Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Klaus Iohannis anunță că România a obținut o sumă impresionantă după acordul UE: 79,9 miliarde de euro

Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți dimineață, la Bruxelles, că România va primi 79,9 de miliarde de euro, în urma acordului de relansarea a UE la care au ajuns liderii europeni. 

Foto: Presidency.ro

„Iată că, după discuții foarte complicate, după patru zile și patru nopți de negociere, am obținut pentru România o sumă impresionantă, 79,9 miliarde de euro pentru proiectele europene “, a spus Klaus Iohannis.

Acesta a explicat că banii vor fi folosiți pentru relansarea economică și pentru dezvoltarea infrastructurii României.

„Vom folosi această sumă de 80 de miliarde pentru a reface infrastructura în România, pentru a construi spitale, școli, pentru a moderniza marile sisteme publice. Este, de asemenea, foarte important de știut că o parte semnificativă din acești bani vor fi folosiți pentru relansare, pentru revigorare economică. Repet, 79.917.000.000, deci 80 de mii de milioane de euro vom folosi pentru a pune în practică, pe de-o parte, planul pentru bugetul multianual 2021-2027, un plan la care lucrăm împreună cu Guvernul deja din ianuarie și în cel mai scurt timp va fi finalizat, pentru a fi pregătiți să începem implementarea, iar, pe de altă parte, lucrăm de-o vreme bună deja la planul național de relansare, care va fi prezentat Comisiei Europene, pentru a primi fondurile pentru relansarea economică. Iată, deci, că până acum ne-am pregătit bine, am obținut un rezultat frumos. Încă o dată, este o zi importantă pentru România, o zi importantă pentru proiectul european, și vom merge mai departe, fiindcă acești bani trebuie folosiți pentru reconstrucția României”, a declarat Iohannis.

Șefii de stat sau de guvern din Uniunea Europeană au ajuns, după negocieri maraton, la un acord istoric de reconstrucție a UE, după criza provocată de coronavirus.

Acesta constă într-un plan de finanțare de 1.824 de miliarde de euro compus dintr-un fond de redresare de 750 de miliarde de euro și un Cadru Financiar Multianual 2021-2027 de 1.074 de miliarde de euro.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • SO Rin SO Rin check icon
    Nimic nou sub soare , la plan se lucrează va fi finalizat ,,oare când " , va curge lapte și miere , Guvernul Meu lucrează.... Pam-pam. Vor urma conferințe de presă remarcabile ! Poate se va mai scrie o carte . Bravos Prezidente....!


    • Like 0


Îți recomandăm