Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

La cât ar putea ajunge cursul leu/euro în primăvara anului 2018. Așteptata explozie a cumpărăturilor din luna decembrie se va deconta în curs anul viitor

Bancnote euro

Foto: Guliver Getty Images

Cât de jos va coborî leul? Consultanții fiscali înclină să creadă că tendința  monedei naționale va fi de depreciere. Un semnal similar a venit și dinspre Banca Națională.

Consultantul fiscal Adrian Bența a declarat marți, la emisiunea „În fața ta”, de la Digi 24, că leul se va deprecia în următoarele luni.

- Cât (de jos, n.n.) se duce leul?

- Atâta timp cât continuă această creștere bazată pe importuri, se va duce la un 4,7 , 4,8 și cred eu că în primăvară spre 4,9, chiar spre 5”.

- Nu dă înapoi?

- Nu, decât dacă vine BNR și face injecții valutare, dar astea sunt doar calmante pe termen scurt. 

Consultantul fiscal Adrian Bența crede că atâta timp cât creșterea economică se va baza în continuare pe importuri, leul va continua să se deprecieze în raport cu euro, până ce ar urma să ajungă la o cotație de apropiate de 5 lei pentru un euro în primăvară.

„Suntem în noiembrie, peste puțin timp vine luna cadourilor. Statistica ne arată că, pentru unii operatori economici, vânzările din luna decembrie sunt egale cu vânzările din întreg anul. Eu mă aștept ca această dorință a populației de a consuma în mod exacerbat bunuri de sărbători să ducă la alte importuri foarte mari. Aceste importuri se plătesc la 60-90 de zile. Am făcut vânzările în decembrie, dar scadențele facturilor vor veni de abia în ianuarie, februarie. De abia atunci o să fie un pressing foarte mare”, a declarat Bența în emisiunea „În fața ta” de la Digi24

Indicele ROBOR la 3 luni, nivel record al ultimilor trei ani

Leul s-a prăbușit luni, ajungând la cel mai slab nivel în raport cu euro, pe fondul tensiunilor din politica românească și al incertitudinilor provocate de schimbările fiscale. Explicația acestei deprecieri accentuate stă în balanța comercială, a afirmat în ediția de luni a emisiunii „În fața ta” Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. 

„Să ne uităm înainte de acest salt peste pragul de 4,6. Avem un nivel de curs de 4,59 care a parcurs deja două etape importante: una de vreo 14 zile, urmată de 10 zile de aplatizare, apoi iar o revenire la 4,59 de 25 de zile. Când e vorba de curs valutar, pui două balanțe în față: balanța cursului și balanța contului curent, de fapt balanța comercială care se reflectă în contul curent. Acolo în balanța comercială e cauza, pentru că am ajuns la importuri de 8 miliarde și ceva de euro după 9 luni, cu tendința de a crește la 12 miliarde, depășind exporturile. Și exporturile cresc, e foarte bine. Dar faptul că creștem mult mai mult importurile, producând o diferență de 4 miliarde de euro și în creștere... Se va pune întrebarea: Diferența cine o acoperă? Cine o plătește?”, a explicat Adrian Vasilescu. 

Nu doar euro a crescut în aceste zile, ci și indicele ROBOR la 3 luni care a ajuns marți la 1,92%, cel mai mare nivel din 3 noiembrie 2014, când a atins pragul de 1,94%, scrie News.ro.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • TomHere check icon
  Mai bine ne punem întrebarea ... ce preț va avea un ou de Paște ??
  Sper că nu un euro ... căci un leu, și peste .. a fost deja ...
  • Like 0
 • Dan Dan Dan Dan check icon
  5,75
  • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult