Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

La ce să se aștepte țara noastră după alegerile din Austria, unde extrema dreaptă s-a clasat pe primul loc. „Dacă nici după aceste alegeri, indiferent de rezultat, România nu reușește să intre în Schengen pe fondul unui veto al Austriei, înseamnă că România a pierdut doi ani degeaba” - expertul Tudor Dan Ancuța

Imagine cu Herbert Kickl. Foto: Profimedia Images

Foto: Profimedia Images

Partidul Libertății din Austria (FPÖ), de extremă dreaptă, se îndreaptă spre o victorie fără precedent în alegerile generale sub conducerea liderului Herbert Kickl, conform primelor proiecții după închiderea urnelor. Victoria FPÖ ar putea ține totuși formațiunea politică condusă de Herbert Kickl în afara guvernului dacă nu negociază și nu acceptă termenii lui Nehammer pentru a se coaliza. Partidul actualului cancelar austriac ar putea să-și unească forțele cu social-democrații și liberalii, formând o coaliție de guvernare tripartită care ar izola în opoziție extremă dreaptă. 

Analistul politic Tudor Dan Ancuța, specializat în politica germană și europeană, a declarat într-un comentariu pentru Republica.ro că pentru România, rezultatul alegerilor generale din Austria reprezintă atât un moment de cotitură în privința relațiilor Bucureștiului cu guvernul de la Viena, cât și un moment de evaluare a propriilor strategii privind vetoul Austriei fata de aderarea țării noastre la spațiul Schengen.

 

Imagine cu primele proiecții ale rezultatului alegerilor generale din Austria.

România până acum, de la celebrul veto al Austriei și Olandei pe Schengen, a tot argumentat că singurul motiv pentru care a intervenit acest veto este că Austria se afla în campanie electorală pentru diverse alegeri, fie ele regionale, locale sau naționale. Dar Austria este o țară federală, ei au tot timpul, sau aproape tot timpul, alegeri, deci strategia și argumentele României fie s-au bazat pe o profundă neînțelegere a sistemului politic austriac, fie ăsta a fost mijlocul pentru a-și acoperi nereușitele. Dacă nici după aceste alegeri, indiferent de rezultat, România nu reușește să intre în Schengen pe fondul unui veto al Austriei, înseamnă că România a pierdut doi ani degeaba și deși am tot auzit că se așteaptă până după alegeri, guvernanții nu pare să se fi pregătiți cu adevărat pentru toate posibilele variante de coaliții de la Viena”, a indicat analistul Tudor Dan Ancuța.

El mai spune că în politica europeană nu se va schimba mare lucru după aceste alegeri, decât dacă ajung extremiștii de la FPO la guvernare și vor da și cancelarul. „Altfel, cel mai probabil pe diverse subiecte unde extremiștii vor avea un cuvânt de spus vor exista diverse blocaje, dar și acestea numai în cazul în care acele domenii se reglementează cu unanimitate”, consideră Tudor Dan Ancuța.

Întrebat și dacă Rusia o să aibă o mai mare influență în UE după aceste alegeri, Tudor Dan Ancuța precizează că influența regimului de la Moscova va crește doar dacă Kickl, sau altcineva de la FPÖ reușește să devină cancelar. „Desigur, o Austrie unde guvernul are în componență FPÖ este din punct de vedere politic instabilă, dar per total Rusia nu capătă disproporționat mai multă influență decât în trecut. Vorbim oricum de o țară unde Rusia a avut legături prea “strânse” cu toate partidele mari”, a explicat Tudor Dan Ancuța. 

Tudor Dan Ancuța este jurist, absolvind studiile juridice de la Freie Universität Berlin. A fost unul din cei doi bursieri IPS români ai Bundestagului în anul 2022, urmând în prezent un Master în studii est-europene, cu specializarea „științe politice” în cadrul aceleiași universități.

Acesta a admis într-o analiză separată, postată pe pagina sa de Facebook, că există 4 punct importante de luat în calcul în acest moment după închiderea urnelor și aflarea primelor rezultate:

1. Va exista o majoritate ÖVP-SPÖ?

Dacă numerele rămân așa, o coaliție între cele două partide tradiționale ar fi posibilă. Cu actualele conduceri însă nu se va putea forma această coaliție, va fi nevoie ca cel puțin în unul din cele două partide să existe o schimbare de cadre.

2. Cât de categorică e victoria celor de pe locul 1?

FPÖ câștigă alegerile, iar victoria este destul de categorică. Asta nu înseamnă însă că automat FPÖ va da următorul cancelar. Președintele federal are dreptul de a nominaliza un cancelar, iar van der Bellen este foarte posibil să nu îl nominalizeze pe Kickl.

3. Ce urmează în SPÖ?

Este cel mai prost scor al SPÖ din istoria partidului, deci vor exista cu siguranță urmări. Babler își va pierde cel mai probabil poziția, dar întrebarea rămâne dacă în locul lui vine un social democrat clasic cum au mai avut în trecut, un alt om de stânga precum Babler sau un „pragmatic” hardliner precum Doskozil.

4. În cazul unei alianțe între FPÖ și ÖVP, cine va da cancelarul?

În trecut au mai existat în acest format de coaliție cancelar de la ÖVP, deși FPÖ era partidul mai puternic. Rezultatul final nu îl vom afla în seara asta, pentru că Austria permite numărarea voturilor prin corespondență care sunt datate înaintea zilei alegerilor și dacă au ajuns în săptâmâna de după alegeri, dar schimbări majore nu vor fi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Păi e clar că bine nu e, dar ăsta e trendul actual în statele membre ale UE, iar UE culege ce a semănat, fiindcă e clar că ascensiunea extremei drepte la un nivel fără precedent este rezultatul Wirtschaftskrieg-ului despre care vorbește Sahra Wagenknecht din Germania, respectiv războiul economic al sancțiunilor zise "antiruse", dar de fapt antieuropene, impuse de păpușarii imperialiști de la washington și aplicate de marionetele lor din UE. Sancțiunike au generat scumpiri în lanț la toate produsele și serviciile și au avut drept consecință destabilizarea economică a statelor membre ale UE prin restrângerea activității până la intrarea în insolvență a firmelor, dezindustrializarea țărilor și pauperizarea popoarelor prin scăderea pretutindeni în UE a nivelului de trai din cauza scumpirilor și a desființării/instabilității locurilor de muncă.

    Că în prim-plan este ridicată problema migrației la un nivel fără precedent, este evident că și asta are legătură clar și categoric tot cu războiul ukrofascisto-imperialisto-amerloc: migrație islamică necontrolată a tot existat și înainte, creând - pe bună dreptate - nemulțumiri în rândul popoarelor UE, însa bomboana pe colivă și picătura care a umplut paharul o reprezintă valurile uriașe de refugiați din Ucraina, care peste tot sunt primiți imediat și care au privilegii față de alți migranți, ceea ce îi și face să plece din țara lor, care nu e toată în război, destinația nr. 1 fiind Germania și alte țări europene normale, inclusiv Austria, unde atât salariile (pentru puținii ukri interesați să lucreze), cât și ajutoarele sociale sunt de câteva ori mai mari decât în România și alte țări sărace de la periferia UE.

    În plus, din păcate, nimeni și nimic nu poate schimba degrabă realitatea geografică, respectiv faptul că România se învecinează cu Ucraina, care, pe lângă că nu este stat membru al UE, este o țară foarte coruptă care, conform fostului vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar european pentru extindere, prof. dr. Günter Verheugen, nu îndeplinește absolut niciuna dintre condițiile de aderare la UE și, colac peste pupăză, acum este și în război.

    Nimeni nu dorește ca UE și în special Schengen să aibă graniță directă cu Ucraina, iar acesta este unul dintre motivele de respingere a aderării României la Schengen.

    OK, graniță directă cu Ucraina au și alte țări, respectiv Polonia și Ungaria, dar ele au apucat deja să fie primite în Schengen până să existe problema cu Ucraina și acum e clar că nimeni nu le mai dă afară din Schengen, în timp ce României, care a pierdut căruța și nu a fost primită în Schengen deodată cu Ungaria și Polonia, acum i se pot pune și i s-au și pus bețe în roate în ce privește aderarea la spațiul Schengen.
    • Like 0
  • andrei andrei check icon
    am avut ceva frumos in europa pana prin 2015 cand extremistii de stanga au avut nevoie sa importe milioane de imigranti ilegali care nu se adapteaza si presa trebuie sa ascunda toate crimele lor. nu am vazut la niciun canal sau pe niciun site stirea cu sirianul care avea steagul palestinei si a atacat cu maceta 40 de oameni in germania, inclusiv 8 copii. de ce?

    pai normal ca lumea din vest s-a saturat de asta si acum voteaza cu oricine doar sa scape de extremistii de stanga care refuza sa admita ca au facut o gafa uriasa.

    si asa aveam ceva frumos, dar o extrema cheama alta extrema...
    • Like 3
    • @ andrei
      RazvanP check icon
      De fapt mizeria a început să iasă de sub covor de prin 2009-2010,când crucificau Grecia ca să iasă băncile germane pe profit, de atunci s-a văzut câtă "uniune" e în UE. Importul de ahmezi explodaci a fost gândit tot în folosul Germaniei, sperau la mână de lucru ieftină, au făcut "ceva" bici așteptându-se să și pocnească, visau la Gastarbeiterii turci din anii '70 dar s-au trezit doar cu leneși în căutarea ajutoarelor sociale. Și în loc să-și recunoască greșeala și să închidă robinetul tot insistă de aproape un deceniu că "au dreptate"!
      Mediterana se poate închide și mâine, DACĂ SE VREA.
      Doar că asta ar însemna să-și recunoască prostia.
      Idem, cu idioțeniile verzi, au pus pe butuci toată industria europeană, au sărăcit toată populația cu măsuri absurde și irealizabile și în loc să facă un 180 insistă cu aceleași prostii.
      Fix definiția nebuniei!
      • Like 1
  • Mihai check icon
    Este de așteptat ca extremiștii să impună tot felul de blocaje pentru a face pe plac stăpânilor lor de la Moscova așa că mai așteptăm. Oricum va trece ceva timp iar guvernul nu se va forma prea curând astfel că alegerile noastre să nu fie influențate de asta. Nu de alta dar s-ar putea să avem și noi un scor mai bun pentru cei care promit că vor da lecții austriecilor.
    • Like 2
    • @ Mihai
      RazvanP check icon
      Problema e că NU AVEM politicieni care SĂ SE ȘI ȚINĂ de o astfel de "promisiune"...
      Circarii "iecstremiști" n-au reușit decât să ducă în derizoriu ideea de naționalism și de protejare a intereselor României.
      Evident, "doar o coincidență nefericită, desigur"!
      • Like 1


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult