol-air de tip Stinger pentru a ajuta această ţară să facă faţă invaziei armatei ruse, a anunţat sâmbătă guvernul de la Berlin. Mișcarea marchează o schimbare majoră de abordare față de politica consecventă de lungă durată a Germaniei prin care interzicea exporturile de arme către zonele de conflict.
Joe Biden: Rusia va plăti un preț ridicat
- Președintele american Joe Biden spune că unul dintre obiectivele sale strategice majore este menținerea unită a NATO și a Uniunii Europene, în condițiile invaziei Rusiei în Ucraina. Biden a mai spus că Rusia va plăti un preț ridicat atât pe termen lung, cât și pe termen scurt pentru invadarea Ucrainei, adăugând că acest conflict a apropiat Europa și NATO. „Efectul este exact opusul față de ceea ce și-a propus”, a spus Biden despre Putin. Președintele american a spus că sancțiunile sunt singurele modalități de a penaliza Rusia fără a risca un război la scară globală. „Ai două opțiuni: fie începi un al treilea război mondial, intri în război cu Rusia, fizic, fie te asiguri că o țară care acționează clar împotriva dreptului internațional plătește un preț pentru acest lucru”, a spus Biden.
- La rândul său, șeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, s-a adresat poporului rus, într-un mesaj video pe Twitter, în care îi transmite acestuia că „nu merită” un război împotriva vecinilor săi ucraineni şi îl asigură că nimeni nu a încercat „să pună în pericol” securitatea Rusiei.
-Josep Borell, șeful diplomației UE, a anunțat sâmbătă seară că duminică liderii europeni vor lua noi decizii pentru susținerea Ucrainei. El a anunțat o ședință cu miniștrii de Externe ai celor 27 de state membre, la care va propune asistență de urgență pentru forțele armate ucrainene, „pentru a le susține în lupta lor eroică”.
- Un lansator rusesc de bombe termobarice a fost văzut sâmbătă de o echipă CNN la sud de Belgorod, Rusia, lângă granița cu Ucraina. Lansatorul de rachete multiple TOS-1 sau TOS-1A văzut de CNN este capabil să lanseze rachete cu focoase termobarice. Până acum nu există dovezi că arme termobarice au fost folosite în conflictul din Ucraina. Aceste tipuri de arme nu folosesc muniție convențională. În schimb, ele sunt umplute cu explozibil de înaltă temperatură și presiune. Acestea sunt uneori numite „bombe cu vid” deoarece aspiră oxigenul din aerul înconjurător pentru a genera o explozie puternică și o undă de presiune mare care poate avea efecte distructive enorme.
Foto: Dimitar Dilkoff / AFP / Profimedia / Cetățeni din Ucraina se îndreaptă pe jos către granița cu Polonia
Italia trimite încă patru avioane de luptă în România
- Mii de oameni se înghesuie în Gara din Liov, în încercarea de a găsi locuri în trenurile care pleacă spre Polonia. Ucrainenii din orașul Liov, aflat în vestul țării, se tem că tancurile rusești vor ajunge și la porțile orașului lor, așa cum s-a întâmplat la Kiev.
- Italia trimite încă patru avioane de luptă în România pentru a consolida flancul sud-estic al NATO, a anunţat sâmbătă ministrul apărării Lorenzo Guerini. Premierul belgian Alexander De Croo, a anunţat de asemenea că țara sa va desfăşura 300 de militari în România ca parte a aceloraşi eforturi.
- Doi jurnalişti danezi au fost răniţi sâmbătă de focuri de armă în nord-estul Ucrainei, dar viaţa lor nu este în pericol, a declarat angajatorul lor, cotidianul danez Ekstra Bladet. Reporterul Stefan Weichert şi fotograful Emil Filtenborg Mikkelsen au fost loviţi de gloanţe în timp ce realizau un reportaj pentru ziarul danez în apropiere de oraşul Ohtîrka, la aproximativ 50 de kilometri de graniţa cu Rusia. În pofida faptului că purtau vestă antiglonţ, ei au fost răniţi când asupra maşinii lor s-a tras cu o armă de foc de origine nedeterminată.
- YouTube a suspendat de la monetizare mai multe canale rusești, inclusiv instituția de presă finanțată de stat Russia Today, potrivit Reuters. YouTube a precizat într-o declarație că „întrerupe capacitatea unui număr de canale de a genera bani pe platformă, inclusiv câteva canale rusești legate de sancțiuni recente”. Compania a adăugat că mișcarea a fost determinată de „circumstanțe extraordinare”.
- Autoritățile ucrainene au început să demonteze panourile de circulație care indică direcțiile către localități, pentru a îngreuna orientarea și deplasarea militarilor ruși. Totodată, compania de drumuri ucraineană a făcut apel la populație să dea o mână de ajutor. Oamenii au fost rugați să meargă în apropierea locului unde domiciliază și să demonteze indicațiile rutiere.
- Franța va livra mai multe echipamente militare Ucrainei și va impune noi sancțiuni împotriva Rusiei, a anunțat Palatul Elysee.
- În același timp, Rusia întâmpină probleme în invazia sa asupra Ucrainei, afirmă un oficial militar NATO citat de CNN. El spune că rușii sunt în urma programului și că situația începe să le scape de sub control. Rușii „au probleme. Sunt în criză de combustibil, se mișcă mult prea încet, iar moralul este în mod evident o piedică”, a declarat oficialul citat de CNN.
- Miliardarul rus Roman Abramovici a predat „administrarea” clubului de fotbal Chelsea Londra, actuala deținătoare a Ligii Campionilor UEFA, administratorilor fundației sale caritabile. Motivul din spatele mișcării lui Abramovici nu este clar, dar Sky Sports amintește că au existat apeluri din partea parlamentarilor britanici în această săptămână conform cărora Abramovici, născut în Rusia, să nu aibă voie să mai conducă clubul Chelsea din cauza presupuselor legături ale sale cu regimul lui Vladimir Putin.
Foto: Ben Stansall / AFP / Profimedia
- Rusia a anunţat sâmbătă că îşi închide spaţiul aerian pentru companiile aeriene din România, transmite Reuters, după o decizie similară luată de autorităţile de la Bucureşti în urma agresiunii Rusiei asupra Ucrainei.
- Lituania interzice avioanelor rusești să intre în spațiul său aerian, începând de sâmbătă la miezul nopții, a anunțat guvernul de la Vilnius, alăturându-se astfel mai multor țări europene care au luat această măsură ca urmare a agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, informează Reuters.
- În luptele din Kiev până acum ar fi murit 14 soldați ucraineni și membri ai forțelor de ordine naționale, precum și 6 civili. 71 de persoane au fost rănite, dintre care 25 de civili, relatează jurnalistul Illia Ponomarenko de la publicația The Kyiv Independent.
- Totodată, publicația mai spune, citând ziarul ucrainean Pravda, că orașul Kievul este sub tirul lansatoarelor de rachete amplasate la periferia orașului, iar artileria rusă a lovit spitalul oncologic de copii Okhmadyt, ucigând un copil și rănind doi copii și doi adulți.
- Federaţia Internaţională de Gimnastică (FIG) a anunţat sâmbătă, în urma şedinţei Comitetului Executiv, sancţiunile destinate Rusiei şi Belarusului, ca urmare a conflictului armat din Ucraina. Astfel, steagurile naţionale ale Rusiei şi Belarusului nu trebuie arborate, iar imnurile Rusiei şi Belarusului nu trebuie să fie interpretate la niciun eveniment sancţionat de FIG, până la noi ordine. În plus, toate evenimentele FIG World Cup şi World Challenge Cup planificate să se desfăşoare în Rusia şi Belarus sunt anulate, iar niciun alt eveniment FIG nu va fi alocat Rusiei sau Belarusului, până la noi ordine.
Viktor Orban: „Greul abia urmează”
- Premierul ungar Viktor Orban a estimat sâmbătă că războiul din Ucraina s-ar putea prelungi şi situaţia umanitară se va înrăutăţi în săptămânile următoare odată cu sosirea a tot mai mulţi refugiaţi. „Greul abia urmează”, a spus liderul de la Budapesta.
Foto: Peter Lazar / AFP / Profimedia / Refugiați ucraineni la granița cu Slovacia
- Forțele ruse devin din ce în ce mai frustrate de ceea ce Statele Unite consideră că este o rezistență ucraineană viabilă și foarte hotărâtă a Ucrainei, pe măsură ce Moscova angajează tot mai multe trupe în invazia sa, a declarat sâmbătă un înalt oficial american din domeniul apărării, citat de Reuters.
- Peste 3000 de persoane care au manifestat în Rusia împotriva invadării Ucrainei au fost arestate începând de joi, a anunţat, sâmbătă, ONG-ul OVD-Info, citat de presa franceză.
- Visa și Mastercard interzic folosirea cardurilor emise în Rusia în afara acestei țări.
- Ambasada Ucrainei în Israel a făcut sâmbătă apel către comunitatea ucraineană din această ţară, dar şi către populaţia israeliană în general, să se alăture luptei împotriva trupelor ruse.
- Departamentul pentru Situații de Urgență anunță că tabăra mobilă de la Vama Siret din Județul Suceava este în acest moment complet operaționalizată. Unitatea mobilă, formată din 30 de corturi, este pregătită să asigure cazarea temporară a cetățenilor sosiți din zona de conflict. Totodată, în componența acesteia este și o bucătărie rulantă auto, care poate asigura prepararea porțiilor de mâncare pentru persoanele din tabără.
- Magazinele de băuturi alcoolice din Canada au început să scoată de la raft vodca rusească și alte băuturi spirtoase produse în Rusia, în semn de protest față de războiul declanșat de Putin în Ucraina. Același lucru se întâmplă și în statul american Ohio.
- Germania își va închide spațiul aerian pentru zborurile rusești, transmite AFP.
-Papa Francisc și-a exprimat „cea mai profundă tristețe” într-o discuție telefonică cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, sâmbătă.
- Și o altă perspectivă a războiului pornit fără niciun motiv de Vladimir Putin în Ucraina: Spitalul care tratează soldații ucraineni răniți din Mariupol este plin, iar în ultimele zile, medicii lucrează non stop. Spun că au fost cele mai groaznice 24 de ore și se așteaptă ca numărul răniților să crească. Pe de altă parte, răniții spun că vor să se întoarcă la război. De asemenea, părinții din Ucraina le-au pus copiilor la mâini brățări cu numele, un număr de mobil și grupa lor sanguină. „Ca mamă, mă sperie", a spus, pentru BBC Hanna Syva, care locuiește în Dnipro, în estul Ucrainei.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.