Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Imaginea zilei: Fuga din Kiev. „Putin este un Hitler al zilelor noastre"

trupe la granita cu Ucraina

Foto AFP/Profimedia

Sunt extrem de multe informații care vin dinspre Ucraina, iar situația se schimbă aproape de la un minut la altul. Din acest motiv este important să se verifice fiecare sursă de informare. Eu vă las aici cele mai noi detalii din ultimele trei ore:

- Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ordonat trupelor sale să le producă pierderi maxime militarilor ruşi care au invadat Ucraina.

- În plus, Zelenski a anunțat că Ucraina a rupt relațiile diplomatice cu Rusia. El a mulțumit comunității internaționale pentru sprijinul arătat Ucrainei și a cerut voluntarilor să se alăture armatei.

- Cel puțin opt persoane au fost ucise și nouă au fost rănite în bombardamentele rusești, a declarat un consilier al ministrului ucrainean de interne.

- România a cerut activarea articolului 4 din Tratatul NATO. 

- „Franța condamnă ferm decizia Rusiei de a porni un război în Ucraina. Rusia trebuie să își încheie imediat operațiunile militare. Franța este solidară cu Ucraina. Ea este alături de ucraineni și lucrează cu partenerii și aliații săi pentru a pune capăt războiului”, transmite președintele Emmanuel Macron.

- China a transmis joi că „urmăreşte îndeaproape situaţia din Ucraina" după intervenţia militară a Rusiei şi a făcut apel la evitarea unei escaladări, abţinându-se totuşi să condamne Moscova. Însă, dincolo de acest mesaj, mass-media chineză a postat accidental regulile Partidului Comunist Chinez cu privire la relatarea conflictului Rusia-Ucraina, în care se indică nevoia Chinei pentru „sprijin” rusesc privind Taiwan.

- Gazprom anunță că exporturile de gaze rusești spre Europa via Ucraina continuă.

Foto Sergey Dolzhenko / EPA / Profimedia/ Coloane de mașini pe străzile din Kiev, oamenii fug din calea războiului

- Autoritățile ucrainene anunță că două ținte neidentificate s-au apropiat de Insula Șerpilor. Ocupanții amenință că vor cere ca trupele de frontieră Izmail să se predea. Aceștia au folosit canalul internațional de comunicare [radio] privind siguranța navigației. Polițiștii de frontieră s-au mobilizat pentru apărare. Autoritățile din Ucraina nu precizează ce sunt cele “două ținte neidentificate”, dar este de presupus că este vorba de două nave. Insula Șerpilor se află în largul Mării Negre, la aproximativ 50 km de Sulina.

- Republica Moldova va intra în stare de urgență, a anunțat joi președintele Maia Sandu. Decizia trebuie validată de Parlament.

- Poliția din Ucraina va începe să distribuie arme veteranilor și voluntarilor. De asemenea, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat joi că oricine este gata și poate ține în mână o armă se poate alătura armatei ucrainene.

Foto: Aris Messinis / AFP / Profimedia// Un bărbat folosește un covor pentru a acoperi un corp întins pe pământ după bombardamentele asupra orașului Chuguiv, din estul Ucrainei, pe 24 februarie 2022.

- Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, susține că armata țării sale, o aliată a Moscovei, nu a luat parte la invazia lansată de Rusia în Ucraina. Declarațiile vin în contextul în care Kievul acuză că Rusia folosește teritoriul Belarusului pentru invazie.

- Vladimir Putin este un Hitler al zilelor noastre, a spus fostul președinte al Ucrainei Petro Poroșenko, în prezent membru al Parlamentului de la Kiev. Atmosfera din Parlamentul de la Kiev este una tensionată și multe persoane din interior sunt înarmate, a declarat pentru BBC un jurnalist ucrainean care se află în clădire.

- Republica Moldova și-a închis spațiul aerian începând de joi, ora 12.00, având în vedere situația de conflict din regiune. Peste 2.000 de cetățeni ucraineni au fugit în Moldova de teama războiului declanșat de Rusia.

- Liderul autoproclamatei Republici Populare Doneţk, Denis Puşilin, a declarat joi că „mişcarea de eliberare se va încheia destul de repede”. 

- Noile sancţiuni propuse de Uniunea Europeană împotriva Rusiei vor viza sectoare strategice şi vor bloca accesul băncilor ruseşti pe pieţele financiare europene, a anunţat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Șeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, spune că „Rusia se va confrunta cu o izolare fără precedent”.

Foto: Daniel LEAL / AFP / Profimedia//Oameni din Ucraina își folosesc telefoanele în timp ce se adăpostesc într-o stație de metrou din Kiev, în dimineața zilei de 24 februarie 2022. Sirenele de raid aerian au sunat astăzi în centrul orașului Kiev, în timp ce orașele din Ucraina au fost lovite de rachete rusești.

- Ucraina a cerut Turciei să închidă strâmtorile Bosfor şi Dardanele pentru navele ruse şi vrea sancţiuni împotriva Moscovei, a declarat joi ambasadorul ucrainean la Ankara, Vasil Bodnar.

- Contextul primei părți a zilei: Ucrainenii sunt șocați și îngroziți de ceea ce li se întâmplă. În Kiev se aud sirenele, iar oamenii fug din oraș. Au apărut imagini cu coloane uriașe de mașini care au blocat autostrada la ieșirea din Kiev. Între timp, alții s-au adăpostit în stațiile de metrou sau se roagă în genunchi pe străzi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ucrainienii trebuie ajutați cu arme și muniție pentru a rezista.Chiar și așa.... mai pe furiș. De rezistența lor depinde soarta Europei!
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult