Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Klaus Iohannis, despre declarațiile lui Dragnea la adresa procurorilor: „Cum se trezește un politician care este și infractor să meargă la televizor să amenințe procurorii?”

Klaus Iohannis - FB

Președintele Klaus Iohannis a vorbit ieri despre motivarea CCR în cazul revocării lui Kovesi, despre care a spus că aduce mai multe întrebări decât clarificări și că „vine exact în linia PSD care încearcă să amputeze puterea președintelui”.

„Am citit motivarea deciziei CCR. Ca să nu apară așa o confuzie, eu am spus de prima dată că voi citi această motivare până când o înțeleg foarte bine. Deci mai avem un pic de citit. Citind această motivare au apărut câteva lucruri care m-au făcut să evaluez anumite demersuri într-o nouă lumină.

În acestă etapă recunosc că motivarea aduce la suprafață mai multe întrebări decât clarificări. Dar o aprofundare ulterioră ne poate duce mai aproape de adevăr”, a declarat șeful statului citat de Digi24.

„E clar că PSD încearcă să diminueze puterea președintelui. Din păcate, decizia CCR vine exact în aceeași linie și aceeași logică de diminuare a rolului președintelui din procedura de demitere a unui procuror.

De aici apar întrebările. Se pune întrebarea: care mai este statutul procurorilor? Mai sunt independenți așa cum ni-i dorim ca să fie eficienți în lupta anticorupție? Sau sunt duși în subordinea ministrului decât sub autoritatea lui, așa cum scrie în Constituție? Este o întrebare la care trebuie să răspundem”, a continuat Iohannis.

Acesta a mai spus că merită dezbătut dacă ministrul Justiției să aibă rand de super-ministru, iar aviz CSM să nu mai conteze deloc în procedura de demitere a unui procuror-șef și că este dispus să adreseze aceste întrebări în cadrul unui referendum. „O altă întrebare se pune în același context: avem un nou super-ministru al justiției? Care decide și președintele execută, fără să se țină seama de avizul CSM? Apoi, ce mai este CSM? Cum poate CSM să-și îndeplinească rolul principal dacă nu mai contează în procedura de demitere a unui procuror-șef? Iată întrebări la care trebuie să răspundă și unii și alții, la care să se răspundă după o dezbatere publică. Sunt dispus să pun aceste întrebări. Un referendum poate fi finalul unei astfel de dezbateri.”

„Se trezește un politician care mai e și infractor, care amenință procurorii”

Iohannis a vorbit și despre declarațiile la adresa procurorilor făcute de Liviu Dragnea. 

„Pe bună dreptate s-au revoltat magistrații, văzând cum se trezește un politician care mai e și infractor, care amenință procurorii după ce a convocat un miting mediocru antijustiție.

Nu putem intra în derivă și să ne trezim că renunțăm la valori democratice”, a spus președintele.

Șeful PSD a spus la Antena 3 că speră ca niciun procuror să nu riște să dea curs plângerii penale depuse de Ludovic Orban împotriva premierului Viorica Dăncilă pentru înaltă trădare. „Nu ştiu dacă vor merge mai departe cu demenţa. Ce vă pot spune cu siguranţă este că este o comandă foarte fermă. Adică nu întâmplător a fost pus imediat Horodniceanu (Daniel Horodniceanu, n.r.) să gestioneze interimar la DIICOT, pentru că nu era obligatoriu să-l pună tot pe el. Aia a fost făcută coordonat. „Te mai ţinem, fă ceva cu aia”. Sper să nu fie niciun procuror care să rişte atât de mult încât să dea curs la această demenţă. Este o demenţă. Foarte mulţi procurori riscă să plătească greu. Frica pe care o au îi face să nu mai aibă nicun fel de raţiune. Sunt unii care încearcă să se depărteze de această zonă otrăvită, sunt alţii care nu vor să mai participe la aceste execuţii şi abuzuri, şi sunt alţii care ori de frică, ori că aşa simt ei, rămân acolo ca amazoanele până când moare şi ultimul din statul paralel. Da, au de plătit, pentru că există prevederi în Codul penal care nu au fost aplicate, dar o să fie aplicate. Şi vă spun, oamenii au început să vorbească din diverse parchete, sunt destui care abia aşteaptă să înceapă să vorbească, să spună”, a declarat Dragnea.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Si Iohannis e infractor, dovedit vinovat de o instanta din Romania, asa ca ar trebui sa fie un pic mai moderat.
    • Like 0
  • Cri check icon
    Din articolul d-nei Raluca Ion, in care analizaeaza vorbele Presedintelui, se poate deduce ca trebuie sa avem cu totii rabdare pana cand dl. Johannis va reusi sa inteleaga motivatia CCR, desi aceasta motivatie este scris suficient de limpede.
    Practic domnul Presedinte ne spune in clar ca deciziile CCR, desi sunt obligatorii, conform actualei Constitutii, pentru toti cetatenii si toate institutiile tarii, pentru domnia sa sunt doar facultative.
    Insa ne putem aminti cu totii ca decizia CCR de invalidare a Referendumului din 2012, desi profund imorala si profund politizata, a fost respectata fara nicio conditionare atat Parlament si de oponentii politici ai Basescului, cat si de cei 7, 4 milioane de cetateni care votasera pentru demiterea marinarului-presedinte.
    Suparat ca "i se iau jucariile", dl. Johannnis, in lipsa unor idei mai inteligente, a ales sa se ofuscheze si sa sfideze CCR.
    Domnul Presedinte isi da ochii peste cap si filozofeaza cu intelepciune despre statutul procurorilor, despre atentatul la "independenta " acestora, despre incercarea Ministrului Justitiei de a-i incaleca pe procurori, etc, uitand un lucru elementar: putem discuta, critica si modifica orice, inclusiv Constitutia si statulul CCR, insa deciziile CCR, conform actualei Constitutii, se aplica imediat de la data aparitiei in Monitorul Oficial.
    Mai departe, d-na Raluca Ion ne citezea inca o mostra de gandire prezidentiala: „Se trezește un politician care mai e și infractor, care amenință procurorii”; mitocania si brutalitatea cu care presedintele Johannis isi trateaza adversarii politici imi aminteste de comportamentul suburban al fostului presdinte Basescu. Numai ca Basescu, care a fost un ticalos din punct de vedere politic, poseda inteligenta si reusise sa incalece si sa-si subordoneze total ( si ilegal si imoral ) institutiile de forta ale Statului, folosindu-le pentru anihilarea adversarilor politici.
    Insa domnul Johannnis, neavand nici pe departe inteligenta Basescului, a devenit doar un pion al institutiilor de forta ale Statului ( stie domnia sa de ce: achitarea in dosarul de incompatibilitate, riscul de a mai pierde cate ceva din colectia sa de imobile achizitionate cinstit din leafa de bugetar plus meditatii, etc ). Dl. Johannis se vrea a fi o copie a lui Basescu; insa, asa cum se intampla in viata, copia ramane doar o biata copie; doar originalul conteaza.
    In finalul articolului domniei sale, d-na Raluca Ion ne vorbeste despre asa-zisa "frica" a procurorilor; in realitate, procurorii nu au a se teme de nimic, pentru ca nu au nicio raspundere personala sau pecuniara in caz de abuzuri sau erori judiciare; iar sefii lor, ilustrii procurori sefi Lazar si Kovesi, sfideaza fara nic‭io retinere Parlamentul si pe Ministrul Justitiei, de mana cu Johannis.

    • Like 0
  • florin check icon
    ''Politician infractor ameninta procurorii'' a spus un criminal. Afacerea Colectiv n-o s-o uit niciodata: 65 de morti pentru un guvern de 1 an. Politrucii lasi tac, eu nu.
    • Like 0
    • @ florin
      ti-ai luat solda pe postare? ce treaba are Presedintele cu ce n-au facut guvernele PSD ani la rand ? Ce atributii are presedintele asupra ISU, MAI si alte structuri care tin de Guvern? Ce sustinere politica a avut guvernul Ciolos, ca sa vorbesti ca n-a facut nimic ? Lasa-ne te rog cu lectiile NKVD de manipulare, ca nu merge, nu mai suntem in 1990.
      • Like 0
    • @ Radu Andrei Malica
      Ionel check icon
      "Judecătoarea Mădălina Elena Dârdeci de la Tribunalul Bucureşti afirmă că „democraţia a murit şi putem pune lacătul pe instituţii şi să plecăm acasă”, în contextul în care președintele nu a pus în aplicare încă decizia CCR care îl obligă să o revoce din funcţie pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi.

      ”Deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor. Scrie în Constituţie! Începând de azi, putem pune lacătul pe instituţii şi să plecăm acasă! Shhhh… Linişte! Democraţia a murit!”, a scris pe Facebook Mădălina Elena Dârdeci, preşedintele Secţiei a VI-a Civilă, de la Tribunalul Bucureşti."
      • Like 0
    • @ Ionel
      Alo postacii !!!!!! https://www.ccr.ro/files/products/D0682_12.pdf

      "Admite obiecţia de neconstituţionalitate şi constată că Legea privind
      modificarea şi completarea Legii nr.35/2008 pentru alegerea Camerei
      Deputaţilor şi a Senatului şi pentru modificarea şi completarea Legii
      nr.67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale nr.215/2001 şi a Legii nr.393/2004 privind
      Statutul aleşilor locali este neconstituţională.
      Definitivă şi general obligatorie."

      parlamentarii Romaniei sunt in ilegalitate din 27 iunie 2012 !!!!!!!!!! inclusiv alegerile din 2016 sunt NULE.

      Dar neo bolsevicii se fac ca ploua. De ce nu iese gargamel toader sa ne spuna si de decizia asta ca e OBLIGATORIE ?
      • Like 0
  • Bineînțeles că există.
    Doar nu s-o fi făcut panarama asta de Justiție cu judecători care să fie în „tabăra” Dnei Kovesi.
    Toți pesedei.
    Ăștia o să „vorbească” imediat ce se pun șefi de la partid.
    • Like 0
  • „Pe bună dreptate s-au revoltat magistrații, văzând cum se trezește un politician care mai e și infractor"- mie nu prea mi se pare ca magistratii se revolta pe buna dreptate! Dupa parerea magistratilor, a se citi dupa dosarele aflate pe rol si acuzatiile aduse lui dragnea de magistrati, dragnea este un gainar! E condamnat la inchisoare cu suspendare pt niste fraude la referendum si trimis in judecata pt un dosar cu un prejudiciu de doar 100.000 lei pt ca ar fi folosit 2 angajate de la stat in interes personal sa spunem... Pai daca doar atat ii gasesc magistratii lui dragnea, atunci nu prea mi se pare ca se revolta pe buna dreptate! De ce nu l-au bagat unde ii este locul pana acum. Daca era la zdup, nu mai iesea la tv, nu mai facea declaratii si nu mai aveau nici magistratii de ce sa se revolte... Perceptia publica este ca dragnea este cel mai mare corupt din tara, intruchiparea coruptiei! Magistratii sa nu se mai revolte atata si sa-si faca treaba! Sau poate se revolta ca nu-si fac treaba... Dragnea are dreptate cand spune ca sunt abuzuri in justitie, insa abuzurile justitiei constau in aceea ca nu isi fac treaba si ca lasa astfel de oameni sa ajunga la conducerea tarii!!!

    La fel si iohanis! Sa isi faca treaba... Cine a numit-o pe dancila in functie si a decis sa mai dea psd-ului o sansa? Un argument mai slab ca acela nu cred ca se putea gasi! Iohanis a numit-o strict pt interesul sau electoral! Stia nivelul lui dancila si a considerat ca aceasta va face mult rau psd-ului care va pierde voturi! Beneficiar bineinteles iohanis si opozitia! Daca il interesa binele tarii nu o numea pe dancila! La fel, daca l-ar interesa binele tarii, ar emite decretul de revocare al lui kovesi! Nu cred ca justitia romana sta in kovesi, nu cred ca nu are parghii si nu poate negocia un viitor sef bun pt anticoruptie! Insa lui iohanis ii prinde bine sa se urce pe valul protestatarilor rezist, al sustinatorilor lui kovesi, castiga capital electoral, doar la anul sunt alegeri...
    • Like 0
    • @ Laurentiu
      Trolache, te faci că nu vezi tentaculele roșii ajunse în justiție? Magistrații #rezist -enți au tot dreptul să se revolte, ba chiar datoria s-o facă.
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult