Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Klaus Iohannis are prima reacție la propunerea de impozitare a tuturor veniturilor Bisericii: „Mi se pare un fel de aventură fiscală”

Klaus Iohannis și Preafericitul

„Un fel de aventură fiscală”, a răspuns președintele Klaus Iohannis atunci când a fost întrebat sâmbătă de jurnaliști dacă ar susține eventuala impozitare a tuturor veniturilor Bisericii. 

Subiectul a fost repus pe tapet joi de Eugen Teodorovici, la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, vineri acesta fiind demis din funcția de consilier al premierului Tudose, la 10 zile de la numire. Motivul pentru care premierul a renunțat la serviciile lui Teodorovici ar fi fost legat, potrivit unor surse guvernamentale citate de News.ro și Hotnews, tocmai de declarațiile sale de la Digi24 legate de impozitarea Bisericii și de un stadion de la Teleorman, despre care a spus că „nu se justifică”, așa cum vrea ministrul Dezvoltării.

„Mi se pare din acel film lipsit de predictibilitate. Dacă se face un studiu și se discută foarte aprofundat, în primul rând cu cei vizați, atunci se poate veni cu un concept. După părerea mea, sincer, la acest moment să vorbim despre impozitarea bisericilor mi se pare un fel de aventură fiscală”, a spus sâmbătă președintele Klaus Iohannis care a fost întrebat dacă ar susține un proiect privind impozitarea tuturor veniturilor Bisericii. 

Eugen Teodorovici a declarat joi la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 că va iniția cu reprezentanții Bisericii o discuție referitoare la impozitarea veniturilor acesteia. 

„Biserica trebuie să înţeleagă şi să aleagă. Trăim în secolul XXI. Este nevoie de bani”, a subliniat Teodorovici. Discuția, a adăugat el, se poartă în interiorul Guvernului: „E o discuție ce se poartă în interiorul Guvernului. Fie să retrocedăm ce au de retrocedat şi atunci găsim o cale de impozitare pentru că așa e normal”. El a mai spus că este vorba despre sume importante.

„Dacă facem un calcul ultimii 10 ani sau ultimii 27 de ani de zile cu cât a finanţat statul român biserica română, o să vedem că sunt sume foarte importante. Dar trebuie să găsim un echilibru. Repet, propunerea pe care aş vrea să o fac nu am nicio îndoială ca va fi acceptată de BOR”, a susţinut Teodorovici.

Consilierul premierului Tudose a adăugat că sunt și „alte subiecte” de unde statul poate să aducă bani și pe care biserica „cu siguranță nu le îndrăgește”.

„Nu vreau să dau exemple, dar cred că cu toții ne putem gândi la multe astfel de zone. Biserica trebuie să înţeleagă şi să aleagă. Trăim în secolul XXI. Este nevoie de bani, de foarte mulți bani. (Vă referiți la prostituție?) Sunt subiecte pe care biserica probabil nu le îndrăgește, dar trebuie să găsim un compromis”, a continuat Eugen Teodorovici.

Reacția BOR

Biserica Ortodoxă Română a răspuns la propunerea de taxare că plăteşte impozite pe terenurile şi clădirile aflate în folosinţă, pe salarii şi pe toate activităţile economice desfăşurate în cadrul entităţilor economice care funcţionează în interiorul său. „Din punct de vedere fiscal, cultele religioase din România sunt tratate ca organizaţii de drept privat şi utilitate publică, fiind asimilate ca regim fiscal cu ong-urile, fundaţiile, asociaţiile sau alte organizaţii nonprofit. Biserica Ortodoxă Română plăteşte impozite pe terenurile şi clădirile aflate în folosinţă, pe salarii şi pe toate activităţile economice desfăşurate în cadrul entităţilor economice care funcţionează în interiorul său", explică Patriarhia.

Potrivit Patriarhiei, cultele religioase nu plătesc TVA şi sunt scutite doar de impozitul pe venitul provenit din activităţile specifice cultului (vânzarea obiectelor de cult produse în interiorul instituţiei), venit care este în mod riguros reinvestit în întreţinerea locaşurilor de cult şi în activităţi cu caracter social-filantropic.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Din motive "electorale" biserica va fi lasata in pace de clasa politica.Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca protestantul sau reformatul Iohannis vrea impozitarea bisericii ortodoxe mai ales,cum isi permite neamtul...Antena 3, te rog sa iei atitudine inainte ca raul sa se intample!!!
    • Like 0
  • check icon
    Președintele Johannis este suficient de inteligent încât să lase loc de interpretări în orice direcție, refuzând de fapt un răspuns tranșant: mi se pare normal în acest stadiu al discuțiilor.
    • Like 1
  • ********* domu' presedinte! Cand s-a pus taxa auto s-a discutat cu cei vizati? N-a mai fost nici o problema cu aventura fiscala de atunci, cu revizuiri de metode de calcul, cu procese in instante locale si europene. La BOR & friends e greu de luat. Mai sunteti informat de SRI ca in cazul HexiPharma ca o nunta/ botez/ inmormantare costa vreo 500RON dar daca ceri bon primesti de vreo 100/150? Si daca sunteti informat ce faceti?
    • Like 1
  • Și dacă tot ajungem la discuția despre culte eu cred că nu se justifica finanțarea acestora din fonduri publice. Toate acestea pe lângă impunerea activităților economice și sociale.
    • Like 2
    • @ Marius Aparaschitei
      Exact aici este punctul pe "i". Discutam discutii despre impozitarea Bisericii in vreme ce solutia directa si simpla (aplicata deja in America de Nord si unele tari vestice) este pur si simplu sa nu mai finantezi Biserica din banul public.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult