Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

La cât ar putea ajunge cursul leu/euro în primăvara anului 2018. Așteptata explozie a cumpărăturilor din luna decembrie se va deconta în curs anul viitor

Bancnote euro

Foto: Guliver Getty Images

Cât de jos va coborî leul? Consultanții fiscali înclină să creadă că tendința  monedei naționale va fi de depreciere. Un semnal similar a venit și dinspre Banca Națională.

Consultantul fiscal Adrian Bența a declarat marți, la emisiunea „În fața ta”, de la Digi 24, că leul se va deprecia în următoarele luni.

- Cât (de jos, n.n.) se duce leul?

- Atâta timp cât continuă această creștere bazată pe importuri, se va duce la un 4,7 , 4,8 și cred eu că în primăvară spre 4,9, chiar spre 5”.

- Nu dă înapoi?

- Nu, decât dacă vine BNR și face injecții valutare, dar astea sunt doar calmante pe termen scurt. 

Consultantul fiscal Adrian Bența crede că atâta timp cât creșterea economică se va baza în continuare pe importuri, leul va continua să se deprecieze în raport cu euro, până ce ar urma să ajungă la o cotație de apropiate de 5 lei pentru un euro în primăvară.

„Suntem în noiembrie, peste puțin timp vine luna cadourilor. Statistica ne arată că, pentru unii operatori economici, vânzările din luna decembrie sunt egale cu vânzările din întreg anul. Eu mă aștept ca această dorință a populației de a consuma în mod exacerbat bunuri de sărbători să ducă la alte importuri foarte mari. Aceste importuri se plătesc la 60-90 de zile. Am făcut vânzările în decembrie, dar scadențele facturilor vor veni de abia în ianuarie, februarie. De abia atunci o să fie un pressing foarte mare”, a declarat Bența în emisiunea „În fața ta” de la Digi24

Indicele ROBOR la 3 luni, nivel record al ultimilor trei ani

Leul s-a prăbușit luni, ajungând la cel mai slab nivel în raport cu euro, pe fondul tensiunilor din politica românească și al incertitudinilor provocate de schimbările fiscale. Explicația acestei deprecieri accentuate stă în balanța comercială, a afirmat în ediția de luni a emisiunii „În fața ta” Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. 

„Să ne uităm înainte de acest salt peste pragul de 4,6. Avem un nivel de curs de 4,59 care a parcurs deja două etape importante: una de vreo 14 zile, urmată de 10 zile de aplatizare, apoi iar o revenire la 4,59 de 25 de zile. Când e vorba de curs valutar, pui două balanțe în față: balanța cursului și balanța contului curent, de fapt balanța comercială care se reflectă în contul curent. Acolo în balanța comercială e cauza, pentru că am ajuns la importuri de 8 miliarde și ceva de euro după 9 luni, cu tendința de a crește la 12 miliarde, depășind exporturile. Și exporturile cresc, e foarte bine. Dar faptul că creștem mult mai mult importurile, producând o diferență de 4 miliarde de euro și în creștere... Se va pune întrebarea: Diferența cine o acoperă? Cine o plătește?”, a explicat Adrian Vasilescu. 

Nu doar euro a crescut în aceste zile, ci și indicele ROBOR la 3 luni care a ajuns marți la 1,92%, cel mai mare nivel din 3 noiembrie 2014, când a atins pragul de 1,94%, scrie News.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • TomHere check icon
    Mai bine ne punem întrebarea ... ce preț va avea un ou de Paște ??
    Sper că nu un euro ... căci un leu, și peste .. a fost deja ...
    • Like 0
  • Dan Dan Dan Dan check icon
    5,75
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult