Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

La moartea lui Mihai Șora. Președintele Iohannis nu are nimic de spus

Iohannis - Șora

Foto: Inquam Photos/ Alexandru Busca

Niciun președinte al României nu a fost mai departe de societate decât Klaus Iohannis. De la înălțimea privirii lui impersonale, a instaurat o distanță mare în timp și spațiu față de oamenii de rând. Nu a acordat de foarte mulți ani niciun interviu presei. Nu a avut de foarte mulți ani nicio întâlnire cu societatea civilă. Nu s-a adresat cetățenilor decât sub formă de declarații sobre și insipide, lipsite de orice empatie sau generozitate emoțională. Toate reacțiile lui sunt tardive și, de aceea, de multe ori, inutile. Nu a fost mai niciodată acolo unde trebuia să fie și când trebuia să fie.

La moartea lui Mihai Șora, care a fost pentru o mare parte a societății românești un simbol imens – cel care, împreună cu Regele Mihai, a fost întruchiparea istoriei noastre tragice din ultimul secol – președintele României nu are nimic de spus. Este irelevant dacă va mai spune ceva despre această uriașă pierdere mâine sau în altă zi. Trebuia să o facă în aceste 24 de ore scurse de la aflarea veștii, atunci când despărțirea de un mare om al veacului este cea mai insuportabilă.

Klaus Iohannis nu a fost alături de oameni nici la bine și, mai ales, nici la rău. O mare parte din imensa derută în care se află acest popor i se datorează. Prin toate compromisurile morale pe care le-a făcut, dar și prin tot ceea ce nu a făcut și ar fi putut să facă, dacă ar fi fost un pic mai mult un om, un simplu om, și nu statuia de metal rece închisă în propria-i suficiență, ar fi putut contribui nespus de mult la binele acestei societăți. Dar a preferat mereu confortul propriu, aranjamentul convenabil, calmarea tensiunilor prin ignorarea lor și prin intervenții banale atunci când oricum nu mai era nimic de făcut.

El nu trebuie urât și nu trebuie disprețuit. Trebuie uitat cât mai repede și pe ruina funcției lui să învățăm noi, ca popor, să construim o altfel de unitate, să inventăm altfel de lideri și să ne lăsăm mai greu pradă iluziilor atunci când ni se pare că alegem răul cel mai mic.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Liviu check icon
    Lasand la o parte non-activitatea ficusului prezidential, cu tot respectul pentru autor, dar niciodata nu poti compara viata si activitatea Regelui Mihai cu cea a lui Mihai Sora.
    Destinul tragic a Majestatii Sale, alungat din tara de comunisti si fesenisti in '90 contra unui om care a lucrat in aparatul comunist atat dupa instalarea lor la putere, cat si dupa asa numita revolutie, si nu in roluri de neglijat, mi se pare o jignire pentru memoria celui dintai.
    • Like 1
  • CC check icon
    Nu îl urăsc, dar îl disprețuiesc total. Pentru că m-a mințit. Pentru că a mințit. Pentru că în spatele prefăcutei opoziții împotriva PSD s-a dovedit exact omul lui Dan Voiculescu, din sertarele căruia a răsărit ca propunere de prim-ministru PSD-PNL. Vrem sau nu să recunoaștem, Băsescu a știut/intuit de ce l-a refuzat. Nu credeam că am să pot să disprețuiesc pe cineva mai mult decât pe Iliescu, dar iată că se poate. Va ajunge la groapa de gunoi a istoriei României, împreuna cu pensia, biroul, secretara și mașina de serviciu pentru care a călcat în picioare orice principiu, dacă l-a avut vreodată.
    • Like 1
  • Nu a avut nimic de zis despre razboiul din Ucraina, nimic contra rusiei, nimic pro Moldova, nu a fost in taberele de refugiati unde mii de voluntari isi dau interesul, nu a zis nimic nici despre toate problemele din spitalele cu covid etc. Nici macar un bravo, nota 10, ati facut ce ati putut mai bine in situatia data.

    E absent. Profund de absent. Un profesor prost, un sef de stat mutulica.



    Mihai Sora a fost mai iubit si mai aproape de romani si mai ancorat in viata noastra de zi cu zi mai mult decat toti presedintii din ultimii 106 de ani ai romaniei.
    • Like 2
  • Există obiceiul ăsta la noi, românii: nu-l bagi în seamă cât timp trăieşte (decât, eventual, ca să-l bălăcăreşti sau să-l critici) însă devine, subit, cea mai importantă persoană din ţară după ce moare. De ce ar fi trebuit Iohannis să-l bage acum în seamă pe Şora mort, când nu l-a băgat în seamă nici pe Şora viu? Şi ce-ar fi putut să spună? Măcar, în felul său, a fost cinstit: a păstrat aceeaşi linie ca atunci când acesta era în viaţă. Iar despre empatie... după „empatiile” lui Băsescu mulţumesc, nu!
    ──────────────────────────
    P.S.
    Să ne amintim de Arşinel cel mort: ce mai freamăt, ce mai zbucium!
    Dl . Popescu a fost singurul ziarist care şi-a păstrat linia şi ne-a amintit cine a fost, cu adevărat, Arşinel. O pastilă amară, dar necesară.
    • Like 4
  • În realitate, nici jurnaliștii nu au avut nimic de spus, căutând doar să-și mențină publicul captiv.
    • Like 3
  • Moartea lui Mihai Șora a fost, văd, un pretext ca să-l criticați pe d. Iohannis. Nu că nu ar fi motive dar materialul să se refere la personajul respectiv. Nu, filosoful Mihai Șora nu a fost un simbol pentru o mare parte a societății românești. „O mare parte” a societății românești îl ignora așa cum o mare parte a societății ignoră adevăratele valori din diferite domenii. Societatea sec. XX, XXI se bazează, în general, pe o inversare substanțială de valori - actori, vedete de cinema, politicieni de doi bani,futboliști etc. O observație : te miri cine folosește cu nonșalania expresia ”oameni de rând”, adică plebea. Evident ei se exclud.
    • Like 3
    • @ Ion Podocea
      Patauras check icon
      Spuneti un mare adevar.Filozoful Mihai Sora nu a fost un simbol pentru cea mai mare parte a societatii romanesti as spune eu.Asta-i realitatea in Romanica.Si de aceea suntem cum suntem in toate privintele.
      • Like 3
  • Dina check icon
    Felicitari pentru modul in care ati creionat portretul presedintelui. Presedintele Iohannis este o imensa dezamagire. As semna oricand o petitie pentru suspendarea acestuia, daca privilegiile i-ar fi anulate la finalul mandatului.
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult