Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

La cât ar putea ajunge cursul leu/euro în primăvara anului 2018. Așteptata explozie a cumpărăturilor din luna decembrie se va deconta în curs anul viitor

Bancnote euro

Foto: Guliver Getty Images

Cât de jos va coborî leul? Consultanții fiscali înclină să creadă că tendința  monedei naționale va fi de depreciere. Un semnal similar a venit și dinspre Banca Națională.

Consultantul fiscal Adrian Bența a declarat marți, la emisiunea „În fața ta”, de la Digi 24, că leul se va deprecia în următoarele luni.

- Cât (de jos, n.n.) se duce leul?

- Atâta timp cât continuă această creștere bazată pe importuri, se va duce la un 4,7 , 4,8 și cred eu că în primăvară spre 4,9, chiar spre 5”.

- Nu dă înapoi?

- Nu, decât dacă vine BNR și face injecții valutare, dar astea sunt doar calmante pe termen scurt. 

Consultantul fiscal Adrian Bența crede că atâta timp cât creșterea economică se va baza în continuare pe importuri, leul va continua să se deprecieze în raport cu euro, până ce ar urma să ajungă la o cotație de apropiate de 5 lei pentru un euro în primăvară.

„Suntem în noiembrie, peste puțin timp vine luna cadourilor. Statistica ne arată că, pentru unii operatori economici, vânzările din luna decembrie sunt egale cu vânzările din întreg anul. Eu mă aștept ca această dorință a populației de a consuma în mod exacerbat bunuri de sărbători să ducă la alte importuri foarte mari. Aceste importuri se plătesc la 60-90 de zile. Am făcut vânzările în decembrie, dar scadențele facturilor vor veni de abia în ianuarie, februarie. De abia atunci o să fie un pressing foarte mare”, a declarat Bența în emisiunea „În fața ta” de la Digi24

Indicele ROBOR la 3 luni, nivel record al ultimilor trei ani

Leul s-a prăbușit luni, ajungând la cel mai slab nivel în raport cu euro, pe fondul tensiunilor din politica românească și al incertitudinilor provocate de schimbările fiscale. Explicația acestei deprecieri accentuate stă în balanța comercială, a afirmat în ediția de luni a emisiunii „În fața ta” Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. 

„Să ne uităm înainte de acest salt peste pragul de 4,6. Avem un nivel de curs de 4,59 care a parcurs deja două etape importante: una de vreo 14 zile, urmată de 10 zile de aplatizare, apoi iar o revenire la 4,59 de 25 de zile. Când e vorba de curs valutar, pui două balanțe în față: balanța cursului și balanța contului curent, de fapt balanța comercială care se reflectă în contul curent. Acolo în balanța comercială e cauza, pentru că am ajuns la importuri de 8 miliarde și ceva de euro după 9 luni, cu tendința de a crește la 12 miliarde, depășind exporturile. Și exporturile cresc, e foarte bine. Dar faptul că creștem mult mai mult importurile, producând o diferență de 4 miliarde de euro și în creștere... Se va pune întrebarea: Diferența cine o acoperă? Cine o plătește?”, a explicat Adrian Vasilescu. 

Nu doar euro a crescut în aceste zile, ci și indicele ROBOR la 3 luni care a ajuns marți la 1,92%, cel mai mare nivel din 3 noiembrie 2014, când a atins pragul de 1,94%, scrie News.ro.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • TomHere check icon
  Mai bine ne punem întrebarea ... ce preț va avea un ou de Paște ??
  Sper că nu un euro ... căci un leu, și peste .. a fost deja ...
  • Like 0
 • Dan Dan Dan Dan check icon
  5,75
  • Like 0


Îți recomandăm

Olguța Totolici

Despre soția lui Dan Barna opinia publică a aflat relativ recent, în momentul în care candidatul la președinție și-a făcut publică averea, iar în dreptul soției câștigurile erau „ascunse”, ca urmare a unei clauze de confidențialitate semnate cu firma la care aceasta lucrează. Intrigată, am dorit să o cunosc pe doamna în discuție, ca să aflu direct de la sursă cine e și „câte parale face”.

Citește mai mult

Marius Manole/Foto: Alexandra Pandrea

„Cred că aș pleca de la educarea profesorilor, de la a-i face ei să înțeleagă că sunt foarte importanți și că trebuie să aplice o altă metodă, nu pe cea pe care o știm noi de demult, cu rigla peste mână, cu învățatul cuvânt cu cuvânt din carte, cu învățatul comentariilor”, spune actorul Marius Manole. (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult