Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Lamentațiile lui Mihai Chirica și problema succesiunii

Mihai Chirica - FB

Foto: Facebook Mihai Chirica

Aflat sub urmărire penală, având interdicție judiciară pentru două luni, Mihai Chirica, primarul Iașului, tocmai a făcut o postare pe pagina sa de Facebook. El recunoaște că ultimele zile nu au fost ușoare, de aceea a ales să păstreze tăcerea. Însă toate au o limită, alesul obștii nu poate asista pasiv la ceea ce se spune public despre el în spațiul public. Se plânge că este atacat de „mașinăria de zgomot și fum”.

Ne-am fi așteptat ca dl Chirica să-și asume faptele. Dar nu veți vedea așa ceva la cineva care este produsul unui anume fel de a înțelege spațiul public, politica, administrația și relația cu cetățenii. Primarul cu probleme face trimitere la „principii”, „onoare și corectitudine”, dar cam tot așa cum procedau personajele caragialiene.

Vorbim de omul care nu doar că a trecut prin sufrageria lui Constantin Simirad, ba chiar i-a și construit casa și a fost adus de acesta în primărie. Vorbim de omul care a trecut prin PSD, care i-a fost viceprimar lui Gheorghe Nichita, nu doar asistând, ci făcând nefăcute. Vorbim de omul care a plonjat apoi în PNL, adus de amicii de ocazie Costel Alexe, Ludovic Orban, cu influența altor peneliști din Iași și Suceava, care și-a plantat oamenii unde și cum a vrut. Dar mai ales vorbim de omul care a făcut o frăție siciliană în care intrau inși din diverse partide, administrație, afaceri imobiliare și presa de șantaj.

Primarul cu interdicție nu recunoaște nimic din ceea ce a făcut. Pus în fața faptelor, se ascunde în spatele unei ziceri: a „semnat ca primarul”. Ne lasă să înțelegem că vinovați sunt funcționarii din primăria Iași, care i-ar fi pus în față actele cu probleme. El este pur, mânat doar de slujirea interesului public. Să răspundă alții, el merită o statuie.

Unii i-au spus deja dlui Chirica că ar fi cel mai bine să plece acasă. Sugestia a fost făcută nu doar în public, ci și în spatele ușilor închise. Oricum băieții din spatele său, din diverse găști politice sau de afaceri, găsesc repede pe cineva care să-i locul. Pilduitoare mi s-au părut reacțiile celor din PNL Iași, o organizație slăbită în urma alegerilor proaste și a luptelor intestine din ultimii ani. Câțiva dintre peneliștii locali au lăsat să se înțeleagă că sunt preocupați de ceea ce se va întâmpla. Aparent era vorba de grija față de oraș, în realitate interesul era față de propriile persoane și față de grupul norocos aflat în apropierea biroului de primar

Rețeta succesiunii este una patentată de multă vreme, una deja cu tradiție la Iași. O tradiție proastă. Și anume, un viceprimar îi ia locul primarului trimis la plimbare prin spatele Palatului Roznovanu. Viceprimarul devenit primar interimar stă în funcție o perioadă, iar partidul de origine, angajații primăriei, presa de casă și cei care primesc unele beneficii îi fac campanie. Alesul arată comunității calea de urmat, face turul televiziunilor locale, eventual ajunge și la cele centrale, plătește publicitate, se întâlnește cu grupuri de „susținători”, taie panglici. În tot acest timp, lumea se obișnuiește cu el, vede ce alt băiat frumos a aterizat din senin în scaunul prim din palat. Votul popular are doar menirea de a confirma jocurile total netransparente.

Pe acest model a ajuns primar plin, venind din poziția de primar interimar, iar mai înainte viceprimar chiar Mihai Chirica. Iar înaintea lui, Gheorghe Nichita. Vom vedea în perioada următoare – s-ar putea să dureze ani – dacă acest model nefast pentru comunitatea ieșeană se va perpetua sau va fi eliminat.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult