„Un fel de aventură fiscală”, a răspuns președintele Klaus Iohannis atunci când a fost întrebat sâmbătă de jurnaliști dacă ar susține eventuala impozitare a tuturor veniturilor Bisericii.
Subiectul a fost repus pe tapet joi de Eugen Teodorovici, la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, vineri acesta fiind demis din funcția de consilier al premierului Tudose, la 10 zile de la numire. Motivul pentru care premierul a renunțat la serviciile lui Teodorovici ar fi fost legat, potrivit unor surse guvernamentale citate de News.ro și Hotnews, tocmai de declarațiile sale de la Digi24 legate de impozitarea Bisericii și de un stadion de la Teleorman, despre care a spus că „nu se justifică”, așa cum vrea ministrul Dezvoltării.
„Mi se pare din acel film lipsit de predictibilitate. Dacă se face un studiu și se discută foarte aprofundat, în primul rând cu cei vizați, atunci se poate veni cu un concept. După părerea mea, sincer, la acest moment să vorbim despre impozitarea bisericilor mi se pare un fel de aventură fiscală”, a spus sâmbătă președintele Klaus Iohannis care a fost întrebat dacă ar susține un proiect privind impozitarea tuturor veniturilor Bisericii.
Eugen Teodorovici a declarat joi la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 că va iniția cu reprezentanții Bisericii o discuție referitoare la impozitarea veniturilor acesteia.
„Biserica trebuie să înţeleagă şi să aleagă. Trăim în secolul XXI. Este nevoie de bani”, a subliniat Teodorovici. Discuția, a adăugat el, se poartă în interiorul Guvernului: „E o discuție ce se poartă în interiorul Guvernului. Fie să retrocedăm ce au de retrocedat şi atunci găsim o cale de impozitare pentru că așa e normal”. El a mai spus că este vorba despre sume importante.
„Dacă facem un calcul ultimii 10 ani sau ultimii 27 de ani de zile cu cât a finanţat statul român biserica română, o să vedem că sunt sume foarte importante. Dar trebuie să găsim un echilibru. Repet, propunerea pe care aş vrea să o fac nu am nicio îndoială ca va fi acceptată de BOR”, a susţinut Teodorovici.
Consilierul premierului Tudose a adăugat că sunt și „alte subiecte” de unde statul poate să aducă bani și pe care biserica „cu siguranță nu le îndrăgește”.
„Nu vreau să dau exemple, dar cred că cu toții ne putem gândi la multe astfel de zone. Biserica trebuie să înţeleagă şi să aleagă. Trăim în secolul XXI. Este nevoie de bani, de foarte mulți bani. (Vă referiți la prostituție?) Sunt subiecte pe care biserica probabil nu le îndrăgește, dar trebuie să găsim un compromis”, a continuat Eugen Teodorovici.
Reacția BOR
Biserica Ortodoxă Română a răspuns la propunerea de taxare că plăteşte impozite pe terenurile şi clădirile aflate în folosinţă, pe salarii şi pe toate activităţile economice desfăşurate în cadrul entităţilor economice care funcţionează în interiorul său. „Din punct de vedere fiscal, cultele religioase din România sunt tratate ca organizaţii de drept privat şi utilitate publică, fiind asimilate ca regim fiscal cu ong-urile, fundaţiile, asociaţiile sau alte organizaţii nonprofit. Biserica Ortodoxă Română plăteşte impozite pe terenurile şi clădirile aflate în folosinţă, pe salarii şi pe toate activităţile economice desfăşurate în cadrul entităţilor economice care funcţionează în interiorul său", explică Patriarhia.
Potrivit Patriarhiei, cultele religioase nu plătesc TVA şi sunt scutite doar de impozitul pe venitul provenit din activităţile specifice cultului (vânzarea obiectelor de cult produse în interiorul instituţiei), venit care este în mod riguros reinvestit în întreţinerea locaşurilor de cult şi în activităţi cu caracter social-filantropic.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.