Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

La 9 jumate, colegii de serviciu își dau „bună dimineața”, dar eu am deja 6 ore de muncă

Bărbat plimbându-și câinele în ploaie

Foto: AA/ Abaca Press/ Profimedia

Mă trezesc la 3 jumate, ca moșii. Îl văd cum se întinde somnoros, nu are chef să se ridice, e prea devreme. Îl trezesc, ca să ieșim afară. Pe geam văd parcă picături de apă. Poate nu mai plouă și, cine știe, să am noroc să nu îi fac duș când ne întoarcem. Îi pun lesa.

În scară, la parter, un drac mic, negru, un fel de chihuahua corcit cu pechinez, cu maidanez, cu maltez și cu bavarez. Caterincă de cățel. Îi puseseră vecinii mâncare și apă, să stea înăuntru la căldură, ferit de vânt și de ploaie.

Ce faci, bă, piticule, cum te cheamă?

Dă din coadă, extaziat de fericire. Ieșim afară, iese și el.

Stai, băi, în scară, că e cald și nu te plouă.

Vine afară, lipit de noi Țopăie amândoi ca niște căprițe în ploaia rece, fericiți că la la 4 dimineața și-au găsit partener de joacă.

Toarnă cu găleata. Nu le pasă, ba chiar parcă le place și mai mult. Se aruncă în goană prin toate bălțile și toate noroaiele. Toate. Bucuroși ca niște purcei în mocirlă.

Începe să plouă mai tare, aud în glugă răpăit de mitralieră, dar ăștia doar se scutură și aleargă iar prin ploaie, fericiți. Râd cu gurile deschise și țopăie, chemându-se prin mocirlele din parc.

Ditamai balta, dar nu o văd, că sunt cu ochii pe ăștia mici. Am niște adidași din pânză, simt apa rece până la glezne. O bag pe aia cu origini și mămici. Gata, plecăm acasă toată gașca!

Ajungem în fața blocului. Matei iar s-a trezit la 5, și-a aprins și veioza. Singura fereastră cu lumina aprinsă – dormitorul lui. Îl prind exact când dă perdeaua la o parte, că să vadă dacă vin pe stradă. Mă surprinde de la geam și se repede să stingă veioza, să se prefacă adormit când intru eu și să nu îl mai cert că se trezește cu noaptea-n cap.

Ăla mic rămâne jos, la parter, unde are apa și mâncarea. Eu urc, deschid ușa.

Stai așa, Fuji, nu intra și tu. Dau jos geaca fleașcă, adidașii la fel, blugii mustind de noroi și apă de ploaie. Ia-l pe drăcușorul de 35 de kile în brațe până la cadă. Ia trei prosoape din alea mari, de corp, de pe balcon. Câinele are prosoape mai bune ca ale mele, că my wife a zis că eu mă descurc și așa.

E 5 și ceva dimineața. Duș, spălat câine pe labe, picioare, burtă, gât. Frecat cu prosop peste tot. Frecat cu al doilea prosop din ăla mare. Uscat cu al treilea, ca să nu bag uscătorul de păr din ăla de forță, special pentru blana lui, la ora asta. Pufăim amândoi ca niște hipopotami care acum ies din apele Nilului. Alții dorm duși la ora asta, noi deja am făcut 3 ture de parc.

Pisica toarce încet pe lângă mine, știe că nu are voie să facă gălăgie. Îi pun bobițe și schimb apa. Se trezește și perușul, schimbă-i și lui mâncarea și apa.

Se trezesc și copiii, amândoi își iau telefoanele.

Băi, ce naiba, de la ora asta pe Roblox? V-ați spălat pe dinți?

Nu îi interesează. Dacă le spune mă-sa, atunci e serios. Dacă le zic eu, nu contează.

6 și un sfert. Gata, plec. Am scăpat, my wife rămâne toată ziua cu gașca. Copiii stau acasă azi, că s-au găsit ploșnite în școli la noi, în Sectorul 5 și se tot face dezinsecție de vineri încoace sălile de clasă.

La 9 jumate, colegii de serviciu își dau ”bună dimineața”, dar eu deja am deja 6 ore de muncă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    Ce e Roblox? O platformă virtuală, un fel de Facebook tridimensional, unde poți discuta cu necunoscuți. Așa că părinții ar trebui să știe ce e Roblox și ce se poate întâmpla. Căutați pe net și veți vedea că se poate întâmpla.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult