Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

De ce este o veste bună că „războiul va dura”: socoteala de acasă a lui Putin nu s-a potrivit ce a găsit în Ucraina

Militari ucraineni

Foto: Profimedia Images

Cele mai noi evoluții ale celei de-a treia zi a războiului din Ucraina:

  • La ora prânzului, mesajul zilei vine de la președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a insistat într-un mesaj pe Facebook că forțele armate ucrainene controlează Kievul, în ciuda luptelor care au avut loc în timpul nopții.
  • În mesajul video, Zelenski a spus că Ucraina controlează „puncte cheie din jurul orașului”. Zelenski, despre care se crede că încă este în Kiev, a mai spus că speră ca Ungaria și Germania să „aibă curajul” să boicoteze folosirea de către Rusia a sistemul interbancar SWIFT. „Trebuie să oprim acest război, putem trăi în pace”, a mai spus președintele Ucrainei. Între timp, sirenele care avertizează atacuri aeriene au răsunat din nou sâmbătă în capitala Ucrainei.
  • Totodată, Zelenski a pleda sâmbătă ca ţara sa să fie primită în Uniunea Europeană (UE), în contextul invaziei ruse. „Acesta este un moment crucial pentru a finaliza discuţiile de lungă durată odată pentru totdeauna şi a decide asupra acordării Ucrainei a statutului de membru al UE", a transmis șeful statului ucrainean.

Volodimir Zelenski

Rusia se autoizolează: „Să punem lacăte pe ambasade!”

  • De la Moscova, Dmitri Medvedev, fostul președinte al Rusiei, susține că Rusia sa nu are nevoie de relații diplomatice cu Occidentul: „Să punem lacăte pe ambasade!” Fostul președinte și premier rus nu s-a arătat deranjat nici de suspendarea țării sale din Consiliul Europei, spunând că poate profita de ocazie și reinstitui măsuri precum pedeapsa cu moartea.
  • Războiul dintre Rusia şi Ucraina se desfăşoară în mai multe zone ale ţării din estul Europei, atât prin lupte propriu-zise, cât şi la nivel psihologic. Din nordul Peninsulei Crimeea, apar informaţii cu privire la un convoi de blindate ruseşti, care ar fi traversat podul din Herson, învăluit de fum, spre Ucraina. Pe rețelele de socializare au apărut imagini cu acesta complet distrus de forțele ucrainene.

Moscova nu crede în „invazie”

  • Guvernul rus strânge și mai tare șurubul asupra publicațiilor din țară, acuzând zece dintre acestea că nu descriu cum trebuie „operațiunea militară specială” ordonată de Putin. Prin urmare, autoritatea de reglementare a comunicaţiilor din Rusia, Roskomnadzor, a ordonat sâmbătă presei ruse să suprime în conţinuturile lor orice referinţă la civili ucişi de armata Federaţiei Ruse în Ucraina, precum şi termeni ca „invazie", „ofensivă" sau "declaraţie de război", relatează Reuters.
  • De la Chișinău a venit o veste bună. Serviciul de Informaţii şi Securitate din Republica Moldova a decis blocarea conținutului de pe site-urile www.sputnik.md și www.gagauznews.md, pentru că ar promova informații ce incită la ură și război, în condițiile stării de urgență din țară.

România închide spațiul aerian pentru avioane rusești

  • Guvernul României a luat decizia de a închide spațiul aerian pentru avioanele care aparțin companiilor aeriene din Rusia, a anunțat sâmbătă purtătorul de cuvânt Dan Cărbunaru.
  • Într-o încercare propagandistică de a-și motiva atrocitățile, ministerul rus al Apărării, citat de agenția rusă de presă RIA Novosti, susține că blocul de 15 etaje din Kiev, care a fost bombardat în cursul nopții de vineri spre sâmbătă, ar fi fost lovit de o rachetă ucraineană ce aparține sistemului antiaerian Buk.
  • Polonia refuză să joace meciul de fotbal cu Rusia în semn de protest față de invadarea Ucrainei. Partida de pe 24 martie e decisivă pentru calificarea la Cupa Mondială din Qatar, însă șeful federației poloneze de fotbal susține că „este timpul să se treacă la acțiuni”.
  • Cipru ar fi confirmat că nu se va opune excluderii Rusiei din sistemul bancar SWIFT, a anunțat sâmbătă ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba. Decizia vine după ce și Italia a anunțat că nu se va opune.
  • De la Varșovia, premierul polonez a transmis că a vorbit astăzi cu prim-ministrul Ungariei, Victor Orban, care l-a asigurat încă o dată de sprijinul său pentru sancțiuni de amploare împotriva Rusiei, inclusiv despre blocarea sistemului SWIFT.
  • În acest moment Germania a rămas singura țară care nu și-a dat acceptul. Ieri, prin vocea vicecancelarului Robert Habeck, doar au spus ca nu mai e complet exclusă această sancțiune.
  • Personalul ambasadei Slovaciei din capitala Ucrainei, Kiev, a sosit sâmbătă dimineață în România, a anunțat pe Twitter ministrul slovac al Apărării, Jaroslav Nad.

Războiul „va dura”

  • De la Paris, preşedintele francez Emmanuel Macron a avertizat că războiul din Ucraina „va dura, trebuie să ne pregătim pentru asta". Macron a anunțat că Guvernul Franței va avea „un plan de rezilienţă" pentru a face faţă consecinţelor economice ale acestei crize.
  • Totodată, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat, sâmbătă, că partenerii săi occidentali livrează noi arme şi echipamente Ucrainei, după o conversaţie avută cu preşedintele Franței, Emmanuel Macron.
  • Ulterior, guvernul ceh a aprobat sâmbătă trimiterea de arme şi muniţii în valoare de 188 de milioane de coroane ceheşti (peste 7,6 milioane de euro), pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva atacului rus, a anunţat Ministerul Apărării al Republicii Cehe, informează Reuters.
  • Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o discuţie telefonică cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a informat Serviciul de presă al preşedinţiei, citat de Moldpres. Cei doi înalţi oficiali au discutat despre situaţia de securitate complicată din regiune, din cauza războiului din Ucraina, şi au exprimat sprijin total pentru integritatea teritorială a Ucrainei.Totodată, Blinken a declarat că SUA vor sprijini în continuare suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova.
  • Autorităţile franceze au interceptat sâmbătă, în Canalul Mânecii, o navă comercială suspectată că transporta produse ale mediilor de afaceri ruse vizate de noile sancţiuni financiare impuse de Uniunea Europeană, de Marea Britanie şi de SUA, ca reacţie la invazia din Ucraina. Astfel, poliția maritimă franceză a confiscat nava.
  • Reuters mai scrie că trupele ruse, respinse într-o confruntare lângă orașul vestic Lviv. Armata ucraineană a respins asaltul dat de o formațiune de 60 de militari ruși în orășelul Brody, la circa 80 km de Lviv. Este o zonă în care nu au avut loc confruntări până acum.
  • Forțele ruse au capturat, sâmbătă, orașul Melitopol din sud-estul Ucrainei, potrivit agenției de presă ruse Interfax, citate de Reuters. Melitopol are o populație de aproximativ 150.000 de oameni. Acesta ar fi primul centru populațional semnificativ care este capturat de ruși, de la începutul invaziei de joi. Oficialii ucraineni nu au fost disponibili să comenteze aceste informații pentru presa occidentală. Imaginile publicate pe rețelele sociale sâmbătă dimineață părea să arate vehicule blindate rusești pe străzile orașului, deși primarul a publicat un comunicat spunând că rămâne sub control ucrainean, conform The Guardian. Anterior, un oficial american de rang înalt din apărare a spus că Rusia a lansat un atac amfibiu pe coastă cu infanterie navală între Melitopol și Mariupol.
  • Ministrul forțelor armate britanice, James Heappey, a negat cucerirea, spunând că invazia Rusiei „este departe de planurile sale”. „Invazia rusă în Ucraina e mult întârziată față de plan, iar rezistența ucraineană a dat peste cap planificarea generalilor ruși”, a spus Heappey.

O primă fractură în blocul rusesc

  • O primă fractură în Parlamentul rus controlat de Putin. Un deputat comunist pe nume Mikhail Matveyev cere încetarea războiului, spunând că parlamentarii ruși au votat pentru pace în republicile separatiste din estul Ucrainei, nu pentru război în Ucraina.
  • Între timp, un clip postat de canalul independent Nexta TV arată mai mulți militari ruși fugind cu câteva sacoșe pline dintr-un magazin din orașul Melitopol.
  • Bloomberg scrie că cel puțin două dintre cele mai mari bănci de stat ale Chinei restricționează finanțarea pentru achizițiile de mărfuri rusești după sancțiunile din partea Occidentului, ceea ce sugerează că angajamentul Beijingului de a menține legăturile economice cu Rusia are limite.
  • Olanda a anunțat că va livra Ucrainei cât mai curând posibil 200 de rachete antiaeriene Stinger, a anunțat sâmbătă guvernul neerlandez. Decizia vine după cereri suplimentare din partea Ucrainei pentru echipamente militare.
  • Consiliul UE a decis vineri noi sancțiuni pentru Rusia după invadarea Ucrainei. Sancțiunile includ înghețarea bunurilor și conturilor deținute de Vladimir Putin și Serghei Lavrov în statele membre UE, dar și o serie de interdicții comerciale care au ca scop slăbirea economiei Rusiei. Principalele sancțiuni economice sunt interzicerea furnizării de echipamente pentru rafinării, interzicerea furnizării de componente, materiale, software pentru industria aviatică și cea spațială rusă, precum și interzicerea furnizării de componente pentru semiconductori și tehnică de ultimă generație.
  • ​​La Londra, guvernul Marii Britanii face presiuni asupra companiei petroliere britanice BP să renunţe la participaţia sa de 20% în compania rusă Rosneft după invazia Rusiei în Ucraina.
  • Ucraina a lansat un apel către Comitetul Internațional al Crucii Roșii să sprijine procedura de transport a cadavrele soldaților ruși morți, în Rusia. „Facem apel la Crucea Roșie să ne ajute să ducem cadavrele soldaților ruși morți în Federația Rusă. E vorba de mii de cadavre de invadatori. Aceasta este o nevoie umanitară și cerem ca trupurile Invadatorii ruși părăsesc teritoriul Ucrainei și pleacă în Federația Rusă”, a transmis sâmbătă Iryna Vereschuk, viceprim-ministru al Ucrainei pentru Reintegrarea Teritoriilor Ocupate Temporar.

Anonymus atacă serverele rusești

  • Hackerii din grupul Anonymus au atacat serverele marilor companii de stat rusești Roscosmos, care se ocupă de programele spațiale ale Rusiei, și Căile Ferate ale Rusiei. Site-ul web al corporației de stat Roscosmos a fost supus unui atac de tip DDoS de la servere străine, relatează cotidianul rus Kommersant.
  • Într-o analiză pentru publicația britanică The Telegraph unul dintre cei mai buni cunoscători ai spațiului ex-sovietic, istoricul Mark Galleoti, scrie că regimul lui Putin de la Moscova ar putea deveni în scurt timp victima propriilor sale acțiuni militare în Ucraina și va avea probleme mari atât în interior Rusiei, cât și cu raportarea sa față de marii jucători globali.
  • „Voi încerca să privesc situația ca din viitor. Din punctul de vedere al istoriei viitoare, Putin s-a dovedit a fi un instrument ideal pentru distrugerea în continuare a Imperiului Rus, un erou ideal pentru a ne certa cu întreaga lume, sacrificând interesele Rusiei – economice, politice, sociale”, scrie regizorul rus Vladimir Mirzoev în publicaţia independentă rusă Novaya Gazeta la care a lucrat și Anna Politkovskaya, asasinată la ordinul lui Vladimir Putin în 2006.
  • „Ceea ce se întâmplă este o crimă nu numai împotriva Ucrainei și a poporului ucrainean, ci și împotriva Rusiei și a poporului Rusiei. Consecințele acestei agresiuni vor fi îngrozitoare pentru noi toți. Într-o dimineață ne-am trezit în postura unui proscris care a adus un mare război în lume. Acum totul se va schimba: sancțiunile economice grele vor lovi fiecare cetățean al Rusiei. Acum populația este împărțită aproximativ în mod egal în ceea ce priveşte războiul, dar cred că foarte curând jumătate dintre rușii care susțin războiul de astăzi vor simți costul acestei agresiuni pe propria piele”, a mai continuat în același editorial Vladimir Mirzoev.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Singura modalitate viabilă și sigură de a înceta acest război năucitor este ca regimul Putin să fie răsturnat din interior. Cine mai crede în vorbele oricărui oficial rus din actuala conducere a Rusiei este un idiot și chiar ar trebui pedepsit pentru asta, căci situația excepțională impune măsuri excepționale. Și Românica este, din păcate, plină de asemenea idioți! Aceeași care-i găsesc circumstanțe atenuante criminalului Vladimir Putin și care-i înjură cu sârg pe americani că ne fac și ne dreg, dar nu văd nici acum, în ceasul al doisprezecelea, uriașul avantaj pe care îl avem ca membrii ai NATO. Alți idioți, destul de numeroși, și cu înalte pretenții educaționale, nu doar niște proști fuduli pe care nu-i duce capul să judece logic, sunt de părere că România ar trebui să iasă din NATO și să-și declare neutralitatea! Ăstora le dedic două replici celebre din la fel de celebrul serial ”Las Fierbinți”: ”-Bă, ești prost? / -Bă, ești nebun?”.
    • Like 0
  • -- Am vazut eu un molotov aruncat prin Mariopol.

    Asta cu duratul razboiului nu pot sa imi dau seama daca autorul se bucura ca dureaza razboiul (doamne fereste de asta) sau el crede ca Ucraina rezista eroic.
    Tin sa mentionez ca pana si Germaniei i-a luat 35 zile sa invadeze Polonia ( asta cu ajutor rusesc de la jumatatea perioadei si cu pierderi de peste 15 mi soldati). La noi propaganda mai are putin si declara invingerea Rusiei de catre Ucraina dupa 3 zile.
    Cine spune ca invazia rusă este un eșec este fie retardat, fie ignorant voit. Este doar ziua 3 a invaziei.
    Nu ma bucur deloc sa il am pe Ivan ca si vecin.
    • Like 1
    • @ Adrian Chirita
      Ion check icon
      Invazia rusa este un esec inainte de a incepe; si-au asigurat ura vesnica din partea unei parti mari a societatii urcrainiene! Un guvern marioneta NU va rezista! Cand toate etniile, inclusiv rusi pun mana e arma si striga Slava Ucrainei...ai pierdut! Crezi ca adolescentii aia, fete si baieti care lucrau la coctailuri Molotov mai au loc in inima lor pentru ceva rusesc in urmatorii 50 de ani?!
      • Like 2
  • Ion check icon
    Aud multe vorbe de vitejie din Ucraina dar pana acum n-am vazut nici un cocktail molotov, nici macar o piatra aruncata... S-a agatat unul de teava unui tanc si cam atat. LE La ce vorbe de vitejie are conducerea te-ai astepta ca la orice colt de strada sa stea cate unul cu un AG-7 dispus sa moara acolo!
    • Like 0
    • @ Ion
      Daaa, ce să spun...., că trebuie să ți se demonstreze ție că ucrainienii nu stau cu mâninile-n fund. Cum ai face probabil tu dacă ar veni rușii peste noi!
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult