Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Lansarea SpaceX și NASA și revoltele din SUA. Când visezi la spațiu și îți bați joc de Pământ

Protest Minneapolis

SUA, de la agonie la extaz.

Nu e primul caz de brutalitate a polițiștilor împotriva oamenilor de culoare. Au fost nenumărate, ce s-a întâmplat cu George Floyd e pur și simplu strigător la cer. Orice asemenea gest trebuie condamnat și noi, ca umanitate, nu trebuie să mai permitem așa ceva, nici brutalitate, nici discriminare

Toate protestele sunt perfect justificate și, din păcate, nimic nu-l mai aduce la viață pe acel bărbat care implora să fie lăsat să respire. Unii ar zice că polițiștii au dreptate, e-n codul lor să rupă uși și vertebre, dar, la naiba, uitați-vă la clipul acela, omul voia să găsească doar o poziție ca să tragă un pic de aer și acel nemernic cu uniformă nu-l lăsa. Nu mai putem tolera nimic similar.

O altă parte a populației s-a extaziat cu lansarea SpaceX și NASA. Minunată. Bravo. Inspiră milioane de copii. Deschide drumuri extraordinare. Dar nu uitați, fraților, că visați la spațiu și vă bateți joc de Pământ.


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Un articol generic scris pentru atentie pe Republica.
    • Like 1
  • Poate va uitati mai atent in propria ograda, a noastra, romaneasca. Sant sigur ca unul ca domnul Traian Berbeceanu sau altii ce au suferit nedreptati sau abuzuri ar avea multe de sus. Aveti de unde alege. Mortii de la revolutie, studentul Frumusanu, certificate de revolutionar acordate in conditii dubioase, pensii speciale, coruptia lege, tifla de fiecare zi data natiunii de alesii de toate culorile, problemele din justitie, so on. Unde mai pui ca la toate astea nu am putut lansa nici macar un rachetomodel. In ceea ce priveste afirmatia: ne batem joc de pamant, luati un harlet si sapati in pamantul romanesc (ala ramas inca nevandut de bunavoie la straini) spre a culege roadele, cioburi de sticla, plastic, cuie, fiare ruginite, aveti insa grija sa nu va sufoce fumul de la cauciucurile sau plasticul ars dupa bunul plac al fiecaruia. Dumnezeu sa-i aiba in paza pe cei care nu si-au lepadat omenia, restul sa continue sa faca raul orinde ar fi in America sau in Romania.
    • Like 2
  • Foarte multe griji pt America...lasati-i, rutina democratiei mai are si sughituri, le vor rezolva constitutional. Ce facem noi aici cu rutina hotiei, asta-i intrebarea! S-au furat flote, insule, zeci de mii de ha terenuri si cladiri retrocedate, in fiecare zi pe SEAP apar licitatii dedicate si, mai nou, achizitii directe la preturi aberante si la adapostul unei epidemii care n-a existat niciun minut...
    • Like 1
    • @ Marian Androne
      Paiul din ochiul altuia se vede mai bine decat barnele din ochii nostri. Uite asa ne consolam cu ideea ca si la altii sant probleme uitand convenabil ca altii au realizari la care noi nu indraznim sa visam.
      • Like 1
  • AlexisZ check icon
    Sa recitim/cantam "Pamantul deocamdata" de A. Paunescu, chit ca place/nu place. Mesajul e mai actual ca oricand din pacate...
    • Like 2
  • De jandarmii care au omorat un roman, in conditii similare, la Suceava nu se mai aude nimic.
    • Like 1
  • Se tot zice ca America e in pragul unui razboi civil, asta insemnand intre albi si afro-americani. Dar vad in filmari ca jumatate dintre protestatari sunt albi.
    Asta ma face sa imi amintesc de ce multi francezi de dreapta, adepti ai lui Le Pen, nu voteaza totusi cu Le Pen, de teama ca Le Pen ii va duce spre un razboi civil cu neeuropenii. Nu cumva protestantii albi gandesc similar? Adica vor sa sustine dezideratele nealbilor tocmai de frica razboiului civil?
    • Like 2
  • Nu e in intentia mea sa il apar pe acel politist. Dar asemenea cazuri nu o sa inceteze pana la o reformare profunda a sistemului judiciar american si pana la reducerea substantiala a criminalitatii in cartierele sarace din SUA.
    Ca sa fii politist ce patruleaza prin cartierele sarace din SUA, unde traficul de droguri e in floare si o gramada de oameni certati cu legea au arme de foc, trebuie sa fii fie groaznic de stresat, fie nebun, fie nebun dupa ani de stres. Orice patrula a acelor politisti se poate termina cu un schimb de focuri, din care nu se stie cine supravietuieste.
    Ce a facut respectivul politist este inacceptabil. Dar, (1) fie in fortele in politie ajung personaje dezumanizate ca respectivul pentru ca altii nu vor, (2) fie dupa ani de stres ajungi sa te dezumanizezi in halul respectiv.
    Iar discriminarea care se intampla acuma in SUA nu are legatura neaparata cu culoarea pielii, ci cu faptul ca esti sarac sau bogat. Daca Floyd era imbracat la costum cu diplomatul dupa el, nu cred ca patea nimic.
    • Like 3
    • @ Alexandru Amaricai
      Raportul medicilor legisti zice insa ca decesul a fost cauzat de alte comorbiditati grave, nu de sugrumare. Nu cred ca politistul a vrut sa-l sugrume. Nu stia ca tipul sufera de boli grave. Stia doar ca trebuie sa-l imobilizeze. Dar, ca sa se evite un razboi civil, autoritatile vor trebui sa-l sacrifice.
      • Like 2
    • @ Tudor Bucur
      avea "comorbiditati" care i-au grabit moartea cand a fost calcat pe gat =)))
      prostie mai mare n-am citit
      • Like 3
    • @ Lucian Baciu
      corne check icon
      cititi-i si postarea anterioara, atunci.
      • Like 1
    • @ Alexandru Amaricai
      Alex are dreptate în mare parte. Nu e vorba de rasism deși afroamericanii aduc mereu în discuție acest aspect la orice fel de impunere a regulilor și mai ales a legii. Ei nu vor să respecte legea și regulile unui stat civilizat (de altfel e o diferență uriașă de cultură organizațională și de mentalitate între albii anglo-saxoni și populația de culoare) e suficient să observăm diferențele de la protest între cei pașnici albi și cei afroamericani care spărgeau și furau din magazine. Această diferență de cultură organizațională e reflectată atât în plan economic cât și în plan cultural-artistic. De altfel nu veți vedea în cântecele și filmele afroamericanilor nimic despre cariere în muncă sau expresia hard working people. Majoritatea celor ajunși la maturitate urmăresc banul câștigat ușor din hoții , trafic de droguri sau alte ilegalități ( prea puțini caută locuri de muncă sau studii academice). Faptul că unii reprezentanți afroamericani au ajuns cântăreți , sportivi sau actori de succes sau mai rar ca oameni de afaceri nu înseamnă că asta își doresc majoritatea , cu o floare nu se face primăvară. Nu caut circumstanțe atenuante acelui polițist, poate că a exagerat cu utilizarea forței dar în cartierele alea sărace de negrii e greu altfel , acolo ești întâmpinat mai degrabă de focuri de armă.
      • Like 0
  • "Manifestațiile" care se întîmplă acum în SUA nu mai au nici o legătură cu ce a pățit George Floyd. N-au avut de la început. Nici o clipă intenția nu a fost de a protesta împotriva rasismului și abuzurilor unor polițiști. Bietul Floyd a fost doar catalizatorul pentru ceva mult mai scîrbos și coordonat. Ceva-ul acela se petrece acum. Și nu pentru a preveni situații precum cea cu Floyd, ci din contră.
    • Like 3
    • @ Bogdan Tabarcea
      - "care se întîmplă acum" - nu se intampla, ci se petrec, da ?? - si nu prea au legatura cu rasismul sau abuzuri izolate ale diferitelor autoritati, ci cu ticalosia multipla a tuturor autoritatilor din toate statele care practica multidiscriminarea ca politica de stat ...
      • Like 0
    • @ Bogdan Tabarcea
      Sa traduc eu ce spui pe ocolite: albii care participe in numar ma
      • Like 0
    • @ Bogdan Tabarcea
      Sa traduc eu ce spui tu: albii (i-am vazut foarte violenti) care participa alaturi de afro-americani la proteste in fapt o fac pentru a determina autoritatile sa reactioneze violent si astfel sa se ajunga la razboi civil. Opinia mea o vezi mai sus.
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult
sound-bars icon