Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

La câteva zile de la inaugurarea MagicHOME Fundeni, Melania Medeleanu anunță MagicROOFS: Construim case de la zero pentru familiile copiilor cu afecțiuni oncologice

Melania Medeleanu - Inquam

Foto: Inquam Photos/ George Călin

La câteva zile după inaugurarea MagicHOME Fundeni, refugiul deschis la București pentru părinții copiilor cu boli grave, asociația MagiCAMP, fondată de Melania Medeleanu și Vlad Voiculescu, anunță un nou proiect. Este vorba despre MagicROOFS, în care sunt construite de la zero case pentru familiile copiilor aflați în suferință, care locuiesc în condiții precare. „Îndrăznesc să spun că până în Crăciun va fi gata prima casă”, a spus Melania Medeleanu duminică, în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Ideea MagicROOFS a venit în timpul caravanelor în care voluntarii MagiCAMP vizitează familiile copiilor cu afecțiuni oncologice și le aduc diferite lucruri de care au nevoie - haine, pamperși, detergenți ori alimente. În timpul acestor caravane, voluntarii au întâlnit realități greu de imaginat și infinit mai greu de trăit. 

„Intri într-o casă în care un om ți-a spus: Mi-ar cam trebui niște pamperși sau mi-ar fi de folos un detergent. Și nu îți spun ce detergent, iar tu le trimiți un detergent automat. Și când intri în casă constați că nu au mașină de spălat. Sau, mai rău, constați că în aceeași casă mai e o bunică bolnavă. Sau și mai rău constați că în aceași casă plouă, că nu are acoperițul izolat. Uneori, la propriu, cade casa pe ei. Și atunci așa a apărut acest proiect, care se numește MagicROOFS, coordonat de colegul meu Alex Năfureanu, în care alegem să construim de la zero o casă pentru oamenii care au mare-mare nevoie de ea”, a explicat Melania Medeleanu.

Boala unui copil dă întreaga viață a unei familii peste cap și toate eforturile celor din ea se concentrează pe salvarea celui mic. Iar celelalte probleme pe care le are o familie se agravează: banii se duc pe medicamente, serviciile devin imposibil de păstrat, îndatoririle zilnice, copleșitoare. 

„Ce putem noi să facem e să le facem viața un pic mai ușioară. Încercăm să fim acolo unde chiar credem că putem să facem diferența”, spune Melania Medeleanu,

Un alt proiect al asociației este MagicBOX, prin care oamenii dornici să ajute, pot trimite unei familii încercate colete cu alimente, detergenți, pamperși sau haine. Un altul, este MagicHELP, în care firmele mici pot oferi ajutor în bunuri sau servicii, Un restaurant poate să le ofere, de pildă, părinților care au copilul internat în spital o masă caldă. O frizerie, tunsori gratuite, care săle permită să vină cu un aspect îngrijit în fața copiilor lor. 

Părinții care dormeau în mașini și bunica singură, care dădea șpagă să poată dormi iarna în gară

Pe 26 noiembrie, a fost inaugurat la București, în apropierea Institutului Oncologic, MagicHOME, refugiul detinat părinților copiilor cu boli grave. Renovată cu sprijinul a peste 130.000 de oameni care au făcut donații recurente prin SMS, casa poate găzdui, în același timp, 26 de părinți. 

„E un spațiu aflat foarte aproape de spital, care să le permită părinților  copiilor cu afecțiuni oncologice sau cu afecțiuni grave să ia o gură de aer proaspăt. Să iasă din spitaluul în care, oricum ar fi, nu e bine, să se poată odihni pentru câteva clipe, să poată să gătească ceva pentru copilul lor, să poată să se spele și să spele haine pentru copilul lor. Și, nu în ultimul rând, să poată să își ia de acolo un pic de energie și putere. Pentru că acolo vor întâlni alți oameni asemenea lor, care trec prin drame similare, dar în mare măsură vor întâlni echipele noastre de terapie. Vor putea să vorbească cu cineva de specialitate, care să știe să asculte și să îndrume. MagicHOME Fundeni va adăposti 26 de oameni în același timp. 26 de suflete foarte chinuite, care vor putea să împartă puțin din durerea aia”, spune Melania Medeleanu.

Ideea MagicHOME a venit în momentul în care Melania Medeleanu și Vlad Voiculescu au văzut părinții dormind în mașini în curtea spitalului Fundeni. „Acest proiect a început atunci când mergeam în spitale și vedeam mașini parcate în fața spitalului și în ele dormea cineva. Sau de la o bunică care dădea șpagă la Gara de Nord iarna pentru ca portarul să o lase să doarmă într-un spatiu cat de cat încălzit”, își amintește fondatoarea MagiCAMP.

Cu ajutorul donatorilor, astăzi există 14 MagicHOME-uri, la București, Cluj, Timișoara, Craiova, Târgu Mureș, Chișinău, Cluj și Viena. Până la deschiderea celui de la Fundeni, acestea au găzduit deja 2.000 de părinți. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • alex check icon
  Sa vina firea si budeanu sa le mai zica ceva de bine, nesimtitele.
  • Like 1
  • @ alex
   Probabil o să se laude precum că fără „pământul lor„ nu ar putea aceste locuințe.
   • Like 0


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ciprian Aber

În urmă cu trei ani, Ciprian Aber se afla la o partidă de pescuit cu un prieten de-al său, apicultor, care îi tot povestea despre creșterea albinelor. Și-a dat seama că îi făcea plăcere discuția, iar curiozitatea îl tot îmboldea să pună întrebări. La un moment dat, prietenul său i-a spus: „Auzi, nu vrei să îți fac eu cadou doi stupi de albine? Îi duci la tine la țară și ai grijă de ei...” (Foto: Arhivă personală)

Citește mai mult

companie - IMM - Foto Guliver/Getty Images

În bugetul pe anul 2020, guvernul Orban trebuie să susțină antreprenoriatul românesc mai mult decât au făcut-o guvernele PSD, solicită Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale. Foto Guliver/Getty Images

Citește mai mult