„Legile în România sunt obligatorii, nu facultative. Eu voi insista ca noul guvern să respecte toată legislația în vigoare (...) Din discuțiile avute, nu există vreo intenție la guvern de a modifica vreo lege pentru a face economii. Guvernul nu dorește să taie pensii și salarii, ba dimpotrivă, dorește să respecte legislația, inclusiv în ce privește măriri la pensii și salarii. Nu sunt de părere că deficitul poate fi corectat prin tăieri de salarii sau pensii, ci prin soluții inteligente. Nu vor fi tăieri de salarii și pensii și nu vor fi nici înghețări. Oamenii nu pot fi pedepsiți pentru proasta guvernare PSD-istă. Această chestiune am transmis-o foarte explicit și noului guvern”, a declarat președintele Klaus Iohannis în timpul unei conferințe de presă susținute la Cotroceni, la finalul ședinței CSAT.
Iată o sinteză a declarațiilor făcute de șeful statului:
- teme care înainte păreau complicate cu PSD sunt mai ușor abordabile cu noua formulă guvernamentală, care aplică principiul colaborării loiale.
- România își ia foarte în serios misiunea de a exporta securitate în zone unde acest deziderat nu e atins.
- Cea mai nouă misiune, cea din Mali, e o misiune destul de mare, cu peste 100 de oameni cu elicoptere, foarte apreciată de partenerii din zonă.
- Am discutat achizițiile pentru armată: încă 5 avioane F-16. Guvernul a venit cu un proiect de lege care a fost avizat favorabil.
- Am avut azi pe ordinea de zi avizarea numirii noului șef al Armatei, generalul locotenent Petrescu, un militar respectat, eminent, care a fost avizat favorabil.
Iată și o sinteză a declarațiilor făcute de Klaus Iohannis legate de actualitatea internă, răspunzând întrebărilor venite de la jurnaliștii acreditați la Cotroceni:
Despre situația internă din PSD:
PSD nu s-a schimbat aseară, ca să nu avem cumva o impresie greșită. PSD e condus de baronii locali și acest lucru nu s-a schimbat. Ieri, unii au luat locul altora. PSD încă nu a înțeles nimic din aceste înfrângeri electorale. Felul cum s-a prezentat public aseară îmi arată acolo o totală rezistență la schimbare și harababură. PSD rămâne deocamdată un partid nedemocratic, nereformat.
Despre alegeri anticipate:
Eu cred că ar fi foarte bine să mergem spre anticipate în primăvara anului viitor. Voi discuta cu toți liderii partidelor politice.
Despre alegerile locale:
Consider că primarii trebuie aleși în două tururi iar președinții de CJ să nu fie aleși direct, ci dintre consilierii județeni. Există mai multe inițiative în Parlament care sunt discutate, există formațiuni care își doresc asta, PNL dorește, dar există formațiuni refractare, de exemplu PSD nu dorește acest lucru. E evident că guvernul și PNL vor căuta cele mai bune soluții pentru a promova o legislație de acest tip de modificare. Am discutat doar de principiu. Însă cum se va ajunge practic acolo, încă nu a fost definitivat.
Despre familia Luizei, adolescenta dispărută din Caracal:
Am cerut unui consilier să o primească vineri pe doamna Melencu.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
În concluzie ar trebui deschisă o consultare publică largă, cu argumente pro și contra, despre necesara modernizare a legii fundamentale.
De altfel, el are un principiu foarte simplu, ca'n reclama: "din zori pana'seara vizitez o tara !"... numai ca el nu prea a ajuns la "Bragadiru" (adica prin Romania)...
"Există într-un dialog al lui Platon o magnifică propoziție despre putere: „De putere trebuie să se apropie doar cei care nu o iubesc”. Așadar la putere n-ar trebui să aspire decât cei care o practică nu de dragul ei și al lor, ci de dragul milioanelor de oameni pe care, având întreaga putere, jură să îi respecte, să-i ocrotească și să-i slujească cu umilință și cu pasiune de ctitor. Un președinte de țară e viu nu câtă vreme respiră, surâde și primește oaspeți străini, ci câtă vreme, punându-și viața în balanță cu viața tuturor, el moare pentru sine și învie ca simbol activ al unui popor."
Concluzia este ca Pensionarii pe contributivitate isi merita pana la ultimul banut rezultatul muncii lor de 30-40 de ani.