Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Klaus Iohannis: „E fundamental ca toate partidele din arcul guvernamental să dea dovadă de maturitate și responsabilitate și să ajungă la un numitor comun”

Klaus Iohannis, declarație de presă 2021

Foto: Presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a făcut miercuri o declarație de presă în care a îndemnat partidele din arcul guvernamental să coopereze și să ajungă la un numitor comun.

„Perioada luptelor electorale s-a încheiat, guvernarea nu este despre competiția dintre un partid sau altul, nu este despre competițiile din interiorul partidelor sau cele dintre un lider sau altul.

Guvernarea și legiferarea sunt despre a face politici publice pentru români. Niciunul dintre partidele de la guvernare nu trebuie să uite acest lucru. Niciun lider politic nu trebuie să uite că puterea se exercită pentru români, nu pentru vreun interes vremelnic de partid.

Dincolo de viziunile diferite, firești, asupra unui proiect sau altul, este fundamental ca toate partidele din arcul guvernamental să dea dovadă de maturitate și responsabilitate și să ajungă la un numitor comun atunci când miza este de o importanță capitală pentru români.

De aceea, îmi doresc să văd de la partidele aflate la guvernare un bun exemplu de eficiență, de dialog și de democrație”, a declarat șeful statului, în mijlocul crizei politice prin care trec partidele din coaliția de guvernare.

Șeful statului a reamintit prioritățile legislative ale coaliției, între care desființarea Secției Speciale.

„Fie că vorbim de punerea în practică, printr-un nou cadru normativ, a Proiectului „România Educată”, de revizuirea îndelung așteptată a legilor justiției, de pregătirea viitorului buget, toate necesită implicare, dialog și coordonare.

În domeniul justiției și al statului de drept, agenda publică a fost ocupată de câteva aspecte importante, precum desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție și necesitatea unui cadru normativ care să așeze sistemul judiciar pe baze solide.

Acestea sunt și rămân obiective foarte importante, a căror îndeplinire nu mai poate trena.

Am cerut constant Parlamentului un act de legiferare exercitat cu responsabilitate atât față de cetățeni, cât și față de Constituție. Prin votul dat în anul 2020, cetățenii s-au exprimat fără echivoc pentru repunerea Parlamentului și a autorității acestuia pe o direcție clară, creând premisele unor reforme mult așteptate în diverse domenii cu impact asupra vieții cetățenilor.

Obiectivele ambițioase anunțate în campania electorală, precum și cele stabilite de Coaliție trebuie să rămână reperele activității Parlamentului și ale guvernării, iar realizarea acestora este supusă unei evaluări permanente din partea românilor”, a spus Iohannis.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nume check icon
  Aoleu...s-a trezit Herr Johannis si este putin suparat. Chiar ne de lectii cum sa ne comportam si ce trebuie sa facem pentru viitorul si prosperitatea acestei tari. Le-ar face el, dar el este prea ocupat cu organizarea vacantei de schi sa probeze haine "fashion" cum se spune prin capitala...pentru urmatoarele evenimente.
  Revenind la situatia actuala, USR-ul iarasi au luat-o si fara prezervativ, atat de la PNL cat si de la UDMR. Este greu sa lupti cu doua partide anacronice si parsive. De aceea cateodata chiar nu ii inteleg. Se arunca in tot felul de declaratii politice razboinice, ei care le stiu pe toate, dar mai putin cum sa duca un razboi politic. O sa dea inapoi si o sa vina din nou cu "scuza"ca totul este pentru binele acestei tari, bla bla bla Este clar ca pentru USR PLUS participarea la aceasta guvernare nu le va face nici un bine, si din pacate nici noua. Cred ca ar fi trebuit sa nu intre la guverrnare, sa lase PNL-ul si UDMR-ul, sa voteze un guvern minoritar, dar cu conditii clare referitor la justitie, sistemul electoral si sa ii tina in priza tot timpul. Cam tarziu acum.
  Din pacate, nimic bun nu se intrevede la orizont. Cu un prim ministru care nu stie in ce tara guverneaza, un fost prim ministru care toata ziua scormoneste prin gunoaie sa gaseasca lucruri compromitatoare despre actualul prim ministru, un PDL, scuze PNL care si-a schimbat parul, dar naravul ba de pe vremea lui Basescu, un UDMR care este varianta maghiara a PSD si AUR si cu un USR PLUS ca arata ca o nava in deriva si aproape de a se scufunda, situatia noastra in tara este din ce in ce mai rea.
  P.S. Pe fondul acestui circ politic intern permanent combinat cu stirile COVID foarte multe informatii referitor la economie nu prea apar in mediul public. Oricum este mai usor sa faci stiri tabloid (politica, COVID, litoral, preturi sezlonguri, ursi, etc.) decat stiri de calitate si este mult mai greu sa analizezi - unde trebuie folosit creierul - decat sa copiezi - unde nu este nevoie de prea mult creier.
  Oricum revenind la economie, sunt din ce in ce mai multe semne ca lucrurile o sa o ia razna global. Fenomenul inflationist este numai la inceput, preturile o sa creasca foarte mult in urmatoare perioada, o sa fie probleme serioase de furnizare produse si marfuri, dar guvernul nostru se pare ca nu intelege acest lucru. Oricum, la noi nu se va intampla nimic pentru ca cu demiurgii din fruntea tarii o sa trecem prin aceasta crize cu fruntea sus, dar la orizontala
  • Like 0
 • Liviu check icon
  Care ai claxonat in fata la Cotroceni? L-ati trezit de domn' presedinte.
  • Like 1
  • @ Liviu
   Nume check icon
   Sa puna semn cu claxonatul interzis. Iar daca este, sa mai puna unul pentru siguranta...:)
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult