Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

La ei arde Catedrala, la noi arde țara

Notre Dame în flăcări

Foto: Guliver Getty Images

Câteva gânduri răzlețe după ce s-a petrecut ieri la ÎCCJ, pe fondul sfâșierii atât de dureroase provocate de incendiul de la Nôtre Dame.

Justiția din România a fost carbonizată. Edificiul ei, mult mai fragil decât al catedralei pariziene, a luat foc de mai mulți ani, iar ieri s-a mai prăbușit o parte a ei. Asemeni catedralei, reconstrucția ei va dura decenii.

Figurile curajoase din justiție nu mai au puterea suficientă pentru a apăra instituția dreptății de forțele, externe și interne, ale nedreptății. La fel cum cei câțiva profesori curajoși au fost izolați, la fel cum cei câțiva medici izolați au fost puși pe „mute”, la fel cum diplomații cinstiți nu pot vorbi ș.a.m.d. Precum în mistuirea de la Nôtre Dame, cei câțiva stâlpi rămași în picioare după foc sunt izolați, șubrezi și incapabili să mai susțină pe umerii lor un nou eșafodaj. Ei vor fi doar martorii acoperiți de funingine ai dezastrului prin care am trecut cu toții, ai șansei pe care am avut-o și a cărei împlinire am amânat-o neîncetat.

Voința de dreptate a mers întotdeauna mână în mână cu curajul. Pot să denunțe nedreptățile abuzurile, hoțiile, doar cei curajoși. Arhitectura instituțională publică a României are acum un singur liant. Un singur lucru îi ține pe toți oamenii împreună, adică lipiți de scaunele lor, mai prețioase ca orice viitor al Românie: lașitatea. Oamenii se recunosc unii pe alții prin capacitatea lor de a nu face nimic împotriva nedreptății și pactizează pentru a-i bloca pe cei curajoși. Scenele de la Satu Mare, cu eleva curajoasă înconjurată de burți și cocuri lașe, aplaudând doar la inepțiile puterii, ne vorbește cu asupră măsură despre prăbușirea catedralei curajului și imposibilitatea reconstruirii ei pe termen scurt și mediu.

Al treilea om în stat, infractor declarat prin sentințe definitive, este însoțit la proces de interlopi cu lanțuri grele de aur care se adună pe treptele Teatrului Național, funcționari publici cu vuittoane veniți de la Alexandria în timpul programului de lucru și asistați social obligați de vreun ștab local să îngroașe rândurile. Ce-i aduce pe acești oameni împreună? Frica și neputința, forța dependențelor, oroarea de civism. Militanții de stânga au denunțat „rasializarea sărăciei” atunci când lumea s-a revoltat văzând în ce fel și mai ales cu cine se construiește sprijinul public al unui infractor. Nu e nimic rasial în a denunța cinismul unei puteri care și-a construit deliberat o masă de manevră formată din oamenii cei mai săraci, dar și mai privați în timp de orice capacitate de a accede la un statut social sau civic superior stării de satisfacere a nevoilor primare.

Sărăcia nu e un blestem, dependența de biologic nu este nici ea o fatalitate. Ele sunt construite cu mare grijă prin spolierea resurselor și prin privarea de capacități a celor săraci, iar asta de la vârful spre baza piramidei: de la Dragnea și Vîlcov în jos, un sistem fluid de jefuire și taxare face ca până la primarul comunei celei mai sărace din România toți să aibă de unde prăda bunul public, din care firimiturile numite „ajutor social” sunt aruncate cu dispreț ca o momeală celor înfometați, gata să pupe mâna și să scandeze orice li se spune pentru 50 de lei. O ierarhie a fricii apăsând cu toată greutatea pe această populație sărăcită și cu botnița pusă, ținută cu capul în noroiul ulițelor desfundate, incapabilă măcar să-și apere copiii de moartea accidentală. Un sistem cu sens unic, în care doar săracii dau socoteală în fața celor bogați și niciodată invers. Un sistem în care asistența socială este biciul de îmblânzit sălbatici și de ținut cu botul pe labe, ca urșii de circ, și din care oamenii nu au nicio șansă să iasă, pentru că le-au fost confiscate toate puterile și toate cuvintele, pentru că nu au cu ce să viseze și nu știu să spere.

Ca să-și șteargă urmele fărădelegilor, Dragnea și ai lui au decis să dea foc României. Încercând să stingă incendiul, sau mai degrabă prefăcându-se prost că vor să o facă amânând din termen în termen stingerea focului, instituțiile au ars una după alta, sub presiunea neîncetată a acelorași piromani. Iar după ce se vor prăbuși toate, piromanii ne vor cere despăgubiri pentru riscul la care s-au expus punând focul la temelia țării. De altfel, au început deja să ne ceară socoteală.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • A fost menționată realitatea. Tristă. Nu își mai au rostul comentariile.
    • Like 0
  • Și restul e can can.....
    • Like 0
  • Perfect descrisa imaginea societatii in care mai respiram putin! De acord intru totul cu dl. Mihali. Dupa ispravile Justitiei din ultimele 2 zile am ajuns la aceeasi concluzie: e vorba de lasitate. Lasitate generalizata, pentru ca nu numai unii componenti ai institutiilor publice sunt lasi ci institutiile pe de-a-ntregul. Iar pentru a supravietui astfel de institutii, ele au ales sa "coopereze loial", adica sa se apere una pe alta, in dauna celor pe care ar trebui sa-i deserveasca.
    Cred ca doar printr-o prabusire totala a statului, cu toata arhitectura lui prezenta, ar mai fi o speranta de renastere ca pasarea phoenix si reconstructie a normalitatii pe aceste meleaguri triste.
    • Like 2
  • Cine sa mai aiba incredere in Justitie in Romania???? Daca oameni fara scrupule si fara Dumnezeu au pus laba pe averi imense, ei fac din Justitie mingea lor de jucat pe maidan, asa ca noi trebuie sa ne resemnam ca va fi vreun judecator sau procuror atat de corect si de curajos sa-i mai arda pe bogataniii astia...Noi nu numai ca trebuie sa ne resemnam cu conducatori hoti si MARSAVI, dar si cu o tara fara drumuri, fara spitale, fara trenuri ca lumea, etc, etc, pentru ca acesti bogatani isi baga picioarele in Romania, ei sunt destoinici in a o fura si fraieri !!! Chiar isi fac un hobby din asta !
    Totusi, ceva trebuie facut. Urmarim, nu dormim. Reperul nostru sunt alegerile europarlamentare din 26 mai cand avem si referendumul. Nu stiu daca ne imbatam cu apa rece, dar un scor bun la aceste alegeri in favoarea opozitiei poate adduce un mare avant si poate avea loc chiar o motiune de cenzura a guvernului si guvernul acesta poate cadea. Nimic nu e simplu, pentru ca nu stim daca avem guvernanti noi pregatiti…Dar nu trebuie sa ne lasam. Eu sper in partidele de opozitie PNL, USR,PLUS,PMP, nu am altceva de sperat. Sa le sustinem ! Eu mai cred si in mitinguri de protest, dar nu pot convinge eu singura sute de mii de oameni, ca, totusi, daca s-ar mobiliza multi cu adevarat, Dragnea nu ar mai fi atat de insinuant, cum a fost la Craiova cand cineva a strigat "Dragnea presedinte" si el cica "Pai eu sunt presedinte" zambind siret si abia un pic mai incolo a adaugat " al PSD".... M-am gandit atunci ca el e, intr-adevar, ca si un Ceausescu...dar mascat sub alta forma, subtila, dar puterea pe care o are pare ca nu e mult sub cea a lui Ceausescu la o adica(e puterea conferita de coniventa cu diverse institutii ale statului pe care le santajeaza, le corupe, naiba stie ce le face !!!....Trebuie dat jos, atata timp cat mai avem democratie !!!
    • Like 2
  • Ma dezamageste foarte mult ca, dupa aproape 30 de ani, se vehiculeaza inca aceasta idee a "electoratului sarac, ignorant (ca sa nu preiau ce vad pe comentarii ; prosti, tarani, spalati pe creier, etc., etc) ca vinovat al esecului. Dar unde erau ceilalti (oameni cu studii superioare sau medii) in '90 ? Ei bine, cand tinerii erau batuti de "mineri", o parte din ei participau la praduirea tarii de noua (veche) nomenklatura, iar cealalta parte incerca sa plece din tara sau sa se imbogateasca prin "bisnita".

    Eu sunt plecata din '72, dar sora mea ramasa in tara, imi povestea cum in fiecare week end erau autocare si trenuri pline de oameni care plecau in tari straine sa cumpere lucruri cautate in tara, pe care le vindeau apoi cu beneficiu, bineinteles. Cum se face ca nimeni (in afara de "golani") nu a hotarat sa puna mana pentru construirea unei adevarate democratii ?
    Da, s-au intors unii plecati de mult. Imi amintesc ca am citit un interview al d-lui Ratiu, in care vorbea de Bucurestiul dinainte de razboi, de "micul Paris". Micul Paris pentru cine ? Eu mi-am amintit de ce-mi povestea mama, o taranca din Arges, familie de 12 frati dintre care doar 7 au supravietuit, trimisa sluga la un judecator din Pitesti la varsta de 12 ani, unde lucra de la 6 dimineata pana dupa cina(nu va spun la ce ora se culca cand familia avea invitati), nedormind niciodata o noapte intreaga, pentru ca nu avea ceas sa sune in camera ei si ii era frica sa nu se scoale prea tarziu, pentru ca "doamna" era foarte severa. Aveau un baiat de 9 ani, dar care era mult mai inalt si mai solid decat mama mea, pe care trebuia sa-l duca si sa-l ia de la scoala, purtandu-i ghiozdanul. Si zi de zi, acesta ii dadea suturi in fund, o tragea de par, etc. Iar la 14 ani a ramas orfana de ambii parinti si a trebuit sa plece la Bucuresti, cu cei 4 frati si surori mai mici pe care i-a crescut muncind intr-o uzina 12 ore pe zi si mancand numai paine. Si daca n-a fost niciodata comunista (ba dimpotriva, avea lacrimi in ochi cand ne vorbea de regele Mihai si regina mama, stiu ca nu dorea nimanui sa aiba viata pe care a avut-o ea. Si cred ca multi romani au trait o viata similara.

    Si, din pacate, toate partidele "traditionale" au continuat cu discursuri de propaganda, in loc sa aiba curajul sa discute despre un adevarat model de societate , pentru ca cele europene sunt foarte diferite : de la cele ultra liberale de tip american, la cele foarte solidare de tip scandinav.
    In 2017 am venit de vreo 10 ori in tara, la proteste, inchipuindu-mi ca, in sfarsit, tara mea s-a trezit. Dar nu numai ca nu s-a trezit (se pare sa avem si nesansa de a avea o constitutie fizica fragila. Obosim foarte repede, si ne trebuiesc luni intregi pentru a ne reface si protesta din nou, pe cand alte popoare stau in strada o luna, doua, cat e necesar), dar in plus, discutand cu cei prezenti mi-am dat seama ca nu erau toti "tineri si frumosi", ba erau printre ei si oameni langa care, intr-o tara "normala" ca Franta, n-as fi stat o secunda : rasisti, xenofobi, homofobi, cu tendinte dictatoriale (de dreapta de data asta, dar pentru mine o dictatura este o dictatura), asa ca am hotarat sa nu mai vin, in orice c
    • Like 0
  • Ada check icon
    Articol foarte bun si la subiect.
    Stim si noi ca mocneste focul in Romania doar ca ne facem ca nu il vedem sau consideram ca se va stinge singur.
    Ne imbatam cu apa rece.
    Ei isi vor construi catedrala (si sper sa o faca), dar noi oare ce mai putem construi? Votul a ramas singura caramida pe care o putem pune la temelia tarii.
    • Like 4
    • @ Ada
      "Suflete moarte", de unde foc mocnit?
      • Like 0
    • @ Emilian Serbanescu
      Ada check icon
      Unde vedeti d-v "suflete moarte" ?
      • Like 1
  • check icon
    Din pacate, regimul asta ne a ars sufletele, suntem doar zgura
    • Like 1
  • E foarte bine sa vedem adevarul in fata, sa devenim odata lucizi si sa ne trezim din ''somnul cel de moarte''. Avem interzis la depresie, ca si aia, la fel ca si ''somnul'', e tot istorica. La alegeri sa fim ''cata frunza si iarba'', aceasta-i singura solutie apropiata si fara drama si sange. Aruncarea pisicii de la o institutie la alta este o imagine de doi bani evident, insa ICCJ, cand ti se pune pe tava un motiv de amanare excelent, cam ce-ar fi putut sa mai faca? E drept, putea sa nu fi dat 35 de zile amanare, putea sa dea o saptamana, si gata. Totul e ca-n povestea cu ''daca'' si cu ''parca''. S-a pierdut o batalie, nu insa si razboiul cu nemernicii hoti, mai avem de tras, necazul e ca romanii se sperie usor, iar un Tepes sau Mihai Viteazu n-am vazut inca. Poate ar trebui sa ne transformam fiecare intr-un Tepes, intr-un Mihai Viteazu, modele avem in istorie, dar cine mai invata ceva la scoala in ziua de azi? Se pare ca mult mai usor se ia lumina de la latrinele tv, decat de la scoala. Intotdeauna viitorul iti sta in fata, si e o chestiune de alegere sau de...alegeri.
    • Like 5
    • @ Gabriela Constantinescu
      Aveti dreptate, ar trebui ca romanii sa se transforme ei insusi, in loc sa le spuna celorlalti ce trebuie sa faca, sau sa astepte un nou Tepes sau Mihai, asa cum am vazt in multe comentarii. Va amintiti de ce a spus Kennedy : nu te intreba ce poate face tara ta pentru tine, ci la ce poti face tu pentru tara ta. La noi, oamenii sau au plecat sau s-au "descurcat" gandindu-se numai la ei si la familia lor apropiata, dar nu la tara si la ceilalti compatrioti. Si daca la alegeri, vor veni altii, a doua zi cei care i-au votat vor incepe sa critice. E uman, toti vrem drepturi, dar la datorii nu prea se inghesuie nimeni. Avem toti tendinta si gasim si motive pentru care vecinul ar trebui sa aiba mai multe datorii fata de tara decat noi.
      • Like 0
    • @ Gabriela Constantinescu
      raimond check icon
      Dupa o batalie pierduta, moralul e jos. Dar razboiul inca nu e pierdut. Razboiul consta in patru randuri de alegeri in interval de aproape doi ani. Europarlamentare, prezidentiale, locale si parlamentare. In 2020 vom sti daca l-am castigat sau l-am pierdut.
      • Like 2
  • Ionel check icon
    Cred ca omul asta care scrie este din alt film !!! Sigur traieste afara......Ia citeste mai jos :
    Adica oficialii europeni intra cu "picioarele" in justitia din Romania si spun sa se inchida dosare si tot ei afirma ca sunt ingrijorati !!!! Vai de noi dar mai ales de "cozile de topor" din Romania !
    "Pentru semnarea contractului 8002 între Siemens şi OTE în 1997, 75 milioane de mărci germane au fost plătite ilegal unor înalţi reponsabili ai statului (grec), iar pentru prelungirea sa în 2001, alte 19 milioane", a declarat procurorul Eleni Skeparnia, citând un document al concernului german." Deci nemtii de la acest concern au dat......ce !!!!??-aparut azi in economica.net !!!
    Pai la noi unul este acuzat ca a prejudiciat statul cu 23000 de euro si procurorul cere, pentru instigare la abuz in servicu (altii sunt autorii !!!), 7 ani si jumatate de inchisoare !!!!
    • Like 0
    • @ Ionel
      Wall-T check icon
      Hai plimba ursu', ca rugineste lantu'...
      • Like 6
    • @ Ionel
      Domnul dragnea e bugetar, are un salariu de 23000 de lei pe luna. Declaratia de avere spune de vila din Alexandria si ce mai are pe acolo in valoare de 27 de mil de euro. Vorba lui Micutzu, de cand munceste asta, de 500 de ani? e vampir ?
      • Like 11
    • @ Ionel
      Asa, si?? Cara-te dracului de postac infect, nesimtitule si magarule! Pana si aici, pe Republica, vii cu dejectii latriniste, scarba!
      • Like 5
    • @ Radu Andrei Malica
      Ionel check icon
      Pai si de ce nu il ancheteaza pe treburi serioase !!?? Astea DA, ar fi altceva !
      Vedeti cum e la noi ? Cocos a produs prejudicii d emilioane de euro, condamnat 2,6 ani si acum este liber !!! De asta ce spuneti ?
      • Like 0
    • @ Gabriela Constantinescu
      Ionel check icon
      Limbaj de ferentari !!! Mai sunteti si doamna sau ar trebui ..... !!! Am alte opinii despre cititorii acestui site . Nu va mai obositi cucoana sa raspundeti ca nu mai intru pe articolul asta .
      • Like 0
    • @ Wall-T
      Ionel check icon
      Sigur ca deranjeaza adevarul/realitatea !!
      • Like 1
    • @ Ionel
      Perfect, am scapat de un postac psdist, iar de restul scapam la alegeri, sau poate chiar mai devreme, ca punguta guvernului se goleste pe zi ce trece!
      • Like 4
    • @ Gabriela Constantinescu
      Spre deosebire de G4Media, unde se pare că este o confrerie de fanatici, aici se acceptă păreri diferite cu argumente pro și contra, aici sunt oameni cu cei șapte ani de acasă, capabili să poarte un dialog civilizat. Oricum nu cred că se „prinde” ceva de carapacea groasă și netedă în care vi s-a transformat materia cenușie.
      • Like 0
    • @ Ionel
      Wall-T check icon
      @Ionel
      Prin prisma prezumtiei de nevinovatie, daca chiar credeti asta, va recomand cu sinceritate un consult psihiatric.
      • Like 4
    • @ Voicu Nicolae
      Aha, sa inteleg ca te-ai dus cu postaceala si pe G4 Media, si cum acolo e teren minat pt postaci in sensul ca-i raportam la sange, te exprimi p-aci ca-s strugurii acri! Imi vorbesti mie de ''comportament civilizat'', i-auzi, si de argumente pro si contra, pai crezi ca as avea ceva impotriva, daca n-ar vorbi fix latrina3 prin mesajele tale?
      • Like 3
    • @ Voicu Nicolae
      Asta este problema tovarășu Voicu, dumneavoastră si restul privitorilor Antenei 3 nu veniti cu argumente ! Doar minciuni, manipulări, calomnii, condimentate cu putin adevăr ca să păcălească mințile reduse.
      De aceea pe acest site dumneavoastră, Ionel si restul "antenistilor" provocați doar iritare, nu dezbateri cu argumente
      • Like 3
    • @ Ionel
      Hai sictir, jigodiilor, că m-am saturat de voi ca de mere pădurețe. Gata, s-a terminat răbdarea, s-au epuizat și cei șapte ani de-acasă. Dacă tot e să murim, atunci o să murim cu voi de gât, nemernicilor. In curând vom ieși în stradă, că e ultima posibilitate, iar voi veți fi de cealaltă parte a baricadei. Vedem ce iese... Dacă n-o fi, asta e, tragem apa după România și ne ducem fiecare în treaba lui, dar înainte de asta ne vom părui. Pe bune.
      • Like 2
  • raimond check icon
    Poate ca asa e mai bine. Sa se faca totul scrum. Oricum e putred absolut totul in tara asta. Apoi din cenusa poate o renaste ceva bun. Sau poate nu.
    • Like 9


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult