Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

La câteva zile de la inaugurarea MagicHOME Fundeni, Melania Medeleanu anunță MagicROOFS: Construim case de la zero pentru familiile copiilor cu afecțiuni oncologice

Melania Medeleanu - Inquam

Foto: Inquam Photos/ George Călin

La câteva zile după inaugurarea MagicHOME Fundeni, refugiul deschis la București pentru părinții copiilor cu boli grave, asociația MagiCAMP, fondată de Melania Medeleanu și Vlad Voiculescu, anunță un nou proiect. Este vorba despre MagicROOFS, în care sunt construite de la zero case pentru familiile copiilor aflați în suferință, care locuiesc în condiții precare. „Îndrăznesc să spun că până în Crăciun va fi gata prima casă”, a spus Melania Medeleanu duminică, în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Ideea MagicROOFS a venit în timpul caravanelor în care voluntarii MagiCAMP vizitează familiile copiilor cu afecțiuni oncologice și le aduc diferite lucruri de care au nevoie - haine, pamperși, detergenți ori alimente. În timpul acestor caravane, voluntarii au întâlnit realități greu de imaginat și infinit mai greu de trăit. 

„Intri într-o casă în care un om ți-a spus: Mi-ar cam trebui niște pamperși sau mi-ar fi de folos un detergent. Și nu îți spun ce detergent, iar tu le trimiți un detergent automat. Și când intri în casă constați că nu au mașină de spălat. Sau, mai rău, constați că în aceeași casă mai e o bunică bolnavă. Sau și mai rău constați că în aceași casă plouă, că nu are acoperițul izolat. Uneori, la propriu, cade casa pe ei. Și atunci așa a apărut acest proiect, care se numește MagicROOFS, coordonat de colegul meu Alex Năfureanu, în care alegem să construim de la zero o casă pentru oamenii care au mare-mare nevoie de ea”, a explicat Melania Medeleanu.

Boala unui copil dă întreaga viață a unei familii peste cap și toate eforturile celor din ea se concentrează pe salvarea celui mic. Iar celelalte probleme pe care le are o familie se agravează: banii se duc pe medicamente, serviciile devin imposibil de păstrat, îndatoririle zilnice, copleșitoare. 

„Ce putem noi să facem e să le facem viața un pic mai ușioară. Încercăm să fim acolo unde chiar credem că putem să facem diferența”, spune Melania Medeleanu,

Un alt proiect al asociației este MagicBOX, prin care oamenii dornici să ajute, pot trimite unei familii încercate colete cu alimente, detergenți, pamperși sau haine. Un altul, este MagicHELP, în care firmele mici pot oferi ajutor în bunuri sau servicii, Un restaurant poate să le ofere, de pildă, părinților care au copilul internat în spital o masă caldă. O frizerie, tunsori gratuite, care săle permită să vină cu un aspect îngrijit în fața copiilor lor. 

Părinții care dormeau în mașini și bunica singură, care dădea șpagă să poată dormi iarna în gară

Pe 26 noiembrie, a fost inaugurat la București, în apropierea Institutului Oncologic, MagicHOME, refugiul detinat părinților copiilor cu boli grave. Renovată cu sprijinul a peste 130.000 de oameni care au făcut donații recurente prin SMS, casa poate găzdui, în același timp, 26 de părinți. 

„E un spațiu aflat foarte aproape de spital, care să le permită părinților  copiilor cu afecțiuni oncologice sau cu afecțiuni grave să ia o gură de aer proaspăt. Să iasă din spitaluul în care, oricum ar fi, nu e bine, să se poată odihni pentru câteva clipe, să poată să gătească ceva pentru copilul lor, să poată să se spele și să spele haine pentru copilul lor. Și, nu în ultimul rând, să poată să își ia de acolo un pic de energie și putere. Pentru că acolo vor întâlni alți oameni asemenea lor, care trec prin drame similare, dar în mare măsură vor întâlni echipele noastre de terapie. Vor putea să vorbească cu cineva de specialitate, care să știe să asculte și să îndrume. MagicHOME Fundeni va adăposti 26 de oameni în același timp. 26 de suflete foarte chinuite, care vor putea să împartă puțin din durerea aia”, spune Melania Medeleanu.

Ideea MagicHOME a venit în momentul în care Melania Medeleanu și Vlad Voiculescu au văzut părinții dormind în mașini în curtea spitalului Fundeni. „Acest proiect a început atunci când mergeam în spitale și vedeam mașini parcate în fața spitalului și în ele dormea cineva. Sau de la o bunică care dădea șpagă la Gara de Nord iarna pentru ca portarul să o lase să doarmă într-un spatiu cat de cat încălzit”, își amintește fondatoarea MagiCAMP.

Cu ajutorul donatorilor, astăzi există 14 MagicHOME-uri, la București, Cluj, Timișoara, Craiova, Târgu Mureș, Chișinău, Cluj și Viena. Până la deschiderea celui de la Fundeni, acestea au găzduit deja 2.000 de părinți. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • alex check icon
  Sa vina firea si budeanu sa le mai zica ceva de bine, nesimtitele.
  • Like 1
  • @ alex
   Probabil o să se laude precum că fără „pământul lor„ nu ar putea aceste locuințe.
   • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult