Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Veste proastă pentru români: extrema dreaptă câștigă alegerile din Austria

Imagine cu liderul extremei drepte din Austria. Foto: Profimedia Images

Foto: Profimedia Images

Extrema dreaptă a câștigat alegerile generale din Austria, arată primele proiecții după închiderea urnelor, postate pe X de jurnalistul Liam Hoare, specializat în politica europeană. Aceste rezultate au fost confirmate și de The Guardian

Victoria Partidului Libertății (FPÖ) transmite o undă de șoc în toată Europa și poate să consolideze în următoarele luni blocul populist de țări din Europa Centrală, favorabil Rusiei, care se întinde de la granița Ucrainei cu Slovacia și Ungaria până la granița Austriei cu Elveția, facilitându-i lui Vladimir Putin mult mai mult spațiu ca să semene nemulțumiri în inima UE. Partidul conservator al cancelarului Karl Nehammer (ÖVP) s-a clasat pe locul doi, iar previziunile experților politici austrieci și europeni indică faptul că acest partid ar urma să păstreze funcția de cancelar și în viitorul guvern.

Nehammer negociatorul

O victorie a FPÖ, partid fondat în anii ‘50 de foști ofițeri SS și catalogat drept neofascist, ar putea ține totuși formațiunea politică condusă de Herbert Kickl în afara guvernului dacă nu negociază și nu acceptă termenii lui Nehammer pentru a se coaliza.  

Partidul actualului cancelar austriac ar putea să-și unească forțele cu social-democrații și liberalii, formând o coaliție de guvernare tripartită care ar izola în opoziție extremă dreaptă. 

Cancelarul Karl Nehammer. Foto: Profimedia Images

Politica austriacă e la fel de complicată ca în România și nu întotdeauna partidul care câștigă alegerile obține și un bilet spre a ajunge la putere. Președintele Austriei invită de obicei câștigătorul să discute cu alte partide în vederea formării unei coaliții de guvernare. Cu toate acestea, președintele Alexander Van der Bellen, un fost lider al Verzilor, și-a exprimat rezervele față de FPÖ și în special față de liderul său Herbert Kickl, menționând că constituția nu îl obligă să-l invite pe câștigător să formeze guvernul.

Având în vedere rezultatele scrutinului general de duminică, există un număr limitat de căi către o majoritate parlamentară, indică o analiză Reuters, în care se amintește și de alegerile din 1999, în urma cărora social-democrații (SPO) s-au clasat pe primul loc în alegeri, cu FPO și OVP pe locurile doi și trei. În cele din urmă, s-a format o coaliție condusă de OVP cu FPO. Partidul lui Karl Nehammer a devenit atunci primul din Europa de Vest care a intrat într-o coaliție cu extrema dreaptă, încălcând un tabu care i-a determinat pe partenerii din UE să impună „sancțiuni diplomatice” bilaterale Vienei.  

Dacă ÖVP ajunge la egalitate cu extrema dreaptă (PFO), o coaliție între cele două forțe politice nu este exclusă, așa cum s-a mai întâmplat în 2000 și 2017. 

Dar istoria spune că nu a existat niciodată lapte și miere între FPO și OVP. De ce? Pentru că FPO nu a fost niciodată mai mult decât un partener junior în coalițiile cu OVP, iar asta a generat frustrare pentru liderii extremei drepte austriece, după cum indică Politico Europe

Ultima alianță a celor două partide a durat mai puțin de doi ani, din 2017 până în 2019, și s-a prăbușit în urma unui scandal și a unui conflict deschis. Heinz-Christian Strache, atunci vicecancelar și lider al FPÖ, a demisionat în urma publicării în presa de la Viena a unui clip video înregistrat în secret, în care părea să ofere favoruri unui presupus investitor rus.

Cele două partidele se suprapun în materie de politică, în special în ceea ce privește înăsprirea normelor privind imigrația și reducerile fiscale, însă cancelarul Karl Nehammer, care conduce în prezent o coaliție cu Verzii, afirmă că el și partidul său nu vor lua parte la un guvern în care să se afle Kickl. Totuși, presa europeană scrie că în timp ce social-democrații, Verzii și liberalii de la Neos au transmis că nu vor intra într-o coaliție cu FPÖ, ÖVP și-a păstrat această opțiune deschisă.

În cadrul recentelor scrutine regionale, ÖVP a adoptat o poziție dură față de FPÖ, mai scrie Politico, care precizează și că această abordare s-a înmuiat imediat după ziua alegerilor, urmărindu-se apoi coalizarea cu acest partid. În cele din urmă, extrema dreaptă este mai apropiată de ÖVP în ceea ce privește politica, spun observatorii europeni, În plus, o coaliție cu doar două partide este mai ușor de gestionat pentru ÖVP.

Alegerile din Austria nu aduc vești bune pentru România 

Pentru România, pentru Ucraina și pentru UE, succesul FPÖ în alegeri nu reprezintă deloc un semn bun, fie că rămâne în opoziție sau ajunge la guvernare. Formțiunea de extremă dreaptă FPÖ s-a pronunțat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen, iar cnsolidarea poziției sale politice reduce șansele ca Austria să permită aderarea României și Bulgariei în spațiul de liberă circulație Schengen și cu granițele terestre.

Politico atrage atenția că în ciuda dimensiunii sale modeste de numai 9 milioane de locuitori, Austria joacă un rol important în Europa în ceea ce privește comerțul și migrația, iar poziția ostilă a FPÖ față de Bruxelles (având în vedere că conducerea sa cochetează cu ideea unui exit din UE în stil austriac) va duce cu siguranță la mai multe tensiuni între Uniunea Europeană și guvernul de la Viena.

FPÖ s-a remarcat ca fiind un partid eurosceptic, iar liderul său a încheiat o alianță cu Viktor Orban. Așa că un succes al său în alegerile de duminică, precizează o analiză HotNews, ar consolida masiv axa anti-UE la nivel european și ar putea determina și alte forțe critice la adresa UE să ia avânt și să se alăture acestei axe.

HotNews mai scrie că, cel puțin la prima vedere, calculele pentru un viitor guvern nu sună bine pentru România, guvernul de la București așteaptând ca Austria să își ridice veto-ul ce împiedică aderarea țării noastre la Schengen și cu granițele terestre.

Veto-ul Austriei pentru accesul României și Bulgariei în spațiul Schengen a avut loc cu mult înainte de începerea campaniei electorale. Dar este încă o parte implicită a programului privind securitatea al partidului cancelarului conservator ÖVP – chiar dacă există unele voci critice în cadrul partidului”, a explicat pentru HotNews jurnalistul Michael Völker, de la publicația austriacă Der Standard. 

Acesta a mai transmis că „FPÖ este, de asemenea, pro-veto”, iar dacă „ÖVP și FPÖ formează o coaliție după alegeri, accesul României și Bulgariei va fi mai puțin probabil decât în cazul unei alte coaliții, de exemplu între ÖVP, SPÖ și Neos/Partidul Verde”. 

Visul României și al Bulgariei este o coaliție pro-europeană la Viena

Alegerile sunt urmărite cu atenție în România, care în primăvară a aderat la spațiul european fără frontiere interne cu granițele aeriene și marine.

Miercuri, eurodeputatul PSD Victor Negrescu, vicepreşedinte al Parlamentului European, a declarat într-un interviu pentru Agerpres că „în funcţie de rezultatul alegerilor din Austria vom şti în ce măsură România are şanse pentru a avea în acest an o decizie privind intrarea în Schengen şi cu frontierele terestre”. Acesta și-a exprimat dorința ca Austria să se creeze „o coaliţie pro-europeană care să-şi asume acest obiectiv”. De asemenea, la începutul lunii septembrie, ministra de Externe a României, Luminița Odobescu, a sugerat la rândul ei că rezultatul alegerilor din Austria este așteptat cu nerăbdare. Aceasta a spus într-o emisiune la Digi24 că obiectivul României de aderare deplină la Schengen ține de „o decizie de natură politică aşteptată din partea unui singur stat membru UE şi ea depinde de rezultatul alegerilor din ţara respectivă”. 

Într-o analiză pentru presa bulgară, Vesela Cerneva, director adjunct al Consiliului European pentru Politică Externă, spune că va fi foarte important dacă Austria va reuși să formeze un guvern pro-european. Potrivit acesteia, pozițiile europene ale țării pe teme majore se pot schimba radical după alegeri, iar acest lucru aduce incertitudine și instabilitate.

În ceea ce privește FPÖ, Cerneva spune că partidul face apel la cei nemulțumiți și deziluzionați, alimentează temeri și profită de pe urma acestora. În ultimii ani, FPÖ a fost întotdeauna subestimat în sondaje pentru că oamenii nu recunosc că votează pentru FPÖ. Astăzi, această rușine nu mai există, simpatizanții FPÖ își arată deschis sprijinul pentru partid și demonstrează astfel împotriva sistemului politic pe care îl resping, relatează G4Media. 

Va ridica oare Austria „veto-ul” pentru Schengen? - e întrebarea cea mai importantă care vine de la București și Sofia.  Așteptările României și Bulgariei sunt ca după alegerile din Austria să existe ocazia unui vot pozitiv. Pe 10 octombrie, comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, și ministrul de interne al Ungariei, care asigură și președinția rotativă a UE, vor propune Consiliului Uniunii Europene desființarea controalelor la frontierele terestre.

Potrivit unor surse diplomatice citate de publicația bulgară Mediapool, dacă ÖVP și FPÖ formează o coaliție după alegeri, accesul Bulgariei și României la Schengen va fi mai puțin probabil decât cu o altă coaliție, de exemplu între ÖVP, SPÖ și NEOS/Verzi.

Migrația

Ca și alte partide de extremă dreaptă din Europa, cea mai puternică temă a FPÖ este imigrația și cum să o oprim sau cel puțin să o reducem. Acesta este un subiect emoțional foarte puternic și face apel la temerile și furia cetățenilor Austriei.

ÖVP, pe de altă parte, este perceput ca un partid centrist, dar, condus de succesul FPÖ, se concentrează foarte mult pe problemele migrației și azilului și încearcă să impună un curs foarte restrictiv. Tonul ÖVP nu este la fel de dur ca cel al FPÖ, dar cursul său este din ce în ce mai orientat spre cerințele formulate de FPÖ, indică G4Media. Este vorba despre limitarea imigrației și, de asemenea, despre modul în care țara poate accepta mai puține cereri de azil sau deloc în viitor.

Relația extremei dreapte cu Rusia și salvarea Austriei 

În ceea ce privește sprijinul pentru războiul de rezistență dus de ucraineni împotriva invadatorilor ruși, FPÖ s-a pronunțat în mod repetat împotriva susținerii Kievului și pentru ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei de către UE. Jurnaliștii austrieci de la cotidianul Der Standard, citați de HotNews, cred că în cazul în care partidul de extremă dreaptă va face parte din următorul guvern, este de așteptat o schimbare în politica externă de la Viena și o atenuare a solidarității față de Ucraina.

Costurile de trai mai ridicate și imigrația au fost principalele probleme ale alegătorilor, mai punctează HotNews, care spune și că securitatea a devenit tot mai importantă pentru alegătorii austrieci după ce poliția a dejucat luna trecută un complot terorist care viza un concert al lui Taylor Swift din Viena, în care trei dintre suspecți sunt fii adolescenți ai unor familii de imigranți.

Singurul lucru care se poate spune cu certitudine despre forma viitoarei coaliții austriece este că ÖVP, care a fost la guvernare fără întrerupere din 1987, este aproape sigur că va avea un loc la masă și în viitorul guvern. În ceea ce privește relațiile cu Herbert Kickl, ÖVP, chiar și în calitate de partid care a ocupat locul doi în alegeri, se va putea baza pe președintele Alexander Van der Bellen,pentru a interveni în formarea coaliției de guvernare, mai precizează Politico Europe

Van der Bellen are o aversiune viscerală față de FPÖ și mai mult ca sigur nu va dori ca moștenirea sa să fie pătată prin permiterea venirii la putere a unui ideolog de extremă dreapta. Așa că pentru a justifica respingerea lui Kickl, în caz că se va ajunge vreodată atât de departe, președintele Austriei, un european convins, va invoca cu siguranță locul țării sale în UE ca pe un bun superior în opinia sa, despre care a susținut că este pus în pericol de extrema dreaptă. Cu alte cuvinte, notează Politico, ar putea depinde de UE să salveze Austria de ea însăși.

Președintele Austriei. Foto: Profimedia Images

Actuala coaliție de guvernare a ÖVP și a Partidului Verzilor are un curs foarte clar. Aceasta condamnă agresiunea Rusiei și susține sancțiunile impuse de Uniunea Europeană. Cu toate acestea, guvernul insistă pentru neutralitate.

Pe de altă parte, FPÖ susține Rusia și spune că este în căutarea unei soluții la război și se concentrează pe negocierile cu Moscova.

ÖVP a demonstrat până acum o poziție clară de solidaritate cu Ucraina, în timp ce poziția lui Neos este poate cea mai clară în opoziția cu Rusia. Partidul Social Democrat din Austria (SPÖ) se simte în mod tradițional legat de Rusia. Cu toate acestea, liderul partidului, Andreas Babler, încearcă să se poziționeze clar pentru respingerea războiului agresiv. Potrivit acestuia, poziția Austriei ca țară neutră poate servi drept mediator pentru o soluție pașnică.

Campania electorală a fost întreruptă de inundațiile care au lovit Austria cu două săptămâni înainte de alegeri. Toate celelalte probleme au trecut în plan secundar, dar anterior subiecte precum migrația și azilul dominau dezbaterea politică. Inflația este încă o problemă care găsește adepți. În rest, sănătatea și problemele sociale sunt în centrul dezbaterii politice, a mai precizat publicația bulgară Mediapool.

De unde vin voturile FPÖ

O analiză Financial Times indică faptul că atunci când Kickl a preluat conducerea partidului, în 2021, oamenii se îndoiau că acesta va atrage alegători din afara bazei sale dure. Sondajele au spus altceva. La doar o aruncătură de băț de catedrala Stephansdom din Viena, extrema dreaptă austriacă și-a amplasat panourile de campanie cu un verset religios lângă portretul uriaș al liderului lor, Herbert Kickl: „Facă-se voia Ta”.

Este o profesie de umilință democratică de inspirație biblică, insistă Partidul Libertății (FPÖ) al lui Kickl. Dar Kickl este un critic puternic al Bisericii Catolice, iar adversarii săi detectează rezonanțe mai sinistre: „Vie împărăția Ta”, versetul precedent al rugăciunii Domnului se traduce prin: dein Reich komme. Astfel de ambiguități, care evocă, și uneori împrumută în mod deschis, limbajul trecutului nazist întunecat al Austriei, au fost un semn distinctiv al campaniei electorale a FPÖ din această vară, mai notează Financial Times, care ține să precizeze că Kickl se autointitulează și Volkskanzler sau cancelarul poporului, o expresie folosită în trecut și de Adolf Hitler.

În 2023, Austria avea al cincilea cel mai mare produs intern brut pe cap de locuitor din UE și al nouălea cel mai mic scor al indicelui Gini, o măsură a inegalității veniturilor. În ciuda unei ușoare recesiuni anul trecut și a inflației persistente, economia austriacă este robustă și în creștere, sistemul său de protecție socială este unul dintre cele mai bine dotate din lume, iar rata șomajului atinge minime istorice.

Herbert Kickl. Foto: Profimedia Images

Analiștii observă că revenirea FPÖ pare să contrazică ideea că populismul este un vot de protest sau un produs al lipsei de drepturi economice. Concret, Kickl pare să fi mobilizat sprijin datorită unui set mai profund de neliniști și nemulțumiri sociale pentru care sociologii nu au o explicație completă, deși aceștia cred că a fost alimentat de schimbările tehnologice și sociale rapide din ultimii ani, care au destabilizat sentimentul de identitate al multor oameni.

Opoziția față de imigrația ilegală (care a atins cel mai ridicat nivel din istorie în Austria în 2022) rămâne în centrul atracției FPÖ, dar nu mai este subiectul atotcuprinzător care a fost odată pentru partid. Aceasta este menționată pentru prima dată la pagina 17 a manifestului să electoral, observă Financial Times.

Un subiect instrumentalizat cu un succes aparent, spre surprinderea analiștilor politici, a fost pandemia Covid-19. Teoriile conspirației cu privire la răspândirea virusului, criticile la adresa vaccinării obligatorii și presupusa utilizare autoritară de către guverne a măsurilor de prevenție au ocupat un loc important în campania FPÖ. Pandemia a fost, de asemenea, primul subiect abordat de Kickl în recenta sa dezbatere televizată cu actualul cancelar, Karl Nehammer. „Nu uita niciodată ce s-a întâmplat”, declară politicienii FPÖ, invitându-i pe austrieci să-și amintească trauma din anii pandemiei.

Ceea ce părea a fi o „sinucidere electorală” pentru mulți membri ai curentului politic majoritar, indică experții citați de Financial Times, s-a dovedit a fi de fapt o bază pentru construirea sprijinului în rândul unui electorat cu totul nou din întregul spectru politic. Printre aceștia s-au numărat în primul rând tinerii. La alegerile regionale din iunie, FPÖ a fost cea mai populară formațiune politică în rândul tinerilor între 18 și 29 de ani.

Kickl a amenințat, de asemenea, că războiul din Ucraina îi va atrage pe austrieci într-un conflict împotriva voinței lor. Mai mult, acesta susține că „comunismul climatic” le răpește oamenilor din zonele rurale posibilitatea de a cumpăra mașini la prețuri accesibile, în timp ce cultura „woke” îngrădește libertatea de a glumi între prieteni la bere.

Născut în sudul Austriei, într-o familie din clasa muncitoare, Kickl a fost toată viața un outsider într-o țară în care succesul politic se clădește de obicei pe relații de familie și prin înțelegeri pe ascuns. Chiar și în cadrul partidului său, Kickl nu s-a integrat niciodată cu ușurință în niciuna dintre aripile ideologice principale ale acestuia și în rețelele de cluburi și frății asociate acestora: libertarienii și naționaliștii germani, mai scrie Financial Times.

Abandonând studiile de jurnalism și filosofie, ascensiunea lui Kickl în rândurile FPÖ a fost propulsată de talentul său pentru comunicarea politică. A devenit redactor de discursuri al celui mai de succes lider al FPÖ, Jörg Haider, care a murit într-un accident de mașină în 2008.

Doar odată cu căderea succesorului lui Haider, Heinz-Christian Strache, care a fost prins într-un scandal de corupție cunoscut sub numele de „Ibizagate” în 2019, Kickl a intrat în centrul scenei politice.

O lecție cheie pe care a învățat-o din eșecul lui Strache a fost să nu se bazeze pe presa consacrată din Austria. Când Strache era la conducere, obiectivul era să câștige sprijinul celui mai mare tabloid din țară, Kronen Zeitung. Sub conducerea lui Kickl, FPÖ a ignorat acest ziar și și-a construit rapid o prezență importantă în social media, inclusiv pe YouTube și Facebook.

Totuși, pentru unii observatori, renașterea FPÖ se datorează atât problemelor structurale persistente din politica electorală austriacă, cât și conducerii lui Kickl. Succesul său poate fi interpretat cel mai direct ca un eșec al partidelor principale. Partidul Popular conservator a fost împotmolit în scandaluri de corupție de la plecarea fostului cancelar Sebastian Kurz, în timp ce social-democrații au ales un lider de stânga care nu este iubit de colegii de partid mai moderați și este nepopular în rândul alegătorilor.

Indiferent de rezultatul din această seară, ÖVP al cancelarului Karl Nehammer pare gata să păstreze puterea, fie într-o alianță cu extrema dreaptă, fie într-o coaliție greoaie, fără precedent, cu partide centriste mai mici.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • RazvanP check icon
    România are cheia accederii în Schengen în propria mână, doar că nu vrea s-o folosească. "Decapitarea" economică a jegustriei ar dura cinci minute!
    Dar cine să aibă sânge în instalație s-o aplice...
    • Like 0


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult