Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Klaus Iohannis: „E fundamental ca toate partidele din arcul guvernamental să dea dovadă de maturitate și responsabilitate și să ajungă la un numitor comun”

Klaus Iohannis, declarație de presă 2021

Foto: Presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a făcut miercuri o declarație de presă în care a îndemnat partidele din arcul guvernamental să coopereze și să ajungă la un numitor comun.

„Perioada luptelor electorale s-a încheiat, guvernarea nu este despre competiția dintre un partid sau altul, nu este despre competițiile din interiorul partidelor sau cele dintre un lider sau altul.

Guvernarea și legiferarea sunt despre a face politici publice pentru români. Niciunul dintre partidele de la guvernare nu trebuie să uite acest lucru. Niciun lider politic nu trebuie să uite că puterea se exercită pentru români, nu pentru vreun interes vremelnic de partid.

Dincolo de viziunile diferite, firești, asupra unui proiect sau altul, este fundamental ca toate partidele din arcul guvernamental să dea dovadă de maturitate și responsabilitate și să ajungă la un numitor comun atunci când miza este de o importanță capitală pentru români.

De aceea, îmi doresc să văd de la partidele aflate la guvernare un bun exemplu de eficiență, de dialog și de democrație”, a declarat șeful statului, în mijlocul crizei politice prin care trec partidele din coaliția de guvernare.

Șeful statului a reamintit prioritățile legislative ale coaliției, între care desființarea Secției Speciale.

„Fie că vorbim de punerea în practică, printr-un nou cadru normativ, a Proiectului „România Educată”, de revizuirea îndelung așteptată a legilor justiției, de pregătirea viitorului buget, toate necesită implicare, dialog și coordonare.

În domeniul justiției și al statului de drept, agenda publică a fost ocupată de câteva aspecte importante, precum desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție și necesitatea unui cadru normativ care să așeze sistemul judiciar pe baze solide.

Acestea sunt și rămân obiective foarte importante, a căror îndeplinire nu mai poate trena.

Am cerut constant Parlamentului un act de legiferare exercitat cu responsabilitate atât față de cetățeni, cât și față de Constituție. Prin votul dat în anul 2020, cetățenii s-au exprimat fără echivoc pentru repunerea Parlamentului și a autorității acestuia pe o direcție clară, creând premisele unor reforme mult așteptate în diverse domenii cu impact asupra vieții cetățenilor.

Obiectivele ambițioase anunțate în campania electorală, precum și cele stabilite de Coaliție trebuie să rămână reperele activității Parlamentului și ale guvernării, iar realizarea acestora este supusă unei evaluări permanente din partea românilor”, a spus Iohannis.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Aoleu...s-a trezit Herr Johannis si este putin suparat. Chiar ne de lectii cum sa ne comportam si ce trebuie sa facem pentru viitorul si prosperitatea acestei tari. Le-ar face el, dar el este prea ocupat cu organizarea vacantei de schi sa probeze haine "fashion" cum se spune prin capitala...pentru urmatoarele evenimente.
    Revenind la situatia actuala, USR-ul iarasi au luat-o si fara prezervativ, atat de la PNL cat si de la UDMR. Este greu sa lupti cu doua partide anacronice si parsive. De aceea cateodata chiar nu ii inteleg. Se arunca in tot felul de declaratii politice razboinice, ei care le stiu pe toate, dar mai putin cum sa duca un razboi politic. O sa dea inapoi si o sa vina din nou cu "scuza"ca totul este pentru binele acestei tari, bla bla bla Este clar ca pentru USR PLUS participarea la aceasta guvernare nu le va face nici un bine, si din pacate nici noua. Cred ca ar fi trebuit sa nu intre la guverrnare, sa lase PNL-ul si UDMR-ul, sa voteze un guvern minoritar, dar cu conditii clare referitor la justitie, sistemul electoral si sa ii tina in priza tot timpul. Cam tarziu acum.
    Din pacate, nimic bun nu se intrevede la orizont. Cu un prim ministru care nu stie in ce tara guverneaza, un fost prim ministru care toata ziua scormoneste prin gunoaie sa gaseasca lucruri compromitatoare despre actualul prim ministru, un PDL, scuze PNL care si-a schimbat parul, dar naravul ba de pe vremea lui Basescu, un UDMR care este varianta maghiara a PSD si AUR si cu un USR PLUS ca arata ca o nava in deriva si aproape de a se scufunda, situatia noastra in tara este din ce in ce mai rea.
    P.S. Pe fondul acestui circ politic intern permanent combinat cu stirile COVID foarte multe informatii referitor la economie nu prea apar in mediul public. Oricum este mai usor sa faci stiri tabloid (politica, COVID, litoral, preturi sezlonguri, ursi, etc.) decat stiri de calitate si este mult mai greu sa analizezi - unde trebuie folosit creierul - decat sa copiezi - unde nu este nevoie de prea mult creier.
    Oricum revenind la economie, sunt din ce in ce mai multe semne ca lucrurile o sa o ia razna global. Fenomenul inflationist este numai la inceput, preturile o sa creasca foarte mult in urmatoare perioada, o sa fie probleme serioase de furnizare produse si marfuri, dar guvernul nostru se pare ca nu intelege acest lucru. Oricum, la noi nu se va intampla nimic pentru ca cu demiurgii din fruntea tarii o sa trecem prin aceasta crize cu fruntea sus, dar la orizontala
    • Like 0
  • Liviu check icon
    Care ai claxonat in fata la Cotroceni? L-ati trezit de domn' presedinte.
    • Like 1
    • @ Liviu
      Nume check icon
      Sa puna semn cu claxonatul interzis. Iar daca este, sa mai puna unul pentru siguranta...:)
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult