Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

La cât ar putea ajunge cursul leu/euro în primăvara anului 2018. Așteptata explozie a cumpărăturilor din luna decembrie se va deconta în curs anul viitor

Bancnote euro

Foto: Guliver Getty Images

Cât de jos va coborî leul? Consultanții fiscali înclină să creadă că tendința  monedei naționale va fi de depreciere. Un semnal similar a venit și dinspre Banca Națională.

Consultantul fiscal Adrian Bența a declarat marți, la emisiunea „În fața ta”, de la Digi 24, că leul se va deprecia în următoarele luni.

- Cât (de jos, n.n.) se duce leul?

- Atâta timp cât continuă această creștere bazată pe importuri, se va duce la un 4,7 , 4,8 și cred eu că în primăvară spre 4,9, chiar spre 5”.

- Nu dă înapoi?

- Nu, decât dacă vine BNR și face injecții valutare, dar astea sunt doar calmante pe termen scurt. 

Consultantul fiscal Adrian Bența crede că atâta timp cât creșterea economică se va baza în continuare pe importuri, leul va continua să se deprecieze în raport cu euro, până ce ar urma să ajungă la o cotație de apropiate de 5 lei pentru un euro în primăvară.

„Suntem în noiembrie, peste puțin timp vine luna cadourilor. Statistica ne arată că, pentru unii operatori economici, vânzările din luna decembrie sunt egale cu vânzările din întreg anul. Eu mă aștept ca această dorință a populației de a consuma în mod exacerbat bunuri de sărbători să ducă la alte importuri foarte mari. Aceste importuri se plătesc la 60-90 de zile. Am făcut vânzările în decembrie, dar scadențele facturilor vor veni de abia în ianuarie, februarie. De abia atunci o să fie un pressing foarte mare”, a declarat Bența în emisiunea „În fața ta” de la Digi24

Indicele ROBOR la 3 luni, nivel record al ultimilor trei ani

Leul s-a prăbușit luni, ajungând la cel mai slab nivel în raport cu euro, pe fondul tensiunilor din politica românească și al incertitudinilor provocate de schimbările fiscale. Explicația acestei deprecieri accentuate stă în balanța comercială, a afirmat în ediția de luni a emisiunii „În fața ta” Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. 

„Să ne uităm înainte de acest salt peste pragul de 4,6. Avem un nivel de curs de 4,59 care a parcurs deja două etape importante: una de vreo 14 zile, urmată de 10 zile de aplatizare, apoi iar o revenire la 4,59 de 25 de zile. Când e vorba de curs valutar, pui două balanțe în față: balanța cursului și balanța contului curent, de fapt balanța comercială care se reflectă în contul curent. Acolo în balanța comercială e cauza, pentru că am ajuns la importuri de 8 miliarde și ceva de euro după 9 luni, cu tendința de a crește la 12 miliarde, depășind exporturile. Și exporturile cresc, e foarte bine. Dar faptul că creștem mult mai mult importurile, producând o diferență de 4 miliarde de euro și în creștere... Se va pune întrebarea: Diferența cine o acoperă? Cine o plătește?”, a explicat Adrian Vasilescu. 

Nu doar euro a crescut în aceste zile, ci și indicele ROBOR la 3 luni care a ajuns marți la 1,92%, cel mai mare nivel din 3 noiembrie 2014, când a atins pragul de 1,94%, scrie News.ro.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • TomHere check icon
  Mai bine ne punem întrebarea ... ce preț va avea un ou de Paște ??
  Sper că nu un euro ... căci un leu, și peste .. a fost deja ...
  • Like 0
 • Dan Dan Dan Dan check icon
  5,75
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult