Foto: Guliver Getty Images
În a patra zi de tulburări, situația la Minneapolis nu a fost mai bună.
Dar protestele stârnite de omorul unui arestat pentru o suspiciune de fraudă au dispărut. Nu mai sunt marșuri, nici lozinci.
Doar bande de tineri dezlănțuiți care sparg, dau foc la magazine și automobile și care au distrus o întreagă secție de poliție.
Imaginile orașului devastat sunt foarte asemănătoare cu acelea ale unui centru urban asediat.
Similitudinea cu mișcarea „vestelor galbene” din Franța este vizibilă. Și acolo protestele au plecat de la un motiv clar, scumpirea benzinei, iar scopul inițial al demonstrațiilor a fost anularea măsurilor de scumpire.
Guvernul francez a anulat scumpirile, dar mișcarea nu a încetat și s-a transformat în ceva nou și nemaivăzut: în fiecare week-end, mase de oameni au ieșit în stradă cu intenția de a distruge și strica.
S-au amestecat felurite mișcări, ideologii și grupuri și punctul de pornire a fost uitat sau abandonat.
Efectul comunicării masive prin rețelele de socializare a fost foarte vizibil.
La Minneapolis schimbarea de direcție nu a luat săptămâni, doar ore.
Mișcări de amploare sunt anunțate pentru week-end-ul care a început, atât în Minneapolis, cât și în alte centre: Denver Colorado, Los Angeles, Dallas Texas, Pheonix Arizona.
Abia în a patra zi autoritățile au decis arestarea polițistului Derek Chauvin și punerea lui sub acuzație de omucidere.
Dar lucrurile nu s-au lniștit: distrugerea continuă și numele lui George Floyd nu mai este auzit.
Tim Walz, guvernatorul statului Minnesota a scos în stradă noi efective de poliție și soldați înarmați din gărzile naționale.
În paralel au fost două zile de mari tulburări în Louisville, din statul Kentucky.
Breonna Taylor, o tânără de culoare în vârstă de 26 de ani, tehnician medical, a fost omorâtă de poliție în apartamentul ei, forțat de ofițerii care aveau ordin de percheziție. Omorul s-a produs în noaptea de 13 martie și tânăra Taylor avea antecedente de folosire și trafic de droguri și de uz de arme de foc.
Abia acum s-au produs demonstrații de stradă în Louisville, cu participarea a unor mari mulțimi.
Azi șapte demonstranți au fost răniți cu arme de foc folosite de alți demonstranți, nu de poliție.
Atacanții au rămas neidentificați până în prezent.
În climatul tensionat produs de pandemie, de măsurile de limitare a vieții publice și de recesiunea economică, ultimele zile de violențe reprezintă un risc real pentru propagare și intensificare.
În luna martie a anului trecut, în timp ce se desfășura investigația comisiei Mueller, mai mulți analiști politici și istorici au comparat marea sciziune de opinie a națiunii americane, care se aseamănă cu atmosfera explozivă și intolerantă a anului 1860.
Un sondaj completat de Rasmussen Reports a găsit că 31% dintre cetățenii care vor vota în anul acesta cred că există riscul ca Statele Unite să aibă un nou război civil.
Mișcările violente din ultimele zile, plecate de un eveniment rasial, apar anarhice, fără o organizare structurată, fără apariție unor formațiuni care să se erijeze în conducători și fără scopuri politice limpezi.
Cu toate acestea, violența și rezultatele lor din doar câteva zile determină o îngrijorare justificată și cer intervenții bine gândite și corect executate.
Până acum, autoritățile din cele două state afectate nu au convins că au un plan de acțiune logic și eficient.
Cu greu s-ar fi putut găsi un moment mai prost pentru țară, care nu are în aceste zile întreaga capacitate de a rezolva rapid crize de mari proporții.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Din câte știu, în Cehia, de ani de zile n-a mai călcat picior de țigan român. Cum au reușit cehii să ajungă la această... performanță?
După dezmembrarea Cehoslovaciei, în Cehia a izbucnit o recrudescență a Mișcării Skinheads, care a apărut inițial în Marea Britanie, la sfârşitul anilor 1960 şi la începutul anilor 1980, ca o subcultură a tinerilor, pe cât de stranie pe atât de enigmatică. „Skinheads” - tineri cu capetele rase şi cizme de piele - şi-au făcut apariţia pe străzi în atitudini provocatoare şi de intimidare. Ceea ce la început s-a dorit a fi un fel de fraternitate muncitorească a degenerat, mai târziu, în rasism şi violenţă. Fenomenul în sine a fost exportat în Europa, SUA și Extremul Orient.
După 1989, țările Europei Occidentale au fost invadate de țigani români, care au început să facă ceea ce știu să facă mai bine, ca și cum acest comportament antisocial este înscris în codul lor genetic. Exasperat de acest comportament al țiganilor români, Vaclav Havel a convocat în formulă restrânsă serviciul secret ceh, căruia i-a cerut să ia legătura cu... capetele... capetelor rase și să le dea ca sarcină curățirea Cehiei de țiganii români sub angajamentul ferm că nu vor fi trași la răspundere de către autoritățil, indiferent ce vor face. Urmarea? În Cehia, în mai puțin de o lună n-a mai rămas picior de țgan român! Au sărit atunci ca arse ONG-urile umanitare, care tot dădeau ele în stânga și-n drepta cu... drepturile omului. Răspunsul serviciului secret ceh a fost: „Da, drepturi - pentru om, nu pentru animale”! Și au pus în circulație o mulțime de fimulețe în care se prezenta ce făceau țiganii români prin Cehia. În unul dintre ele, o baragladină de țigancă din România își făcea nevoile, la ora două noaptea, fix în fața celui mai mare și mai luxos hotel din Praga... Evident, acele ONG-uri au făcut rapid „ciocu' mic”!
Acum - de ani de zile sistemul polițienesc american se confruntă cu o mare problemă: tot mai puțini cetățeni americani aleg să practice meseria de polițist, din cauza stress-ului, a riscurilor meseriei și, nu în ultimul rând - a corupției! Așa se face că în poliția americană au început să apară tot mai mulți indivizi de joasă factură, inculți, cinici, fără moralitate, ce mai - niște brute ordinare cărora li se pare că ei sunt dumnezei! Ei, tocmai o astfel de brută l-a ucis pe tânărul de culoare George Floyd!
Nebunie totala!! Când puterea ia mințile unor oameni (adică politia US) și unor state de pe aceasta planeta.... Asa se apară și se promovează democrația în țările capitaliste super dezvoltate, cu genunchiul pe gat. Asta e exemplul dat de US din păcate.
Aici nu mai e vorba de o nebunie a unui criminal în haine de polițist ucigând cu sânge rece un negru pus la pământ e deja vorba de un cancer în societatea americana: violenta, arme, droguri, ura rasiala.... etc etc.
God Bless America!!
Sa te pronunti ca America e "pamantul rasismului extrem" e o aberatie care poate emana numai de la cineva in necunostinta de cauza.
In America nu mai este rasismul de altadata, pare rasism dar de fapt este un factor de comportament (behavioral) al negrilor.
Sunt mai multi tineri negri in puscarii decat in colegii si universitati si asta e un fapt nu propaganda.
Incidente cu negrii sun fregvente desigur pentruca ei comit cele mai multe incalcari ale legii. Ei sunt cam 13% din populatie dar comit peste 50% din delicte. Omuciderile negri contra negri depasesc cu mult omuciderile albi contra albi, negri contra albi sau albi contra negri luate la un loc.
In ultimul timp au aparut si din randul negrilor voci care incearca sa le spuna adevarul de ce nu avanseaza social dar se pare ca nu e de ajuns.