Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Klaus Iohannis, despre semnalele privind o lovitură de stat a Rusiei în Republica Moldova: Sunt extrem de îngrijorătoare/ Republica Moldova nu este singură în fața acestor provocări

Klaus Iohannis - Maia Sandu

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

S-a trezit Klaus Iohannis din „somnul politic cel de moarte”. La trei zile după ce Maia Sandu a anunţat că a fost dejucat un plan al Moscovei de a destabiliza Republica Moldova prin acţiuni subversive, inclusiv luări de ostatici şi atacuri asupra unor instituţii, în care ar fi urmat să fie implicaţi cetăţeni diversionişti „cu pregătire militară” din Federaţia Rusă, Belarus, Serbia şi Muntenegru, președintele României a transmis în [scris] o declarație de presă.

„România a fost și continuă să fie alături de Republica Moldova și condamnă ferm orice tentativă de destabilizare inițiată din exteriorul țării. Sunt extrem de îngrijorătoare semnalele publice privind orice încercări ale Federației Ruse de a interveni ilegitim pentru a răsturna ordinea democratică și constituțională a Republicii Moldova, un stat suveran, care și-a ales prin vot liber direcția politică.

Amenințările care vizează destabilizarea traiectoriei europene a Republicii Moldova, mai ales în această perioadă complicată marcată la nivel global de profunde crize de securitate și economice, nu trebuie deloc neglijate.

Reafirm cât se poate de clar că Republica Moldova nu este singură în fața acestor provocări. De asemenea, reiterez susținerea de neclintit a României pentru respectarea suveranității și integrității teritoriale ale Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internațional, și pentru viitorul său proeuropean.

Locul Republicii Moldova este în marea familie a Uniunii Europene. Acest drum este unul ireversibil și trebuie urmat cu consecvență, curaj și ambiție. În acest proces de aderare, Republica Moldova se poate baza, ca și până acum, pe solidaritatea deplină și sprijinul activ al țării noastre.

România susține eforturile de reformă și consolidare democratică pe drumul asumat de Chișinău către o societate modernă, prosperă și întemeiată pe valorile democratice europene. Îi asigur pe cetățenii Republicii Moldova că România și românii le sunt în continuare alături!”

- După trei zile de așteptare complet nejustificată, președintele țării care e cea mai apropiată geopolitic de Republica Moldova nu reușește să iasă în public cu un mesaj mai puternic.

- Mai mult, din discursul președintelui Iohannis lipsește vreo reacție la aberațiile lui Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD și fost ministru al Apărării la momentul în care a început invazia rusă din 24 februarie 2022. Acesta a spus marți, într-un interviu pentru publicația Europa Liberă, că declarațiile de luni ale Maiei Sandu ar reprezenta „o încercare de recâștigare a simpatiei publice pentru partidul pro-european care o susține”, nu rezultatul unei încercări a Moscovei de a prelua puterea de la Chișinău prin interpuși. O reacție asemănătoare cu cea a lui Vasile Dîncu a venit marți la prânz și de la Moscova, acolo de unde purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a transmis că acuzațiile Chișinăului sunt „nefondate”, iar Rusia nu reprezintă o amenințare pentru Republica Moldova.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult