Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Klaus Iohannis anunță un al doilea referendum, „de validare”, și anunță că se poate organiza odată cu alegerile locale sau parlamentare

Klaus Iohannis - la Cotroceni

Președintele Klaus Iohannis a declarat azi, la Cotroceni, la debutul consultărilor cu partidele, că în cazul în care se va modifica Constituția în urma transpunerii în legislație a rezultatelor referendumului pentru Justiție, se va organiza un al doilea referendum, unul „de validare”. Președintele a anticipat că acest referendum ar putea fi organizat odată cu alegerile locale sau parlamentare din 2020.

UPDATE: După consultările de la Cotroceni, președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că partidul său susţine toate demersurile preşedintelui pentru transpunerea rezultatelor referendumului. În opinia lui Orban.  referendumul pentru revizuirea Constituţiei ar trebui să fie organizat simultan cu alegerile prezidenţiale. „Voinţa cetăţenilor de la referendum reprezintă lege pentru noi şi PNL susţine toate demersurile preşedintelui pentru a transpune în fapt voinţa exprimată de cetăţeni la acest referendum”, a afirmat Ludovic Orban, citat de News.ro. După PNL; la consultări a intrat delegația USR, formată din Dan Barna, George Dîrcă, Silviu Dehelan, Ionuț Moșteanu și Cristina Prună.

„Nu este neapărat de dorit să mergem pe o revizuire largă a Constituției în această configurație, avem rezultatul foarte pozitiv al unui referendum și acest rezultat trebuie implementat acum. Dacă vrem o revizuire mai largă sau o modernizare sau o nouă Constituție, atunci acest lucru trebuie discutat ulterior și trebuie găsită o largă majoritate politică care sprijină o astfel de revizuire amplă a Constituției. În acest moment, după părerea mea, condițiile pentru o amplă revizuire a Constituției nu sunt date”, a spus președintele.

Ziariștii l-au întrebat când ar putea avea loc al doilea referendum. „Având în vedere că avem 4 alegeri, primele le-am avut, avem încă trei, ar fi cel puțin ciudat să se organizeze referendumul între alegeri, fiindcă românii nu cred că agreează să vină la vot de 4 ori plus încă o dată. Nu este niciun fel de problemă ca referendumul de validare să fie suprapus peste una din alegerile care vor veni în următorul an”, a declarat Iohannis.

„Cetățenii europeni trebuie să fie și pe mai departe atenți și pregătiți să sancționeze imediat derapajele, abuzurile și acțiunile care nu sunt în concordanță cu valorile și regulile europene. Rezultatele din 26 mai au confirmat că lucrurile se pot schimba în timp, în mai bine, însă doar cu o implicare largă din partea cetățenilor. Și mă aștept ca cetățenii să se implice și în continuare! Îi îndemn să aibă așteptări de la cei pe care i-au ales să îi reprezinte în Parlamentul European, să îi urmărească și să reacționeze imediat la orice acțiune care contravine valorilor asumate și angajamentelor luate. În același timp, mă aștept ca întreaga societate românească să se implice, astfel încât politicienii să nu poată ignora rezultatul de la referendum, iar acesta să fie pus în practică imediat”, a declarat Iohannis.

UDMR susține modificarea Constituției și vine cu o propunere drastică

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ieri, pentru Agerpres, că formaţiunea sa propune, la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, revizuirea Constituţiei şi eliminarea ordonanţelor de urgenţă, cu excepţia situaţiilor de război şi calamităţi naturale.

„Noi, ceea ce am susţinut şi înainte de referendum şi în timpul campaniei, şi în ziua votului vom susţine şi în continuare: e nevoie de revizuirea Constituţiei şi, bineînţeles, la ordonanţele de urgenţă noi credem că trebuie să fim mai curajoşi şi să facem un pas mai hotărât şi să eliminăm instituţia ordonanţelor de urgenţă din Constituţie şi lăsăm doar pentru caz de război şi calamităţi naturale. În rest, trebuie să redăm Parlamentului această funcţie de legiferare, pentru că Parlamentul este cel care legiferează, nu Guvernul. Şi dacă redăm această funcţie Parlamentului, poate reuşim - în timp, nu de la o zi la alta - să redăm şi credibilitatea Parlamentului, care în ultima perioadă, din varii motive, a avut de suferit", a spus Kelemen Hunor, pentru sursa citată.

Foto: Inquam Photos

Potrivit acestuia, e nevoie de o nouă Constituţie, deşi nu există garanţia unei majorităţi favorabile demersului. „Din punctul nostru de vedere, cea mai bună variantă ar fi o nouă Constituţie, asta spunem de ani de zile, decât să facem revizuiri pe ici, pe colo. Vom spune şi acest lucru, dar, sigur, nimeni nu are garanţia că există majoritate şi că există posibilitatea de a scrie o nouă Constiuţie, care, din punctul nostru de vedere, ar fi varianta cea mai bună. Aceste lucruri le vom susţine la Cotroceni", a conchis Kelemen Hunor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ce optimist e Iohannis ca procedurile de validare vor fi gata pana in alegeri! Mai ales acum ca a anuntat intentia sa le cupleze... Ce se va intampla de fapt e ca intr-o miscare de imagine PSD a spus ca va transpune in lege dar totul se va tergiversa pana vom uita cu totii de subiect.
    • Like 0
  • Presupun că un referendum care să genereze interes ar fi unul cu tema numărului de parlamentari, din nou, nu cu întrebări foarte generale și foarte alambicate, chiar dacă va fi o opoziție generală a conducerii partidelor.
    De ce nu am vorbi de un Parlament cu maxim 250 de parlamentari, unde candidații la ocuparea unor funcții printre altele să răspundă la o întrebare simplă : ,,Aveți rude de gradul I-III care sunt plătite de instituții publice?" Că bugetarii se cam trag unii pe alții, au format o castă.
    • Like 1
    • @ Sorin Constantin
      Există deja un referendum pe această temă și voința populară a fost clar exprimată doar că parlamentarii refuză să pună în aplicare.
      • Like 0
    • @ Sorin Constantin
      Există deja un referendum pe această temă și voința populară a fost clar exprimată doar că parlamentarii refuză să pună în aplicare.
      • Like 0
  • „Având în vedere că avem 4 alegeri, primele le-am avut, avem încă trei, ...” arată o limbă română și o logică ... „perfecte”. Dacă mai adăugăm și ping-pong-ul comunicării, când președintele, când purtătorul de cuvânt, când consilieri prezidențiali, impresia care se degajă este că administrația prezidențială are o agendă proprie iar președintele este captiv, obligat fiind să servească scopului instituției.
    • Like 0
  • cromium check icon
    Voi realizati ca pe aceasta platforma raspund mai putin de 10 oameni ? Cand spuneti voi Domn Presedinte sau Dragnea sau mai stiu eu cui va adresati...nu va asculta nimeni cu adevarat.Vorbiti singuri cum ati vorbit 30 de ani la rand...
    • Like 0
    • @ cromium
      Chiar 30 de ani la rînd? Să fim serioși, acum 30 de ani nu mă condamna nimeni dacă spuneam că sunt comunist, azi unii de la USR, ar cam vrea să fiu condamnabil, și sînt tot comunist în convingeri, ca atunci.
      • Like 0
  • Dorin check icon
    Prea multe referendumuri va scădea prezența la vot.
    • Like 0
    • @ Dorin
      Corina check icon
      Dimpotrivă! Avem nevoie de referendumuri cu teme puternice, mobilizatoare, la toate alegerile următoare încă un an-doi, până scăpăm de PSD. Sunt singurele care aduc lumea decisiv la vot. Lumea dornică de schimbare în bine. Lumea anticorupție. Așa cum s-a văzut.
      • Like 1
  • mike mike check icon
    Iohannis nu intinde coarda prea tare ca cedeaza. Presedintele crede ca noi suntem masini de votat? Intai sa se implementeze ce am votat si sa vedem ceva schimbari, iar apoi vom mai vota si altele.
    • Like 2
  • Cred ca e o gandire cu asteptare de efecte pe termen lung. Ideal ar fi ca in Romania fortele de stanga sa se purifice de ceausism si de ticalosia de gen bolsevic. Pe de alta parte, strategia de a juca politic cu referendumul, poate deveni cu timpul una cu risc foarte ridicat. 'A prins omul smecheria si ii da inainte'. Nu trebuie inabusita orientarea socialista in Romania, ci doar socialismul ticalos proliferat de ticalosi demagogi. Oricum, fura cu totii, insa ar fi bine sa existe un echilibru cu procentele de furt cat de cat egale si scazute (viata e lunga) si cu procentele de aplicare a legii si pedepselor mai mari (MULT mai mari si mai usor de aplicat). Este obligatoriu ca diaspora sa voteze online, inca de maine daca se poate.
    • Like 1
    • @ Valentin Stütz
      mike mike check icon
      Total gresit ce spuneti! Aveti impresia ca in Suedia exista un fel de "echilibru la furt", de exemplu? Sau ca danezii voteaza pentru a le permite tuturor politicienilor sa-si bage si ei un pic degetele-n borcanul cu miere? Acolo aia demisioneaza inainte de orice proces penal. Nu ma stept la ai nostri politicieni sa demisioneze, insa asa ceva nu ar trebui sa toleram si sa mai permitem. Noi nu am votat USR+ sau PNL pentru a le crea lor un "echilibru" pentru procente de furt. Noi vrem curatenie luna! Sa lingem pe jos, cum se spune. Japonia. Poate acele procente furate din banii nostri, chiar mici fiind, ar putea fi investite intr-un spital sau in infrastructura, de exemplu. Democratic ar fi sa avem un partid social democrat fara corupti . Si mai este o problema, trebuie sa evitam ascensiunea unor lideri autoritari sau care ar putea instaura un regim autoritar, asa cum era Dragnea.
      • Like 3
    • @ Valentin Stütz
      Dorin check icon
      Din păcate forțele de stângă din țară noastră nu vor scapă de vreodată de Ceaușism .
      • Like 0
    • @ Dorin
      În acest moment cred la fel. Oricum, e un proces de durata care nu se rezolva în niciun caz prin radicalism.
      • Like 0
    • @ Valentin Stütz
      mike mike check icon
      Well...daca este de durata , noi preferam sa ne "sacrificam" in alta parte votand in continuare asa cum trebuie.
      • Like 1
    • @ mike
      Știu, aveți dreptate. Dar... Mentalitățile istorice difera mult. De aceea cred ca procesul schimbării trebuie sa fie lent și obligatoriu constant.
      • Like 0
    • @ mike
      Eu cred (eu sunt un om din multime care isi expune o parere), ca trebuie reproiectat parcursul. Este foarte important ce am obtinut la referendum si nu trebuie sa lasam garda jos. Urmeaza o perioada in care am putea sa schimbam fundamental chestiile, o perioada de dezvoltare prin care trebuie sa treaca orice proiect din orice domeniu. Dar asta nu se poate face abrupt. deoarece orice fel de constrangere ca ceva sa se intample, poate genera alete revolte si efecte de bumerang.
      • Like 1
  • dan check icon
    Vad ca Johannis are agenda proprie ,sa cupleze referendumul cu alegerile prezidentiale pentru a isi asigura votul pentru prezidentiale.

    Urgenta acum era alta , nu referendumul (altul) pentru schimbarea constitutiei care oricum nu va schimba mare lucru fara ca in parlament sa existe o majoritate de dreapta.
    Chiar nu vede ca in parlament nu s-a schimbat nimic si tot asa voteaza ca niste nemernici.
    Urgenta este ca diaspora sa poata vota civilizat TOTI.

    Era un moment bun sa puna presiune pe parlament sa faca ceva cu votul on line pentru ca fara votul diasporei iar intra in parlament ALDE UDMR PRo Romania .....care vor santaja maxim .
    CIne va garanta ca la urmatoarele alegeri diaspora va vota civiilizat?
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult