Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Klaus Iohannis: „Nu mai sunt în campanie electorală. Nu vor fi tăieri sau înghețări de salarii și pensii, oamenii nu pot fi pedepsiți”

„Legile în România sunt obligatorii, nu facultative. Eu voi insista ca noul guvern să respecte toată legislația în vigoare (...) Din discuțiile avute, nu există vreo intenție la guvern de a modifica vreo lege pentru a face economii. Guvernul nu dorește să taie pensii și salarii, ba dimpotrivă, dorește să respecte legislația, inclusiv în ce privește măriri la pensii și salarii. Nu sunt de părere că deficitul poate fi corectat prin tăieri de salarii sau pensii, ci prin soluții inteligente. Nu vor fi tăieri de salarii și pensii și nu vor fi nici înghețări. Oamenii nu pot fi pedepsiți pentru proasta guvernare PSD-istă. Această chestiune am transmis-o foarte explicit și noului guvern”, a declarat președintele Klaus Iohannis în timpul unei conferințe de presă susținute la Cotroceni, la finalul ședinței CSAT.

Iată o sinteză a declarațiilor făcute de șeful statului:

- teme care înainte păreau complicate cu PSD sunt mai ușor abordabile cu noua formulă guvernamentală, care aplică principiul colaborării loiale.

- România își ia foarte în serios misiunea de a exporta securitate în zone unde acest deziderat nu e atins.

- Cea mai nouă misiune, cea din Mali, e o misiune destul de mare, cu peste 100 de oameni cu elicoptere, foarte apreciată de partenerii din zonă.

- Am discutat achizițiile pentru armată: încă 5 avioane F-16. Guvernul a venit cu un proiect de lege care a fost avizat favorabil.

- Am avut azi pe ordinea de zi avizarea numirii noului șef al Armatei, generalul locotenent Petrescu, un militar respectat, eminent, care a fost avizat favorabil.

Iată și o sinteză a declarațiilor făcute de Klaus Iohannis legate de actualitatea internă, răspunzând întrebărilor venite de la jurnaliștii acreditați la Cotroceni:

Despre situația internă din PSD:

PSD nu s-a schimbat aseară, ca să nu avem cumva o impresie greșită. PSD e condus de baronii locali și acest lucru nu s-a schimbat. Ieri, unii au luat locul altora. PSD încă nu a înțeles nimic din aceste înfrângeri electorale. Felul cum s-a prezentat public aseară îmi arată acolo o totală rezistență la schimbare și harababură. PSD rămâne deocamdată un partid nedemocratic, nereformat.

Despre alegeri anticipate:

Eu cred că ar fi foarte bine să mergem spre anticipate în primăvara anului viitor. Voi discuta cu toți liderii partidelor politice.

Despre alegerile locale:

Consider că primarii trebuie aleși în două tururi iar președinții de CJ să nu fie aleși direct, ci dintre consilierii județeni. Există mai multe inițiative în Parlament care sunt discutate, există formațiuni care își doresc asta, PNL dorește, dar există formațiuni refractare, de exemplu PSD nu dorește acest lucru. E evident că guvernul și PNL vor căuta cele mai bune soluții pentru a promova o legislație de acest tip de modificare. Am discutat doar de principiu. Însă cum se va ajunge practic acolo, încă nu a fost definitivat.

Despre familia Luizei, adolescenta dispărută din Caracal:

Am cerut unui consilier să o primească vineri pe doamna Melencu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Modelul propus pentru președinții de CJ trebuie să fie aplicat și pentru președintele țării, respectiv să fie numit de către Parlament. Dacă vrem să nu transformăm funcțiile politice obținute prin vot în „profesii” sau „meserii” trebuie ca toate aceste funcții să fie limitate la maxim două mandate și nici acelea succesive. Așa ar mai avea vreme politrucii actuali să ia pulsul țării desfășurând o muncă adevărată, fără a se mai bloca posturi pe viață, ar înceta folosirea resurselor publice care țin de funcția deținută în folosul campaniei electorale și am avea șansa măcar să vedem figuri noi în politică. Toate legile organice ar trebui să fie adoptate/modificate cu majoritatea fiecărui grup parlamentar, iar în caz de eșec parlamentul se dizolvă de drept. În acest fel s-ar pune capăt interminabilei „reforme”, nu s-ar mai putea da vina pe „greaua moștenire”, am avea legi mai bune și o colaborare reală în parlament, nu un război perpetuu. Altă modificare necesară ar fi aceea care va stabili că odată cu demisia dintr-un partid politic se va pierde și funcția obținută la alegeri ca membru în partidul din care a demisionat. Astfel ar dispare partidele „balama”, cele care ajung să fie partide parlamentare fără a fi participat la alegeri, iar posibilitatea de constituirea a unor majorități „ad-hoc” ar dispare.
    În concluzie ar trebui deschisă o consultare publică largă, cu argumente pro și contra, despre necesara modernizare a legii fundamentale.
    • Like 0
  • #Votez check icon
    KWJ n-a fost niciodata in campanie electorala ! SECURITATEA/SRI care-l ghidoneaza a facut campanie electorala pt. el !
    De altfel, el are un principiu foarte simplu, ca'n reclama: "din zori pana'seara vizitez o tara !"... numai ca el nu prea a ajuns la "Bragadiru" (adica prin Romania)...
    • Like 0
  • Dl. Johanis zice ca nu mai e in campanie electorala dar de fapt este in continuare. Acum se pregateste de anticipate, pe care spera el sa le poata provoca, dupa cum a declarat. Dovada si faptul ca din nou ataca PSD - parca presedintele nu trebuia sa se implice in lupta dintre partide? A fost odata...
    • Like 0
  • Foarte corect! Salariile bugetarilor trebuie sa creasca pt a putea pretinde performanta. Se pare ca si presedintele a inteles ca masura guvernului PSD de crestere salariala a fost corecta. De fapt a stiut asta tot timpul, dar, dupa cum recunoaste expres, era in campanie si trebuia sa contrazica masurile PSD. Acum, nemaifiind in campanie, recunoaste ca legea trebuie aplicata in sensul cresterilor salariale anuale, nefiind cazul de modificari pt inghetari salariale si cu atat mai putin taieri.
    • Like 1
    • @ Cris Juganaru
      Asa, au crescut salariile. Si? Unde e performanta? Ca n-o vad.
      • Like 5
    • @ Jonn Jonzz
      Daca n o vezi tu, nu inseamna ca nu este. Daca te raportezi la unele cazuri de neperformanta, nu inseamna ca toti bugetarii sunt neperformanti si s ar impune reducerea salariala. Asta ar crea doar frustrare in randul acelor functionari performanti si ar regresa in performante. De altfel, raspunsul ti l da chiar Iohannis, care intelege bine cum sta treaba si nu stopeaza cresterile salariale.
      • Like 0
    • @ Cris Juganaru
      Asa sa ia aminte dl.Johanis:
      "Există într-un dialog al lui Platon o magnifică propoziție despre putere: „De putere trebuie să se apropie doar cei care nu o iubesc”. Așadar la putere n-ar trebui să aspire decât cei care o practică nu de dragul ei și al lor, ci de dragul milioanelor de oameni pe care, având întreaga putere, jură să îi respecte, să-i ocrotească și să-i slujească cu umilință și cu pasiune de ctitor. Un președinte de țară e viu nu câtă vreme respiră, surâde și primește oaspeți străini, ci câtă vreme, punându-și viața în balanță cu viața tuturor, el moare pentru sine și învie ca simbol activ al unui popor."
      • Like 1
  • Destul de rau! Pensiile nu pot creste cu 40%! E o tampenie! Ajungem toti sclavii statuluipt a plati datoriile, in loc de a scadea taxele si impozitele.
    • Like 4
    • @ Daniel Ardelean
      Ionel check icon
      Sigur, la prima vedere 40 % este enorm. O cifra pe care vorba cuiva nu o vezi in finante/bugete prin Europa. DAR ; PENSIONARII TRAIESC AZI (nu in trecut, nu in viitor....). Rata mortalitatii in randul lor este foarte ridicata, unii nici nu prind pensie. Atentie la ce vreau sa scot in evidenta. In perioada 2008-2012, pe timpul guvernarii boc/basescu ( acum primar la Cluj/europarlamentar !!) pensionarii nu au beneficiat de indexarea cu rata inflatiei. Mai mult, in 2010 base voia sa le taie si pensiile existente atunci cu 15 %. Stiti cat a fost inflatia oficiala? 2008 - 7,9 %, care trebuia data in 2009 si nema ! 2009 - 5,6 %, 2010- 6,1%,2011 - 5,8 %. Abia in 2013 a dat Ponta inflatia pe 2012- 3,3 %. Adunate, dau 25,4 % in progresie aritmetica pentru ca aplicata indexarea in fiecare an la anul precedent procentul este si mai mare. Daca mai adaugam faptul ca indexarile date din 2013 incoace trebuiau aplicate la indexarile nedate, la ce sume am ajunge !? Sunt pensii meritate de oameni. Ma abtin de la alte comentarii referitoare la politic.
      Concluzia este ca Pensionarii pe contributivitate isi merita pana la ultimul banut rezultatul muncii lor de 30-40 de ani.
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult