Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Kremlinul admite că țările occidentale au împiedicat un sfârșit „rapid” al războiului în Ucraina

azovstal.

În evaluarea de vineri dimineață a frontului, Ministerul britanic al Apărării transmite că forțele ruse din Mariupol și-au continuat asaltul terestru asupra uzinei Azovstal pentru a doua zi, în ciuda declarațiilor că vor încerca doar să o izoleze. Britanicii observă că efortul reînnoit al Rusiei de a securiza Azovstal și de a finaliza capturarea Mariupolului este probabil legat de apropiatele aniversări din 9 mai, de Ziua Victoriei, dar și de dorința lui Putin de a avea un succes simbolic în Ucraina.

Londra precizează că acest efort a venit cu costuri de personal, echipamente și muniții pentru Rusia. În timp ce rezistența ucraineană continuă în Azovstal, pierderile rușilor vor continua să crească și să le zădărnicească planurile operaționale în sudul Donbasului, conchide Ministerul britanic al Apărării.

 Vladimir Putin i-ar fi spus premierului israelian Naftali Bennett, într-o convorbire telefonică avută joi, că Rusia este în continuare gata să asigure evacuarea civililor în siguranţă din uzina Azovstal, însă Kievul ar trebui să le ordone luptătorilor ucraineni blocaţi în combinatul siderurgic să depună armele, relatează Reuters.

Departamentul american al Apărării a negat joi furnizarea de informaţii care le-au permis forţelor ucrainene să vizeze ofiţeri ruşi cu grad înalt în apropierea frontului, după cum a raportat New York Times, notează AFP.

- Este adevărat că Statele Unite transmit Kievului elemente de informaţii "pentru a-i ajuta pe ucraineni să-şi apere ţara", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. Dar, a adăugat el, "nu oferim informaţii despre locul în care se află înalţi comandanţi militari pe câmpul de luptă şi nici nu participăm la deciziile de ţintire luate de armata ucraineană".

- Informaţii comunicate de Statele Unite au ajutat Ucraina să scufunde crucişătorul rusesc Moskva, a afirmat joi, pe de altă parte, canalul american NBC.

- De asemenea, John Kirby a declarat că ​forțele ruse au făcut „mici progrese, în special în partea de nord a Donbasului”, relatează CNN. Aceste mici progrese nu este progresul pe care SUA consideră că forțele ruse „se așteptau să-l facă în acest moment” în regiune, a adăugat Kirby. „În regiunea Donbas, am evalua în continuare că ucrainenii opun o rezistență foarte puternică. Și că rușii nu au făcut progresul pe care credem că se așteptau să-l facă până în acest moment. Asta nu înseamnă că nu au făcut niciun progres”, a spus el.

Purtatorul de cuvânt al Kremlinului: Ajutorul extern oferit Ucranei, „incapabil să împiedice realizarea” obiectivelor „operațiunii militare” ruse

- Rusia a declarat joi că ajutorul occidental acordat Kievului a încetinit ofensiva sa în Ucraina, dar nu îi va împiedica victoria, în timp ce au apărut rapoarte contradictorii despre eforturile de salvare a civililor din uzina asediată din orașul devastat Mariupol. După aproape 10 săptămâni de război care s-a soldat cu mii de morți, a spulberat orașele ucrainene și a dezrădăcinat peste 13 milioane de oameni, Kremlinul a recunoscut că țările occidentale au împiedicat un sfârșit „rapid” al campaniei militare rusești. „Statele Unite, Marea Britanie, NATO în ansamblu predau informații forțelor armate ucrainene în mod permanent”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Împreună cu fluxul de arme pe care aceste țări îl trimit în Ucraina, toate acestea sunt acțiuni care nu contribuie la finalizarea rapidă a operațiunii”, a adăugat acesta în fața reporterilor. Cu toate acestea, ajutorul extern este „incapabil să împiedice realizarea” obiectivelor operațiunii militare ruse, a mai precizat Dmitri Peskov.

Mariupol / Foto: Peter Kovalev / TASS / Profimedia

- În evaluarea de joi noapte spre vineri dimineață a războiului din Ucraina, Institutul pentru Studiul războiului din Washington (ISW), notează că contraofensiva ucraineană din apropierea Harkovului ar putea perturba forțele rusești de la nord-est de oraș și va forța probabil forțele rusești să decidă dacă să consolideze pozițiile din apropierea Harkovului sau să riște să piardă majoritatea sau toate pozițiile pe care le au în raza de acțiune a artileriei din oraș.

- Potrivit ISW, comandantul-șef ucrainean Valerii Zalyzhnyi a declarat joi că forțele ucrainene trec la operațiuni de contraofensivă în jurul orașului Harkov și al orașului Izium, aceasta fiind prima declarație militară ucraineană directă privind trecerea la operațiuni ofensive.

- ISW spune că forțele ucrainene nu au făcut niciun avans confirmat în ultimele 24 de ore, dar au respins încercările rusești de a recâștiga pozițiile pierdute.

- Pe de altă parte, experții americani consemnează că forțele rusești au făcut puține progrese în atacurile continue din estul Ucrainei, iar forțele ucrainene ar putea să își transforme contraatacurile în curs de desfășurare și respingerea cu succes a atacurilor rusești de-a lungul axei Izium într-o contraofensivă mai amplă pentru a recuceri teritoriul ocupat de ruși în regiunea Harkov.

- ISW a actualizat structura analizei sale privind principalele eforturi în care sunt angajate în prezent forțele rusești. Efortul principal al Rusiei este concentrat în estul Ucrainei și include un efort principal și patru acțiuni de sprijin.

- Concret, efortul principal este încercuirea trupelor ucrainene în „cazanul” format între autostrada Izium-Slovyansk și linia de front Kreminna-Rubijne- Popasna din Lugansk.

- Analiștii ISW spun că cele patru acțiuni de sprijin sunt: finalizarea cuceririi Mariupol, menținerea presiunii asupra orașului Harkov, menținerea teritoriului ocupat pe axa sudică și amenințarea nord-estului Ucrainei de pe teritoriul rusesc și belarus.

- Concluziile la zi ale ISW sunt că forțele rusești au continuat operațiunile ofensive ineficiente în sudul regiunilor Harkov, Donețk și Lugansk, fără a obține câștiguri teritoriale semnificative în ultimele 24 de ore. De asemenea, oficialii și ofițerii militari ucraineni au confirmat faptul că forțele rusești au pătruns chiar în Azovstal și că forțele ucrainene pierd teren acolo. Forțele rusești vor captura probabil combinatul în zilele următoare, zic analiștii americani ai ISW.

- Forțele rusești au desfășurat operațiuni ofensive limitate spre orașul Zaporojie, dar nu au efectuat niciun atac în oblasturile Herson și Nikolaev în ultimele 24 de ore, mai notează ISW, care punctează și că trupele ucrainene au afirmat că au recucerit teritoriu suplimentar la vest de Herson. ISW însă precizează că nu poate confirma în mod independent niciun avans.

Citiți aici continuarea sintezei celor mai importante evenimente petrecute în noaptea care a trecut

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm