Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Când vă mai vine să spuneți că bătrânețea e un coșmar, uitați-vă la Șora. Pentru mine, el e viața de dincolo

Mihai Sora.

S-a stins o viață mai lungă decât veacul. Și ce viață!

Scriam asta în urmă cu ceva vreme:

„Dacă o să apuc 100 de ani, sper să ajung ca Mihai Șora. Altfel, nu merită.

Omul ăsta e mai tânăr decât inși de 20, 30 sau 40 de ani. Are mai mult umor decât toată gașca de stand-up comedianți români la un loc. Are o minte mai ageră decât 100 de creiere de absolvenți de Constantin Brâncoveanu, legate-n serie și funcționând la capacitate maximă. E mai pe fază cu ce se întâmplă în lume decât mulți jurnaliști cu pretenții. E lucid, articulat, conectat cu timpul, așa cum puțini dintre noi suntem. Și tocmai a fost inclus în topul celor mai vârstnice persoane din lume. Sigur e și cel mai cool bătrânel din topul ăla. N-are cum să fie altfel.

Când vă mai vine să spuneți că bătrânețea e un coșmar, uitați-vă la Șora. Pentru mine, el e viața de dincolo. De dincolo de ceea ce numim, îndeobște, tinerețe și maturitate. E dovada că se poate trăi decent și cu reumatism, osteoporoză și colecist. Că nu toți bătrânii sunt singuri și nefericiți. Că nu toți țipă la copiii din fața blocului, să nu mai bată mingea și să nu mai asculte muzică. Că se poate și altfel. Că dacă ți-ai construit un univers confortabil încă de pe vremea când aveai de ales ce vrei să faci cu viața, te poți bucura de el și la 100 de ani.

Mihai Șora. O viață mai lungă decât veacul, ca să parafrazez titlul unui celebru roman semnat de Cinghiz Aitmatov. Și ce viață!"

La revedere, domnule Mihai Șora...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • batrinetea este un cosmar! pentru el si mai ales cei din jur..... va luati dupa aparente..... v-ati schimba parerea daca ati trai in casa cu un batrin si l-ati ingriji
  • Like 0
  • @ Sanda Sanda
   Anca check icon
   Să nu generalizăm! Deciziile pe care le iei pe parcursul vieții sunt importante și îți poate influența bătrânețea! Și asta am văzut la bătrânii care se bucură cu recunoștință de viață, chiar dacă sunt bolnavi.

   Mihai Șora, pentru mine, a fost un exemplu!
   • Like 0


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult