Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

O imagine impresionantă: civili ucraineni se roagă în plină stradă după ce Putin le-a invadat țara. Ce știm până acum

cetateni ucraineni se roaga

Câțiva oameni s-au adunat în piața principală din Harkov, Ucraina. Ei stau în genunchi și se roagă. Foto: captura CNN

Vladimir Putin a invadat Ucraina. Ce știm până acum: 

- După ce Putin a anunțat o operațiune specială în Ucraina, în capitala Kiev s-au auzit explozii puternice. De asemenea, explozii s-au auzit și în Harkov, Mariupol, dar și în Odessa.

- În plus, avioane de luptă se îndreaptă către orașul Harkov, al doilea cel mai mare oraș al Ucrainei.

- Cetățenilor din zonele atacate li se recomandă să-și ia lucrurile de strictă necesitate și să meargă în adăposturile speciale. De altfel, la primele ore ale dimineții, după exploziile din Kiev, lumea panicată pleacă din oraș. În imaginile publicate din capitala Ucrainei se pot vedea coloane de mașini. Totodată, oamenii s-au adăpostit în Kiev la metrou și în subsolurile blocurilor de teamă să nu fie loviți de rachete. Tot la Kiev au pornit sirenele de război!

Foto captura Twitter/ În capitala Ucrainei se pot vedea coloane de mașini. 

Foto: captura CNN / Videoclipul poliției de frontieră ucrainene, obținut de CNN, arată tancuri militare care intră în Ucraina din Belarus, care se învecinează cu Ucraina în nord

- Ucraina și-a închis spațiul aerian pentru avioanele civile.

- Potrivit ultimelor informații, a început operațiunea de debarcare a forțelor ruse în Marea Neagră și Marea Azov, spun surse din Ministerul Apărării din Ucraina pentru Interfax.

- Operațiunea militară a Rusiei pare una completă, cu atacuri de artilerie, atacuri aeriene și debacarea forțelor ruse în Odesa și Mariupol. Operațiunea militară a început chiar în timpul unei ședințe a Consiliului de Securitate al ONU.

Foto: Twitter Michael Holmes/ Imaginea care se vedea, joi dimineață, din biroul președintelui ucrainean și trimisă la CNN 

- Relatările jurnaliștilor și ale martorilor oculari, așa cum reies din postările de pe rețelele sociale, sugerează ca armata rusă atacă Ucraina simultan din nord, est și sud. Corespondentul The Guardian la Kiev, Luke Harding, citează comandamentul armatei Ucrainei care susține ca rușii ataca ținte militare.

- Un avion de luptă rus efectuează lovituri aeriene asupra bazelor brigăzilor 25 și 93 ucrainene din regiunea Dnipropetrovsk. Kievul ar fi atacat cu rachete balistice. De asemenea, la granița cu Crimeea a fost atacată o bază militară ucraineană.

- La scurt timp după discursul ținut de Vladimir Putin joi dimineață, prețul barilului de petrol a depășit 100 de dolari, iar Bursa din Hong Kong a scăzut cu peste 3%.

- Președintele american Joe Biden a descris acțiunile președintelui rus Vladimir Putin drept un „război ales premeditat, care va aduce o pierdere catastrofală de vieți omenești și suferință umană”. „Doar Rusia este responsabilă pentru moartea și distrugerea pe care le va aduce atacul”, a mai spus Biden.

- La rândul său, președintele Klaus Iohannis a spus că agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei va fi întâmpinată cu cea mai puternică reacție a comunității internaționale. Președintele a adăugat că niciun cetățean al României nu are motiv să se teamă.

- Totodată, ​secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat joi dimineață „atacul nesăbuit și neprovocat” al Rusiei împotriva Ucrainei, avertizând că acesta pune în pericol „nenumărate” vieți omenești. „Suntem alături de poporul ucrainean în aceste momente teribile şi NATO va face tot ce este necesar pentru a-i proteja şi apăra pe toţi aliaţii”, a mai declarat Stoltenberg.

- Într-un apel disperat, ministrul ucrainean de externe a spus că „Lumea trebuie să-l oprească pe Putin”.

- Pe scurt, Ucraina este în acest moment fără reacție în fața Rusiei. Conducerea militaro-politică a Ucrainei este paralizată, trupele sunt complet demoralizate. Nici măcar nu au declarat război. „Războiul durează de o oră și jumătate și Forțele Armate ale Ucrainei au fost deja complet învinse”, spun surse citate de presa de la Kiev. Surse militare declară că întreaga flotă ucraineană a fost distrusă.

- Ministerul de Interne ucrainean spune că la nivel național sunt sute de răniți în urma atacurilor, potrivit CNN.

- Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a avut o primă reacție după atacul Rusiei și le-a transmis cetățenilor ucraineni să își păstreze calmul și să rămână în case. Acesta a anunțat că va fi impusă starea de război. Chiar la această oră Zelenski discută la telefon cu președintele SUA Joe Biden

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult