Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Când vă mai vine să spuneți că bătrânețea e un coșmar, uitați-vă la Șora. Pentru mine, el e viața de dincolo

Mihai Sora.

S-a stins o viață mai lungă decât veacul. Și ce viață!

Scriam asta în urmă cu ceva vreme:

„Dacă o să apuc 100 de ani, sper să ajung ca Mihai Șora. Altfel, nu merită.

Omul ăsta e mai tânăr decât inși de 20, 30 sau 40 de ani. Are mai mult umor decât toată gașca de stand-up comedianți români la un loc. Are o minte mai ageră decât 100 de creiere de absolvenți de Constantin Brâncoveanu, legate-n serie și funcționând la capacitate maximă. E mai pe fază cu ce se întâmplă în lume decât mulți jurnaliști cu pretenții. E lucid, articulat, conectat cu timpul, așa cum puțini dintre noi suntem. Și tocmai a fost inclus în topul celor mai vârstnice persoane din lume. Sigur e și cel mai cool bătrânel din topul ăla. N-are cum să fie altfel.

Când vă mai vine să spuneți că bătrânețea e un coșmar, uitați-vă la Șora. Pentru mine, el e viața de dincolo. De dincolo de ceea ce numim, îndeobște, tinerețe și maturitate. E dovada că se poate trăi decent și cu reumatism, osteoporoză și colecist. Că nu toți bătrânii sunt singuri și nefericiți. Că nu toți țipă la copiii din fața blocului, să nu mai bată mingea și să nu mai asculte muzică. Că se poate și altfel. Că dacă ți-ai construit un univers confortabil încă de pe vremea când aveai de ales ce vrei să faci cu viața, te poți bucura de el și la 100 de ani.

Mihai Șora. O viață mai lungă decât veacul, ca să parafrazez titlul unui celebru roman semnat de Cinghiz Aitmatov. Și ce viață!"

La revedere, domnule Mihai Șora...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • batrinetea este un cosmar! pentru el si mai ales cei din jur..... va luati dupa aparente..... v-ati schimba parerea daca ati trai in casa cu un batrin si l-ati ingriji
  • Like 0
  • @ Sanda Sanda
   Anca check icon
   Să nu generalizăm! Deciziile pe care le iei pe parcursul vieții sunt importante și îți poate influența bătrânețea! Și asta am văzut la bătrânii care se bucură cu recunoștință de viață, chiar dacă sunt bolnavi.

   Mihai Șora, pentru mine, a fost un exemplu!
   • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult