Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Când vă mai vine să spuneți că bătrânețea e un coșmar, uitați-vă la Șora. Pentru mine, el e viața de dincolo

Mihai Sora.

S-a stins o viață mai lungă decât veacul. Și ce viață!

Scriam asta în urmă cu ceva vreme:

„Dacă o să apuc 100 de ani, sper să ajung ca Mihai Șora. Altfel, nu merită.

Omul ăsta e mai tânăr decât inși de 20, 30 sau 40 de ani. Are mai mult umor decât toată gașca de stand-up comedianți români la un loc. Are o minte mai ageră decât 100 de creiere de absolvenți de Constantin Brâncoveanu, legate-n serie și funcționând la capacitate maximă. E mai pe fază cu ce se întâmplă în lume decât mulți jurnaliști cu pretenții. E lucid, articulat, conectat cu timpul, așa cum puțini dintre noi suntem. Și tocmai a fost inclus în topul celor mai vârstnice persoane din lume. Sigur e și cel mai cool bătrânel din topul ăla. N-are cum să fie altfel.

Când vă mai vine să spuneți că bătrânețea e un coșmar, uitați-vă la Șora. Pentru mine, el e viața de dincolo. De dincolo de ceea ce numim, îndeobște, tinerețe și maturitate. E dovada că se poate trăi decent și cu reumatism, osteoporoză și colecist. Că nu toți bătrânii sunt singuri și nefericiți. Că nu toți țipă la copiii din fața blocului, să nu mai bată mingea și să nu mai asculte muzică. Că se poate și altfel. Că dacă ți-ai construit un univers confortabil încă de pe vremea când aveai de ales ce vrei să faci cu viața, te poți bucura de el și la 100 de ani.

Mihai Șora. O viață mai lungă decât veacul, ca să parafrazez titlul unui celebru roman semnat de Cinghiz Aitmatov. Și ce viață!"

La revedere, domnule Mihai Șora...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • batrinetea este un cosmar! pentru el si mai ales cei din jur..... va luati dupa aparente..... v-ati schimba parerea daca ati trai in casa cu un batrin si l-ati ingriji
    • Like 0
    • @ Sanda Sanda
      Anca check icon
      Să nu generalizăm! Deciziile pe care le iei pe parcursul vieții sunt importante și îți poate influența bătrânețea! Și asta am văzut la bătrânii care se bucură cu recunoștință de viață, chiar dacă sunt bolnavi.

      Mihai Șora, pentru mine, a fost un exemplu!
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult