Președintele Klaus Iohannis a declarat azi, la Cotroceni, la debutul consultărilor cu partidele, că în cazul în care se va modifica Constituția în urma transpunerii în legislație a rezultatelor referendumului pentru Justiție, se va organiza un al doilea referendum, unul „de validare”. Președintele a anticipat că acest referendum ar putea fi organizat odată cu alegerile locale sau parlamentare din 2020.
UPDATE: După consultările de la Cotroceni, președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că partidul său susţine toate demersurile preşedintelui pentru transpunerea rezultatelor referendumului. În opinia lui Orban. referendumul pentru revizuirea Constituţiei ar trebui să fie organizat simultan cu alegerile prezidenţiale. „Voinţa cetăţenilor de la referendum reprezintă lege pentru noi şi PNL susţine toate demersurile preşedintelui pentru a transpune în fapt voinţa exprimată de cetăţeni la acest referendum”, a afirmat Ludovic Orban, citat de News.ro. După PNL; la consultări a intrat delegația USR, formată din Dan Barna, George Dîrcă, Silviu Dehelan, Ionuț Moșteanu și Cristina Prună.
„Nu este neapărat de dorit să mergem pe o revizuire largă a Constituției în această configurație, avem rezultatul foarte pozitiv al unui referendum și acest rezultat trebuie implementat acum. Dacă vrem o revizuire mai largă sau o modernizare sau o nouă Constituție, atunci acest lucru trebuie discutat ulterior și trebuie găsită o largă majoritate politică care sprijină o astfel de revizuire amplă a Constituției. În acest moment, după părerea mea, condițiile pentru o amplă revizuire a Constituției nu sunt date”, a spus președintele.
Ziariștii l-au întrebat când ar putea avea loc al doilea referendum. „Având în vedere că avem 4 alegeri, primele le-am avut, avem încă trei, ar fi cel puțin ciudat să se organizeze referendumul între alegeri, fiindcă românii nu cred că agreează să vină la vot de 4 ori plus încă o dată. Nu este niciun fel de problemă ca referendumul de validare să fie suprapus peste una din alegerile care vor veni în următorul an”, a declarat Iohannis.
„Cetățenii europeni trebuie să fie și pe mai departe atenți și pregătiți să sancționeze imediat derapajele, abuzurile și acțiunile care nu sunt în concordanță cu valorile și regulile europene. Rezultatele din 26 mai au confirmat că lucrurile se pot schimba în timp, în mai bine, însă doar cu o implicare largă din partea cetățenilor. Și mă aștept ca cetățenii să se implice și în continuare! Îi îndemn să aibă așteptări de la cei pe care i-au ales să îi reprezinte în Parlamentul European, să îi urmărească și să reacționeze imediat la orice acțiune care contravine valorilor asumate și angajamentelor luate. În același timp, mă aștept ca întreaga societate românească să se implice, astfel încât politicienii să nu poată ignora rezultatul de la referendum, iar acesta să fie pus în practică imediat”, a declarat Iohannis.
UDMR susține modificarea Constituției și vine cu o propunere drastică
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ieri, pentru Agerpres, că formaţiunea sa propune, la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, revizuirea Constituţiei şi eliminarea ordonanţelor de urgenţă, cu excepţia situaţiilor de război şi calamităţi naturale.
„Noi, ceea ce am susţinut şi înainte de referendum şi în timpul campaniei, şi în ziua votului vom susţine şi în continuare: e nevoie de revizuirea Constituţiei şi, bineînţeles, la ordonanţele de urgenţă noi credem că trebuie să fim mai curajoşi şi să facem un pas mai hotărât şi să eliminăm instituţia ordonanţelor de urgenţă din Constituţie şi lăsăm doar pentru caz de război şi calamităţi naturale. În rest, trebuie să redăm Parlamentului această funcţie de legiferare, pentru că Parlamentul este cel care legiferează, nu Guvernul. Şi dacă redăm această funcţie Parlamentului, poate reuşim - în timp, nu de la o zi la alta - să redăm şi credibilitatea Parlamentului, care în ultima perioadă, din varii motive, a avut de suferit", a spus Kelemen Hunor, pentru sursa citată.
Potrivit acestuia, e nevoie de o nouă Constituţie, deşi nu există garanţia unei majorităţi favorabile demersului. „Din punctul nostru de vedere, cea mai bună variantă ar fi o nouă Constituţie, asta spunem de ani de zile, decât să facem revizuiri pe ici, pe colo. Vom spune şi acest lucru, dar, sigur, nimeni nu are garanţia că există majoritate şi că există posibilitatea de a scrie o nouă Constiuţie, care, din punctul nostru de vedere, ar fi varianta cea mai bună. Aceste lucruri le vom susţine la Cotroceni", a conchis Kelemen Hunor.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
De ce nu am vorbi de un Parlament cu maxim 250 de parlamentari, unde candidații la ocuparea unor funcții printre altele să răspundă la o întrebare simplă : ,,Aveți rude de gradul I-III care sunt plătite de instituții publice?" Că bugetarii se cam trag unii pe alții, au format o castă.
Urgenta acum era alta , nu referendumul (altul) pentru schimbarea constitutiei care oricum nu va schimba mare lucru fara ca in parlament sa existe o majoritate de dreapta.
Chiar nu vede ca in parlament nu s-a schimbat nimic si tot asa voteaza ca niste nemernici.
Urgenta este ca diaspora sa poata vota civilizat TOTI.
Era un moment bun sa puna presiune pe parlament sa faca ceva cu votul on line pentru ca fara votul diasporei iar intra in parlament ALDE UDMR PRo Romania .....care vor santaja maxim .
CIne va garanta ca la urmatoarele alegeri diaspora va vota civiilizat?