Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ziua în care Florin Cîțu a fost la un pas să împingă USR PLUS afară din guvern s-a încheiat cu cea mai scurtă ședință a Executivului din istorie. Ministrul Cîmpeanu: s-a deschis ședința, s-a închis ședința. Filmul zilei

Florin Citu - Dan Barna

Foto: Inquam Photos / George Călin

Coaliția de guvernare trece printr-o criză. Miza este programul „Anghel Saligny”, un nou PNDL, în valoare de 50 de miliarde de lei, fonduri ce ar urma să fie alocate către autoritățile locale.

Scandalul a început după ce programul PNDL3 a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de azi dimineață de la guvern.

UPDATE: Breaking News. Premierul Cîțu anunță că îl demite pe ministrul Justiției, Stelian Ion

UPDATE: Ministrul Cîmpeanu a declarat la Digi24 că ședința Executivului a fost una extrem de scurtă: „s-a deschis ședința, s-a închis ședința”. Programul PNDL3 nu a fost adoptat.

UPDATE: La guvern ar fi avut loc în această seară o ședință-fulger a Executivului, fără miniștrii USR PLUS. (sursa Digi24)

UPDATE: USR PLUS boicotează ședința de Guvern. Dacian Cioloș și Dan Barna solicită o ședință a coaliției, pentru discuții pe marginea programului „Anghel Saligny”.  

STIREA INITIALA

Surse din USR PLUS citate de Digi24 spun că premierul, care ține mult ca acest program să intre în vigoare, vrea să forțeze mâna guvernului de coaliție pentru a adopta proiectul, deși documentul nu ar avea în prezent toate avizele. Lipsesc avizele de la ministere conduse de miniștri USR PLUS, precum Ministerul Transporturilor și Ministerul Justiției. 

În timp ce USR PLUS amenință cu ieșirea de la guvernare, premierul Cîțu spune că „amenințările vin și pleacă”, iar proiectul „Anghel Saligny” va trece azi de guvern. Prim-ministrul a precizat că a preluat și inclus în proiect toate amendamentele USR PLUS discutate în Coaliție.

Insistența premierului în legătură cu PNDL3 vine pe fondul candidaturii lui Florin Cîțu la șefia PNL, poziție pentru obținerea căreia are nevoie și de susținere din partea primarilor liberali. 

USR PLUS a contestat programul „Anghel Saligny” pe motiv că este o continuare a programului PNDL. Aceștia au adus mai multe amendamente și au condiționat susținerea proiectului de un acord în coaliție pentru desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

Ședința Executivului a fost suspendată până la ora 19.00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Wow a promis ceva pomeni sa iasa si el sef la pnl. Asta spune multe despre ce are in cap.
    • Like 0
  • Nume check icon
    Suntem linistiti. Tara este pe maine bune. Demiurgul. primul epidemiolog la tarii, primul metalist al tarii, cel mai finantist dintre finantisti, expertul mondial in imprumuturi, cel mai reformator din toti reformatorii, nemaivazutul, nemaiauzitul si neinfricatul primul minstru dl. Catu este la datorie. Iar daca el stie ca va trece in guvern va trece.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult