Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

La Constanța se mântuiesc doar creștinii ortodocși?

ÎPS Teodosie la Constanța

ÎPS Teodosie a declarat joi, într-o emisiune a radioului Arhiepiscopiei Tomisului, că „e mare păcat” să mergi la slujbă la o biserică catolică (Foto: Daniel Stoenciu/ Inquam Photos)

Am câteva precizări de făcut, care sper să ajungă până la Constanța.

În primul rând, Dumnezeul creștin e unul drept și, de aceea, tradiția creștină afirmă că fiecare om se naște în locul, timpul, familia și religia potrivită pentru a se mântui. Și indiferent de religia în care se nasc, oamenii care respectă preceptele credinței lor se vor mântui.

În al doilea rând, prea mulți preoți și teologi au promovat o imagine falsă asupra raiului și iadului. Cele două locuri nu sunt niște locuri fizice, unde fie vedem câmpii verzi interminabile, fie oameni în cazane care sunt fierți în smoală de către draci. 

Tradiția creștină pune accentul pe comuniunea cu Dumnezeu. Viața limitată pe care o avem aici pe pământ reprezintă încercarea omului de a „se conecta” cu Dumnezeu. Pe scurt: dacă momentul morții ne prinde în comuniune cu Dumnezeu, păstrăm această comuniune și în lumea cealaltă pentru veșnicie. Raiul fiind de fapt comuniunea cu Dumnezeu și toți cei dragi.

Totodată, Dumnezeu ne iubește atât de mult, încât ne-a oferit o libertate totală, inclusiv de a-L refuza pe El. Iar dacă momentul morții ne prinde în această stare de refuz, ea o să continue și când părăsim această lume și o să rămână cu noi veșnic. Adică singurătatea pentru totdeauna, o izolare, nu la domiciliu, ci în sine, fără alți oameni, fără nimic. Iar la această comuniune au acces toți oamenii, indiferent de religie, această este explicația dată de sfinți raiului, iadului și modului în care putem să avem acces la ele.

Dostoievski, în Frații Karamazov, a reușit să explice prin povestea Marelui Inchizitor ce se întâmplă cu un ierarh atunci când ajunge să-i pese mai mult de instituție decât de Dumnezeu. Ierarhul se întâlnește cu Hristos, Îl recunoaște și Îi spune în față că nu mai are nevoie de El, se arată supărat că a venit, așa cum au făcut și fariseii din Noul Testament. Când ajungi să pui afișe cu „nu aveți voie să aprindeți lumânări cumpărate din altă parte în Biserică” sau să le zici oamenilor că nu au voie să se roage în alte biserici creștine, mai mult ca sigur ai ajuns să pui instituția din care faci parte mai presus de Zeul pe care-L slujești. Pentru că „Iubește-ți aproapele” nu se referă la 281 de milioane de persoane din estul Europei, ci la toți oamenii. 

Partea cea mai proastă e că tot apar derapaje, fie cu anchete DNA, fie cu nerespectarea regulilor asupra cărora a convenit un întreg sinod să se supună, fie filmulețe în care e clar că cere mită și acum mai apar și aceste îndemnuri la ură. Iar tot ce vedem noi că face conducerea sunt niște simple mustrări prin presă. Câte prostii trebuie să mai facă acest ierarh până când o să vedem măsuri ceva mai drastice luate, care să facă dreptate celor care au înțeles ce se întâmplă cu acest personaj dubios?  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • DAN POPESCU pe undeva ii tragi cu atrocitatile comise de biserica catolica. A "distrus" civilizatia Americii de Sud, a mayasilor intr-un cuvant. E advarat, a distrus-o si a jefuit-o, pentru papa si habotnica dinastie spaniola. Dar ti-ai imaginat vre0 clipa cum ar fi aratat lumea cu aceasta civilizatie existand! Niste salbatici care, la indemnul tot al unui fel de popi, jertfeau, in numele multimii de zei a lor, animale nevinovate. Si hai sa trecem peste bietele dobitoace, dar jertfeau vieti ale oamenilor, dupa bunul plac al "zeilor" care, ai dracu, nu se imbunau prea repede. Ce te-ai fi facut daca, in numele libertatii de opinie, de credinta, la mare pret azi, ai fi fost, in prezent, contemporan cu asemenea "cultura", cu asemenea specimene ale oamenilor? Critici catolicismul! Dar catolicismul a incercat sa civilizeze sementiile barbare care, atunci ca si acum, misuna la granitele lumii civilizate incercand, in numele religiilor lor, interpretate dupa bunul plac al conducatorilor lor, ca sa vezi! tot religiosi, sa-si impuna perceptele lor. In lumea catolica, cu tot cu inchizitie si alte tiranii au fost primele universitati. E drept, aveau acces doar cei de sange nobil si cu bani, dar existau. Si de acolo mai scapau si la urechile care doreau sa auda invataminte. Si nu numai religoase. In vreme ce ortodoxia constriua bordeie pentru slugile pamanturilor lor, ceilalti onstruiau palate, domuri, catedrale, universitati la care si azi dam fuga ca sa ne minunam. Ai sa-mi spui ca peste noi veneau tatarii, turcii. Viena a fost pasalac turcesc, armatele pradatorilor huni s-au oprit la portile Romei, coplesiti de ceea ce vedeau, de persoana papei. Apusul catolic a fost unit, puternic. Aici orice bastard sau venetic dadea fuga, ca si azi, la Inalta Poarta cu jalba si tradarea in schimbul tronului, indatorand fara mila n{e}orodul. Asa am fost, asa am ramas. Doar buni de gura si spurcati, ca tine Sa-ti fie rusine! Te mai si legitimezi ca mare activist pe taramul mass media. Numele imi suna cunoscut, dar activitatea nu. Inseamna ca nu te-ai facut remarcat prin nimic. Acum te faci remarcat prin spoiala si mitocanie. Dispari!
    • Like 0
  • Daca ai avea un minim de pregatire teologica te-ai mira si tu de prostiiile pe care le scrii aici si care nici macar nu merita comentate.
    • Like 0
  • Domnule Filip Stoler (pseudonim Dan Popescu) nu știu ce traume aveți, ce s-a întâmplat în viața dvs. atât de grav încât v-a umplut de ură dar îmi pare pare. Vă iert pentru toate jignirile aduse dar dacă aveți oameni în viața dvs. care vă vorbesc despre creștinism și jignesc, înjură sau manifestă ură încercați să vă distanțați de ei, ca să nu vă încurajeze starea plină de ură pe care o aveți acum. Printre puținele lucruri de care sunt sigur se află și faptul că aproprierea de Dumnezeu presupune o liniște interioară și o împăcare cu propria persoană și cu cei din jur. Sper să vă găsiți liniștea și să fiți fericit!
    • Like 0
  • De fapt ,pe aici era vorba despre ,celebrul personaj negativ de la Constanta, care-si permite orice si oricand vrea ,muschii lui ,,Sa oblige pe ortodoxi ,sa mearga ,sa se roage si sa finanteteze doar bisericile ortodoxe , sa schimbe ziua de Paste , cand vrea el etc,, Numai sa intoarca ,lumea pe dos ,mai urmeaza, Intrebare ,de bun simt ??
    ---Cand , superiorii acestui individ , vor lua masurile administrative ,care-i se cuvin ??
    --Caci ,asa , lasat in ,l,ibertate , poate face mult rau societatii !!
    -- Degeaba a incercat sa le demonstreze ,celor de la APIA , ca pe camp , este vita de vie si nu buruieni ,ca nu a reusit, ! Este ca si cum as ,spune ,ca afara - i noapte, dar de fapt este ziua ,ca vede toata lumea !!
    • Like 2
  • Nu mă pricep la proorociri. Așa că nu vă pot spune numerele la loto pe săptămâna viitoare.

    Dar cu această postare de ieri am nimerit-o:

    “De-aici încolo, rahatul fiind zgândărit, mă aștept să apară comentatori care să spună:

    “Și eu mă pricep la dogmatică și la istoria creștinismului!

    Și eu îmi aduc scăunelul să mă urc pe el și să țin cuvântări despre aceste lucruri!

    Și eu știu să explic de ce trebuie să fim într-un talmeș balmeș de credințe și într-o iubire băloasă fără conținut!”

    Pentru că lucrul la care se pricep românii cel mai bine în ziua de astăzi este să trăncănească despre lucruri despre care habar n-au.

    Nu contează că sunt rănite suflete în acest demers al lor, nu contează că sunt distruse vieți.

    Trăncăneala este tot ceea ce contează pentru ei.”
    • Like 0
    • @ Dan Popescu
      Parerist check icon
      Aici,cu zgandaritul rahatului si cu trancaneala interminabila ai nimerit-o si tu.
      Jumatate din comentarii sunt ale tale. Fara nicio legatura...
      • Like 6
  • @ Părerist

    Ce socoteală ți-ai făcut tu...

    “Plm... am fost de vreo câteva ori la niște cununii unde zicea dopa doamne miluiește pentru că a trebuit să dau darul la nuntă, am mai fost și la vreo două botezuri și a ieșit cu paranghelie mare la sfârșit și într-o noapte ne-am îmbătat pulbere ducându-ne la înviere.
    Drept urmare toate aceste fapte mă califică a fi ortodox și cunoscător al dogmei. Așa că ia să îl iau eu la mișto pe tipul ăsta aici la comentariile de la Republica”.

    Păi oricum este plină țara de afon în toate domeniile care de-abia așteaptă să-și dea cu părerea pe site-uri.

    Simplu: îți dai un pseudonim și poti să tragi câte bășini vrei în acest lift.

    Împuțindu-i pe toți din lift.

    Lipsa ta de respect este față de cititori nu față de mine cretinule.
    • Like 1
  • @ Părerist

    Știi, nu mă preocupă a fi cuvios în limbaj aici la comentarii.

    Dar am o precauție pentru faptul că dacă îmi dau drumul la limbaj s-ar putea să primesc block la comentarii din partea platformei.

    Pentru că altfel nu meriți să vorbesc cu tine decât așa cum vorbesc băieții din Rahova când vor să-l trimită pe unul la plimbare.

    Adică să te mai duci și tu la
    Partidul Local Muncitoresc.
    PLM.

    Recunoaște că am vorbit civilizat.
    • Like 0
    • @ Dan Popescu
      Parerist check icon
      Vezi sa nu-ți iei block la poarta raiului, pentru păcatul trufiei. Doar zic. Ar fi și păcat, după atâta înțelepciune și virtute sa ți-o furi Doamne Iartă-mă, ca prostul.
      • Like 5
  • @ Părerist

    Cu adevărat ți-ai dat porecla corectă de părerist.

    Pentru că discuți la nivel de fușereală lucruri care sunt fundamentale.

    Așa că mai degrabă mă aștept să te găsești pe tine în iad pentru aceste cuvinte decât să împart eu raiul cu păgânii pe care mi i-ai enumerat.

    În termen ortodocși ceea ce ai spus tu se numește hulă. Hulire.

    Și hulirea este mai grea și decât păcatul curviei sau homosexualității.

    Pentru că batjocorește cele sfinte.

    Puteai măcar să te abții dobitocule.

    Ți-ai mai ridicat cu 850 ° temperatura la cazan prin cuvintele tale.

    Atâta prostie la un loc n-am văzut în viața mea.

    Bă pentru ce sunteți atât de proști mă?!!
    • Like 0
    • @ Dan Popescu
      Parerist check icon
      Ce mai, vorbește Dumnezeu prin gura ta!
      Și înainte sa deschidă poarta raiului, Sf Petru îl întreba pe Dan Popescu pe cine sa lase înăuntru și pe cine nu!
      • Like 6
  • @ ove

    “Prietene” și ceilalți doi care ți au dat like și cei care sunt de acord cu tine.

    Duceți-vă voi în afara granițelor țării și făceți-vă viața pe care v-o doriți departe de noi ăștia înguști la minte.

    Voi sunteți intrușii. Nu noi.

    Voi ați luat-o razna. Nu noi.

    Încercăm cu frumosul să vă explicăm că bateți câmpii cu eleganță și voi săriți la gât. La beregată.

    Bine. Închina-te tu la aparatul acela numit RMN. Și la iubirea necondiționată pentru toate credințele psihanalizabile.

    Și lasă-mă pe mine cel îngust la minte să mă duc să pup moaștele sfinților și să nădăjduiesc că mă voi duce în rai chiar dacă mor bolnav de cancer pe această planetă.

    Dacă vrei să fii openminded eu nu te opresc.

    De asemenea nu te opresc dacă vrei să te duci de bunăvoie în iad.

    “Prietene...”
    • Like 0
    • @ Dan Popescu
      Parerist check icon
      Sa vezi ce spume o sa faci când o sa te întâlnești în rai și cu catolici, budiști, atei, evrei, musulmani, mormoni, pastafarieni, bicicliști, filatelisti șamd... Or sa trebuiască sa te sedeze îngerii și sa te tina pe care un norișor izolat fonic ca sa nu-i deranjezi pe ceilalți virtuoși...
      • Like 6
    • @ Dan Popescu
      Parerist check icon
      .
      • Like 0
  • Sigur nu este păcat dacă ortodocșii se roagă în biserici catolice.Tot sigur este o mare prostie ce a afirmat Teodosie,sau doar să gândești precum aceasta față bisericească ,,deosebit de inteligenta". Oare ei nu pot fi pensionati și să lucreze în privat?
    • Like 6


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult