Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

La curtea consultantului Arthur

Arthur Finkelstein

Foto: Washington Post

Obișnuia uneori să glumească așa, ca un geniu alintat: La 30 de ani, zicea, îmi doream să schimb lumea. Și am reușit, nu știu cât în bine, dar ceva, ceva, tot am reușit. Îi plăcea să mănânce doar partea de deasupra de la pizza și să lase blatul întreg în farfurie. Știa să savureze un vin rosu, sau o friptură de vită. În calmul unui pahar cu vin ideile sale creative se nășteau una dupa alta.

În spatele glumelor sale savuroase și a felului pozitiv de a se raporta la oricine îi ieșea în cale, stătea o minte matematică genială. Cred că asta l-a și făcut să fie poate cel mai bun. Pentru că nu era doar un analist de sondaje de opinie. Era cel mai creativ analist de sondaje de opinie. Un analist care vedea strada de după cifre, care înțelegea mulțimea și capriciile ei până la detalii pe care cifrele nu le pot reda.

Mereu cu foițele sale galbene pe care nota cu creionul idei, care cu adevărat au schimbat destine și părți de lume. Da, nu poate nimeni evalua cât de mult în bine, dar sigur a influențat schimbarea destinului unor națiuni și a unor lideri mondiali. Își amintea uneori cu plăcere de perioada în care îl consilia pe Ronald Reagan, alteori vorbea despre nu mai știu ce campanie din Austria, apoi despre alta din Israel, sau chiar din România. Globul pământesc parcă se umplea de stegulețe cu povești marca Finkelstein.

Nu fac însă aici o istorie a ceea ce a făcut Arthur Finkelstein, bine sau rău, pe această lume. A fost o figură controversată public și știu că intim a suferit mult de pe urma controverselor mediatice. Încerc să îmi amintesc cu drag, și eu, și toată echipa Kensington Communication, doar de momentele în care am avut marea onoare de a-l întâlni și de a lucra cu el.

Ultima dată când ne-am întâlnit i-am repetat încă o dată regretul meu ca a ales să fie „un Socrate” al consultanței politice și nu a lăsat în urmă cărți legate de toate intrumentele și procedeele pe care, parte dintre ele, le-a inventat în sfera marketingului și a consultanței politice. A zâmbit și mi-a zis că toată munca lui se vede în viața reală și mi-a repetat și atunci gluma cu schimbatul lumii.

Dar sper că va fi mai mult de atât. Încă sper ca toată înțelepciunea sa a lăsat-o discipolilor săi, sau „copiilor” săi, cum obișnuia să le spună. A format multi alți consultanți. E drept, cum spunea și el, niciun tată nu își alege copiii. Unii au fost mai buni, alții l-au trădat, alții au zburdat prin lume și au făcut prostii. Așa e viața, dar poate că dintre aceștia se vor găsi câțiva care vor și pune pe hârtie ce au învățat de la King Arthur of Political Communication. Un gând bun pentru familia sa și pentru Tim Kelly, ultimul său discipol, care nu l-a trădat și care i-a fost alături până în ultima clipă.  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Imi este simpatic modul in care D-ul Dumitru il pretzinta pe Arthur Finkelstein,este felul cum un gentlemen face acesta daca a fost im apropierea unui personaj intr-adevare foarte influent.Ceace insa nu se spune (si poate nu e cazul aproape de decesul lui) este ca abilitatea lui era legat foarte mult de cinismul cu care privea si desconsidera masa de oameni.Homosexual -incuraja aluziile la adversarul homosexual,evreu- nu-i displacea o mica aluzie la etnica adversarului (de exemplu Soros).El a consiliat pe meritosul Tariceanu si spusele lui reflectau de multe ori desconsiderarea unui grup (Tariceanu la inundatie:"ce ati crezut ca va construim hotele "?) A fost consilierul lui Netaneahu si a lui (ne intereseaza si mai mult ) Orban Viktor (mai ales in luarea positiei antieuropene).
    Dumnezeul sa-l ierte.Genial a fost fara doar si poate .
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult